|
Autor |
Wiadomość |
Sergiej
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 13
Wiek: 36 Dołączył: 03 Lis 2007 Posty: 1337 Otrzymał 100 piw(a) Skąd: Łódź
|
Wysłany: Nie 13 Sty, 2008 zapalanie cygara metodą 3 zapałek
|
|
|
Mimo, iż wielu forumowiczów zapala cygara zapałkami, to chyba niewielu robi to metodą 3 zapałek, którą gorąco chciałbym każdemu polecić.
Dokładnie tą metodę podpalania prezentuje Gordon Mott:
http://link.brightcove.co...ctid=1315783144
Różnica w zapalaniu i samym podejściu do cygara może być spora. Po pierwsze, podchodzi się do każdego zapalanego tym sposobem cygara z szacunkiem, na spokojnie, nieśpiesznie. Celebruje się moment zapalania. Po drugie, cygaro nie przechodzi żadnym obcym zapachem, zapala się idealnie równo, a pierwsze kilka pociągnięć jest przepyszne Często nawet 3 zapałki nie są potrzebne, czasem udaje się zapalić idealnie cygaro, zwłaszcza o mniejszym ringu, nawet 1 długą zapałką.
Warto spróbować tego sposobu, po dobrym jego opanowaniu nie trwa on dużo dłużej niż zwykłe zapalanie zapalniczką/zapałkami. |
_________________ Polecam:
http://www.zmiloscidohavan.pl/ |
|
|
|
|
 |
bystry
Aficionado

Obecności na FOSCA: 6
Wiek: 35 Dołączył: 02 Wrz 2007 Posty: 615 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Łódź
|
Wysłany: Nie 13 Sty, 2008
|
|
|
Ja prawie zawsze odpalam cygara tą metodą (no chyba, że akurat się zapomnę ). Zacząłem właśnie po obejrzeniu filmiku zamieszczonego w pierwszym poście. Wg mnie ogromna różnica pomiędzy zwykłym odpaleniem zapałkami czy zapalniczką. Cygaro zawsze odpala się równo i zazwyczaj równo się pali.
Dodatkowo jest to pewnego rodzaju rytuał, które dodają pewnej magii do palenia cygar.
W pełni przyłączam się do opinii Sergieja i również serdecznie polecam |
|
|
|
 |
AdamLuczak
Początkujący Aficionado Mnandi Addict

|
|
|
|
Sprawdziłem dzisiaj tą metodę
Mi wystarczyły dwie zapałki
Nie ma wielkiej różnicy w stusunku do klasycznego odpalenia zapałką (moim zdaniem) chociaż rzeczywiście pierwsze pociągnięcia są rewelacyjne.
Warto poświęcić tą minutkę i zapałkę
Adam |
_________________ projektowanie stron internetowych : www.luczak.pl |
|
|
|
 |
Mateusz
Początkujący Aficionado Cigar&Pipe conesseur

Obecności na FOSCA: 1
Wiek: 36 Dołączył: 22 Cze 2007 Posty: 484 Otrzymał 12 piw(a) Skąd: Jaworzno/ Kraków
|
|
|
|
podejrzewam ze jesli sie obetnie wczesniej i przytka palcem to wyjdzie na to samo bo nie zrobi sie komin.. ale tak naprawde to roznica jest bardzo subtelna na granicy autosugesti.
Ja zawsze odpalam zapalkami ale tylko czasami w ten sposob. |
|
 |
Klepitko
Ekspert Aficionado

Zaproszone osoby: 1
Wiek: 51 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 1976 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pon 14 Sty, 2008
|
|
|
Kiedyśktoś już wkleił linka do tego filmiku. Pokusiłem się o sprawdzenie jak to działa i szczerze nie poczułem różnicy w stosunku do normalnego odpalania zapalniczką gazową |
_________________ Prysnął czar ,mózg bez życia, jeno cygaro, fajka i trunek do wypicia |
|
|
|
 |
Sergiej
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 13
Wiek: 36 Dołączył: 03 Lis 2007 Posty: 1337 Otrzymał 100 piw(a) Skąd: Łódź
|
|
|
|
w dalszym paleniu różnicy nie ma, może tylko taka, że zawsze zapala się idealnie równo i ma to wpływ na dalsze równe spalanie. Jednak pierwsze pociągnięcie jest inne, dużo lepsze niż podczas tradycyjnego podpalania - gdy pociąga się już w czasie zapalania |
_________________ Polecam:
http://www.zmiloscidohavan.pl/ |
|
|
|
|
 |
Highlander71
Ekspert Aficionado The Thirsty Traveler

