Aby korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować TUTAJ
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Rejestrując się na forum uzyskujesz m.in. rabaty na cygara u forumowych partnerów (sklepy cygarowe). Zapraszamy!

Cigar Aficionado
autologowanie:
Witaj na forum Cigar Aficionado! Aby uzyskać pełny dostęp zaloguj się lub zarejestruj.

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: cygara, inwestycja, jako

Cygara jako inwestycja ?
Autor Wiadomość
danmal
Początkujący Aficionado

Otrzymał 143 piw(a)
Wysłany: Śro 27 Mar, 2013   Cygara jako inwestycja ?

Uwielbiam inwestować, głównie w rzeczy które można dotknąć, poczuć. Szczególnie po ostatniej sytuacji na Cyprze moja niechęć do banków oraz papierowych czy elektronicznych pieniędzy( które w rzeczywistości są tylko nic nie wartymi papierami dłużnymi konkretnych krajów) bardzo wzrosła.

Mam już trochę srebra w postaci monet i sztabek, na nieruchomości jeszcze nie mogę sobie pozwolić, ciekawe inwestycje w whisky czy inne alkohole też jeszcze są poza zasięgiem więc pomyślałem o cygarach :D

Widzę to mniej więcej tak, kupuję specjalny humidor do przechowywania cygar "inwestycyjnych" i kiedy uzbieram określoną sumę gotówki wymieniam ją na pudełko dobrych cygar w limitowanej edycji i tak buduję swój "portfel".

Wydaje mi się, że nie ma sensu się rozdrabniać i skupić się tylko na całych pudełkach więc humidor również wybierałbym pod tym kątem.

Horyzont czasowy wg mnie to minimum 5 lat, z każdym rokiem stopa wzrostu z inwestycji teoretycznie będzie rosła.

Jeżeli chodzi o późniejszą sprzedaż podejrzewam, że na forum znajdą się osoby chętne do zakupy cygar przechowywanych w idealnych warunkach przez kilka lat.

Mniej więcej tak to widzę, proszę o opinie głosy za/przeciw ;-) Zastanawiam się na jaki zysk mogę liczyć po np 5, 10, 15 latach ?

Dużym argumentem na + jest możliwość obcowania ze znakomitymi cygarami :mrgreen:

xiom
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 4
Otrzymał 882 piw(a)
Wysłany: Śro 27 Mar, 2013   

Tak żebyś potem nie był najlepszym swoim klientem :palacz:

danmal
Początkujący Aficionado

Otrzymał 143 piw(a)

xiom napisał/a:
Tak żebyś potem nie był najlepszym swoim klientem :palacz:

Trochę się tego obawiam :D dlatego do każdego pudełka będę kupował 2-3 sztuki luzem w razie jakby nie mógł oprzeć się pokusie :cool1:

Zastanawiam się jeszcze nad kupowaniem cygar na firmę- zawszę będę do przodu o VAT, po szybkim przeszukaniu internetu nie znalazłem informacji, że potrzebna jest do tego specjalna koncesja.

Podobnie zrobiłem z suplementami od zawsze mnie kręciły dlatego otworzyłem sklep z nimi, dzięki temu mam dla siebie ceny hurtowe + możliwość dodatkowego zarobku :)

korea83
Ekspert Aficionado

Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 8
Otrzymał 287 piw(a)

Moim zdaniem nie ma sensu się w to bawić w tak małym wymiarze. Jeśli któryś z forumowiczów będzie chciał mieć starzone cygara to zwyczajnie kupi pudełko czy dwa i spokojnie poczeka płacąc przy tym normalną cenę, a po iluś tam latach będzie się cieszył świetnym smakiem.

Jeśli już traktować cygara jako inwestycję to trzeba by dokonywać zakupu cygar bardzo rozważnie wybierając tylko te cygara, które z czasem na pewno będą znacząco nabierały walorów smakowych. To, że jakieś cygaro ma w danym roku status limitady nie czyni go cygarem wybitnym czy też nawet bardzo dobrym. Trzeba mieć duże rozeznanie w temacie aby potrafić ocenić jak dane cygaro będzie się zmieniać wraz z czasem. Jeśli już uznamy, że cygara które kupimy są świetne i będą pożądane w przyszłości przez kolekcjonerów to moim zdaniem trzeba się liczyć jednak z sezonowaniem ich przez czas dłuższy niż te 5 czy nawet 10 lat. Chociaż tu też każde cygaro może zachować się inaczej ;)

Słowem temat jest złożony, a wyniki/zyski naprawdę trudno do przewidzenia ;)

mój status

shpeel
Początkujący Aficionado

Otrzymał 14 piw(a)
Wysłany: Czw 28 Mar, 2013   

Ja przez jakiś czas zastanawiałem się nad taką inwestycją. Doszedłem jednak do wniosku, że nawet jak będę miał pudełko dajmy na to Partagasów D 4 z 2002, to nie jestem na tyle wiarygodny jako jakiś tam shpeel, żeby każdy mógł ufać, że cygara były trzymane w idealnych warunkach przez te całe 10 lat. Dlatego zaniechałem pomysłu.

