Aby korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować TUTAJ
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Rejestrując się na forum uzyskujesz m.in. rabaty na cygara u forumowych partnerów (sklepy cygarowe). Zapraszamy!

Cigar Aficionado
autologowanie:
Witaj na forum Cigar Aficionado! Aby uzyskać pełny dostęp zaloguj się lub zarejestruj.

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: kawa

Kawa
Autor Wiadomość
człekoupiór
Początkujący Aficionado
siesta

Otrzymał 19 piw(a)
Wysłany: Pią 20 Lis, 2009   

a mi się wczoraj zdarzyło pić ot taką kawę:

http://www.rajsmakosza.pl...50g-p-1374.html

wiele osób ją rekomendowało jako symbol luxusu... ale niestety nie sprostała moim oczekiwaniom...

pierwsze co się rzuca w oczy a raczej w nos, to to że po otworzeniu opakowania w całej kuchni unosi się miły kawowy zapach...wspaniałe :) ja jednak mam w zwyczaju próbować zmielonej kawy... szczypta na język no i co czuję... potworny kwas! ale przebija przez niego mocna gorzka kawka... no cóż trzeba spróbować :)

zaparzyłem ją jak zawsze w expresie ciśnieniowym... no i tu kolejny plus, nalewam do filiżanki zachwycając się kolorem... po prostu jest czarna jak smoła...bajka :) od razu ślinka mi pociekła i nastawiłem się na nie wiadomo co...

wziąłem filiżankę, poszedłem do pokoju delektować się kawą i już pierwszy łyk, jeszcze gorącego napoju..i pierwsze co się rzuca to ten potworny kwach, który już wyczułem przed parzeniem.. :bejsbol: ...nie mam zwyczaju wylewania kawy...chyba ze na prawde jest paskudna... poczekałem aż ostygnie i wypiłem ją dość sporymi łykami... trochę się przy tym krzywiąc...

minęło z 5 minut od tego jak opróżniłem filizankę i zdałem sobie sprawę, że kawa pozostawiła po sobie wspaniały gorzki smak, który utrzymał się jeszcze z godzinkę :)

więc reasumując... jak to mawiają angole "it's not my cup of tea", ale nosi w sobie jakieś nuty szlachetności... warto spróbować i samemu się przekonać... ja jednak kwasu pić nie potrafie :(

tedjon
Nowicjusz

Obecności na FOSCA: 1
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: Pon 23 Lis, 2009   

To i ja coś polecę. Moja ulubiona to Vergnano w rożnych odmianach. Potem Cellini, też w różnych wersjach. Potem długo długo nic (choć nie próbowałem Pellini, podobno zacna kawa!). Później Illy. I to tyle.

Oczywiście świeżo zmielone i z dobrego ekspresu (mój to starszawy automat Jura, całkiem niezły), przyrządzane wyłącznie jako espresso - żadne tam lungo czy cappuccino :-)

Czik
Początkujący Aficionado

Wysłany: Czw 17 Gru, 2009   

Piłem dzisiaj kawę rozpuszczalną Davidoffa (prezent). Piękne opakowanie, logo znanej nam wszystkim marki i... Tutaj koniec zachwytów. Kawa przeciętna, podobna z wyglądu i smaku do Jacobs Cronat Gold. Czyli cena (nie znam jej, ale pewnie była dość spora) to w całości opłata za markę. Szkoda.

Wolę pobawić się trochę więcej i odcedzać fusiastą kawę.

pepeel
[Usunięty]

Wysłany: Czw 17 Gru, 2009   

Ja polecam

Xander
Aficionado
Tony Soprano

Otrzymał 13 piw(a)
Wysłany: Czw 06 Maj, 2010   

H71 chciałem spytać czy ten LINK który podałeś na początku tematu to tylko ciekawostka dotycząca konkretnej kawy czy może robisz tam swoje zakupy jeżeli tam to prosiłbym o krótką ocenę sklepu. :)

Pozdrawiam

Highlander71
Ekspert Aficionado
The Thirsty Traveler

Obecności na FOSCA: 9
Otrzymał 484 piw(a)

Xander napisał/a:
H71 chciałem spytać czy ten LINK który podałeś na początku tematu to tylko ciekawostka dotycząca konkretnej kawy czy może robisz tam swoje zakupy jeżeli tam to prosiłbym o krótką ocenę sklepu. :)

Pozdrawiam

Niestety ten link to tak jak napisałeś "ciekawostka" . Kawę którą obecnie piję kupuje na targu lub znajomy przywozi mi z Niemiec. Cena połowe tańsza niż w naszych sklepach nie wspominając o jakości.

