|
Autor |
Wiadomość |
Bler
Aficionado

Wiek: 44 Dołączył: 19 Wrz 2012 Posty: 653 Otrzymał 410 piw(a) Skąd: Warszawa
|
|
|
|
 |
VileVicar
Ekspert Aficionado Non serviam

Obecności na FOSCA: 6
Wiek: 51 Dołączył: 14 Maj 2010 Posty: 1923 Otrzymał 1099 piw(a) Skąd: Poznań/Komorniki
|
Wysłany: Śro 19 Cze, 2013
|
|
|
Oj, rąbnąłeś między oczy. Bardzo dobre mam wspomnienia po tych książkach, Siergiej Łukjanienko rulez |
_________________ "Bez kapłanów i bez świątyń krwawe łapska bogów nie mogłyby dosięgnąć świata śmiertelników. Czyż nie byłby to raj, przyjacielu ?" Steven Erikson - Ogrody Księżyca
http://baza.fantasta.pl/fantasta.php?id=500
 |
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado

Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 8
Wiek: 42 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1890 Otrzymał 287 piw(a) Skąd: Kościan
|
Wysłany: Sob 14 Wrz, 2013
|
|
|
Marek Krajewski po raz kolejny zaserwował kawałek fajnego czytania Kto zna ten pewnie już zdążył przeczytać, a wszystkim którzy jeszcze nie znają polecam autora jak i jego jeszcze ciepła książkę "W otchłani mroku" |
|
|
|
 |
blaugrana
Ekspert Aficionado

Wiek: 44 Dołączył: 17 Lut 2013 Posty: 1821 Otrzymał 1572 piw(a) Skąd: Galway, IE
|
Wysłany: Sob 14 Wrz, 2013
|
|
|
Książka, którą powinien przeczytać każdy Aficionado
|
_________________ 💨💨💨💨💨💨💨 |
|
|
|
 |
h0und
Nowicjusz

|
Wysłany: Czw 26 Wrz, 2013
|
|
|
Właśnie skończyłem "Sennik współczesny" Konwickiego. Podobnie jak "Mała apokalipsa" i "Kompleks polski" zrobił na mnie ogromne wrażenie. Jestem ciekaw, jak jego literaturę odbiera się nie będąc Polakiem - bo przecież nie tylko scenografia, ale sama treść jest taka... nasza. Polecam bardzo. |
|
|
|
 |
Maximus
Nowicjusz

Obecności na FOSCA: 4
Wiek: 52 Dołączył: 31 Sty 2013 Posty: 146 Otrzymał 88 piw(a) Skąd: Kraków
|
Wysłany: Czw 26 Wrz, 2013
|
|
|
Nocne życie
Autor: Dennis Lehane
Literatura z klimatem prohibicji i gangsterów.
Ciekawa fabuła rodem z Ojca Chrzestnego lecz o dużo większej zmienność akcji - od sielanki i ukojenia po pościgi, ucieczki i egzekucje.
Treściwa książka, która zyskuje dodatkowy klimat w towarzystwie cygara - jest kilak wątków związanych z tytoniem.
POLECAM !!
|
_________________ „Szczęście? Dobre cygaro, dobre jedzenie, dobre cygaro i dobra kobieta - albo zła kobieta. Zależnie od tego, ile szczęścia potrafisz znieść. GEORGE BURNS”
 |
|
|
|
 |
klochowicz
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 7
Wiek: 35 Dołączył: 27 Lip 2011 Posty: 1008 Otrzymał 143 piw(a) Skąd: Poznań
|
Wysłany: Pią 27 Wrz, 2013
|
|
|
A ja wszystkim tym, lubiącym przygody, podróże, akcję, dzikie plemiona i amazońską dżunglę polecę "Całe złoto El Dorado" Krzysztofa Petka. Książka jak dla mnie na jeden wieczór - nie mogłem się oderwać. Książkę rekomenduje znany podróżnik Jacek Pałkiewicz.
 |
|
|
|
 |
Stasiakov
Początkujący Aficionado

Wiek: 35 Dołączył: 14 Gru 2012 Posty: 234 Otrzymał 211 piw(a) Skąd: Tychy
|
Wysłany: Czw 19 Gru, 2013
|
|
|
A ja właśnie kończę Reamde Neal'a Stephenson'a. Książka długo, powiedziałbym, nawet, że to powieść Ale akcja dość wartka i temat też ciekawy. Szczerzę mogę polecić, jak ktoś lubi dłuższe siedzenie w jednej lekturze :] Po dokładny opis zapraszam TUTAJ
 |
|
|
|
 |
TOMI1983
Początkujący Aficionado

