Aby korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować TUTAJ
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Rejestrując się na forum uzyskujesz m.in. rabaty na cygara u forumowych partnerów (sklepy cygarowe). Zapraszamy!

Cigar Aficionado
autologowanie:
Witaj na forum Cigar Aficionado! Aby uzyskać pełny dostęp zaloguj się lub zarejestruj.

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: kawa

Kawa
Autor Wiadomość
xiom
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 4
Otrzymał 882 piw(a)
Wysłany: Śro 26 Lut, 2014   

Przypomnieliście mi zapach kawy, którą MAMA mieliła... fiu,fiu (wczesne lata80)
A ile trzeba było w kolejkach się wystać za kawą całymi rodzinami !!! :bejsbol:

El Comandante
Ekspert Aficionado
Administrator

Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 11
Otrzymał 185 piw(a)

h8r3d napisał/a:

MPM albo Bialetti. El Comandante czytałem kiedyś, że masz Bialetti kawiarkę, wiesz czy działa na indukcji?

Są też na indukcje. W ogóle Bialetti, to świetna firma, robią doskonałe kawiarki i nie tylko. Połowie rodziny poleciłem i każdy jest zadowolony. Sam mam dwie już od kilku ładnych lat. Nie kupuj innej firmy albo noname bo nie ma sensu.

::::::::: Dodawanie zdjęć na forum :::::::::::

VileVicar
Ekspert Aficionado
Non serviam

Obecności na FOSCA: 6
Otrzymał 1099 piw(a)

Kawiarki - prawie wyłącznie bialetti, jak pisze El Co. Są rozmaite, również takie z zaworkami, jakośc z nich już się nieco zbliża do jakości z ekspresu ciśnieniowego.

Młynek żarnowy niezbędny. Ostrza - dokłądnie tak się sprawują jak pisze Brennus. Różnica w aromcie widoczna. Młynki żarnowe ręczne jak najbardziej dają radę. Rozwiązanie ekonomiczne, powiemy opcja-minimum, ale jeśli ktoś niejest purystą - polecałbym takie rozwiązanie.

Brennus - każdą z tych kaw próbowałem na kawiarkach ( w domu - eskpress, w pracy kawiarka/french press) - uważam, że warto, ale niekoniecznie jakieś wypasione arabiki (moka nie wyciągnie walorów), do kawiarek celowałbym w segment 70-80 % arabiki/20-30 % robusty.
Jestem tu trochę zepsuty, bo z kawiarki w porównianiu do ekspresu nie wyjdzie tak dobra kawa, nigdy mi się to nie udało.
@ Ciekawsze efekty niż kawiarka na palnik dawał mi aeropress (koszt ok. 120 zł w caffesilesia,pl) albo zaparzacz phin (genialne rozwiązanie, tu bliskość jakości do espresso jest już spora - przykładowy link: http://czylichili.pl/prod...ej-trung-nguyen , https://sklepwloczykija.pl/Produkt/zaparzarka-do-kawy-po-wietnamsku)

Można też bawić się dripami, ja nie próbowałem, ale wspominam.

blaugnana - cieszę się, że zainteresowany jesteś wymienioną listą. Ja kupuję często tam gdzi e napisał EL Co. Spróbuj Arcaffe Roma albo Arcaffe Mokacrema - intensywne ale same w sobie dośc słodkie kawy, rewelacja na początek. ALbo Brasiliana Marfisa - święci tryumfy w mojej pracy, są tylko ''ach i och !'' mimo parzenia w tanim automacie.

h8r3d
Początkujący Aficionado

Otrzymał 95 piw(a)

W tej chwili italiamo ma dużo niedostępnych kaw które pamiętam kiedyś były w stałej ofercie ale pewnie to tylko chwilowe.

Jeszcze przemyślę tą kawiarkę, a właściwie się wstrzymam, bo mama mówiła coś dzisiaj, że ekspres będzie kupować.

Brennus
Początkujący Aficionado
el chabacano

Obecności na FOSCA: 5
Otrzymał 56 piw(a)

VileVicar napisał/a:

@ Ciekawsze efekty niż kawiarka na palnik dawał mi aeropress (...)
Można też bawić się dripami, ja nie próbowałem, ale wspominam.

sprawdziłem zdjęcie areopresu, wygląda jak mobilna miniaturka ekspresu mr.White'a z laboratorium :)

dripy miałem okazję spróbować, tylko raz, za to robione przez importera kawy - aromatyczne, lekkie, lecz dosyć cienkie te kawy wychodziły - jak o znajomy określił, śniadaniowe. Nie moja bajka, wolę już kawiarkę.