Obecności na FOSCA: 9
Wiek: 53 Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 1387 Otrzymał 484 piw(a) Skąd: Leszczyny, Polska
|
|
|
|
Sergiej napisał/a: | w dalszym paleniu różnicy nie ma, może tylko taka, że zawsze zapala się idealnie równo i ma to wpływ na dalsze równe spalanie. Jednak pierwsze pociągnięcie jest inne, dużo lepsze niż podczas tradycyjnego podpalania i tego będę się trzymał cały czas |
Masz racje tego się trzymaj ... człek musi mieć jaieś zasady...
Ja juz po debiucie 3 zapałek poszło po dwóch, bo coronka - urodzinowa od Bruna...
Cygaro równo sie spala więc jest super, do aromatów sie nie wypowiadam bo to moje subiektywne odczucia ale muszę koniecznie spróbować te technike na dwóch takich samych cygarach , jedne odpalic 3 zapałkami a jedne zapalniczka i to w ciągu jednego dnia żeby mieć większe porównanie bo tak nie sposób ocenić... ale ogólnie jestem za więc pewnie miast zapalnicy kupie karton sztrachecli...
Dziękuje jeszcze raz za info na ten temat..
Trzymaj sie hej |
_________________ Pozdrawiam - Highlander71

|
|
|
|
 |
bystry
Aficionado

|
|
|
|
Przy najbliższych zakupach na pewno zakupię kilka paczek długich zapałek co by mi nie zabrakło do odpalania na spotkaniach |
|
|
|
 |
El Comandante
Ekspert Aficionado Administrator

Obecności na FOSCA: 11
Wiek: 43 Dołączył: 14 Gru 2006 Posty: 2582 Otrzymał 185 piw(a)
|
|
|
|
 |
bystry
Aficionado

|
Wysłany: Nie 27 Sty, 2008
|
|
|
Wg mnie odpala się jednak równiej. Na pewno to kwestia wprawy, ale "3 zapałkami" (zazwyczaj wystarczają 2 ) jest jednak równomiernie rozpalić |
|
|
|
 |
El Comandante

|
|
|
|
 |
szpooler
Aficionado

Obecności na FOSCA: 2
Wiek: 36 Dołączył: 08 Lip 2007 Posty: 533 Otrzymał 14 piw(a) Skąd: Cieszyn/Kraków
|
|
|
|
Dokładnie tak, rozmawiałem o tym właśnie z drinksem ostatnio. Wydaje Ci się bystry, że przypalając zapałkami pali się zawsze równo. Powód jest bardzo prosty- odpalając zapalniczką trwa to najczęściej 15 sekund i jest to robione byle jak bo i tak się odpali. Otóż gdybyś najpierw ogrzewał stopę, potem dopiero ją rozpalał etc etc zapalniczką TEŻ odpalisz idealnie równo. |
|
 |
kiersno1982 [Usunięty]
|
|
|
|
Pewnego razu spróbowałem metody "trzech zapałek ".
Do odpalenia cygara zużyłem 7 zapałek i fiolkę nervosolu.
Przy odpalaniu wolę jednak zapalniczkę , trwa to krócej i daje dokładnie takie same efekty. |
|
|
|
 |
bystry
Aficionado

|
Wysłany: Pon 28 Sty, 2008
|
|
|
Dlatego ja jednak wolę tę metodę, bo wymaga skupienia. Przy zapalniczce jakoś odruchowo odpalam na szybko i nie jestem w stanie się zmusić do dłuższego ogrzewania stopy. |
|
|
|
 |
entelm
Początkujący Aficionado

Wiek: 57 Dołączył: 08 Gru 2007 Posty: 349 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Wodzisław Śl.
|
Wysłany: Wto 25 Mar, 2008
|
|
|
Po obejrzeniu filmiku stwierdzam, iż czegoś chyba nie doczytałem. Najpierw zapala się cygaro, a potem obcina?? |
_________________ Cum debita reverentia
entelm |
|
|
|
 |
szpooler
Aficionado

Obecności na FOSCA: 2
Wiek: 36 Dołączył: 08 Lip 2007 Posty: 533 Otrzymał 14 piw(a) Skąd: Cieszyn/Kraków
|
|
|
|
Owszem. Pewnie zbiorę teraz ciężkie baty po tym co powiem- ale spokojnie, nie ma ŻADNEJ (dla mnie przynajmniej) różnicy, czy otworzysz go wcześniej czy później. |
|
 |
Highlander71
Ekspert Aficionado The Thirsty Traveler

Obecności na FOSCA: 9
Wiek: 53 Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 1387 Otrzymał 484 piw(a) Skąd: Leszczyny, Polska
|
|
|
|
entelm napisał/a: | Po obejrzeniu filmiku stwierdzam, iż czegoś chyba nie doczytałem. Najpierw zapala się cygaro, a potem obcina?? |
Tak dokladnie, ja tez nie wiedzialem ale już jakiś czas temu pytałem o to samo.
Co do odczuć to trza by zapalić dwa identyczne cygara na rożne sposoby |
_________________ Pozdrawiam - Highlander71

|
|
|
|
 |
El Comandante

|
|
|
|
 |
Klepitko
Ekspert Aficionado

Wiek: 51 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 1976 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Kraków
|
|
|
|
Też nie wyczuwam żadnej róznicy jeśli otwotze przed czy po odpaleniu ale wiara czyni cuda |
_________________ Prysnął czar ,mózg bez życia, jeno cygaro, fajka i trunek do wypicia |
|
|
|
 |
highflyer
Początkujący Aficionado

Wiek: 35 Dołączył: 17 Lis 2007 Posty: 182 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Łódź
|
Wysłany: Śro 26 Mar, 2008
|
|
|
Wielkiej róznicy w smaku nie ma ale jak sie człowiek przyzwyczai to już tak robi cały czas. |
_________________ pozdrawiam,
Filip |
|
|
|
 |
|
Reklamator
|
Wysłany: Reklama
|
|