Aby korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować TUTAJ
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Rejestrując się na forum uzyskujesz m.in. rabaty na cygara u forumowych partnerów (sklepy cygarowe). Zapraszamy!

Cigar Aficionado
autologowanie:
Witaj na forum Cigar Aficionado! Aby uzyskać pełny dostęp zaloguj się lub zarejestruj.

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: czytasz, ksiazki, ktore

Książki które czytasz
Autor Wiadomość
Bler
Aficionado

Otrzymał 410 piw(a)
Wysłany: Śro 19 Cze, 2013   

U mnie Łukjanienko - "Brudnopis " przeczytany, "Czystopis" w trakcie.

VileVicar
Ekspert Aficionado
Non serviam

Obecności na FOSCA: 6
Otrzymał 1099 piw(a)
Wysłany: Śro 19 Cze, 2013   

Oj, rąbnąłeś między oczy. Bardzo dobre mam wspomnienia po tych książkach, Siergiej Łukjanienko rulez :cool1:

korea83
Ekspert Aficionado

Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 8
Otrzymał 287 piw(a)
Wysłany: Sob 14 Wrz, 2013   

Marek Krajewski po raz kolejny zaserwował kawałek fajnego czytania :cool1: Kto zna ten pewnie już zdążył przeczytać, a wszystkim którzy jeszcze nie znają polecam autora jak i jego jeszcze ciepła książkę "W otchłani mroku"

mój status

blaugrana
Ekspert Aficionado

Otrzymał 1572 piw(a)
Wysłany: Sob 14 Wrz, 2013   

Książka, którą powinien przeczytać każdy Aficionado :palacz3:

h0und
Nowicjusz

Wysłany: Czw 26 Wrz, 2013   

Właśnie skończyłem "Sennik współczesny" Konwickiego. Podobnie jak "Mała apokalipsa" i "Kompleks polski" zrobił na mnie ogromne wrażenie. Jestem ciekaw, jak jego literaturę odbiera się nie będąc Polakiem - bo przecież nie tylko scenografia, ale sama treść jest taka... nasza. Polecam bardzo.

Maximus
Nowicjusz

Obecności na FOSCA: 4
Otrzymał 88 piw(a)
Wysłany: Czw 26 Wrz, 2013   

Nocne życie
Autor: Dennis Lehane

Literatura z klimatem prohibicji i gangsterów.
Ciekawa fabuła rodem z Ojca Chrzestnego lecz o dużo większej zmienność akcji - od sielanki i ukojenia po pościgi, ucieczki i egzekucje.
Treściwa książka, która zyskuje dodatkowy klimat w towarzystwie cygara - jest kilak wątków związanych z tytoniem.

POLECAM !!

:bigboss:

klochowicz
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 7
Otrzymał 143 piw(a)
Wysłany: Pią 27 Wrz, 2013   

A ja wszystkim tym, lubiącym przygody, podróże, akcję, dzikie plemiona i amazońską dżunglę polecę "Całe złoto El Dorado" Krzysztofa Petka. Książka jak dla mnie na jeden wieczór - nie mogłem się oderwać. Książkę rekomenduje znany podróżnik Jacek Pałkiewicz.

Stasiakov
Początkujący Aficionado

Otrzymał 211 piw(a)
Wysłany: Czw 19 Gru, 2013   

A ja właśnie kończę Reamde Neal'a Stephenson'a. Książka długo, powiedziałbym, nawet, że to powieść :P Ale akcja dość wartka i temat też ciekawy. Szczerzę mogę polecić, jak ktoś lubi dłuższe siedzenie w jednej lekturze :] Po dokładny opis zapraszam TUTAJ

TOMI1983
Początkujący Aficionado

Otrzymał 112 piw(a)

ja sie moge pochwali ze niedawno skonczylem najno0wszego Wiedzmina ale mnie nie zachwycil,, jakis taki zbyt zakrecony jak dla mnie

polakito
Aficionado

Otrzymał 482 piw(a)

Ja w chwili obecnej czytam Pok kopułą Kinga, fajna książka i robi się coraz lepsza początek lekko zakręcony. A z takich przeczytanych to mega gorąco polecam Rękę Mistrza KINGA jest SUUPPEERR.

TOMI1983
Początkujący Aficionado

Otrzymał 112 piw(a)

wiem wiem kilka z nich przeczytalem,, bardzo fajne i wciagajace czytanie

Stasiakov
Początkujący Aficionado

Otrzymał 211 piw(a)

Też czytałem, również mi się podobała ale z mniejszym zachwytem bym się o niej wyraził.

VileVicar
Ekspert Aficionado
Non serviam

Obecności na FOSCA: 6
Otrzymał 1099 piw(a)

Reamde...inteligentna lektura to jest to ! Stephenson wymiata...

Stefka Króla się albo lubi albo niekoniecznie. Zwłaszcza że typowo horrorowy Stefan to raczej ten wczesny, teraz to charakterystyczne powieścio-słowotoki... z elementem grozy albo fantastyki. Lubię obydwa oblicza Stefka, a jak ktoś chce testu niech przeczyta TO.

Ja sobie czytam ebooki Ektenia Emila Strzeszewskiego - prusko-bałtycko-żydowski cyberpunk, oraz rozpoczynam Przedksiężycowych Ani Kańtoch.

je2bnik
Aficionado

Obecności na FOSCA: 1
Otrzymał 637 piw(a)

VileVicar napisał/a:

Ja sobie czytam ebooki Ektenia Emila Strzeszewskiego - prusko-bałtycko-żydowski cyberpunk, oraz rozpoczynam Przedksiężycowych Ani Kańtoch.

