|
Autor |
Wiadomość |
korea83
Ekspert Aficionado

Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 8
Wiek: 42 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1890 Otrzymał 287 piw(a) Skąd: Kościan
|
Wysłany: Nie 26 Paź, 2014
|
|
|
Kończę pierwszy kilogram Arcaffe Gorgona i szczerze mogę polecić. Kawa okazała się dla mnie bardzo dobra bo lubię mieszanki w okolicach 80-85% arabika i 15-20% robusta. Fajny wyraźnie czekoladowy smak, a i aromat przyjemny. Do tego crema wychodzi bardzo ładna, cętki, wszelkie wzorki niemal co strzał |
|
|
|
 |
Borsuk
Początkujący Aficionado Mlaskmlask-mniammniam:)

Obecności na FOSCA: 3
Wiek: 43 Dołączył: 30 Kwi 2010 Posty: 475 Otrzymał 75 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 27 Paź, 2014
|
|
|
Korea mogę prosić o Twoją "the best of" listę kaw i sklep z którego kupujesz? Musze w przyszłym miesiącu uzupełnić zapasy. Mam cały czas HX'a, więc głownie pod kątem espresso. |
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado

|
Wysłany: Wto 28 Paź, 2014
|
|
|
Ciężko będzie wybrać te najlepsze bo łapię się na tym, że co i rusz zmieniam zdanie Chyba nie jestem zbyt stały w uczuciach
Odnośnie tego gdzie kupuję to kieruję się tym w którym ze sklepów jest akurat dostawa najświeższej kawy. Najczęściej kupuję w którymś ze sklepów poniżej
http://www.sklep.cafesilesia.pl/
http://www.caffegaleria.pl/
http://www.coffeedesk.pl/
Z kaw najbardziej mi pasujących to wspomniana wyżej Arcaffe Gorgona, Caffen Delizia, Mesteta Crema d'oro, New York Extra P oraz XXX, August Natura Equa oraz Bar Extra i chyba mój absolutny nr 1 Parana Extra Bar Premium |
|
|
|
 |
Borsuk

|
Wysłany: Wto 28 Paź, 2014
|
|
|
ok wielkie dzięki, pamiętam, że bardzo mi podeszła La Brasilina, ale w sumie to nie jestem pewien czy akurat ta |
|
|
|
 |
VileVicar
Ekspert Aficionado Non serviam

Obecności na FOSCA: 6
Wiek: 51 Dołączył: 14 Maj 2010 Posty: 1923 Otrzymał 1099 piw(a) Skąd: Poznań/Komorniki
|
Wysłany: Śro 29 Paź, 2014
|
|
|
W sumie piję teraz nie tak dużo jak jeszcze 3-4 lata temu, góra 3 x dziennie espresso, w tym 1 x doppio. Schodzi ok. 1,5 kg kawy/m-c (w tym kawa dla żony i czasami dla gości).
Jak z cygarami - rzadko piję to samo, ale parę paczek udało mi się powtórzyć. Co otwieram jakąś włoską mieszankę, czasami wybraną w ciemno, to ulegam zachwytowi. teraz od paru miesięcy zatrzymałem się nieco i w kółko zamawiam różne wersje Arcaffe - Mokacrema, Roma, Gorgona, Margo. nawet ta ostatnia 50/50 rob/ara jest bardzo fajna jako ''budzik'' poranny. Rewelacyjne kawusie, a dla mnie głównie dlatego, że mają sporo ujmującej słodyczy w bukiecie naturalnym - każda mieszanka Arcaffe jest sama z siebie słodziutka.
Oprócz tego w iągu ostatniego roku faworyzowałem też Lucaffe - bardzo mi smakują (Exquisiti Classic). Generalnie, to oprócz Arcaffe piję ciągle coś innego i nowego.
New York Extra - fajna, ale dzięki dodatkowi Jamaica Blue Mountain przepłacona. Już dawno nie piłem.
Jak pisze Michał - podzielam zdanie, że najlepiej smakują kawy zaw. 80-90 % arabiki. Ale wiadomo - zależy od pory i nastroju, bo zdarza się że nad 100 % arabicę nie ma niczego innego, albo potrzebuję 40 % robusty żeby dać sobie ''kopa''.
SKlepy: italiamo (allegro), coffedesk, konesso.pl, delizia.pl. Same solidne firmy. |
_________________ "Bez kapłanów i bez świątyń krwawe łapska bogów nie mogłyby dosięgnąć świata śmiertelników. Czyż nie byłby to raj, przyjacielu ?" Steven Erikson - Ogrody Księżyca
http://baza.fantasta.pl/fantasta.php?id=500
 |
|
|
|
 |
Borsuk

|
Wysłany: Czw 30 Paź, 2014
|
|
|
dzięki,
na bank popróbuje zarówno kawy jak i sklepów. Ostatnio bawię się w 250gr opakowania żeby móc spróbować wielu smaków. |
|
|
|
 |
Burżuj
Początkujący Aficionado

