Aby korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować TUTAJ
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Rejestrując się na forum uzyskujesz m.in. rabaty na cygara u forumowych partnerów (sklepy cygarowe). Zapraszamy!

Cigar Aficionado
autologowanie:
Witaj na forum Cigar Aficionado! Aby uzyskać pełny dostęp zaloguj się lub zarejestruj.

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: 2007, ad, wybory

Wybory AD 2007

Na które ugrupowanie oddaliście głos?
PIS
16%
 16%  [ 4 ]
PO
70%
 70%  [ 17 ]
LID
8%
 8%  [ 2 ]
LPR
0%
 0%  [ 0 ]
PSL
0%
 0%  [ 0 ]
SAMOOBRONA
0%
 0%  [ 0 ]
INNE
0%
 0%  [ 0 ]
NIE GŁOSUJE
4%
 4%  [ 1 ]
Głosowań: 24
Wszystkich Głosów: 24

Autor Wiadomość
exa
Nowicjusz

Wysłany: Wto 23 Paź, 2007   

tomaal, mnie równiez cieszy, że młodzi ludzie nie tylko myśla ale i nie boja sie otwarcie głosic swojego zdania...i jeszcze go bronic.....:))

musze przyznac, że trudno się rozmawia na tematy polityczne, gdyz własciwa jest tylko jedna droga....okreslenie "moherowa kolalicja" nie zostało, niestety, wymyslone przez PIS...

Kaczyńscy nie do końca są z mojej bajki, ale na bank naczytali sie Piłsudskiego i idą niewątpliwie jego drogą.......tylko, i o to mam do nich pretensję, są zbyt łagodni jeszcze, zbyt socjalistyczni (trochę na półgwizdka) i mają hamulce...i ....ich nastepcy będa duzo bardziej bezwzgledni i w tym cala nadzieja...

na szczęcie mamy demokrację i wolny wybór....

Co do Bartoszewskiego, nalezało go posłuchac na konwencjach PO....patrzyłam z przerazeniem na tego czlowieka...........

user, nie wyjechałam, kiedy stworzyła sie taka mozliwośc, za SLD, nie wyjade za PO ;-) .....GW i Adam M napisali, ze "patriotyzm jest jak rasizm"......tiaaaa...np ci rasisci z AK.........i bez nich ta dyskusja nie byłaby jednak mozliwa....

serdecznie pozdrawiam :smile:
s

------------------------
ta wypowiedź jest moją osobistą, prywatną..

mój status

Josephros
Doświadczony Aficionado
szara eminencja ;d

Obecności na FOSCA: 3
Otrzymał 3 piw(a)

tomaal a Ty znasz dorobek tego człowieka czy naczytałeś się Wprost? wybacz ale obrażanie i dyskredytowanie profesora tak profesora zwyczajnego historii o tylu zasługach dla kraju to przegięcie to jeden z tych polityków który od prawej do lewej ma wielki szacunek, kto rozpoczął retoryke nienawiści może PO? My tu reszta ZOMO? - to stwierdzenie to tylko potwierdzenie polityki jaką uprawiali kaczyńscy podzielonym skłóconym społeczeństwem łatwiej rządzić (dziel i rzadź); ja nie twierdze że dobrobyt zapanuje w kraju ale w jednym punkcie się zgadzamy walka z korupcją nie będzie na pierwszym miejscu Pis tak się w tym zapomniało że nie zrobiło więcej nic no może jeszcze namnożyło ministerstw i z taniego państwa pozostał slogan (np Ministerstwo gospodarki morskiej), a co do Uni polskie rolnictwo jest nierentowne wymaga restrukturyzacji zatrudnionych w nim jest około 25% społeczeństwa a wytwarza tylko 5% PKB to trochę mało po za tym PO samo nie będzie w stanie rządzić i do koalicji wejdzie PSL partia która w sumie najbradziej merytorycznie prowadziła kampanie i na rolnictwie się zna
a po za tym z Tusk lepiej wygląda w garniturze ;)

i jeszcze jedno wczoraj Pawlak popatrzył na sprawę z innej strony i zasugerował że Pis specjalnie oddawł władze by wyjść ze sprawy z twarzą bo sobie nie radzili i na przyszłość z fotela opozycji punktować obecny rząd i dzięki temu w najbliższych wyborach zachowają prezydenture czy wprowadzą więcej posłów do PE

mój status

shaft
Nowicjusz

Czesc.

