|
Autor |
Wiadomość |
FlyingViro
Początkujący Aficionado

Obecności na FOSCA: 7
Wiek: 40 Dołączył: 26 Maj 2008 Posty: 367 Otrzymał 299 piw(a) Skąd: Wieluń/Wrocław
|
Wysłany: Czw 27 Lis, 2008
|
|
|
Od jakiegoś tygodnia słucham RMF CLASSIC przez internet i muszę przyznać,że muzyka,którą puszczają (filmowa, operowa, poważna) bardzo mi podeszła. Uważam,że do cygara jak znalazł. Trochę zadumy jak leci coś poważnego. Gdy słyszę coś z filmu to i szeroki uśmiech na twarzy a i cygaro zaraz "inaczej" smakuje i daje więcej radości
Jeżeli miałbym podać jakiś tytuł to może NINO ROTA - OSIEM i PÓŁ |
_________________ "Babcia Weatherwax nigdy się nie gubiła. Zawsze doskonale wiedziała, gdzie się znajduje, czasem tylko nie była pewna, gdzie jest wszystko inne."
TERRY PRATCHETT - "TRZY WIEDŹMY"
 |
|
|
|
 |
tomaal
Początkujący Aficionado

Obecności na FOSCA: 4
Wiek: 36 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 236 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Wrocław
|
|
|
|
Ja RMF Classic słucham od dawna, niekoniecznie podczas palenia. W każdym razie jest to stacja godna polecenia i myślę, że każdy znajdzie tam coś dla siebie
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Highlander71
Ekspert Aficionado The Thirsty Traveler

Obecności na FOSCA: 9
Wiek: 53 Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 1387 Otrzymał 484 piw(a) Skąd: Leszczyny, Polska
|
|
|
|
A ja słucham od niedawna radio expres 92.3 FM - 3 dekady XX wieku - muzyka z 60,70 i 80 lat czyli to co najpiękniejsze stworzono za powiedzmy naszych czasów (chodzi mi o starszych forumowiczów)
Stacja rewelacja
Polecam |
_________________ Pozdrawiam - Highlander71

|
|
|
|
 |
shpeel
Początkujący Aficionado

Wiek: 38 Dołączył: 22 Lut 2008 Posty: 354 Otrzymał 14 piw(a) Skąd: Piła
|
Wysłany: Wto 30 Gru, 2008
|
|
|
Ja nie słucham muzyki w trakcie, ale ostatnio nastrajałem się przed paleniem. O tym. Bardzo ciekawy, lokalny zespół. |
|
|
|
 |
Brennus
Początkujący Aficionado el chabacano

Obecności na FOSCA: 5
Wiek: 39 Dołączył: 01 Gru 2008 Posty: 339 Otrzymał 56 piw(a) Skąd: Poznań/Warszawa
|
|
|
|
 |
Homester [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 03 Maj, 2009
|
|
|
Zainteresowanie cygarami spowodowało, że zaciekawiła mnie kultura z regionu Karaibów, zwłaszcza z Kuby. Dotarłem m.in. do nagrań Afro Cuban All Stars a także Septeto Nacional De Ignacio Pineiro. Polecam oba zespoły, grają bowiem tradycyjną, kubańską muzykę, przy której wystarczy wziąć łyk bourbona lub wina i puścić chmurę dymu z cygara, by przenieść się w wyobraźni do Hawany lat 40. lub 50. Tym, którzy lubią połączenie tradycji i na przykład jazzu proponuję płytę "Juntos Para Siempre", nagraną przez Bebo i Chucho Valdesów. A dla miłośników kubańskiego rocka ścieżkę dźwiękową do filmu "Habana Blues". Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Homester [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Maćko
Nowicjusz Arbiter elegantiarum

Wiek: 39 Dołączył: 19 Wrz 2008 Posty: 140 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 12 Maj, 2009
|
|
|
ptrząc na linki którepodałeś zaproponuje Ci (o ile jeszcze nie słuchałeś) kilka płytek do posłuchania
Ruben Gonzalez - Introducing...
bardzo fajna płytka instrumentalna, typowe kubańskie rytmy, klasyczne brzmienia gitara, pianino, grzechotki i inne typowe gla muzyki kubańskiej
Ibrahim Ferrer - Mi Sueno
naprawde spokojna płyta, rzekłbym nawet że melancholijna, idealna po ciężkim dniu pracy usiąść w fotelu z zaparzoną kawą/herbatą i zdobrym cygarem i można naprawde odpocząć i się zrelakd\sować
Orlando Cachaito Lopez - Cachaito
nietypowa płyta - nietypowe brzmienia, mi akurat nie podpadła do gustu ale to subiektywna opinnia, napewno płyta inna, nietypowa bardziej nowoczesna? nie wiem, napewno nie jest to ta klasyczna kubańska muzyka
Buena Vista Social Club - At Carnegie Hall
jak dla mnie najlepsze co do tej pory słyszałem, wspaniała dwupłytowa składana muzyków z buena vista social club przede wszystkim różnorodność, ciekawe klasyczne rymy, klasyczne instrumenty u mnie nr1 jeżeli chodzi o muzyke Kubańską |
_________________ WITHOUT BRAIN WITHOUT PAIN |
|
|
|
 |
cezarymeister
Nowicjusz