Pozdrawiam

H71

SzymonK
Aficionado

Obecności na FOSCA: 1
Otrzymał 93 piw(a)

Xander napisał/a:

Pozdrawiam

Może http://www.allegro.pl/sho...php?uid=9585275 tutaj coś znajdziesz, sprawdź ;)

Xander
Aficionado
Tony Soprano

Otrzymał 13 piw(a)

To nie jest zły pomysł, ale jednak wolałbym link do jakiegoś sklepu internetowego bo do allegro to ja zaufania nie mam. ;-)

Konik Dobry
Początkujący Aficionado

Obecności na FOSCA: 2
Otrzymał 4 piw(a)

Zaraz mnie pewnie wyśmiejecie, ale ja od lat piję głównie espresso zrobione z Jacobs Kronung. Kiedyś pijałem złotą Lavazzę (czarna za ostra, czerwona lurowata), ale po jakimś czasie (a) jej jakość spadła i (b) zrobiła się droga. Zresztą, złota lavazza we Włoszech to całkiem inna kawa niż u nas (sprawdziłem w wakacje).

Testowałem różne kawy, również droższe niż Lavazza i wyszło mi, że Kronung jest wystarczająco dobry, i kosztuje w dodatku 7-9 zł za 250 g. O ile oczywiście odpowiednio przygotowany.

A ostatnio pijałem kilka razu Cubitę sprowadzaną przez Old Havanę. I jest bardzo fajna, przynajmniej na razie:)

Highlander71
Ekspert Aficionado
The Thirsty Traveler

Obecności na FOSCA: 9
Otrzymał 484 piw(a)

Xander napisał/a:
To nie jest zły pomysł, ale jednak wolałbym link do jakiegoś sklepu internetowego bo do allegro to ja zaufania nie mam. ;-)

Opinie na temat tego sprzedawcy http://www.caffeprego.pl/...t=italiamocaffe

Pozdrawiam

H71

PS. Ja pije kawę taka jaka mi smakuje , nie muszę ja mieć z najwyższej półki itp. :)

ginos
Początkujący Aficionado

Proponuję ten sklep:

http://www.cafesilesia.pl/

Ja zaopatruję się w nim od dawna i szczerze polecam. Chyba jeden z niewielu sklepów z kawą, ktory podaje datę palenia (co jest bardzo ważne w przypadku kawy)

Xander
Aficionado
Tony Soprano

Otrzymał 13 piw(a)

ginos napisał/a:
Proponuję ten sklep:

http://www.cafesilesia.pl/

Ja zaopatruję się w nim od dawna i szczerze polecam. Chyba jeden z niewielu sklepów z kawą, ktory podaje datę palenia (co jest bardzo ważne w przypadku kawy)

Dzięki ginos, jeżeli mówisz że sprawdzony to chyba się skuszę i coś zamówię. :)

Arkadiusz
Aficionado

Obecności na FOSCA: 12
Otrzymał 299 piw(a)

Bodajże członkowie forum Caffee Prego mają tam rabat chyba 5% na zakupy.

VileVicar
Ekspert Aficionado
Non serviam

Obecności na FOSCA: 6
Otrzymał 1099 piw(a)
Wysłany: Sob 15 Maj, 2010   

Cafesilesia - wart polecenia. Istotą dobrej kawy, swoistą basis jest świeżość. Włoskie mieszanki mają najczęściej roczny okres przydatności, a sprzedawane na rynku z co najmniej 2-3-miesięcznym okresem od palenia ziaren. Stąd namawiam bardziej do korzystania ze sprawdzonych palarni w Polsce. Paczka kawy palonej kilka dni wcześniej przychodzi do domu i zabija zapachem. Warto sprawdzić np. Palazzo lub Cafe Roma
http://www.kawa-sklep.pl/
http://caferoma.pl/

ginos
Początkujący Aficionado

Wysłany: Sob 15 Maj, 2010   

Włosi mają jednak większe doświadczenie i po paru niespodziankach z polskimi palarniami wole jednak korzystać ze sprawdzonego źródła.