OloWawa
Początkujący Aficionado

Obecności na FOSCA: 3
Otrzymał 383 piw(a)

Narobiliście smaku :mrgreen: ide zmiele i zaparzę......

je2bnik
Aficionado

Obecności na FOSCA: 1
Otrzymał 637 piw(a)
Wysłany: Czw 27 Lut, 2014   

Jeżeli już kawiarka, to bez względu na markę tylko ze stali nierdzewnej. Te popularne z
sześciennym zbiorniczkiem są wykonane z czegoś, czego nie da się utrzymać w czystości.

Ja używam Bialetti Venus na 10 filiżanek i jakiegoś no name polskiej produkcji ale właśnie z
nierdzewki i sprawuje się doskonale od 6 lat (!!!) Bialetti mam rok dłużej. Oprócz tego
ekspres a od jakiegoś czasu także zwykły plastikowy dripper. Możliwości jest wiele.

Trudno powiedzieć, że któraś kawa jest lepsza albo gorsza. Są po po prostu inne, tak jak inne
są cygara :) Piję taką na jaką mam w danej chwili nutę, albo którą muszę... Bo często
wyjeżdżam np do teściów, którzy piją tylko plujkę a kawa z kawiarki to dla nich nie kawa...
Wiec zwiozłem tam swój dripper, przecież nie będę tachał ekspresu :)

Na pewno espresso jest najbardziej gęsta aromatyczna i skondensowana, najbardziej złożona.
Z kolei z drippera wychodzi najbardziej wodnista, ale czasami jest to taki kofeinowy "szatan",
że już sam zapach wyrywa ze skarpet. Tu jest tak wiele czynników, które
wpływają na końcowy efekt, że możliwości są niemal nieskończone.

A ze smutnych rzeczy to Włoch, który prowadził małą palarnię kawy w Radomiu, gdzie się
zaopatrywałem wyjechał do ojczyzny.

Ciekawi mnie ten wietnamski zaparzacz vikarego... trzeba będzie spróbować.

blaugrana
Ekspert Aficionado

Otrzymał 1572 piw(a)
Wysłany: Śro 02 Lip, 2014   

Dziś wypiłem filiżankę kawy Pellini Top i odpłynąłem.
Kawę polecił mi VileVicar - za co w tym miejscu chciałbym podziękować :cool1:

Zacna kawa, Panowie CA :palacz3:

mickon
Nowicjusz

Jeśli będziecie mieli okazję, to polecam kawę "Sical" (z Portugalii). Do tej pory piłem już większość dostępnych na polskim rynku kaw zagranicznych (swoją drogą Pellini TOP - też zniewala) :) ale ta jest zupełnie inna w smaku, ma specyficzny i świetny aromat, a espresso z niej jest rewelacyjne! Nie wiem, czy w PL można już ją kupić, ale szukam...
http://portugalskiswiat.c...ela-500x500.jpg

VileVicar
Ekspert Aficionado
Non serviam

Otrzymał 1099 piw(a)

blaugrana napisał/a:
Dziś wypiłem filiżankę kawy Pellini Top i odpłynąłem.
Kawę polecił mi VileVicar - za co w tym miejscu chciałbym podziękować :cool1:

Zacna kawa, Panowie CA :palacz3:

Cała przyjemność po mojej stronie, mam satysfakcję, że smakuje Ci coś, co poleciłem

pozdrawiam

Brennus
Początkujący Aficionado
el chabacano

Otrzymał 56 piw(a)
Wysłany: Pon 07 Lip, 2014   

mickon napisał/a:
Jeśli będziecie mieli okazję, to polecam kawę "Sical" (z Portugalii). Do tej pory piłem już większość dostępnych na polskim rynku kaw zagranicznych (swoją drogą Pellini TOP - też zniewala) :) ale ta jest zupełnie inna w smaku, ma specyficzny i świetny aromat, a espresso z niej jest rewelacyjne! Nie wiem, czy w PL można już ją kupić, ale szukam...
http://portugalskiswiat.c...ela-500x500.jpg

Zapewne jest dostępna na www z której foto wrzuciłeś :) - z tego sklepu Piłem kawę Nicola (co prawda mielona) - i zdecydowanie straciłem ochotę do dalszych eksperymentów z ich kawami...

mickon
Nowicjusz

Wysłany: Pią 11 Lip, 2014   

Akurat Sical kupiłem na wakacjach w Lizbonie i do tej pory mam jeszcze trochę w domu. Szczerze mówiąc naprawdę mi smakuje i dlatego zacząłem jej szukać w necie. Stąd ten sklep - jeszcze z niego nie zamawiałem (może to i lepiej). Kawiarnie Nicola w Portugalii to "sieciówki", coś jak u nas mini Coffee Haeven i stąd może ich kawa firmowa smakuje gorzej. Przyznam, że tej drugiej nie piłem nigdy więc nie wypowiadam się :) Ale z tym sklepem będę ostrożny ;) Dobrego dnia!

