|
Autor |
Wiadomość |
drinks
Aficionado fan Ronnie O'Sullivana

Obecności na FOSCA: 10
Wiek: 54 Dołączył: 03 Mar 2007 Posty: 718 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Śro 28 Gru, 2011
|
|
|
Gratuluję wytrwałości Grzesiu, fajny pomysł
Ja mam awersję do wszelkich tub i celofanów, cygaro musi kisić się we wspólnym "sosie" w humidorze, żeby nabrało odpowiadającego mi aromatu, ale to moja subiektywna opinia |
|
 |
Highlander71
Ekspert Aficionado The Thirsty Traveler

Obecności na FOSCA: 9
Wiek: 53 Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 1387 Otrzymał 484 piw(a) Skąd: Leszczyny, Polska
|
Wysłany: Czw 29 Lis, 2012
|
|
|
Kolejny test zakończony pełnym sukcesem a mianowicie 36 miesięczne ( w moim humidorze ) Macanudo Vintage 2000 No.10
Cygaro paliło sie równo, raz przygasło ale to moja wina - rozgadałem się. Nie posiadało żadnych oznak przesuszenia, pokrywa nie popękała , ciąg prawidłowy z lekkimi oporami.
Więcej fot nie robiłem bo nie wypadało mi przy tak doborowym towarzystwie i w dodatku w kawiarni.
Do końca smakowało i o to chodzi. Nie będę więcej robił żadnych testów (folia, tuba) - raz że ograniczam się do Kuby a dwa że odpowiedziałem sobie na postawione pytanie. |
_________________ Pozdrawiam - Highlander71

|
|
|
|
 |
El Comandante
Ekspert Aficionado Administrator

Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 11
Wiek: 43 Dołączył: 14 Gru 2006 Posty: 2582 Otrzymał 185 piw(a)
|
|
|
|
 |
Highlander71
Ekspert Aficionado The Thirsty Traveler

Obecności na FOSCA: 9
Wiek: 53 Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 1387 Otrzymał 484 piw(a) Skąd: Leszczyny, Polska
|
|
|
|
El Comandante napisał/a: | Jak dobrze pamiętam, to tam chyba korek jest, więc cygaro pewnie mogło oddychać (...) |
Tak, jest korek i tak dzieje się jak w przypadku win. Jednak i tak maja utrudnione warunki i nie wysychają. |
_________________ Pozdrawiam - Highlander71

|
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): El Comandante |
 |
xiom
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 4
Wiek: 50 Dołączył: 27 Wrz 2012 Posty: 1274 Otrzymał 882 piw(a) Skąd: Cieszyn
|
|
|
|
Mam obiecane te Vintage od kuzynki
Kisi się tam cale pudło a nikt nie pali !!!! zobaczymy
Jak coś wpadnie dam znać |
|
|
|
 |
klochowicz
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 7
Wiek: 35 Dołączył: 27 Lip 2011 Posty: 1008 Otrzymał 143 piw(a) Skąd: Poznań
|
Wysłany: Nie 29 Wrz, 2013
|
|
|
Sporo ostatnio czytałem na ten temat na blogach polskich i zagranicznych, co skończyło się również tekstem na moim blogu. |
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 2 piw(a): Tomassino, polakito |
 |
Tomassino
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 1
Wiek: 44 Dołączył: 07 Maj 2013 Posty: 1070 Otrzymał 1234 piw(a) Skąd: Siemiatycze
|
Wysłany: Pon 30 Wrz, 2013
|
|
|
Super podsumowanie...jak i pomysł na blog. Gratuluję.
Mam nadzieję, że będzie się przyczyniał na pozycjonowanie c-kar.
Pozostało nam teraz tylko stworzyć listę cygar potrzebujących sezonowania na golasa.
W każdym razie, chłodne piwko za pracę!
ps: Nie chcę bawić się w "korektora", ale dla mnie brakuje jednej rzeczy.
"Celofan jest fizycznym inhibitorem procesu dojrzewania/starzenia" |
_________________ życie jest za krótkie żeby palić złe cygara...
i pić koncernowe lagery.
------------------------------
 |
|
|
|
 |
polakito
Aficionado