Wydaje mi się też, że jeśli już miałby być dobry zwrot z inwestycji, to trzeba by było mieć jakieś rarytasy. Uznane cygara, których wiek można określić na podstawie np. daty na pudełku (nieotwartym pudełku) oraz takie, których produkcja została lata wcześniej zaprzestana. Wtedy wiadomo ile co najmniej cygara mają lat.

PS
Sam mam cygaro Hoyo de Monterrey z brązowo-białym pierścieniem. Na tej podstawie też wiadomo, że nie jest to świeżynka, gdyż ładnych parę lat temu zmieniono pierścienie na HdM.

Burżuj
Początkujący Aficionado

Otrzymał 74 piw(a)

A ja mam pytanie do Sklepów/Partnerów Forumowych. Czy bawią się w starzenie cygar. Nie mam na myśli serii limitowanych/drogich cygar itp. Ale cygara w przedziale cenowym od 20 do 40 zł. Czy teraz można kupić przynajmniej 2-3 letnie lub nawet starsze starzone cygara? Czy będzie tak za parę lat? Czy Sklepy przechowują cygara, czy sprzedają na bieżąco?

Pekal
Doświadczony Aficionado

Otrzymał 713 piw(a)

Dobre pytanie Burżuj. Też jestem tego ciekawy. Jak okaże się że partnerzy "bawią" się w starzenie cygar i podają ceny takowych, będzie jasność czy jest sens samemu rozpoczynać taką zabawę.

Burżuj
Początkujący Aficionado

Otrzymał 74 piw(a)

Pekal, idąc dalej fajnie jakby sklep przy zamówieniu całego pudełka cygar pytał się, czy chcemy z bieżącej dostawy, czy np. 2 letnie. Albo na sklepie byłaby lista starzonych cygar/pudeł.

Pekal
Doświadczony Aficionado

Otrzymał 713 piw(a)

Ja chętnie zamawiałbym z bieżacej i starzone. Dzisiaj palę "bieżącą" jutro "starzone" i w nowym temacie recenzji pt. np. "świeżak vs starzone" opisuję swoje wrażenia. Automatycznie budujemy bazę starzonych cygar w które warto zainwestować :)

danmal
Początkujący Aficionado

Otrzymał 143 piw(a)

Bardzo fajny pomysł z tym starzeniem przez sklepy.

Zastanawia mnie tylko dlaczego żaden właściciel sklepu nie wpadł na taki pomysł jak ja ( albo się nim nie chwali spokojnie starząc kilka tyś cygar :D ) każdy ma dostęp do cygar w cenach hurtowych + odpowiednie zaplecze do ich przechowywania i to chyba jest argument który przekreśla sens mojego pomysłu :(

Nie pamiętam dokładnie ale wydaje mi się, że któryś z partnerów forumowych pisał, że cygara zawsze przechowuje co najmniej 3 miesiące przed sprzedażą.

ARCHIE
Nowicjusz

Otrzymał 7 piw(a)

Wydaje mi się że nasze sklepy nie mają na tyle kasy żeby inwestować w starzenie cygar , wolą obracać kasą i na bieżącą sprzedawać cygara.

klochowicz
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 7
Otrzymał 143 piw(a)
Wysłany: Pią 29 Mar, 2013   

Myślę, że oferta cygar starzonych nie jest zależna od zasobności portfela polskich sprzedawców, a od popytu i opłacalności takiego przedsięwzięcia. W mojej opinii, i chyba nie tylko, nie opłaca się starzeć cygar o wartości np. 20 zł. Oczywiście można potrzymać 5 lat kilka-naście pudeł cygar wartych np.40-100 zł/sztukę, ale wiąże się to z kosztami magazynowania, zamrożeniem kapitału, pracą włożoną w bardzo dokładne doglądanie wilgotności itp. Pytanie czy ktoś za to później zapłaci tyle, żeby sprzedawcy opłacało się to robić :-)

xiom
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 4
Otrzymał 882 piw(a)
Wysłany: Pią 29 Mar, 2013   

