Aby korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować TUTAJ
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Rejestrując się na forum uzyskujesz m.in. rabaty na cygara u forumowych partnerów (sklepy cygarowe). Zapraszamy!

Cigar Aficionado
autologowanie:
Witaj na forum Cigar Aficionado! Aby uzyskać pełny dostęp zaloguj się lub zarejestruj.

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: jak, pokoj, pozbyc, sie, tego, zadymiony, zasmrodzony

Zadymiony (zasmrodzony) pokój - jak sie tego pozbyć?
Autor Wiadomość
rob33t
Początkujący Aficionado

Wysłany: Sob 12 Mar, 2011   

JJ napisał/a:
Niestrawne klimaty, smrod? Naprawde tak oceniacie ten zapach? ;-)

dla mnie dym ze świeżo palonego cygara ma zapach ale to co zostaje potem to tylko smród ;)
Postaw piwo autorowi tego posta

Dariosh
Nowicjusz
drifter

Wysłany: Sob 12 Mar, 2011   

JJ napisał/a:
Niestrawne klimaty, smrod? Naprawde tak oceniacie ten zapach? ;-)

Janie niestety ale doskonale wiadomo, że zapach jaki zostaje po cygarze, papierosach, fajce w pomieszczeniu jest ciężki i dominujący a do tego bardzo mocno niestrawny :)
Osoby nieprzyzwyczajone może naprawdę doprowadzać do bólu głowy, etc... - a niestety nie mieszkamy sami ;)

Borsuk
Początkujący Aficionado
Mlaskmlask-mniammniam:)

Obecności na FOSCA: 3
Otrzymał 75 piw(a)
Wysłany: Wto 22 Mar, 2011   

JJ, z mojego doswiadczenia, niektore cygara wypalone w domu, nastepnego dnia daja o sobie znac zapaszkiem stajni, albo raczej obornika. Czasem zdarza mi sie zostawic niedopalone cygaro w popielniczce gdzies na stole lub na blacie. Rano jak wstaje to pierwsza rzecz jaka robie to szybki desant do smietnika :)
Ale jak ze wszystkim i tutaj sa wyjatki. Sa cygara, ktore nastepnego dnia daja ten niesamowity zapach, ktory towarzyszy namm gdy otwieramy humidor by podziwiac nasze malenstwa :) Nie ma reguly. Kuba raz smierdzi raz nie, to samo Hondu, DOmini itd.
Mysle, ze to kwestia prob i bledow, trzeba sobie znalezc "pachnace" egzemplarze i modele na zime, a obornikowe zostawic na letnie plenery.

toilettroll
Początkujący Aficionado

Otrzymał 16 piw(a)

Zapobiegawczo wywalam wszelaki popiół i niedopałki od razu po spaleniu. Ten martwy cygarowy humus potrafi stanowczo utrudnić pozbycie się odorku. Zostawienie pełnej popielnicy w pomieszczeniu w którym nie paliliśmy- powiedzmy czystym, po kilku godzinach skutkuje mdławym i kwasowatym zapachem.

Jedno jest pewne- oddymianie pomieszczenie trzeba zacząć już przed paleniem a nie po- to daje najlepsze efekty.

GrimPilgrim
Początkujący Aficionado
si vis pacem para bellum

Otrzymał 4 piw(a)

A ja ostatnio sprawdziłem metodę poleconą przez @toilettroll ze świeczkami i spaleniem kilku cedrowych drewienek (ja spaliłem tylko cedrowe owijki pozostałe po cygarach ale też zadziałało i ładnie pachną podczas palenia). Owszem pomogło. Tym razem smrodek został tylko przez jeden dzień po paleniu. Polecam i dziękuję za radę :)

toilettroll
Początkujący Aficionado

Otrzymał 16 piw(a)
Wysłany: Śro 23 Mar, 2011   

Do usług! :mrgreen:

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
GrimPilgrim
Tama
Nowicjusz
Smakosz

Otrzymał 66 piw(a)

Ja dla odmiany nabyłem drogą kupna takie coś http://www.zelmer.pl/wypo...zacz-powietrza/
Włączam go w momencie rozpoczęcia palenia a przy wyjściu zostawiam na 3-4 godziny działający (urządzenie ma wyłącznik czasowy). Rano nie ma żadnej woni cygarowej.
Są dostępne na rynku japońskie oczyszczacze powietrza jednak za 2-3 krotonie wyższą cenę nie koniecznie 2-3 razy lepiej oczyszczają.