Wiek: 42 Dołączył: 05 Mar 2012 Posty: 519 Otrzymał 482 piw(a) Skąd: Lesniewo
|
Wysłany: Pon 30 Wrz, 2013
|
|
|
Wielkie dzieki za rozwianie watpliwosci. Ja co prawda trzymam wszystie na golasa bo jakos tak ladniej wygladaja ale kolejna partie moze wlasnie wrzuce na probe do humidora w celofanie. Skoro nie szkodzi a moze co najwyszej polepszyc to nie ma co dyskutowac. Piwko za prace. |
_________________ "“A woman is an occasional pleasure but a cigar is always a smoke." - Groucho Marx. |
|
|
|
 |
voodoo2121
Początkujący Aficionado

Obecności na FOSCA: 5
Wiek: 42 Dołączył: 03 Sie 2010 Posty: 474 Otrzymał 76 piw(a) Skąd: szczecin
|
Wysłany: Wto 01 Paź, 2013
|
|
|
pytanie typu w prezerwatywie czy bez
odpowiedz
jak kto woli
mnie to przeszkadza(celofan na batonie) |
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): Tomassino |
 |
Tomassino
Ekspert Aficionado

Wiek: 44 Dołączył: 07 Maj 2013 Posty: 1070 Otrzymał 1234 piw(a) Skąd: Siemiatycze
|
|
|
|
Voodoo, skrzynka piwa za dygresję! Dooobre!
|
i pić koncernowe lagery.
 |
|
|
|
 |
klochowicz
Ekspert Aficionado

|
|
|
|
Dzięki za wszystkie opinie
Tomassino - masz rację, zapomniałem dodać tej informacji dot. starzenia. Najlepiej zrobić samemu eksperyment - potrzymać takie same cygara w celofanie i tubie, a część na golasa. Wyniki są ciekawe.
Wpisy na blogu pojawiają się dość często. Dziś na pewno będzie kolejny |
|
|
|
 |
VileVicar
Ekspert Aficionado Non serviam

Obecności na FOSCA: 6
Wiek: 51 Dołączył: 14 Maj 2010 Posty: 1923 Otrzymał 1099 piw(a) Skąd: Poznań/Komorniki
|
|
|
|
Ja już mimowolnie zrobiłem taki eksperyment trzymając część cygar w celofanie przez prawie rok. Powiem tak - zdecydowanie gorszy smak celofanowców w porównaniu do golasów, chyba że leżały krótko, to było podobnie.
Po stwierdzeniu powyższego usunąłem pudełko celofanu z humidorów.
Tylko krótkoterminowo w opakowaniu.... |
_________________ "Bez kapłanów i bez świątyń krwawe łapska bogów nie mogłyby dosięgnąć świata śmiertelników. Czyż nie byłby to raj, przyjacielu ?" Steven Erikson - Ogrody Księżyca
http://baza.fantasta.pl/fantasta.php?id=500
 |
|
|
|
 |
polakito
Aficionado

Wiek: 42 Dołączył: 05 Mar 2012 Posty: 519 Otrzymał 482 piw(a) Skąd: Lesniewo
|
|
|
|
voodoo2121 napisał/a: | pytanie typu w prezerwatywie czy bez
odpowiedz
jak kto woli
mnie to przeszkadza(celofan na batonie) |
Ja tez wole bez ale kurcze ryzyko ryzyko |
_________________ "“A woman is an occasional pleasure but a cigar is always a smoke." - Groucho Marx. |
|
|
|
 |
vonKamil
Aficionado

Wiek: 35 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 561 Otrzymał 176 piw(a) Skąd: Łódź
|
|
|
|
Wszystkie, poza jednym cygarem trzymam na golasa. Jedyne w kondomie jest Ortega Serie D nr. 8 Maduro ze względu na swój intensywny zapach. Ale tatko wszystko na "dzień dobry" rozbieram. |
_________________ Ciesz się każdym cygarem jakby było Twoim ostatnim |
|
|
|
 |
voodoo2121
Początkujący Aficionado