Brennus
Początkujący Aficionado
el chabacano

Otrzymał 56 piw(a)
Wysłany: Wto 29 Lip, 2014   

mickon napisał/a:
Akurat Sical kupiłem na wakacjach w Lizbonie i do tej pory mam jeszcze trochę w domu. Szczerze mówiąc naprawdę mi smakuje i dlatego zacząłem jej szukać w necie. Stąd ten sklep - jeszcze z niego nie zamawiałem (może to i lepiej). Kawiarnie Nicola w Portugalii to "sieciówki", coś jak u nas mini Coffee Haeven i stąd może ich kawa firmowa smakuje gorzej. Przyznam, że tej drugiej nie piłem nigdy więc nie wypowiadam się :) Ale z tym sklepem będę ostrożny ;) Dobrego dnia!

Wpadka z Nicolą to mnie zniechęca od dalszego eksperymentowania z ich kawami, Sical to Sical różnić się od tel lizbońskiej raczej nie będzie

Co do wielokrotnie męczonego przeze mnie tematu; Jaka kawa w miarę łatwo dostępna daje przyzwoite efekty w Bialettim - znalazłem naprawdę zadowalający produkt. Kimbo Espresso Napoletano, ameryki nie odkryłem, ale zdecydowanie polecam. Polecam też młynek do kawy, nawet ręczny - co prawda nakręcić się człowiek musi nieźle, ale wszystko rekompensuje już zapach zmielonej kawy w pokoju :)

EDIT. VV, miałeś jak widać rację z tym 80/20 arabiki do robusty

blaugrana
Ekspert Aficionado

Otrzymał 1572 piw(a)
Wysłany: Pią 22 Sie, 2014   

U mnie ostatnio króluje Kimbo Gold, aromatyczna, o niskiej zawartości kofeiny. Dla mnie bomba. :mrgreen:

btw
W Polsce już czeka na mnie kolejna porcja kawy Pellini - mój faworyt, jeśli chodzi o kawę :)

VileVicar
Ekspert Aficionado
Non serviam

Otrzymał 1099 piw(a)

Delicje :cool1:

je2bnik
Aficionado

Obecności na FOSCA: 1
Otrzymał 637 piw(a)

Ja spijam jeszcze zapasy przywiezione z USA:

http://savannahcoffee.com/about-us/

Jeszcze w życiu nie widziałem tak błyszczącej kawy po otwarciu opakowania.
Ziarna jak polakierowane.

xiom
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 4
Otrzymał 882 piw(a)

Ja ostatnio degustuję Pellini Top z kawiarki Bialetti Venus :cool1:

lunka01
Doświadczony Aficionado

Otrzymał 447 piw(a)

apropos kawiarek zamierzam sobie kupic jedna jakie marki polecacie, szukam czegos malego, na stale mam express a chcialbym cos co moge od czasu do czasu sobie uzyc do niemarketowej kawy

JAK CI SIE MOJ POST O D**** MARYNY NIE PODOBA TO WCISNIJ IKONKE IGNORUJ W PRAWYM GORNYM ROGU MOJEGO POSTU

blaugrana
Ekspert Aficionado

Otrzymał 1572 piw(a)

Ja ostatnio kupiłem Tacie kawiarkę typu French Press i powiem Ci szczerze, że bardzo mi przypasowała (Tacie również).
...no, ale w tym temacie dopiero raczkuję :)

lunka01
Doświadczony Aficionado

Otrzymał 447 piw(a)

blaugrana napisał/a:
Ja ostatnio kupiłem Tacie kawiarkę typu French Press i powiem Ci szczerze, że bardzo mi przypasowała (Tacie również).
...no, ale w tym temacie dopiero raczkuję :)

taka mam bardziej mi chodzi o cos takiego jak ma xiom

JAK CI SIE MOJ POST O D**** MARYNY NIE PODOBA TO WCISNIJ IKONKE IGNORUJ W PRAWYM GORNYM ROGU MOJEGO POSTU

Reklamator

Wysłany:    Reklama

Odpowiedz do tematu