|
Autor |
Wiadomość |
blaugrana
Ekspert Aficionado

Wiek: 44 Dołączył: 17 Lut 2013 Posty: 1821 Otrzymał 1572 piw(a) Skąd: Galway, IE
|
Wysłany: Czw 26 Gru, 2013
|
|
|
Resortowe dzieci - jeszcze nie przeczytałem w całości, ale gorąco polecam
beznazwy.png
|
 |
Plik ściągnięto 4223 raz(y) 20,44 KB |
|
_________________ 💨💨💨💨💨💨💨 |
|
|
|
 |
Sisko
Początkujący Aficionado

Wiek: 40 Dołączył: 02 Cze 2010 Posty: 182 Otrzymał 60 piw(a) Skąd: Białystok
|
Wysłany: Pon 30 Gru, 2013
|
|
|
W tym momencie jeśli myślę o chwilach z książką to mówię Jarosław Grzedowicz i "Pan Lodowego Ogrodu". Gorąco polecam! |
|
|
|
 |
Kwiatt
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 5
Wiek: 36 Dołączył: 22 Cze 2011 Posty: 1489 Otrzymał 564 piw(a) Skąd: Poznań
|
|
|
|
Fantastyczna seria! Wciągnąłem wszystkie 4 tomy w nieco poniżej dwóch tygodni. Przy okazji szło cygaro za cygarem |
_________________ http://www.cigarblog.pl/ - strona o cygarach pisana z pasją. |
|
|
|
 |
Sisko
Początkujący Aficionado

|
|
|
|
Oj fantastyczna fantastyczna:)Teraz zakupiłem Pratchett'a dwa pierwsze tomy:)Widziałem ze czytałeś Kwiatt.Coś powiesz ciekawego na temat tej pozycji-:) |
|
|
|
 |
xiom
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 4
Wiek: 50 Dołączył: 27 Wrz 2012 Posty: 1274 Otrzymał 882 piw(a) Skąd: Cieszyn
|
|
|
|
Zaczynam " Lękajcie się " , którą czytał Piotr - oj cięzka od samego początku...
Ciężki temat, ale prawda w niej jest ! |
|
|
|
|
 |
Kwiatt
Ekspert Aficionado

|
Wysłany: Wto 31 Gru, 2013
|
|
|
@Sisko
Jak na razie Terry jest w formie. "Na glinianych nogach" jest bardziej poukładana i bogata w suspens, niż jego pierwsze książki. Jak zawsze, czyta się rewelacyjnie |
_________________ http://www.cigarblog.pl/ - strona o cygarach pisana z pasją. |
|
|
|
 |
blaugrana
Ekspert Aficionado

Wiek: 44 Dołączył: 17 Lut 2013 Posty: 1821 Otrzymał 1572 piw(a) Skąd: Galway, IE
|
Wysłany: Sob 11 Sty, 2014
|
|
|
Wojna przeciwko Jezusowi - Antonio Socci
info z neta:
W swej nowej, polemicznej książce Socci demaskuje kłamstwa i bierność, rzuca światło na pobudki, które legły u podstaw antychrześcijańskiej ideologii i udowadnia, że odkrycia archeologiczne i badania historyczne ostatnich dziesięcioleci potwierdzają wiarygodność opisanych w Ewangelii zdarzeń, wszelkie szczegóły ziemskiego życia Jezusa, z cudami i Zmartwychwstaniem włącznie, a także rzetelność świadków.
książka.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 4108 raz(y) 6,02 KB |
|
|
|
|
 |
Kwiatt
Ekspert Aficionado

|
|
|
|
Świetna wiwisekcja boskiej moralności. Rewelacyjna książka noblisty, ukazująca wydarzenia w Sodomie i Gomorze, opowiadająca o Izaaku i jego synie z perspektywy człowieka. Fantastycznie obnaża prawdziwe oblicze biblijnego boga. Bardzo polecam |
|
|
|
 |
blaugrana
Ekspert Aficionado

|
|
|
|
Jeśli chodzi o Kaina autorstwa Saramago to można powiedzieć, że ta jego ostatnia książka przed śmiercią to nie jest książka, którą zapisze się w pamięci swoich czytelników. Mi się wydaję, że ta książka jest przepełniona goryczą i rozczarowaniem człowieka, który żegna się z tym światem bez wiary w Boga.
Również ją polecam... |
|
|
|
 |
VileVicar
Ekspert Aficionado Non serviam

Obecności na FOSCA: 6
Wiek: 51 Dołączył: 14 Maj 2010 Posty: 1923 Otrzymał 1099 piw(a) Skąd: Poznań/Komorniki
|
|
|
|
Mnie się wyryła w pamięci zdecydowanie bardziej, niż to zwykle bywa, a klimat powieści i jej wydźwięk psychologiczny jest daleki od depresyjnego. Saramago ma naprawdę świetny język i częściej się człowiek uśmiechnie niż zapadnie w smutną zadumę. Książka jest inteligentna i między wierszami filozoficzna.
Dlaczego uważasz, że człowiek "odchodzący bez wiary w Boga" pisze książkę wypełnioną goryczą i rozczarowaniem? Nie mam wiedzy biograficznej na temat autora , ale logicznie myśląc, gdyby uważał tak jak napisałeś, to by przyjął wiarę i tym samym zwalczył gorycz i rozczarowanie... widocznie jeśli był rozczarowany, to nie dlatego, że odchodzi bez wiary w Boga. Z tego to raczej był zadowolony.
Nie jest to specjalnie istotne, nie chcę się zagłębiać, bo to oczywiście jest odwieczna dywagacja na tematy religijne, sprawa osobista i delikatna materia. Ten, kto uważa za zabawę konwencją bibliją za obrazoburczą i tak nie przeczyta, albo przeczyta ze zgorszeniem. Ten, kto ma do tego dystans, odnajdzie w niej coś ciekawego albo i punkt do przemyśleń.
Przypomniała mi się właśnie podobna książka przeczytana ok. 20 lat temu, mimo, że wówczas byłem trochę zgorszony jej lekturą, to bawiłem się świetnie, nawet nie do końca przyznawałem się do tego przed samym sobą.
Joseph Heller- Bóg wie.
To o królu Dawidzie. |
_________________ "Bez kapłanów i bez świątyń krwawe łapska bogów nie mogłyby dosięgnąć świata śmiertelników. Czyż nie byłby to raj, przyjacielu ?" Steven Erikson - Ogrody Księżyca
http://baza.fantasta.pl/fantasta.php?id=500
 |
|
|
|
|
 |
blaugrana
Ekspert Aficionado