Wyczerpująca odpowiedź* :)

EDIT: Poprawiłem błąd, korea83

danmal
Początkujący Aficionado

Otrzymał 143 piw(a)
Wysłany: Sob 30 Mar, 2013   

Dziękuję wszystkim za wyrażenie opinii :)

Po przemyśleniu doszedłem do wniosku, że za jakiś czas otworzę kolejny sklep z odżywkami, a cygara tak jak teraz będę traktował hobbystyczno - rekreacyjnie :cool1:

korea83
Ekspert Aficionado

Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 8
Otrzymał 287 piw(a)
Wysłany: Sob 30 Mar, 2013   

To na odżywkach taki biznes jest?? Poważnie pytam :)

mój status

danmal
Początkujący Aficionado

Otrzymał 143 piw(a)
Wysłany: Nie 31 Mar, 2013   

korea83 napisał/a:
To na odżywkach taki biznes jest?? Poważnie pytam :)

Zależy co masz na myśli ?

Dochodowy - na pewno zresztą jak każdy inny robiony z głową :) Marże są bardzo różne od dosłownie 2-3% do prawie 40% rynek jest zepsuty przez Allegro dlatego bazuję głównie na sprzedaży stacjonarnej.

W moim przypadku odżywki to drugi biznes robiony przy okazji ale mimo wszystko zupełnie serio, powoli szukam inwestorów chętnych do otwarcia sklepów/stoisk franczyzowych, a za 2-3 lata mam zamiar wprowadzić firmę na giełdę ;-) Zobaczymy jeszcze co z tego wyjdzie :mrgreen:

SzymonK
Aficionado

Obecności na FOSCA: 1
Otrzymał 93 piw(a)
Wysłany: Wto 02 Kwi, 2013   

danmal napisał/a:
a za 2-3 lata mam zamiar wprowadzić firmę na giełdę ;-)

Czyżby podboje NewConneck czy ord razu GPW? :P Życzę powodzenia i trzymam kciuki za udany debiut ;)

A o jakich sklepach franczyzowych mówisz? W sensie o jakiej firmie.

danmal
Początkujący Aficionado

Otrzymał 143 piw(a)

SzymonK napisał/a:
danmal napisał/a:
a za 2-3 lata mam zamiar wprowadzić firmę na giełdę ;-)

Czyżby podboje NewConneck czy ord razu GPW? :P Życzę powodzenia i trzymam kciuki za udany debiut ;)

GPW to zbyt duża woda dla tak małej rybki jak ja :) na początek planuję new connect, najmniejsze spółki mają tam kapitalizację nie wiele ponad 100 tyś.

SzymonK napisał/a:
A o jakich sklepach franczyzowych mówisz? W sensie o jakiej firmie.

Firma moja czyli 2bestrong.pl

Dla pierwszych franczyzobiorców mam do zaoferowania bardzo preferencyjne warunki- żadnych opłat wejściowych, jedynie utrzymanie nie wygórowanych standardów i oczywiście zakupy towaru tylko i wyłącznie u mnie. W miarę rozwoju marki i pozycji na ranku chcę wprowadzić opłaty za wejście do sieci ( które w praktyce będą rekompensowały się niższą ceną towaru - wiadomo duży może więcej )

Zapewniam oczywiście cały know how + pomoc w rekrutacji oraz przeszkoleniu pracowników.

Przewidywany wielkość inwestycji w przypadku małej wyspy handlowej ok 15-20 tyś PLN czyli śmiesznie małe pieniądze, znajomy ma wyspy z kosmetykami w galeriach i każda kosztowała go ponad 50 tyś.

Arek
Aficionado

Obecności na FOSCA: 3
Otrzymał 48 piw(a)

Nie wspominając nawet o kosztach najmu takiego lokalu w takim centrum... Jakie należy mieć kończone kursy żeby móc pracować w takim sklepie ?

danmal
Początkujący Aficionado

Otrzymał 143 piw(a)

W średniej wielkości miastach np. Olsztyn koszt powierzchni pod wyspę 6 m2 to około 15 tyś w przypadku galerii handlowej ale już Tesco, Real itp, cena spada do 2 tyś i takie miejsca uważam za zdecydowanie bardziej opłacalne.

Cytat:
Jakie należy mieć kończone kursy żeby móc pracować w takim sklepie ?

Żadnych kursów nie trzeba mieć, ważna jest znajomość branży, z wymogów formalnych, jedynie książeczka sanepidowska.

Reklamator

Wysłany:    Reklama

Odpowiedz do tematu