Jeśli chodzi o bieżące czyszczenie powietrza to urządzenie nie daje rady. Jednak producent podaje że obszar działania oczyszczacza to 29 m2 a u mnie ma obsłużyć ponad 50 więc może nie ma szans. Niemniej do pozbycia się "wspomnień" u mnie się sprawdza

toilettroll
Początkujący Aficionado

Otrzymał 16 piw(a)

Sprzęt godny uwagi. A i cena przystępna. Tama a jak wygląda sprawa z filtrem? Bo jak rozumiem jest wymienny. Pewnego dnia węgiel aktywny się nasyci i tzw. "el dupa". Wiem, że przy okazyjnym dymku, do trzech razy w tygodniu to sprzęt wystarczy na 20 lat.

Pozdrawiam

Tama
Nowicjusz
Smakosz

Otrzymał 66 piw(a)

toilettroll napisał/a:
... Tama a jak wygląda sprawa z filtrem?

Filtr jest wymienny i kosztuje 77PLN/szt.
http://www.zelmer.pl/akce...rza-23z030.html

Używam sprzętu od 3 tygodni na ostrych testach 2 cygara na dobę. Nie mam pojęcia na ile starczy.
Jak zbiorę doświadczenia to się podzielę.

klochowicz
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 7
Otrzymał 143 piw(a)
Wysłany: Nie 04 Wrz, 2011   

Mark Twain napisał/a:
Bank napisał/a:
szpooler napisał/a:
Jacek Uchryń napisał/a:
radeqm napisał/a:
Michal napisał/a:
... aha, jeżeli dym przeszkadza komuś kto z tobą mieszka, a nie tobie samemu, to jest jeszcze jeden sposób - spytaj Radka (redeqm) gdzie znalazł swoją żonę, ona chce żeby palił w domu! Możesz w to uwierzyć? bo mi cały czas ciężko :P

Na nic mu się taka informacja nie przyda - była tylko jedna ;-)

r a d e q m

Były dwie :mrgreen: ale obie już zajęte :mrgreen:

Otóż były trzy ;)

Cztery!!!!

Panowie drodzy.
Było ich pięć.
Na pewno są siostrami :D

Czy są siostrami, tego nie wiem, ale jest ich już SZEŚĆ :palacz:

Mówicie, że najlepiej nie palić w domu/pokoju cygara. Jeśli tak, to niby gdzie je palić? Jak ktoś ma dom z ogródkiem to luz, ale innej opcji nie widzę :-) Na każde cygaro wychodzić do knajpy?

toilettroll
Początkujący Aficionado

Otrzymał 16 piw(a)
Wysłany: Pon 05 Wrz, 2011   

Na to rada jest jedna, naucz kobite palić:D :palacz:

Tama
Nowicjusz
Smakosz

Otrzymał 66 piw(a)
Wysłany: Pon 07 Lis, 2011   

Kolega Kwatt słusznie mi zwrócił uwagę że jestem winien forumowiczom podzielenie się doświadczeniami z używania filtru Zelmera

Jako urządzenie wchłaniające dym w pomieszczeniu 50 m2 to na bieżąco nie bardzo daje rade jednak do pozbycia się "wspomnień" sprawdza się dobrze. Posiada wyłącznik czasowy i zostawienie go włączonego na 3-4 h w nocy na 2 biegu (ma ich 4, ale im wyższy bieg tym większy hałas) na rano oczyszcza powietrze.
Rozwiązanie z wyłącznikiem czasowym jest lepsze od czujników dymu załączających i wyłączających bo te np. zainstalowane w oczyszczaczu japońskiej firmy Daikin nie sprawdzają się, bo mają sporą tolerancję na ilość dymu w pomieszczeniu. Testowałem model URURU
W tej materii mogę śmiało powiedzieć ze dobre bo polskie jednak niestety wg informacji przedstawiciela Zelmera już nie będą produkowane więc nabyłem zapas filtrów na parę lat i działam na tym co mam. Filtr wymienny starcza na ok 7-8 miesięcy przy wypalaniu 1-2 cygar dziennie.
Najlepiej sprawdza się filtr który nabyłam do pomieszczenia biurowego i zamontowałem w suficie podwieszanym w palarnie .pl jednak koszt takiego rozwiązania to ponad 7 tys zł plus co kwartał serwis na poziomie 150 pln więc tanio to nie jest.
Reasumując jeśli gdzieś jeszcze znajdziecie taki filtr Zelmera to polecam nabycie z dużym zapasem filtrów

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Kwiatt
Kwiatt
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 5
Otrzymał 564 piw(a)

Ja kupiłem w sklepie 2w1.pl . Filtrów widzę nie ma. Zobaczymy, co się uda znaleźć w sieci :/

Tama
Nowicjusz
Smakosz

Otrzymał 66 piw(a)

Wal śmiało do sklepy fabrycznego sklep zelmera
Filtry to mieli w dużych ilościach.