Josephros, stary z wielka radoscia czytam kazdy Twoj post i wyobrazam sobie jak tam sie musisz gotowac i podniecac tym co sie dzieje na calym swiecie, ale wiesz co?

sorry chlopie, ale co Ty pitolisz/to obrazilwe??/

Cytat:

tomaal a Ty znasz dorobek tego człowieka czy naczytałeś się Wprost? wybacz ale obrażanie i dyskredytowanie profesora tak profesora zwyczajnego historii o tylu zasługach dla kraju to przegięcie to jeden z tych polityków który od prawej do lewej ma wielki szacunek

Profesorem to on jest, ale sprawdz sobie jak nim zostal to raz, a dwa czlowiek ktory napisal madre ksiazki i ktorego szanuje za to co mowi nie moze wchodzic na konferencje i zachowywac sie wbrew temu co pisze.
"warto byc przyzwoitym" tytul jego ksiazki i znane powiedzienie, slyszales o nim?
a czytales ktoras z ksiazek?
nie nie sadze, ale jak juz odejdziesz od forum to siegnij po dowolna i zobacz ze ten Profesor z ksiazki to calkiem inny Profesor niz ten z zycia.

Specjalnie dla Ciebie i dla oburzonego Bruno po wypowiedzi Tomala nawet ustosunkuje sie do samej osoby Pana powszechnie szanowanego /jakim prawem generalizujesz?/.
Wiec uwaga Josephros: w moim domu sa jego ksiazki. przeczytane i uznane za bardzo madre i wiele uczace. moze i warte zrobienia z nich lektur w liceum bo trudno powiedziec ze sa puste i glupie, ale na Boga- ksiazka to ksiazka, a zycie to zycie.
Dla mnie to postac ciekawa i wazna. Patrze na nia pozytywnie.
Ale wiem tez czemu znalazla sie ostatecznie w PO a nie w PiS i zastanawia mnie jego postawa i forma wypowiedzi w ostatnich dniach.

a skoro jest "autorytetem" to mam prawo oczekiwac od niego klasy.

Nadrob troche ksiazek, moze Exa Ci podesle, przeczytaj jeszcze raz swoj post i zobacz ze odbiega poziomem i stylem od innych dyskutujacych tu.

polityka to temat delikatny. nie dla milosnikow mlotkow.

nie zamierzam polemizowac tak wiec nie sil sie na pytania do mnie.

przynajmniej szybko zrozumialem czemu przez tyle stron to byl mily temat....
byl bo nie napisal nikt czemu wolalby PiS u wladzy.

I dobrze ze napisal. jego prawo i wam pozostaje tylko to uszanowac a nie jak kretyni rzucac pytaniami na poziomie "kwestionujesz autorytet" itp itd.

widze ze beze mnie sami sobie dobrze radzicie w robieniu bagna.

p.s. ciekawe ilu z nas zaglosowalo na PO po to by wybrac mniejsze zło, a nie dlatego ze stoi za tą partią murem.

Bruno
[Usunięty]

No shaft, nie obrażaj, nie obrazaj. Nie zaczynaj. Jestem za tym, zeby kazdy mógł głosic swoje poglądy, równiez wtedy, gdy popiera PIS. Ale jednak kwestionowanie autorytetu profesora, który - dla mnie - jest bezdyskusyjny, jest dziwne. To człowiek, który juz nic nie musi. Swoje przeżył, dużo przeżył w czasie wojny (II) i później. On po prostu mowi co myśli. Jesli ktos popiera tę czy inna opcje polityczna powinien to uzasadnic. Łatwo zobaczyć, ze partia Kaczyńskich w całej rozciągłości robiła co innego niz deklarowała wcześniej. To jakiś konglomerat socjalizmu, populizmu i konserwy. Co to wogóle jest? No i to parcie do władzy, po trupach, i ten Kurski - oszołom, Maciarewicz - oszołom chory z nienawiści, Gosiewski z kompleksem wzrostu, etc.
Jest demokracja - na szczęście. Większość wyraziła poprzez wybory swoja wolę. Co tu jeszcze dodać?