Wiek: 41 Dołączył: 28 Mar 2013 Posty: 186 Otrzymał 112 piw(a) Skąd: Szczebrzeszyn
|
|
|
|
ja sie moge pochwali ze niedawno skonczylem najno0wszego Wiedzmina ale mnie nie zachwycil,, jakis taki zbyt zakrecony jak dla mnie |
|
|
|
 |
polakito
Aficionado

Wiek: 42 Dołączył: 05 Mar 2012 Posty: 519 Otrzymał 482 piw(a) Skąd: Lesniewo
|
|
|
|
Ja w chwili obecnej czytam Pok kopułą Kinga, fajna książka i robi się coraz lepsza początek lekko zakręcony. A z takich przeczytanych to mega gorąco polecam Rękę Mistrza KINGA jest SUUPPEERR. |
_________________ "“A woman is an occasional pleasure but a cigar is always a smoke." - Groucho Marx. |
|
|
|
 |
TOMI1983
Początkujący Aficionado

Wiek: 41 Dołączył: 28 Mar 2013 Posty: 186 Otrzymał 112 piw(a) Skąd: Szczebrzeszyn
|
|
|
|
wiem wiem kilka z nich przeczytalem,, bardzo fajne i wciagajace czytanie |
|
|
|
 |
Stasiakov
Początkujący Aficionado

Wiek: 35 Dołączył: 14 Gru 2012 Posty: 234 Otrzymał 211 piw(a) Skąd: Tychy
|
|
|
|
Też czytałem, również mi się podobała ale z mniejszym zachwytem bym się o niej wyraził. |
|
|
|
 |
VileVicar
Ekspert Aficionado Non serviam

Obecności na FOSCA: 6
Wiek: 51 Dołączył: 14 Maj 2010 Posty: 1923 Otrzymał 1099 piw(a) Skąd: Poznań/Komorniki
|
|
|
|
Reamde...inteligentna lektura to jest to ! Stephenson wymiata...
Stefka Króla się albo lubi albo niekoniecznie. Zwłaszcza że typowo horrorowy Stefan to raczej ten wczesny, teraz to charakterystyczne powieścio-słowotoki... z elementem grozy albo fantastyki. Lubię obydwa oblicza Stefka, a jak ktoś chce testu niech przeczyta TO.
Ja sobie czytam ebooki Ektenia Emila Strzeszewskiego - prusko-bałtycko-żydowski cyberpunk, oraz rozpoczynam Przedksiężycowych Ani Kańtoch. |
_________________ "Bez kapłanów i bez świątyń krwawe łapska bogów nie mogłyby dosięgnąć świata śmiertelników. Czyż nie byłby to raj, przyjacielu ?" Steven Erikson - Ogrody Księżyca
http://baza.fantasta.pl/fantasta.php?id=500
 |
|
|
|
 |
je2bnik
Aficionado

Obecności na FOSCA: 1
Wiek: 38 Dołączył: 18 Paź 2011 Posty: 758 Otrzymał 637 piw(a) Skąd: Radom/Warszawa
|
|
|
|
VileVicar napisał/a: |
Ja sobie czytam ebooki Ektenia Emila Strzeszewskiego - prusko-bałtycko-żydowski cyberpunk, oraz rozpoczynam Przedksiężycowych Ani Kańtoch. |
Ww. autor, niegdyś redaktor portaliku fajka.net.pl posługujący się nickiem Rheged, popełnił
tamże sporo ciekawych tekstów i recenzji nt. tytoniowego ziela. Sympatyczna postać.
Żeby nie było off-topu u mnie ostatnio (od września):
Waldemar Łysiak - Satynowy magik. To mój pierwszy kontakt z beletrystyką tego
autora. Interesująca lektura aczkolwiek odniosłem wrażenie, że przeładowana jego erudycją
w dziedzinie w której się specjalizuje tj. historii sztuki. Nie mniej polecam, demoniczna postać
tytułowego bohatera została nakreślona bardzo ciekawie.
Elżbieta Cherezińska - Korona śniegu i Krwi Tęga kniga!!! Ponad 700 stron historii
opowiadającej życie Księcia Przemysła II i próbę wyciągnięcia kraju z agonalnego stanu
rozbicia dzielnicowego. Do prawdziwej historii autorka dodała tonę emocji, trochę fantastyki
(niepotrzebnie) i umiejętność sprawnego przeplatania wątków i prowadzenia opowieści
(choć niektórych nie kończy). Wciągająca fabuła przykuwa do książki szczególnie w końcówce.
Mnogość postaci może początkowo odstraszać ale z kolejnymi stronicami
czytelnik się oswaja i wiadomo kto zacz, dlaczego i z kim. Niestety językowo ubogo, by nie
powiedzieć prostacko. Żal wstyd i poruta. Obiecywałem sobie po tej książce wiele, trochę
się zawiodłem. Mimo wszystko polecam, szczególnie tym którzy mają alergię na historię.
W takim wydaniu da się lubić.
Tony Parsons - Man and Wife Ej, no nie śmiejcie się Przeczytałem bo
musiałem, daaaawno nie miałem nic w Engliszu. Tandeta ale łatwo się czyta.
John Grisham - Associate Idąc za ciosem, wziąłem branżowy thriller żeby podszkolić
trochę prawniczą terminologię. W trakcie.
Józef Ignacy Kraszewski - Królewscy Synowie. Klasyka. Jeden z bodaj 30 (!!!) tomów
historycznej epopei, którą ogół Polaków zna tylko z pierwszej części - Starej Baśni. Jestem
w trakcie a wziąłem żeby zestawić z Cherezińską. Tematyka i czasy niemal identyczne.
Zobaczymy jak wyjdzie.
Czekają: Wszystkie przygody Sherlocka Holmesa. Encyklopedia bioetyki tom I i II (chyba
nie dam rady |
|
|
|
 |
Bler
Aficionado