Większość mieszanek włoskich ma okres przydatości 24 miesiące. A na przykładzie La Brasiliany w polsce są do kupienia już ok. 3 tygodnie po paleniu. Dla mnie wystarczy.

Co do świerzości i jak to się ma do otrzymanego naparu to polecam ciekawą lekturę:
http://www.caffeprego.pl/...opic.php?t=3204

Na koniec dodam, że kawę która była palona 2 lub 3 miesiące wcześniej można spokojnie użyć bez uszczerbu na zdrowiu :mrgreen: a i większość tych którzy na kawię nie znają się prawie wcale żadnej róznicy nie odczuje. Więc mogą spokojnie ją pić ku ogólnemu zadowoleniu.

Pozdrawiam

VileVicar
Ekspert Aficionado
Non serviam

Otrzymał 1099 piw(a)
Wysłany: Nie 16 Maj, 2010   

ginos napisał/a:
Włosi mają jednak większe doświadczenie i po paru niespodziankach z polskimi palarniami wole jednak korzystać ze sprawdzonego źródła.

Te które podałem są sprawdzone wielokrotnie, bynajmniej nie tylko przeze mnie. Nigdy nie zdarzyło mi się dostać przyjemniej po nozdrzach, niż po kawie palonej 5 dni wcześniej. Nigdy też espresso włoskie nie było lepsze od zaparzonego z tej świeżej mieszanki.

ginos napisał/a:
Większość mieszanek włoskich ma okres przydatości 24 miesiące. A na przykładzie La Brasiliany w polsce są do kupienia już ok. 3 tygodnie po paleniu. Dla mnie wystarczy.

Może większość. Ale są 18-miesięczne i 12-miesięczne również. Mniejsza z tym. Nie dyskutuję z argumentem, ze są pijalne, smaczne, nawet wyśmienite. Sam zamawiam na przemian mieszanki włoskie i kawy jednorodne z PL palarni. (Tu druga przewaga - duży wybór monoarabik dla smakoszy, czego we włoskich palarniach aż tak wiele nie ma). Marfisa należy do moich topowych high-endowych kaw również, zwłaszcza, że ma takze rewelacyjny stosunek jakość/cena. A wystarczy nie tylko 3 tygodnie, wystarczy takze 3 miesiące, albo i 5 miesięcy od palenia włoskiej marki. Na datę palenia i ważności zawsze trzeba jednak spojrzeć.

ginos napisał/a:
Co do świerzości i jak to się ma do otrzymanego naparu to polecam ciekawą lekturę:
http://www.caffeprego.pl/...opic.php?t=3204

Kupiłem pół roku temu na allegro Fantini selezione - włoską mieszankę, którą pijałem niegdyś we Włoszech. Po właściwościach fizycznych stwierdziłem, ze jest niezbyt świeża, w dużej części zwietrzała zapachowo. I na tej kawie wychodziły mi jedne z najlepszych espresso, jakie w ogóle piłem. Byłem zachwycony i zastanawiałem się, co by wyszło, gdyby dorównywała np."3-tygodniowej Marfisie"... Oczywiście wartość świeżości można podważać metodą tworzenia teorii spiskowych, lub tworzenia dowodów na zamówienie. Własny dowód podałem wyżej, co nie znaczy, ze nagle zarzucę dbałość o świeżość kawy. To identyczna sytuacja, jak wyrzucenie humidora, bo przecież :mrgreen: ... nie potrzeba.

ginos napisał/a:
Na koniec dodam, że kawę która była palona 2 lub 3 miesiące wcześniej można spokojnie użyć bez uszczerbu na zdrowiu :mrgreen: a i większość tych którzy na kawię nie znają się prawie wcale żadnej róznicy nie odczuje. Więc mogą spokojnie ją pić ku ogólnemu zadowoleniu.

Pozdrawiam

To jest argument nie do zbicia, zresztą strzeliłbym sobie w stopę gdybym tego nie potwierdził. Pozdrawiam również.

mauro
Nowicjusz

Wysłany: Sob 24 Lip, 2010   

VileVicar napisał/a:
Sam zamawiam na przemian mieszanki włoskie i kawy jednorodne z PL palarni. (Tu druga przewaga - duży wybór monoarabik dla smakoszy, czego we włoskich palarniach aż tak wiele nie ma). Marfisa należy do moich topowych high-endowych kaw również, zwłaszcza, że ma takze rewelacyjny stosunek jakość/cena.

