|
Autor |
Wiadomość |
Michal
Ekspert Aficionado

Wiek: 43 Dołączył: 14 Gru 2006 Posty: 1247 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Nie 08 Lip, 2007 Gaz do zapalniczek
|
|
|
Czy używacie jakiegoś specjalnego gazu do waszych żarówek? Ja zwykle kupuje ten najzwyklejszy w zółto czerwonej puszcze i zauważyłem że kiedy zostaje jakaś 1/3 nie chcą ładować zapalniczki. Tak jakby nie miały wystarczającego ciśnienia żeby wbić to niej gaz. Macie jakieś doświadczenie z "lepszym" gazem? Czy tutaj lepszość to tylko wyższa cena i bardziej albo mniej znana marka? A może wszystkie są takie same? |
_________________ For a relaxing time, make it Suntory time... |
|
|
|
 |
Klepitko
Ekspert Aficionado

Zaproszone osoby: 1
Wiek: 51 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 1976 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Kraków
|
Wysłany: Nie 08 Lip, 2007
|
|
|
No t owidze że używasz Ronsona. GAz do zapalniczek fajkowych jak i cygarowych powinien być bezwonny. Miałem kiedyś puszke dość drogiego gazu dedykowanego do zapalniczek fajkowych i w stosunku do Eonsona którego też używam nie ma różnicy.
Ja tam puszke wylańczam do końca i nie mam z tym problemów. Pamiętaqj tylko aby przed ładowaniem odpowietrzyć zapalniczke i nabijajj gazem pochylonum w dół tak aby przechodził w formie ciekłej - ale to napewno wiesz |
_________________ Prysnął czar ,mózg bez życia, jeno cygaro, fajka i trunek do wypicia |
|
|
|
 |
Michal
Ekspert Aficionado

Wiek: 43 Dołączył: 14 Gru 2006 Posty: 1247 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Warszawa
|
|
|
|
Ha! No widzisz, zapalniczki nie odpowietrzałem tylko nabijałem z biegu, a butelke gazu zwykle trzymam pionowo tak jak stoi. Hmm, może w tym tkwi problem |
_________________ For a relaxing time, make it Suntory time... |
|
|
|
 |
Josephros
Doświadczony Aficionado szara eminencja ;d

Obecności na FOSCA: 3
Wiek: 38 Dołączył: 17 Gru 2006 Posty: 917 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Lublin
|
|
|
|
prawa fizyki pod góre trudniej nabijać a ciśnienie gazu minimalnie się zmniejsza ja też żadko odpowietrzam ale w dół trzymam zapalniczke i nie mam większych problemów z nabijaniem |
_________________ Tempus fugit, aeternitas manet |
|
|
|
 |
Mateusz
Początkujący Aficionado Cigar&Pipe conesseur

Obecności na FOSCA: 1
Wiek: 36 Dołączył: 22 Cze 2007 Posty: 484 Otrzymał 12 piw(a) Skąd: Jaworzno/ Kraków
|
|
|
|
 |
Jacek Uchryń
Ekspert Aficionado

Dołączył: 14 Cze 2007 Posty: 1434 Otrzymał 25 piw(a) Skąd: L. USA
|
|
|
|
Mateusz napisał/a: | http://www.collectablesinternational.com/catalog/information.php?info_id=9 | .
W każdej z zapalniczek tej firmy jest taka instrukcja ,gdyby trafił sie im freekcustomer i nie targali się z nim po sądach. |
|
|
|
 |
Mateusz

Wiek: 36 Dołączył: 22 Cze 2007 Posty: 484 Otrzymał 12 piw(a) Skąd: Jaworzno/ Kraków
|
|
|
|
Jacek Uchryn napisał/a: | Mateusz napisał/a: | http://www.collectablesinternational.com/catalog/information.php?info_id=9 | .
W każdej z zapalniczek tej firmy jest taka instrukcja ,gdyby trafił sie im freekcustomer i nie targali się z nim po sądach. |
Byc moze ale jest to uniwersalna instrukcja co do napełniania i odpowietrzniania wiec wzuciłem |
|
 |
Klepitko
Ekspert Aficionado

|
|
|
|
Michal napisał/a: | Ha! No widzisz, zapalniczki nie odpowietrzałem tylko nabijałem z biegu, a butelke gazu zwykle trzymam pionowo tak jak stoi. Hmm, może w tym tkwi problem |
Cała filozofia polegana tym że gaz do zapalniczki musi wpływać w formie ciekłej - skroplonej i wtedy nie potrzebne jest ciśnienie bo grawitacyjnie sam spływa. Sposobu nabijania nauczyłem się od gościa który dawniej robił to zawodowo |
_________________ Prysnął czar ,mózg bez życia, jeno cygaro, fajka i trunek do wypicia |
|
|
|
 |
Jacek Uchryń
Ekspert Aficionado