Josephros
Doświadczony Aficionado
szara eminencja ;d

Obecności na FOSCA: 3
Otrzymał 3 piw(a)

shaft nie masz pojęcia ile ksiązek przeczytałem i jakie ja też moge powiedzieć że po Twoich postach to ostatnia wartościowa lektura w Twoich rękach to "Janko muzykant" tylko co to wniesie do dyskusji? jest temat polityczny a Ty napierniczasz na mnie jakbym Ci co najmniej kogoś z rodziny oszukał, wybacz ja o Tobie zdanie mam ale nie łamiąc regulaminu wypowiedzieć nie mogę więc z łaski swojej nie komentuj moich postów i wypowiedzi odczep się ode mnie ja na tym forum dla Ciebie nie istnieje
a książki profesora czytałem (nie wszystkie żeby nie było), nawet miałem okazje uścisnąć mu dłoń, profesora dostał w niemczech bo w polsce komunistom jego postawa się nie podobała i nie miał na to szans, to co mówił na konferencji PO to prawda bo wstyd za ten rząd i za to jak prowadził polityke zagraniczną posłuchaj chociażby wiadomości w rządzonej przez Pis TVP żeby było obiektywniej

nikomu nie bronie wyrażania swojej opinii i mimo że nie zgadzam się to nikogo nie poniżam jak robisz to Ty; nikt tu takiego języka jak Ty nie używa i nawet jak dyskutuje to nie atakuje personalnie tylko ewentualnie poglądy więc sobie niechlubnych zasług nie ujmuj są wielkie i naszczeście dostrzeżone

mój status

exa
Nowicjusz

zapraszam do poczytania innego "niekwestiowanego" autorytetu...dla odmiany ;-)

http://www.ni99a.webd.pl/...p?p=29630#29630

mój status

Kacper
Początkujący Aficionado
37

Wysłany: Śro 24 Paź, 2007   

tomaal napisał/a:
Niektórzy potrafią po prostu sięgnąć do innych źródeł informacji, nie tylko TV czy Gazeta Wyborcza.

Też jesteś zdania, że nie daliście rady FRONTOWI NIENAWIŚCI? (; hehehe żałosne

Cytat:

Ale ja też mogę czuć się wielokrotnie urażony słowami ludzi Platformy i Tuska, chociażby takie 'Polskość to nienormalność'.

Nikt nie broni, jak dla mnie to jest to zdanie trochę wyjęte z kontekstu, ale ok.

Cytat:
Nie wyobrażam sobie, żeby taki prymityw jak Tusk miał reprezentować nasz kraj na scenie międzynarodowej.

Ma za to coś, czego w pisie nikt nie miał - prezencję - wygląda jak normalny człowiek.

Cytat:
I ostatnio ma chyba jakieś problemy z głową, że zacytuję Kuronia, jest 'chory z nienawiści'...

Problemy z głową to chyba ty masz kolego.

Cytat:
wielu po prostu odebrało sobie życie

- ileż w tym dramatyzmu. Proszę cię bez takich haseł. Za rządów pisu milion ludzi wyjechało z polski - tych których ten kraj najbardziej potrzebuje - to jest strata.

Cytat:
Generalnie kwestia jest taka, że należy spojrzeć na politykę nie tylko pod kątem własnych interesów i dobrobytu, lecz również pod kątem dobrze rozumianego interesu całego narodu.

Warto dodać, ze zgłosiliśmy swój akces do UE i czasami musimy też zastosować ta zasadę w szerszym, europejskim kontekście. Nie wiem, czy kiedykolwiek ktokolwiek tak bardzo negatywnie wpłynął na opinię o Polsce w Europie jak właśnie Twoi faworyci.

Cytat:
Niestety. 'Naród' wybrał inaczej.

Naród jednoznacznie dał wyraz swojemu niezadowoleniu - więc nie mów NIESTETY. Niestety to 45% ludzi nie poszło na wybory.

