Aby korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować TUTAJ
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Rejestrując się na forum uzyskujesz m.in. rabaty na cygara u forumowych partnerów (sklepy cygarowe). Zapraszamy!

Cigar Aficionado
autologowanie:
Witaj na forum Cigar Aficionado! Aby uzyskać pełny dostęp zaloguj się lub zarejestruj.

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: czy, glosem, ludzkim, mowia, zwierzeta

Czy zwierzęta mówia ludzkim głosem?
Autor Wiadomość
bystry
Aficionado

Obecności na FOSCA: 6
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: Czw 17 Sty, 2008   

W schroniskach się raczej nie za bardzo przejmują. Bodajże wczoraj było w wiadomościach o schronisku, tylko nie pamiętam gdzie. Co tam się działo to jakaś masakra :neutral:

Klepitko
Ekspert Aficionado

Zaproszone osoby: 1
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: Pią 18 Sty, 2008   

I to mnie wk.... bo tam psy powinny mieć opieke. Wiem że gminy mało kasy przeznaczają na schroniska ake jeśli się już jakieś prowadzi to minimum warunków powinni zapewnić

Bruno
[Usunięty]

W schroniskach często sa warunki uragające wszystkim zasadom przyzwoitości. Problem polega na tym, ze mamy dziurawe prawo w tym zakresie. Gminy moga, ale nie musza dawać pieniedzy na tego typu instytucje. A jak nie musza to często nie daja, albo daja śmiesznie mało. Swoja droga ciekawe gdzie idzie kasa z istniejącego podatku od psów? Często w schronisku tego typu jest kilkaset jak nie około 1000-ca psów. Od niedawna istnieje Fundacja, która ma na celu podejmowanie działań prawnych w obronie praw zwierząt a w dalszej kolejności lobbowanie w kierunku zmiany Ustawy o Ochronie Zwierząt, "w taki sposób aby nikt znęcający się nad zwierzętami nie mógł dłużej już czuć się bezkarny- czy to będzie pojedynczy człowiek czy też władze naszych miast i wsi dla których obecne zapisy Ustawy są tylko pustymi słowami". I ja zamierzam popierac tę Fundację, bo to jest jedyna droga - w efekcie musi sie zmienic swiadomość ludzi. Instytucja sie nazywa FUNDACJE LOBBINGU PROZWIERZĘCEGO.

bystry
Aficionado

Obecności na FOSCA: 6
Otrzymał 1 piw(a)

Może uda im się coś zmienić, ale obawiam się że przy polskiej mentalności i oszczędzaniu na czym się da może być trudno :neutral:

Bruno
[Usunięty]

A własnie, jak sie zasądzi jednemu z drugim solidne kary pieniężne a nawet wsadzi kilku sadystów do pierdla i odpowiednio to nagłośni, ku przestrodze, to z oszczędności inni zaczna uwazać. I o to chodzi. Kilka spraw sadowych oni juz wygrali. A ja uznałem, ze jesli mam na cygara to i jakis drobny datek miesięczny dla sensownej fundacji mnie nie zrujnuje i popieram ich juz mową i czynem. Tylko tak, moim zdaniem mozna cos zmienic. Tylko tak mozna zmienic swiat. Konkretami nawet małymi a nie wiecznym debatowaniem jak to lubia robic Polacy. A jak im sie uda na tyle zalobbować, aby zmieniono ustawę o ochronie zwierzat to gminy bedą miały "psi obowiazek" finansować wszelkie działania w tej kwestii i zapewniam znajda sie pieniadze, bo są. No a zmiana swiadomości przeciętnego obywatela i ratowanie tych zwierzat, które juz, tu i teraz maja problem to swoja droga.

Klepitko
Ekspert Aficionado

Otrzymał 2 piw(a)

Jak dobrze pamiętam to każda gmina ma obowiązek własny utrzymywania schroniska lub podpisania umowy z innym ale jak zwykle u nas fikcja

Josephros
Doświadczony Aficionado
szara eminencja ;d

Obecności na FOSCA: 3
Otrzymał 3 piw(a)

zgadza się klepitko jest ustawowy obowiązek utrzymywania w gminie schroniska i na to teoretycznie ma iść podatek od psa który pobiera gmina jeżeli nie ma własnego schroniska powinna podpisać umowe z gminą sąsiednią o prowadzeniu wspólnego

mój status

Klepitko
Ekspert Aficionado

Otrzymał 2 piw(a)

W takim razie ciekaw jestem na co idzie ten podatek który osobiście co roku uiszczam? :bejsbol:

Bruno
[Usunięty]

Wysłany: Czw 31 Sty, 2008   

Słuchajcie, są dwa dobki szukające nowego domu. Właściciel (były) oddał je do pierwszego z brzegu schroniska z powodu wyjazdu (zresztą nie trafiły najlepiej). Psy stanowią swoisty komplet, oba samce, wychowywane razem, łagodne i grzeczne. Potrafią jeździć samochodem. Szkoda, ze nie mam do nich kominka w komplecie, bo ładnie by sie prezentowały obok aficjonado w skórzanym fotelu przed kominkiem :) . Gdybyscie wiedzieli o kimś, kto chciałby je wziąć, to poprosze o info. Tutaj albo prv.

Klepitko
Ekspert Aficionado

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: Czw 31 Sty, 2008   

Ś;iczne dobermańce takie jak moja poprzednia suka Bierzcie bo warto

Bruno
[Usunięty]

Wysłany: Pon 04 Lut, 2008   

Dostałem info od tymczasowych opiekunów tych dobermanów, że jak najbardziej można je wziac odzielnie, znaczy po jednemu :) . To tak tylko informuje, gdyby ktos rozważał. Aha i jeszcze ważna informacja. Istnieje mozliwość dowiezienia do nowego właściciela na terenie Polski. Teraz one są w Tczewie.

Bruno
[Usunięty]

Wysłany: Sob 05 Lip, 2008   

Odświeżam temat, ponieważ pojawił się znowu z zwierzak do wzięcia. Pies został porzucony przez właściciela, który wyjechał za granicę.. Wcześniej był w dobrych domowych warunkach. Więc ludzie zajmujący sie tą sprawą szukają dla niego domu, w którym mógłby zostać juz do końca życia. Doberman ma około 11 lat, chociaż absolutnie nie wygląda na swój wiek (wygląd, zachowanie), jest przyjacielski, podobno toleruje koty. zainteresowanym jestem w stanie podać więcej szczegółów.
Kilka zdjęć psa o imieniu Simon:

Bruno
[Usunięty]

Wysłany: Nie 11 Sty, 2009   

Może warto znów odświezyć stary temat, zwłaszcza, że pojawiło sie ostatnio wielu nowych uzytkowników.
Aktualna sprawa, tutaj:

http://psiak.khost.pl:80/

Odpowiedz do tematu