|
Wysłany: Wto 12 Maj, 2009
|
|
|
A mi się dobrze pali przy płytce Paula potts'a. Człowiek wygrał bodajże brytyjska edycję Mam Talent. Gorąco polecam jego płytę.
 |
|
|
|
 |
Homester [Usunięty]
|
Wysłany: Śro 13 Maj, 2009 Respekt
|
|
|
Witaj Maćko Płyt, które mi poleciłeś - poza Ibrahimem Ferrerem i Buena Vista Social Club - nie słuchałem, więc chętnie się nimi zainteresuję. Pianistę Rubena Gonzaleza i kontrabasistę Orlando "Cachaito" Lopeza przedstawił 10 lat temu Wim Wenders w swoim filmie "BVSC" - mam go na DVD - więc wiem o jakie klimaty chodzi, ale chyba warto się im bliżej przyjrzeć
Dziękuję też Tobie CezaryMeister za rekomendację płyty Paula Pottsa. Nic o gościu nie wiedziałem, ale zajrzałem na YouTube i jestem pod wrażeniem. Po prostu rewelacja, jego wykonanie "Nessun Dorma" - zważywszy, że był amatorem - powala. Nigdy nie byłem zwolennikiem opery, ale na stare lata odnajduję w niej klimat, który jest mi coraz bliższy, który - mam takie wrażenie - doskonale komponuje się z paleniem cygara i piciem zacnego wina lub whisky. To zaczęło się chyba od filmu "Philadelphia", za którym nigdy nie przepadałem. Jest tam scena z przejmującą pieśnią "La Mamma Morta" śpiewaną przez Marię Callas. Od tamtej pory mam respekt dla głosów operowych Pozdrawiam |
|
|
|
 |
claisen
Nowicjusz

Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Pon 25 Maj, 2009
|
|
|
A ja najbardziej lubię do cygara posłuchac muzyki operowej. Uwielbiam Don Giovanniego, Toscę, Fausta. A wczoraj słuchałem we wspomnianym już wcześniej radiu RMF Classic Orfeusza i Eurydyki i stwierdziłem, że czas jej trwania jest taki akurat cygarowy |
|
|
|
 |
Homester [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Homester [Usunięty]
|
|
|
|
 |
claisen
Nowicjusz

Zaproszone osoby: 1
|
|
|
|
 |
Homester [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 26 Maj, 2009
|
|
|
Claisen, podoba mi się twój taniec wampirów Ma karaibski klimat Posłuchaj jeszcze tego. Do cygara i bourbona powinno pasować Saludar cordial, amigos
http://www.youtube.com/watch?v=9zOL_2y7-5s |
|
|
|
 |
Homester [Usunięty]
|
|
|
|
 |
madziar
Nowicjusz

|
|
|
|
 |
Maćko
Nowicjusz Arbiter elegantiarum

Wiek: 39 Dołączył: 19 Wrz 2008 Posty: 140 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Warszawa
|
|
|
|
 |
brsk
Nowicjusz

Obecności na FOSCA: 1
|
Wysłany: Pią 12 Cze, 2009
|
|
|
Ostatnio wpadło mi w uszy to: http://www.youtube.com/watch?v=J3zCjMYoj6o (pierwsza minuta do przewinięcia, bo to original mix)
Takie przyjemne, nienarzucające się techno w karaibskim klimacie |
|
|
|
 |
Homester [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 14 Cze, 2009
|
|
|
Cinematic Orchestra, Rodriguez J... - podobają mi się wasze muzyczne gusta. Ten pierwszy zespół lubią moje dzieci, były nawet wiosną na ich koncercie w W-wie. Ja zostałem na etapie Electric Light Orchestra ale muszę to zmienić, bo Cinematic jest fajne. Tak jak Rodriguez J. Przyjemnie się tego słucha Maćko, mam nadzieję, że oglądałeś "Dirty Dancing 2". Historia banalna, ale soundtrack niezły, czego przykładem kawałek "Represent Cuba" |
|
|
|
 |
|
Reklamator
|
Wysłany: Reklama
|
|
|
|