Cytat:
Dla mnie obietnica wypłacenia 4mld zł dla pracowników spółki państwowej w zamian za poparcie, czy sprawa 'biednej' pani Sawickiej są świetną zapowiedzią tego, co będzie się działo przez najbliższe 4 lata.
I szczerze nad tym ubolewam

"biedna" pani Sawicka została ukarana wcześniej, zanim opublikowano taśmy. Osobiście nie jest mi jej żal, brała kasę - niech teraz ma, nie ulegam jednak zbiorowej paranoi. Wątpliwym jest jednak metoda i wykorzystanie CBA w walce politycznej. Jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć, jestem tego pewien, że moment opublikowania tych materiałów jest przypadkowy.

Nikt ze strony PO, ani żadnej innej partii nie bronił jej, broniono zasad w imie których takie a nie inne wykorzystanie CBA (i to nie pierwsyz raz) nie jest zgodne z prawem. Tylko i wyłącznie o to się rozchodzi. PO nie miało interesu w obronie Sawickiej, bo było już po fakcie, nie była ona w partii.

AdamCohiba
Nowicjusz
OPTIMUS pali Kubę !

Obecności na FOSCA: 8
Otrzymał 2 piw(a)

Kacper - szacunek. Ładnie to wypunktowałeś.

Tomal - kurde przykro to stwierdzić ale czytając Twój post wydaje mi się, że jadem Pisowskim mógłbyś obdzielić wielu innych. To przerażające co piszesz, zwłaszcza, że jako młody człowiek już się tak kwasisz.

I nie wpisuj Naród w cudzysłowiu bo obrażasz osoby, które głosowały inaczej niż na Twoją biedną i upokorzoną, zaszczutą i zabitą partię.

Szanuj innych wyborców tak jak wymagasz aby szanowano Twój wybór.

Jestem zajebiście zadowolony z wyniku PO i przerażony że partia rządząca ostatnio dostała 30% z hakiem. Ale dobrze się stało, że jednak ludzie sie zmobilizowali i zdetronizowali osoby, które ośmieszają nas zarówno w kraju jak i zagranicą.

Ale że to moje prywatne zdanie to liczę na to że zostanie uszanowane.

pozdro :bandit:

Gość

AdamCohiba napisał/a:
Jestem zajebiście zadowolony z wyniku PO

I tu się zdecydowanie zgodzę. Ja też. Bo dumny jestem, że Polskę będzie nareszcie reprezentował ktoś, kto przynajmniej umie się wypowiedzieć. Słyszeliście komentarz kaczki-premiera po ogłoszeniu wyników? "kwa kwa kwa ŻEŚMY się z tym liczyli", "bla bla bla bla ŻEŚMY przegrali", ludzie, to są ludzie na najwyższych szczeblach władzy? Mam nagrane przemówienie Tuska po zwycięstwie. Znajdźcie mi tam JEDNO słowo przeciwko pis'owi. Oglądałem 3 razy, jakoś nie mogę znaleźć. Z kolei ze strony kaczyńskiego JEDNO słowo nie dotyczące PO to "dziękuję WSZYSTKIM za to że poszli zagłosować". Dlatego ja podobnie jak Adam zajebiście się cieszę, bo mimo iż nie wierzę w to, że będzie cudownie, bez afer, bez przekrętów, to jest po prostu niemożliwe, to cieszę się bo może być w końcu nor-mal-nie!
Na koniec chciałbym przytoczyć za GW, Rzeczpospolitą, Polityką, Przekrojem, Newsweekiem, Wprost, Gazetą Polską, Dziennikiem, i wieloma innymi kilka cytatów naszej byłej już (uffff) władzy:

1. Jarosław Kaczyński:

- nasi przeciwnicy to strasznie mali ludzie, marni pod każdym względem

- nazwa LiS jest piękna, jednak drapieżne kaczory potrafią porwać lisa, unieść w powietrze i później los lisa jest ciężki

- wystarczy spojrzeć na lewicę w Sejmie. Są chamscy i prezentują swoistą antykulturę

- BBC, które jest zwykle podawane jako przykład niezależności i obiektywizmu, jest w oczywisty sposób lewicową radiostacją i ten obiektywizm odnosi się co najwyżej do lewicy

- nie przejmujemy retoryki ojca Rydzyka

- mówi się o moherach, teraz krąży ten dowcip o tym, żeby babci porwać beret przed wyborami. Drwią sobie z naszego narodu, kpią z jego tradycji, drwią z tego, co jest w nim tak naprawdę najlepsze