Dołączył: 14 Cze 2007 Posty: 1434 Otrzymał 25 piw(a) Skąd: L. USA
|
|
|
|
Mateusz napisał/a: | Jacek Uchryn napisał/a: | Mateusz napisał/a: | http://www.collectablesinternational.com/catalog/information.php?info_id=9 | .
Byc moze ale jest to uniwersalna instrukcja co do napełniania i odpowietrzniania wiec wzuciłem | .
Ja to napisałem jako ciekawostke ponieważ mam wiele zapalniczek a wśród nich jedną z tej firmy jak otworzyłem pudełko i zobaczyłem tą instrukcje to mnie bardzo roabawiło ale było to już dawno i zawsze na wspomnienie tego momentu uśmiecham się poprostu |
|
|
|
 |
maciejslu [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 09 Lip, 2007
|
|
|
Jacek Uchryn napisał/a: | W każdej z zapalniczek tej firmy jest taka instrukcja ,gdyby trafił sie im freekcustomer i nie targali się z nim po sądach. |
Czy "freekcustomer" to jest taka osoba, która ostatnio wygrała proces z producentem mikrofalówek o to, że w instrukcji nie było napisane, żeby w mikrofali nie suszyć kota i ona właśnie go wysuszyła, a on się "rozpuknął"? |
|
|
|
 |
exa
Nowicjusz

Wiek: 53 Dołączył: 03 Lip 2007 Posty: 53 Skąd: Ł/K-P/Wlkp/Lub.
|
|
|
|
maciejslu napisał/a: | Jacek Uchryn napisał/a: | W każdej z zapalniczek tej firmy jest taka instrukcja ,gdyby trafił sie im freekcustomer i nie targali się z nim po sądach. |
Czy "freekcustomer" to jest taka osoba, która ostatnio wygrała proces z producentem mikrofalówek o to, że w instrukcji nie było napisane, żeby w mikrofali nie suszyć kota i ona właśnie go wysuszyła, a on się "rozpuknął"? |
a mówią, że polak potrafi |
|
|
|
 |
strix
Początkujący Aficionado

Dołączył: 20 Gru 2006 Posty: 469 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Warszawa
|
|
|
|
Klepitko napisał/a: | Pamiętaqj tylko aby przed ładowaniem odpowietrzyć zapalniczke i nabijajj gazem pochylonum w dół tak aby przechodził w formie ciekłej - ale to napewno wiesz |
Jak sie odpowietrza zapalniczke? Moze to jest powodem, ze na coraz
krocej starcza mi jedno nabicie...
Pozdro
strix |
|
|
|
 |
Klepitko
Ekspert Aficionado

|
|
|
|
Metody są dwie zależnie od modelu:
Otworzyć zqworek przez który wychodzi gaz i tak ładując potrzymać skierowany w dół aż się nie pojawią1 kropelki gazu
metodz druga przez zawór do ładowania obcięta końcówka z poprzedniego pojemnika z gazem
Ja stosuje pierwszą i jest ok |
|
|
|
 |
strix
Początkujący Aficionado

Dołączył: 20 Gru 2006 Posty: 469 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Warszawa
|
|
|
|
Klepitko napisał/a: | Metody są dwie zależnie od modelu:
Otworzyć zqworek przez który wychodzi gaz i tak ładując potrzymać skierowany w dół aż się nie pojawią1 kropelki gazu
metodz druga przez zawór do ładowania obcięta końcówka z poprzedniego pojemnika z gazem
Ja stosuje pierwszą i jest ok |
Dzieki pierwszy raz slysze a przeciez to w sumie oczywiste ze takie
urzadzenie sie zapowietrza i zmieniasza sie pojemnosc "baku"....
Dzis ja przedmucham
Pozdro
strix |
|
|
|
 |
Kacper
Początkujący Aficionado 37

|
|
|
|
Bardzo dobry temat, zwłaszcza, że stałem się szczęśliwym posiadaczem Kózki:
Na ile mniej więcej wystarcza Wam jedno nabicie i jak wygląda sprawa szczelności Waszych zapalniczek?
Dajcie jakieś linki do gazu który warto zakupić? |
|
|
|
 |
Josephros
Doświadczony Aficionado szara eminencja ;d

Obecności na FOSCA: 3
Wiek: 38 Dołączył: 17 Gru 2006 Posty: 917 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Lublin
|
|
|
|
 |
Klepitko
Ekspert Aficionado

|
|
|
|
Ja używam Ronsona i dla mnie jest ok - łatwodostępny po trafikach. A z tym odpowietrzaniem to ja też taki mądry nie byłem tylko mi pokazał kolega co siętym zajmował zawodowo |
|
|
|
 |
Vincent
Aficionado

|
|
|
|
Ja nigdy nie odpowietrzałem, ładowałem tylko Ronsonem i było git
Co prawda ładowałem zaworkiem w zapalniczce do góry, a pojemnik wtedy do dołu.. |
|
|
|
 |
Mateusz

|
|
|
|
Ja rowniez duze opakowanie ronsona, nie drogo i jest okej |
|
 |
Klepitko
Ekspert Aficionado

|
|
|
|
A jeszcze jedno. Po naładowaniu zapalniczka powinna być wyrażnie cięższa i mocno schłodzon na całęj powierzchni |
|
|
|
 |
|
Reklamator
|
Wysłany: Reklama
|
|
|
|