Grzesiek 123
Aficionado

Obecności na FOSCA: 2
Otrzymał 383 piw(a)
Wysłany: Wto 15 Lis, 2011   

A propos zapachu w trakcie palenia to mam dla was małą anegdotkę z życia wziętą. Otóż parę dni temu wraz z Marcinem - Voodoo2121 i Adamem - Maski planowaliśmy udać się jak zwykle do hotelu Bończa w Szczecinie - Dąbiu, gdzie ostatnio często popalaliśmy bo ładne miejsce, fotele skórzane, bilard, itd, i nawet humidor za barem, czyli pełne zezwolenie na palenie. Jakże się zdziwiliśmy, gdy w trakcie wchodzenia do hotelu sam właściciel poinformował nas, że nie życzy sobie byśmy palili u niego bo obsługa i klienci się skarżą na zapach... Następne miejsce spalone. Pojechaliśmy do centrum i po chwili namysłu poszliśmy do pubu London Bridge, gdzie na dole wydzielona jest sala dla palących. Kupiliśmy napoje, zeszliśmy na dół i zaczęliśmy palić. Po około 20 minutach schodzi zdenerwowany właściciel z mokrym ręcznikiem i nerwowo rozgląda się po sali. Buhahaha, myślał, że coś się pali i chciał gasić. Całe szczęście nie kazał się nam wynosić tylko za chwilę przysłał kelnerkę, która ostentacyjnie wypsikała całe pomieszczenie preparatem anti tobacco. Cholera jasna wychodzi na to, że ten cygarowy dym, który ja i wielu z Was pewnie bardzo lubi znacznej większości społeczeństwa strasznie się nie podoba i okrutnie im śmierdzi. Panie premierze, jak palić? ... chciałoby się powiedzieć. Niestety nie ma w Szczecinie miejsca typu Little Havana gdzie palenie cygara nikomu nie przeszkadza i zawsze są jakies sygnały czy to od obsługi czy innych klientów, że jesteśmy intruzami z tymi cygarami. Wygląda na to, że na czas zimy najlepiej byłoby zorganizować jakieś własne miejsce z dobrym wyciągiem. I tu mam pytanie: czy ktoś z Was ma doświadczenie i wiedzę jaką wentylację zamontować by skutecznie oczyszczać na bieżąco powietrze w pomieszczeniu dajmy na to 20 m2 i jaki byłby mniej więcej tego koszt. A może ktoś z Was drodzy forumowicze ma już takowy system wdrożony? Jeszcze niedawno nie myślałem o tym w ogóle ale zaczynam zastanawiać się, czy sobie jednego pomieszczenia w mieszkaniu nie zaopatrzyć np w coś takiego: http://allegro.pl/rekuper...1922763696.html i mieć komfort zimowego palenia zapewniony :-) :bandit:

klochowicz
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 7
Otrzymał 143 piw(a)

Grzesiek 123 napisał/a:
A może ktoś z Was drodzy forumowicze ma już takowy system wdrożony? Jeszcze niedawno nie myślałem o tym w ogóle ale zaczynam zastanawiać się, czy sobie jednego pomieszczenia w mieszkaniu nie zaopatrzyć np w coś takiego: http://allegro.pl/rekuper...1922763696.html i mieć komfort zimowego palenia zapewniony :-) :bandit:

Kilka postów wyżej Tama opisywał to urządzenie.

Co do samego dymu - fakt, nie wiem czemu, ale większości ludzi on przeszkadza, a ohydny syf z papierosów - nie... :cool1:

człekoupiór
Początkujący Aficionado
siesta

Otrzymał 19 piw(a)

To nie dym śmierdzi... to smród zawiści :bejsbol:

Tama
Nowicjusz
Smakosz

Otrzymał 66 piw(a)

@ Grzesiek
Niestety opisywane przeze mnie wyżej rozwiązanie z filtrem Zelmera pozwala na pozbycie się "wspomnień" po dymie cygarowym. Na bieżąco nie daje rady. Lepsze jest rozwiązanie z palarnie.pl. Bo ma większą wydajność oczyszczania powietrza. Jednak trzeba je włączyć na 3-4 bieg a wtedy po prostu hałasuje. Praw fizyki nie da się zmienić żeby szybko wymienić-oczyścić powietrze wiatraki muszą pracować a one hałasują.

Grzesiek 123
Aficionado

Obecności na FOSCA: 2
Otrzymał 383 piw(a)

Dlatego rekuperator, acz kosztowny wydaje się być dobrym rozwiązaniem.

bles
Początkujący Aficionado

Obecności na FOSCA: 1
Otrzymał 13 piw(a)

http://www.rabbitair.com/...r-purifier.aspx

Reklamator

Wysłany:    Reklama

Odpowiedz do tematu