Wiek: 41 Dołączył: 18 Cze 2012 Posty: 452 Otrzymał 74 piw(a) Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią 31 Paź, 2014
|
|
|
Zaintrygowaliście mnie Arcaffe Mokacrema i jej naturalnym słodkim posmakiem...
Nie przepadam za espresso. A czy Arcaffe Mokacrema nadaje się na dużą kawę, czy jako podstawa do cappuccino lub latte itp.? |
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado

|
|
|
|
Moim zdaniem do kaw z mlekiem warto wybierać mieszanki o nieco bardziej wyrazistym charakterze, tzn. mocniej palone bo wtedy ich smak wybija się ponad mleko i taka kawa zwyczajnie smakuje
Mocacrema nie miałem do tej pory, ale z gorgony kawy z mlekiem wychodziły przednio
Nie ma nic lepszego niż zacząć dzień pyszną flat white |
|
|
|
 |
VileVicar

Wiek: 51 Dołączył: 14 Maj 2010 Posty: 1923 Otrzymał 1099 piw(a) Skąd: Poznań/Komorniki
|
|
|
|
Korea83 ma rację. Mokacrema jest przeznaczona pod espresso. Ale gdy miałem ją we młynie, to robiłem małżonce cappu, a i sam parę razy skosztowałem napoju mlecznego - przyzwoite. Czyli można, ale kupować całą paczkę żeby wypić wyłącznie z mlekiem to trochę szkoda. Lepiej już Gorgonę lub Romę, smak prawie ten sam, ale więcej body do napojów z mlekiem. |
_________________ "Bez kapłanów i bez świątyń krwawe łapska bogów nie mogłyby dosięgnąć świata śmiertelników. Czyż nie byłby to raj, przyjacielu ?" Steven Erikson - Ogrody Księżyca
 |
|
|
|
 |
blaugrana
Ekspert Aficionado

Wiek: 44 Dołączył: 17 Lut 2013 Posty: 1821 Otrzymał 1572 piw(a) Skąd: Galway, IE
|
Wysłany: Pią 14 Lis, 2014
|
|
|
Dzisiaj otworzyłem to cudo - no i mega pyszna kawa. Polecam!
 |
_________________ 💨💨💨💨💨💨💨 |
|
|
|
|
 |
El Comandante
Ekspert Aficionado Administrator

Obecności na FOSCA: 11
Wiek: 43 Dołączył: 14 Gru 2006 Posty: 2582 Otrzymał 185 piw(a)
|
|
|
|
 |
xiom
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 4
Wiek: 50 Dołączył: 27 Wrz 2012 Posty: 1274 Otrzymał 882 piw(a) Skąd: Cieszyn
|
|
|
|
Hm ? gdzie to dostanę ? |
|
|
|
 |
El Comandante
Ekspert Aficionado Administrator

Obecności na FOSCA: 11
Wiek: 43 Dołączył: 14 Gru 2006 Posty: 2582 Otrzymał 185 piw(a)
|
|
|
|
 |
VileVicar

|
|
|
|
Mnóstwo sklepów polskich ma ta kawę. Bardzo dobrze ! Świetna mieszanka !
U mnie w jednym miejscu pracy ściągamy do picia wyłącznie Marfisę już od ok. 1,5 roku... |
 |
|
|
|
 |
Tomassino
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 1
Wiek: 44 Dołączył: 07 Maj 2013 Posty: 1070 Otrzymał 1234 piw(a) Skąd: Siemiatycze
|
Wysłany: Czw 27 Lis, 2014
|
|
|
Kiedy będę już w domu, zacznę testować grubość mielenia (ciśnieniowy kolbowy)i postaram się coś napisać. |
_________________ życie jest za krótkie żeby palić złe cygara...
i pić koncernowe lagery.
------------------------------
 |
|
|
|
 |
blaugrana
Ekspert Aficionado

Wiek: 44 Dołączył: 17 Lut 2013 Posty: 1821 Otrzymał 1572 piw(a) Skąd: Galway, IE
|
|
|
|
niezły zapas, Panie Ziarnisty |
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado

|
|
|
|
Tomassino, piękny zestaw sobie kupiłeś
Swoją droga to właśnie otworzyłem ostatnią paczkę kawy i chyba teraz też kupię sobie zestaw podobny do twojego
Pochwal się jeszcze co masz za ekspres i młynek |
|
|
|
 |
Tomassino
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 1
Wiek: 44 Dołączył: 07 Maj 2013 Posty: 1070 Otrzymał 1234 piw(a) Skąd: Siemiatycze
|
|
|
|
Nie ma czym się chwalić...
Aktualnie:
Docelowo:
 |
_________________ życie jest za krótkie żeby palić złe cygara...
i pić koncernowe lagery.
------------------------------
 |
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado

|
|
|
|
Docelowo to zmień Tomek młynek to tam zaczyna się dobra kawa
Równomierny przemiał daje naprawdę dobre efekty, słowem warto wydać na dobry młyn |
|
|
|
 |
blaugrana
Ekspert Aficionado

|
|
|
|
Ja mam bardzo podobny ekspres i jestem bardzo zadowolony. Już mam go jakiś czas i działa bezawaryjnie, a kawa smakuje wybornie
Tak, jak i Ty - następny ekspres kupię już o klasę wyższy |
|
|
|
 |
|
Reklamator
|
Wysłany: Reklama
|
|