Obecności na FOSCA: 5
Wiek: 42 Dołączył: 03 Sie 2010 Posty: 474 Otrzymał 76 piw(a) Skąd: szczecin
|
|
|
|
z ryzykiem to zależy w co się wkłada:) |
|
|
|
 |
Edward
Nowicjusz

|
|
|
|
Opakowanie cylofanowe to wymysl ameryrykanow , ktorzy chca aby cygara nie dotykali inni
(taka ochrona). Jezeli cygaro lezakuje kilka tygodni to mozna zostawic w cylofanie, natomiast jesli dluzej to cylolofan zdejmujemy. Wyjatkiem sa drozsze cygara ktory pakowanie sa w Folie ze specjalnymi dziurkami ktora umozliwiaja prawidlowe odchychanie oraz nawilzanie.
pozdrawiam
edward |
|
|
|
 |
klochowicz
Ekspert Aficionado

|
Wysłany: Śro 02 Paź, 2013
|
|
|
Dziękuję za opinię, jednak nie mogę się zgodzić. Kubańczycy już w połowie lat '30 XX wieku pakowali cygara w celofan aż do roku 1992. Później w celofan pakowano wyłącznie cygara maszynowe.
Celofan, o czym pisałem na blogu, z racji tego, że przepuszcza wilgoć, nie musi mieć żadnych dziurek, a jego funkcja nie sprowadza się wyłącznie do celów higienicznych.
Kwestia smaku - w książce pt. "An Illustrated Encyclopaedia of Post-Revolution Havana Cigars" (Ilustrowana encyklopedia Havan porewolucyjnych) Min Ron Nee, autor, twierdzi, że cygara przechowywane w celofanie smakują o wiele lepiej od tych przechowywanych bez. Jest to rzecz gustu, dlatego nie zajmuję tu żadnego stanowiska.
Oczywiście mówimy o dłuższym przechowywaniu. Jeśli chcemy wypalić cygaro w ciągu miesiąca, warto je wyjąć, abyśmy byli pewni, że się odpowiednio nawilżyło w warunkach, o które codziennie dbamy osobiście. Cała rzecz dotyczy dłuższego sezonowania.
Pozdrawiam również
Kuba |
|
|
|
 |
Burżuj
Początkujący Aficionado

Wiek: 41 Dołączył: 18 Cze 2012 Posty: 452 Otrzymał 74 piw(a) Skąd: Łódź
|
|
|
|
A ja trochę z innej beczki;-)
Z mojego niewielkiego doświadczenia: przechowywałem w jednym humidorze cygara luzem i jedno oryginalne pudełko Partagasów. Wilgotność 70%. Cygara luzem mają odpowiednią wilgotność, natomiast Partagasy z pudełka (przechowywane od marca) są przesuszone. Tzn. wrapper na kapturku/główce pęka przy otwieraniu. Wniosek: do cygar luzem osobny humidor, do cygar w pudełkach osobny humidor. I skłaniam się ku temu, że aby cygara w pudełku były optymalne, wilgotność w humidorze musi być 75%.
A jak Wasze obserwacje/wnioski w tej sprawie. |
|
|
|
 |
Tomassino
Ekspert Aficionado

|
|
|
|
Osobiście to z tym otwieraniem miałem różne historie... nie było reguły z pękaniem pokrywy.
Powiem tak: niech żyje klej do cygar!
Nie raz uratował mi życie (cygaro)! |
i pić koncernowe lagery.
 |
|
|
|
 |
Sergiej
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 13
Wiek: 36 Dołączył: 03 Lis 2007 Posty: 1337 Otrzymał 100 piw(a) Skąd: Łódź
|
|
|
|
Burżuj napisał/a: | I skłaniam się ku temu, że aby cygara w pudełku były optymalne, wilgotność w humidorze musi być 75% |
Trzymam cygara w pudełkach w wilgotności około 10% niższej od Ciebie podanej i są w bardzo dobrej kondycji. Pudełka przepuszczają optymalną ilość powietrza do tego, by cygara były odpowiednio nawodnione. |
_________________ Polecam:
http://www.zmiloscidohavan.pl/ |
|
|
|
 |
|
Reklamator
|
Wysłany: Reklama
|
|