|
Autor |
Wiadomość |
Grzesiek 123
Aficionado

Obecności na FOSCA: 2
Wiek: 43 Dołączył: 06 Cze 2009 Posty: 608 Otrzymał 383 piw(a) Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Śro 19 Sty, 2011 Zapalniczka Xikar vs Lucca Di Maggio
|
|
|
Kupiłem ostatnio zestaw Xikara - obcinarkę i zapalniczkę. Chodziło mi głównie o obcinarkę bo dużo o niej dobrego słyszałem a na dodatkową zapalniczkę skusiłem się bo ładnie razem wyglądały. Jakie było moje zdziwienie, gdy na spotkaniu Adam - Maski zauważył, że jego zapalniczka Lucca Di Maggio wygląda identycznie jak ta moja Xikara. Po przyjrzeniu się zapalniczkom stwierdziłem, że oprócz koloru nie różnią się praktycznie niczym. To samo wykończenie, ten sam "feeling" w trakcie używania i ten sam ciężar, faktura itd... Tutaj nasuwa się główne pytanie - o co chodzi? Czy taka marka jak Xikar nie powinna mieć własnych modeli zapalniczek? Lucca Di Maggio to też w miarę znana marka więc nie powinna robić takich chamskich podróbek. Najbardziej prawdopodobne jest to, że zarówno Xikar jak i Lucca Di Maggio zamówiły zapalniczki w jednej z fabryk i kazały po prostu nanieść na nie swoje logotypy. Tu warto zauważyć, że logo Xikara podnosi wartość tej samej zapalniczki czterokrotnie w stosunku do Lucc'i. No comment.
Na zdjęciach może się wydawać, że są pewne różnice, ale to tylko gra światła i zniekształcenia obiektywu bo przypatrzyłem się zapalniczkom bardzo dokładnie.
Co Wy na to? |
|
|
|
 |
ginos
Początkujący Aficionado

Wiek: 49 Dołączył: 30 Gru 2006 Posty: 162 Skąd: Bogatynia
|
Wysłany: Śro 19 Sty, 2011
|
|
|
Tak to teraz funkcjonuje. Większość produktów (powiedzmy spodnie) wychodzi z tej samej fabryki. Firmy zlecają uszycie spodni a że fason jest trendy taki a taki więc firma szyje ileś milonów par takich samych spodni i wysyła je później do różnych firm a ty płacisz różnicę w cenie w zależności od firmy jakiej spodnie chcesz nosić. I tak jest już praktycznie ze wszystkim.
A i zapomniałem dodać, że 90% produktów pochodzi z Chin.
Pozdrawiam |
_________________ www.centrumkawy.pl
Starajmy się uczynić święto z codzienności, przyjemność z drobnych chwil, z których składa się życie - Zino Davidoff |
|
|
|
 |
lkulos
Nowicjusz

|
|
|
|
większość rzeczy jest MEJD IN CZAJNA.
za kilka lat językiem urzędowym UE oraz USA będzie Chiński zważywszy ze te państwo wkupuje obligacje może nie być za nie długo ciekawie |
_________________ pozdrawiam
Lkulos
* * * * *
Mój piwny blog http://domowybrowarmole.blogspot.com/
* * * * * |
|
|
|
 |
Grzesiek 123
Aficionado

|
|
|
|
Tylko czekać aż Chińczycy przejmą produkcję cygar... zgroza. |
|
|
|
 |
Arkadiusz
Aficionado

Obecności na FOSCA: 12
Wiek: 34 Dołączył: 19 Sie 2007 Posty: 790 Otrzymał 299 piw(a) Skąd: Pabianice
|
|
|
|
Już produkują swoje własne marki, tylko puki co nie są u nas, a może i w całej Europie dostępne. W każdym bądź razie wyroby tytoniowe już mają.
A z tymi zapalniczkami to weźcie choćby bardzo popularny model 2 palnikowego jeta z 3 wyżynarkami.
http://www.cygara-tyton.p...ct&prod_id=1738
Ten model jest tu sygnowany przez Palio, a znowu mam to samo tylko od Cozy. Aczkolwiek u mnie w mieście znalazłem w jednym z kiosków z m.in. akcesoriami dla fajczarzy taka samą zapalarkę tylko już w ogóle z jakąś dziwną marką na pudle. |
_________________ Mój mały kącik pełen pasji
http://bit.ly/ZajrzyjNaCygarowyPiwnyFanpage |
|
|
|
 |
Perun
Nowicjusz