2. Lech Kaczyński:

- nie kryję, że u nikogo na świecie nie będę tolerował obrażania mojej żony

- Pytają panie, jakie konsekwencje poniósł o. Rydzyk. A jakie konsekwencje ponieśli Wałęsa czy Niesiołowski za obraźliwe wypowiedzi pod moim adresem? Żadnych. Ja świetnie pamiętam, co zostało powiedziane. O sobie mogę zapomnieć. O żonie nie zapomnę nigdy.
(komentarz do wykładu o. Rydzyka, który nazwał Marię Kaczyńską czarownicą

- nie wiem, o czym ksiądz Rydzyk mówi. To był taki żartobliwy happening z okazji święta kobiet i nie wiem co to ma wspólnego z szambem.
("Nie nazywajmy, że szambo jest perfumerią" - tak o. Rydzyk skomentował spotkanie u Marii Kaczyńskiej grupy 50 dziennikarek, które złożyły do parlamentarzystów apel o niewpisywanie do konstytucji ochrony życia od poczęcia)

- za to, że Lepper i Giertych zostali wicepremierami, odpowiedzialność ponosi PO. To oczywiste.

- w sprawie PO- ponieważ jestem prezydentem, a nie szefem PiS- nie będę się wypowiadał. Natomiast agresywność tej partii wobec nas jest powszechnie znana.

- rozmawiałem z panem prezydentem Juszczenką, z panem prezydentem Dżagaszwili, prezydentem Gruzji.
(po spotkaniu z prezydentem Gruzji Micheilem Saakaszwilim)

- jestem człowiekiem co najmniej średnio inteligentnym

3. Ludwik Dorn:

- żadnym parlamentem nie można rządzić żelazną pięścią, bo to subtelny byt

- należy pan, proszę tego nie odbierać osobiście, do warstwy mentalnie zdegenerowanej
(Do przeprowadzającego z nim wywiad Roberta Mazurka)

- dlaczego ja mam dyskutować z artykułem, którego autor skłamał jak bura suka? Po prostu dziennikarze kłamią tak, że słońcu wstyd świecić!

- ja się najbardziej troskam pielęgniarkami, a nie lekarzami, bo pokaż, lekarzu, co masz w garażu

4. Zbigniew Ziobro:

- nikt więcej przez tego pana już pozbawiony życia nie będzie
(O znanym kardiochirurgu, Mirosławie G., zatrzymanym przez CBA. Chciałbym tylko od siebie zaznaczyć, że przez ponad pół roku nie przedstawiono mu żadnych zarzutów, a te które mu postawiono dotyczyły tylko korupcji, nie zabijania pacjentów)

- oczywiście w stosunku do istniejących standardów przeludnienie w więzieniach ma miejsce, ale ja bym się tym nie przejmował

- 85% więźniów głosowało na Tuska, to chyba o czymś świadczy

Jeśli się podoba, to służę podobnymi cytatami panów Tuska i Kwaśniewskiego.

Pozdrawiam[/i]

Grzegorz XVI
Początkujący Aficionado

Otrzymał 2 piw(a)

Kacper, Adam, Szpooler - szacunek :)
Szanuje wybór każdego.
Żyjemy w wolnym kraju (przez ostatnie 2 lata to nabrało charakteru sloganu) i kilka milionów ludzi zdecydowało się mimo wszystko iść na wybory i wybrać mniejsze zło (nie ukrywam, że sam tak do tego podszedłem, pomijając sympatię do PO). Nie liczę na cud, jednak nie chcę oglądać Kaczek, Leppera i Giertycha
(pamiętacie z kim NIGDY Kaczor nie zawiąże koalicji? no exa, tomal? z kim?)

Po ogłoszeniu wyników BYŁY premier mowił, że gratuluje a później porównywał do Piotrowskiego :neutral:
moim skromnym zdaniem żenada.