|
|
|
|
Widzisz VileVicar, wychodzi na to, że z książkami jest jak z cygarami - dwoje pali to samo cygaro, a odczucia z goła odmienne... |
|
|
|
 |
VileVicar
Ekspert Aficionado Non serviam

Obecności na FOSCA: 6
Wiek: 51 Dołączył: 14 Maj 2010 Posty: 1923 Otrzymał 1099 piw(a) Skąd: Poznań/Komorniki
|
|
|
|
No ależ oczywiście |
_________________ "Bez kapłanów i bez świątyń krwawe łapska bogów nie mogłyby dosięgnąć świata śmiertelników. Czyż nie byłby to raj, przyjacielu ?" Steven Erikson - Ogrody Księżyca
http://baza.fantasta.pl/fantasta.php?id=500
 |
|
|
|
 |
Tomassino
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 1
Wiek: 44 Dołączył: 07 Maj 2013 Posty: 1070 Otrzymał 1234 piw(a) Skąd: Siemiatycze
|
Wysłany: Nie 12 Sty, 2014
|
|
|
... polecam Mikromegas. |
_________________ życie jest za krótkie żeby palić złe cygara...
i pić koncernowe lagery.
------------------------------
 |
|
|
|
 |
blaugrana
Ekspert Aficionado

|
|
|
|
...o proszę i Wolter się znalazł
No niezłych jegomości czytają poznańscy palacze
jak tak dalej pójdzie to i Mein Kampf tu się znajdzie
Litości... |
|
|
|
 |
Tomassino
Ekspert Aficionado

Wiek: 44 Dołączył: 07 Maj 2013 Posty: 1070 Otrzymał 1234 piw(a) Skąd: Siemiatycze
|
|
|
|
i protokół mędrców... |
i pić koncernowe lagery.
 |
|
|
|
 |
voodoo2121
Początkujący Aficionado

Wiek: 42 Dołączył: 03 Sie 2010 Posty: 474 Otrzymał 76 piw(a) Skąd: szczecin
|
Wysłany: Pon 13 Sty, 2014
|
|
|
ja ostatnio tylko czasopisma
Bravo Girl mi podeszło:P |
|
|
|
 |
Sisko
Początkujący Aficionado

|
Wysłany: Śro 15 Sty, 2014
|
|
|
Mein Kampf przeszytane:)Ale czy polecam... hmm raczej nie |
|
|
|
 |
Siódemek
Nowicjusz

Wiek: 37 Dołączył: 22 Sie 2012 Posty: 45 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Cybertron
|
Wysłany: Czw 16 Sty, 2014
|
|
|
Sisko napisał/a: | Mein Kampf przeszytane:)Ale czy polecam... hmm raczej nie |
Kiepska książka którą jest zestawieniem kiepskiej jakości przemyśleń chorego faceta w której dodatkowo mocno koloryzuje wydarzenia z przeszłości. Moża ją streścić w 1 zdaniu: Kochaj Matkę, szanuj Ojca, nienawidz inne rasy. Chciałem nadmienić, że sam był w 1/4 Żydem. |
_________________ "Jeżeli będę mógł umrzeć, mówiąc: „Życie jest takie piękne”, to nic poza tym nie jest istotne." Michael Corleone |
|
|
|
|
 |
Tomassino
Ekspert Aficionado

|
Wysłany: Czw 16 Sty, 2014
|
|
|
rasy i religie nie istnieją... jest ludzkość, człowiek, wiedza i moralność. I system ekonomiczny który wszystko rozwala! Przynajmniej tak jest w mojej głowie... |
i pić koncernowe lagery.
 |
|
|
|
 |
je2bnik
Aficionado

Wiek: 38 Dołączył: 18 Paź 2011 Posty: 758 Otrzymał 637 piw(a) Skąd: Radom/Warszawa
|
Wysłany: Wto 11 Lut, 2014
|
|
|
Przeczytałem co zamierzałem (patrz kilka postów wcześniej) dodatkowo jeszcze jedną książkę
- moim zdaniem lepszą - E. Cherezińskiej pt. "Gra w kości" a obecnie kończę "Klub Dumas"
Arturo Pereza-Reverte, na podstawie której Polański nakręcił "9 wrota".
Jakiś czas temu wpadł mi w łapy drugi i trzeci tom "Żywego Srebra" N. Stephensona - kupiłem
przypadkowo, za bezcen (5 zł/szt!!!). Coś mi się kołatało po głowie, ze ktoś polecał... Potem
przypomniałem sobie, że własnie tu w wątku na forum. Niestety mam problem bo
nigdzie nie mogę znaleźć pierwszego tomu - na alledrogo tylko jeden egzemplarz. Nie będę
przecież zaczynał czytania od środka powieści.
Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - będę wdzięczny |
|
|
|
 |
|
Reklamator
|
Wysłany: Reklama
|
|
|