Ww. autor, niegdyś redaktor portaliku fajka.net.pl posługujący się nickiem Rheged, popełnił
tamże sporo ciekawych tekstów i recenzji nt. tytoniowego ziela. Sympatyczna postać.

Żeby nie było off-topu u mnie ostatnio (od września):

Waldemar Łysiak - Satynowy magik. To mój pierwszy kontakt z beletrystyką tego
autora. Interesująca lektura aczkolwiek odniosłem wrażenie, że przeładowana jego erudycją
w dziedzinie w której się specjalizuje tj. historii sztuki. Nie mniej polecam, demoniczna postać
tytułowego bohatera została nakreślona bardzo ciekawie.

Elżbieta Cherezińska - Korona śniegu i Krwi Tęga kniga!!! Ponad 700 stron historii
opowiadającej życie Księcia Przemysła II i próbę wyciągnięcia kraju z agonalnego stanu
rozbicia dzielnicowego. Do prawdziwej historii autorka dodała tonę emocji, trochę fantastyki
(niepotrzebnie) i umiejętność sprawnego przeplatania wątków i prowadzenia opowieści
(choć niektórych nie kończy). Wciągająca fabuła przykuwa do książki szczególnie w końcówce.
Mnogość postaci może początkowo odstraszać ale z kolejnymi stronicami
czytelnik się oswaja i wiadomo kto zacz, dlaczego i z kim. Niestety językowo ubogo, by nie
powiedzieć prostacko. Żal wstyd i poruta. Obiecywałem sobie po tej książce wiele, trochę
się zawiodłem. Mimo wszystko polecam, szczególnie tym którzy mają alergię na historię.
W takim wydaniu da się lubić.

Tony Parsons - Man and Wife Ej, no nie śmiejcie się :mrgreen: Przeczytałem bo
musiałem, daaaawno nie miałem nic w Engliszu. Tandeta ale łatwo się czyta.

John Grisham - Associate Idąc za ciosem, wziąłem branżowy thriller żeby podszkolić
trochę prawniczą terminologię. W trakcie.

Józef Ignacy Kraszewski - Królewscy Synowie. Klasyka. Jeden z bodaj 30 (!!!) tomów
historycznej epopei, którą ogół Polaków zna tylko z pierwszej części - Starej Baśni. Jestem
w trakcie a wziąłem żeby zestawić z Cherezińską. Tematyka i czasy niemal identyczne.
Zobaczymy jak wyjdzie.

Czekają: Wszystkie przygody Sherlocka Holmesa. Encyklopedia bioetyki tom I i II (chyba
nie dam rady :mrgreen:

Bler
Aficionado

Otrzymał 410 piw(a)
Wysłany: Pią 20 Gru, 2013   

W mojej opinii King jest przereklamowany. Ma solidny warsztat, jest doskonałym rzemieślnikiem, ale przeważnie mam wrażenie, że nie ma o czym pisać - pomysłów brak. Jedynie lekkością pióra nadrabia.

Niebawem na moim blogu podsumowanie roku czytelniczego, Recenzent Amator, ale jak tak patrzę, to króluje tam Łukianienko (przeczytałem już wszystko co dało się kupić, mam tak z kilkoma autorami). Tego autora najlepsze (z przeczytanych w tym roku) to: Brudnopis oraz drugi tom - nieco gorszy Czystopis oraz dylogia Linia Marzeń, Imperatorzy Iluzji. Wcześniej zachwyciły mnie Fałszywe Lustra i Labirynt Odbić - dla pokolenia 30-40 latków świetna wariacja na temat starych, dobrych gierek.
Z tegorocznych lektur wysoką notę zebrał też "Czego nie słyszał Arne Hilmen" - polecam - niezły kryminał w nietypowym wydaniu.

Tomasz1984
Aficionado
Tomasz

Otrzymał 810 piw(a)
Wysłany: Pon 23 Gru, 2013   

Pożyczone, na święta.

Siódemek
Nowicjusz

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: Wto 24 Gru, 2013   

Mocna rzecz od Mistrza Komiksu autora takich dzieł jak: Sandman i Nigdziebądz :)

Bler
Aficionado

Otrzymał 410 piw(a)

Nie przebrnąłem - nie mój klimat zupełnie. Początek niezły, później przekombinowane.

pitbull33
Początkujący Aficionado
pitbull33

Obecności na FOSCA: 2
Otrzymał 59 piw(a)

"Inferno" dobre 500 stron żeby zepsuć sto ostatnich...

Walden
Nowicjusz

Otrzymał 138 piw(a)
Wysłany: Czw 26 Gru, 2013   

U mnie wlasnie zostala zamknieta ostatnia strona powiesci Elzbiety Cherezinskiej''Legion'',wczesniej bylo ''Bizancjum'' Judith Herrin i ''Kapuscinski non-fiction'' Domoslawskiego,to plon szesciu ubieglych tygodni,polecam pierwsza i ostatnia,jedynie''Bizancjum''nie spelnilo moich oczekiwan ,to jednak zbyt rozlegly temat trudny do ujecia w tak niewielkiej pozycji.

Reklamator

Wysłany:    Reklama

Odpowiedz do tematu