Dla mnie (osobiście, subiektywnie) Bartoszewski jest autorytetem.
Szanuję shafta i jego wypowiedzi, świadczą że ma sporą wiedzę (może niepotrzebnie atakuje Jose, no ale może to taki styl.. :cigar: ), jednak p. prof. jest człowiekiem o niesamowitym życiorysie i nie dam się przekonać, że jest pseudo, że co innego mówi a co innego pisze. Chciałbym w wieku 85lat zachować taką świeżość umysłu i klasę której ludziom o połowe młodszym w wielu przypadkach brakuje (choćby putra, kurski i wielki kamiński)

Chciałem jeszcze (ponownie) zaznaczyć, że nie liczę na cud. Jednak liczę na spokój, usunięcie krzykaczy w cień, brak podziału na lepszych i gorszych, na pis i zomo etc. Kaczyński jak dla mnie powinien zachować odrobinę klasy i spojrzeć wstecz na to co obiecywał a co zrobił np. 3 000 000 mieszkań za 100 000zł - no chyba że on się przejęzyczył i chodziło o 100 000tys mieszkań po 3 000 000zł :?:

Naprawdę nie chce się czepiać słów ale jak widziałem i słyszałem tego człowieka to paszport się w kieszeni otwierał.

Życzę mu, żeby był twardą ale sprawiedliwą opozycją.
Jeśli Po powinie się noga powinien to zaznaczyć, ale w używając ludzkiej retoryki.

Podsumowując jest chyba zbyt wypełniony kompleksami i nienawiscią żeby móc w normalny sposób rozmawiać.

Abstrahując od "krajowych" rozważań, mieszkańcy USA którzy opuścili Polskę więcej niż 10lat temu nie powinni mieć prawa głosu. Nie wiedzą co się dzieje w kraju a doskonałym dowodem na to są wyniki ich głosowania.

maciejslu
[Usunięty]

Ja natomiast, w myśl zasypywania podziałów w Polsce, proponuję zamknięcie tematu ;-)

Powrót do cygar i bacznego obserwowania "przy dymku" poczynań nowego rządu - tym powinniśmy się teraz zająć.

skyhawk
Nowicjusz
Avion Aficionado

Obecności na FOSCA: 4

Amen Macieju :)
  mój status

Michal
Ekspert Aficionado

Otrzymał 5 piw(a)

maciejslu napisał/a:
Ja natomiast, w myśl zasypywania podziałów w Polsce, proponuję zamknięcie tematu ;-)

Zamykać może nie będziemy, ale dobrze byłoby gdyby powoli sam się wyciszał, bo wiadomo, że dyskusje o polityce nigdy miło się nie kończą ;)

ibm.pc
Nowicjusz

Michał, twarz ci się obróciła !!!

;-) ;-)

Sorry za offtopa, ale dopiero teraz zauważyłem twój avatar ;)

Klepitko
Ekspert Aficionado

Zaproszone osoby: 1
Otrzymał 2 piw(a)

Michał dyskusje o polityce miło siękończą gdy o onej dyskutują ludzie na poziomie a w tym przypadku chyba tak jest.
Pomijając wszelkie sympatie do bardzo prymitywnych i niegodnych zachowań należy fakt że prezydent RP nie pogratulował Platformie sukcesu. Panowie bez jaj nawet na to go nie stać?

proforma
[Usunięty]

po prostu mały człowieczek, nie tylko wzrostem...[/code]

user
[Usunięty]

Czyli Grecy mieli rację. Kto nie ma wyglądu nie może być szlachetny :mrgreen: Kalos kagathos

proforma
[Usunięty]

nie do końca... historia zna ludzi wielkich choć "nikczemnego" wzrostu

maciejslu
[Usunięty]

proforma napisał/a:
nie do końca... historia zna ludzi wielkich choć "nikczemnego" wzrostu

A ja tej uwagi się chwycę rozpaczliwie i poofftopiczę nieco...

Zaczytuję się od paru lat w tak zwanym "cyklu Hornblowerowskim". W dużym skrócie jest to historia oficera brytyjskiej armii w czasach wojen napoleońskich. I w tych książkach Napoleon przedstawiany jest zupełnie inaczej, niż przywykliśmy widzieć go w Polsce; jako despota, uzurpator i zbrodniarz. I ta teza jest dość dobrze w tych książkach udokumentowana ;-)

proforma
[Usunięty]

akurat nie miałem na myśli Napoleona...

Reklamator

Wysłany:    Reklama

Odpowiedz do tematu