|
Wysłany: Pią 20 Gru, 2013
|
|
|
W mojej opinii King jest przereklamowany. Ma solidny warsztat, jest doskonałym rzemieślnikiem, ale przeważnie mam wrażenie, że nie ma o czym pisać - pomysłów brak. Jedynie lekkością pióra nadrabia.
Niebawem na moim blogu podsumowanie roku czytelniczego, Recenzent Amator, ale jak tak patrzę, to króluje tam Łukianienko (przeczytałem już wszystko co dało się kupić, mam tak z kilkoma autorami). Tego autora najlepsze (z przeczytanych w tym roku) to: Brudnopis oraz drugi tom - nieco gorszy Czystopis oraz dylogia Linia Marzeń, Imperatorzy Iluzji. Wcześniej zachwyciły mnie Fałszywe Lustra i Labirynt Odbić - dla pokolenia 30-40 latków świetna wariacja na temat starych, dobrych gierek.
Z tegorocznych lektur wysoką notę zebrał też "Czego nie słyszał Arne Hilmen" - polecam - niezły kryminał w nietypowym wydaniu. |
_________________ ****************************
http://paleniecygar.wordpress.com/ |
|
|
|
 |
Tomasz1984
Aficionado Tomasz

Wiek: 41 Dołączył: 26 Cze 2012 Posty: 633 Otrzymał 810 piw(a) Skąd: Kobyłka
|
Wysłany: Pon 23 Gru, 2013
|
|
|
Pożyczone, na święta.
 |
|
 |
Siódemek
Nowicjusz

Wiek: 37 Dołączył: 22 Sie 2012 Posty: 45 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Cybertron
|
Wysłany: Wto 24 Gru, 2013
|
|
|
Mocna rzecz od Mistrza Komiksu autora takich dzieł jak: Sandman i Nigdziebądz |
_________________ "Jeżeli będę mógł umrzeć, mówiąc: „Życie jest takie piękne”, to nic poza tym nie jest istotne." Michael Corleone |
|
|
|
 |
Bler
Aficionado

|
|
|
|
Nie przebrnąłem - nie mój klimat zupełnie. Początek niezły, później przekombinowane. |
_________________ ****************************
http://paleniecygar.wordpress.com/ |
|
|
|
 |
pitbull33
Początkujący Aficionado pitbull33

Obecności na FOSCA: 2
Wiek: 46 Dołączył: 19 Mar 2011 Posty: 287 Otrzymał 59 piw(a) Skąd: Szamotuły
|
|
|
|
"Inferno" dobre 500 stron żeby zepsuć sto ostatnich... |
_________________ Tomasz |
|
|
|
 |
Walden
Nowicjusz

Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2013 Posty: 48 Otrzymał 138 piw(a) Skąd: Calabar-Nigeria
|
Wysłany: Czw 26 Gru, 2013
|
|
|
U mnie wlasnie zostala zamknieta ostatnia strona powiesci Elzbiety Cherezinskiej''Legion'',wczesniej bylo ''Bizancjum'' Judith Herrin i ''Kapuscinski non-fiction'' Domoslawskiego,to plon szesciu ubieglych tygodni,polecam pierwsza i ostatnia,jedynie''Bizancjum''nie spelnilo moich oczekiwan ,to jednak zbyt rozlegly temat trudny do ujecia w tak niewielkiej pozycji. |
|
 |
|
Reklamator
|
Wysłany: Reklama
|
|
|
|
|
|