|
|
|
|
Niezła ciekawostka. Też używam tej zapalniczki (Lucca Di Maggio) i powiem, że jest całkiem dobra.. |
|
|
|
 |
morela
Nowicjusz żył pół żartem, pił serio

|
Wysłany: Pią 21 Sty, 2011
|
|
|
Arkadiusz napisał/a: | Już produkują swoje własne marki, tylko puki co nie są u nas, a może i w całej Europie dostępne. W każdym bądź razie wyroby tytoniowe już mają.
A z tymi zapalniczkami to weźcie choćby bardzo popularny model 2 palnikowego jeta z 3 wyżynarkami.
http://www.cygara-tyton.p...ct&prod_id=1738
Ten model jest tu sygnowany przez Palio, a znowu mam to samo tylko od Cozy. Aczkolwiek u mnie w mieście znalazłem w jednym z kiosków z m.in. akcesoriami dla fajczarzy taka samą zapalarkę tylko już w ogóle z jakąś dziwną marką na pudle. |
Ja u siebie w Tesco widziałem taką zapalniczkę tyle, że firmy Allegro. Z początku mnie to trochę wkurzało, ale teraz jak widzę produkty robione na jedno kopyto to szukam najtańszego i tyle. |
|
 |
lkulos
Nowicjusz

|
|
|
|
 |
Matega
Nowicjusz Daj mi się rozpalić !

|
|
|
|
 |
SzymonK
Aficionado

Obecności na FOSCA: 1
Wiek: 32 Dołączył: 10 Paź 2009 Posty: 550 Otrzymał 91 piw(a) Skąd: Kraków/Tarnobrzeg
|
Wysłany: Sob 22 Sty, 2011
|
|
|
No ja jestem, jak na razie, szczęśliwym posiadaczem zapalniczki Lucca Di Maggio. Xikara podglądnąłem chyba na cygarowo.pl. Cena była strasznie zaskakująca. Widziałem identyczną zapalniczkę na targach, na stoisku Innova Industry jako bezfirmową.
Jeśli chodzi o samą funkcjonalność, nie jest to zapalniczka idealna, tzn nie pali od razu, tylko kilka razy trzeba nacisnąć aby poczekać na efekt. Ostatnio mam z nią wyjątkowo dużo problemów, ale to chyba moja wina, przeładowałem ją. Nie ukrywam, że nadszedł czas rozglądnięcia się za czymś nowym. |
|
|
|
 |
Sonio
Doświadczony Aficionado ^.^

Obecności na FOSCA: 6
Wiek: 33 Dołączył: 07 Maj 2010 Posty: 940 Otrzymał 572 piw(a) Skąd: Wrocław
|
|
|
|
Jeśli zapalniczka nie zaskakuje od razu, to po prostu trzeba lekko nacisnąć, aby usłyszeć syczenie, a po sekundzie lub dwóch docisnąć, żeby "pyknęła" wtedy zawsze powinno działać. |
|
|
|
 |
SzymonK
Aficionado

Obecności na FOSCA: 1
Wiek: 32 Dołączył: 10 Paź 2009 Posty: 550 Otrzymał 91 piw(a) Skąd: Kraków/Tarnobrzeg
|
|
|
|
Sonio napisał/a: | Jeśli zapalniczka nie zaskakuje od razu, to po prostu trzeba lekko nacisnąć, aby usłyszeć syczenie, a po sekundzie lub dwóch docisnąć, żeby "pyknęła" wtedy zawsze powinno działać. |
Heh próbowałem wszystkiego |
|
|
|
 |
morela
Nowicjusz żył pół żartem, pił serio

|
|
|
|
lkulos napisał/a: | w tesco w tesco czy w tesco na pasażu??? |
Na pasażu.
Widziałem w Wiedniu, w większości ulicznych trafik była taka, ale cena niezbyt przystępna, bo ile mnie pamięć nie myli to chcieli za nią 30-40 Euro. |
|
 |
GrimPilgrim
Początkujący Aficionado si vis pacem para bellum