Witam, a to ciekawe co piszesz bo właśnie jest cała masa włoskich kaw 100% arabica, prócz wspomnianej Marfisy, z kaw ziarnistych warto wymienić: Pellini Top, Izzo Gold, Jolly Crema, Diemme Oro, Diemme Maranello, Illy Espresso, Lavazza Tierra, Kimbo Top, Danesi Gold, Hausbrandt Academia... można by jeszcze wymienić kilkanaście innych kaw

Ja osobiście wolę kawy z mała domieszką robusty (od 5% do 10%), taka ilość idealnie równoważy smak arabiki.
Polecam sklep: delizia.pl mają w ofercie wiele ciekawych kaw

VileVicar
Ekspert Aficionado
Non serviam

Otrzymał 1099 piw(a)

Oczywiście, ze jest "cała masa", jednakże każda z tych marek produkuje z reguły 1 typ arabiki 100 %, a na to przypada co najmniej 3-4 rodzaje mieszanek z robustą. Działaniem to jest nie tylko marketingowym, ale także rozsądnym z punktu widzenia smaku.

Palarnie m.in. wymienione przez ciebie wypuszczają pod swoimi szyldami 100 % arabiki, ale to nie są monoarabiki - składają się z blendów 4-5, nawet 10 różnych arabik światowych. Zaś w palarniach typu palazzo, blackcofferoasters, caffe roma etc. zakupisz sobie Brazylię Santos, Kostarykę Tarazzu, Yemen Matari, India Monsoon Malabar etc. O tym mówię.

Czasami palarnia włoska wypuszcza co najwyżej jakiąś topową monoarabikę, np. Hawai Kona Extra Fancy, albo A. Jamaica Blue Mountain i na tym się kończy. Także uwarunkowanie smakiem i marketingiem.

A ja jestem poszukującym nowych wrażeń i mimo, ze nie tak wysublimowana jak Diemme kubańska kawa Torquino Lavado sprawia mi jednak w filiżance dużą frajdę. :coolshades:

mauro
Nowicjusz

VileVicar napisał/a:
Palarnie m.in. wymienione przez ciebie wypuszczają pod swoimi szyldami 100 % arabiki, ale to nie są monoarabiki - składają się z blendów 4-5, nawet 10 różnych arabik światowych. Zaś w palarniach typu palazzo, blackcofferoasters, caffe roma etc. zakupisz sobie Brazylię Santos, Kostarykę Tarazzu, Yemen Matari, India Monsoon Malabar etc. O tym mówię.

Witam, rzeczywiście palarnie włoskie robią mieszanki różnych arabik (przeważnie z ameryki łacińskiej), są to jednak zawsze wysokogatunkowe ziarna. Osobiście wolę kawę z włoskich palarni które istnieją od kilkudziesięciu lat, mają po prostu ogromne doświadczenie w wypalaniu kawy. Np palarnia kawy Illy istnieje od 1933r i nie na darmo kawy Illy są uważane za jedne z najlepszych. Polskie palarnie jeszcze długo nie dorównają Włochom w sposobie wypalania kawy.

ginos
Początkujący Aficionado

Większość pojedyńczych arabik ma kwaskowaty posmak i z tego co sam wiem bo sprawdzone na sobie i znajomych wielu ludzi nie lubi za bardzo kwaskowatego posmaku (zresztą ilu z was zajada się samą cytryną). Jednak zmieszanie kilku arabik w odpowiednich proporcjach może dać nam przyjemny lekko kwaskowato-owocowo-gorzi posmak a przy odpowiednim dobraniu temp. (lekko ja podnosząc) można tę kwaskowatość zgubić i pozostaje nam owocowo-gorzki posmak (ja taki uwielbiam). Na rynku więc znaleźć można 100% arabiki ale są to mieszanki bo takie się sprzedają i lepiej smakuja. A czyste pojedyńcze arabiki pozostają dla wytrawnych smakoszy tak jak singlemalty z Islay czy Cygara z Kuby. Chociaż musze przyznać, że czasami na taką kwaskowatoś się skuszę, czasami w małym kieliszeczku Lagavulin-a usta zamoczę a i wieczorem po dobrej kolacji małą kubą też lubie się uraczyć.

Pozdrawiam

Reklamator

Wysłany:    Reklama

Odpowiedz do tematu