Wiek: 40 Dołączył: 03 Lis 2010 Posty: 260 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Kraków
|
|
|
|
do SzymonK - mam tą samą zapalniczkę i mój sposób jest taki że jak jej nie używam to skręcam to dolne pokrętło na minimum a jak chce odpalić to odkręcam na max. Działa wtedy pięknie za każdym razem. Wygląda mi na to że niestety regulacja siły płomienia po prostu nie działa i jedyne co robi to rozszczelnia zapalniczkę i przez to zapalniczka się krztusi przy odpalaniu. Spróbuj tym sposobem. U mnie przynajmniej działa wtedy na 100% odpaleń. |
|
|
|
 |
Grzesiek 123
Aficionado

|
Wysłany: Wto 25 Sty, 2011
|
|
|
Obydwie palą bardzo dobrze jedynie po napełnieniu trzeba parę razy cyknąć, później jest już ok. |
|
|
|
 |
GrimPilgrim
Początkujący Aficionado si vis pacem para bellum

Wiek: 40 Dołączył: 03 Lis 2010 Posty: 260 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Kraków
|
|
|
|
No nie do końca. Widocznie trafiłeś lepszą partię. Ja i SzymonK widocznie na gorszą. Tak jak on próbowałem wszystkiego łącznie z twoim "cyknięciem parę razy". Po prostu moja jest nieszczelna i się zapowietrza. A robię tak jak wspominałem i jest wszystko ok. Dla mnie to niewielki problem i pomijając to działa bez zarzutu. Bardzo sobie chwalę jej funkcjonalność i podoba mi się jej kolorystyka (mam tą w kolorze ciemnego drewna). Chyba nawet bardziej niż tej Xikara. |
|
|
|
 |
cigars
Początkujący Aficionado salon CYGAROWO.PL

Wiek: 48 Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 189 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: od Warsa i Sawy
|
|
|
|
Nie szata zdobi człowieka. Tak stare przysłowie pszczół mówi. W zapalniczce ważny jest mechanizm. Dwa. Gwarancja producenta - Xikar daje, jak się zepsuje można wymienić albo serwisować. Lucca do Maggio z tego co wiem gwarancji nie daje. No chyba, że się coś zmieniło. No i trzy. Jest jeszcze jedna, trzecia już firma z zapalniczką o takim samym kształcie. Marka Firebird - różni się malowaniem jedynie. Widziałem, miałem w ręku. Identyczna jak Xikar. I co ważne Xikar był pierwszy z tym modelem na rynku. Dopiero później zaczęli kopiować inni. Zresztą tak samo jest z innymi rzeczami Xikara. Oni projektują reszta kopiuje. Xikar swoje projekty opatentował i zarejestrował tylko w USA. Jedno jest pewne Xikar wyznacza trendy.
P.S.
Mam nadzieję, że obcinarka chodzi bez zarzutu.
A oto xikarowska Firebird:
firibird.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 19 raz(y) 37,53 KB |
|
|
|
|
 |
cigars

Wiek: 48 Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 189 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: od Warsa i Sawy
|
|
|
|
A propos naśladownictwa wzornictwa, bo o naśladowaniu wykonania lepiej nie mówić, Colibri także ma swoje chińskie, tanie odpowiedniki. Jest firma produkująca w Chinach wszystkie akcesoria do cygar. Wspominał o niej SzymonK wcześniej. Popatrzmy na zdjęcie obcinarki Colibri - ma ją birkoff, kupił za ciężkie pieniądze. Ale w Chinach taniej, to samo bez logo Colibri i z możliwością nadrukowania każdego dowolnego.
Ale dotyczy to także obcinarek. Popatrzmy na Xi2 Xikara i na to co oferuje firma z Czajna.
xi2.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 9708 raz(y) 8,17 KB |
czajna.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 9710 raz(y) 46,02 KB |
chiny.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 9710 raz(y) 35,77 KB |
colibri.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 22 raz(y) 37,19 KB |
|
|
|
|
 |
birkoff
Nowicjusz aficionado

Obecności na FOSCA: 4
Wiek: 39 Dołączył: 29 Cze 2010 Posty: 61 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Śro 26 Sty, 2011
|
|
|
Ja za swoją dałem niecałe 300pln , a i tak ma feler, w tej cenie to czajn miałbym do końca życia |
_________________ Kamil
 |
|
|
|
 |
cigars

|
Wysłany: Śro 26 Sty, 2011
|
|
|
birkoff napisał/a: | Ja za swoją dałem niecałe 300pln , a i tak ma feler, w tej cenie to czajn miałbym do końca życia |
jeszcze jej nie wymieniłeś??? |
|
|
|
 |
|
Reklamator
|
Wysłany: Reklama
|
|
|