|
Autor |
Wiadomość |
bystry
Aficionado

Obecności na FOSCA: 6
Wiek: 35 Dołączył: 02 Wrz 2007 Posty: 615 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw 17 Sty, 2008
|
|
|
W schroniskach się raczej nie za bardzo przejmują. Bodajże wczoraj było w wiadomościach o schronisku, tylko nie pamiętam gdzie. Co tam się działo to jakaś masakra |
|
|
|
 |
Klepitko
Ekspert Aficionado

Zaproszone osoby: 1
Wiek: 51 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 1976 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pią 18 Sty, 2008
|
|
|
I to mnie wk.... bo tam psy powinny mieć opieke. Wiem że gminy mało kasy przeznaczają na schroniska ake jeśli się już jakieś prowadzi to minimum warunków powinni zapewnić |
_________________ Prysnął czar ,mózg bez życia, jeno cygaro, fajka i trunek do wypicia |
|
|
|
 |
Bruno [Usunięty]
|
|
|
|
W schroniskach często sa warunki uragające wszystkim zasadom przyzwoitości. Problem polega na tym, ze mamy dziurawe prawo w tym zakresie. Gminy moga, ale nie musza dawać pieniedzy na tego typu instytucje. A jak nie musza to często nie daja, albo daja śmiesznie mało. Swoja droga ciekawe gdzie idzie kasa z istniejącego podatku od psów? Często w schronisku tego typu jest kilkaset jak nie około 1000-ca psów. Od niedawna istnieje Fundacja, która ma na celu podejmowanie działań prawnych w obronie praw zwierząt a w dalszej kolejności lobbowanie w kierunku zmiany Ustawy o Ochronie Zwierząt, "w taki sposób aby nikt znęcający się nad zwierzętami nie mógł dłużej już czuć się bezkarny- czy to będzie pojedynczy człowiek czy też władze naszych miast i wsi dla których obecne zapisy Ustawy są tylko pustymi słowami". I ja zamierzam popierac tę Fundację, bo to jest jedyna droga - w efekcie musi sie zmienic swiadomość ludzi. Instytucja sie nazywa FUNDACJE LOBBINGU PROZWIERZĘCEGO. |
|
|
|
 |
bystry
Aficionado

Obecności na FOSCA: 6
Wiek: 35 Dołączył: 02 Wrz 2007 Posty: 615 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Łódź
|
|
|
|
Może uda im się coś zmienić, ale obawiam się że przy polskiej mentalności i oszczędzaniu na czym się da może być trudno |
|
|
|
 |
Bruno [Usunięty]
|
|
|
|
A własnie, jak sie zasądzi jednemu z drugim solidne kary pieniężne a nawet wsadzi kilku sadystów do pierdla i odpowiednio to nagłośni, ku przestrodze, to z oszczędności inni zaczna uwazać. I o to chodzi. Kilka spraw sadowych oni juz wygrali. A ja uznałem, ze jesli mam na cygara to i jakis drobny datek miesięczny dla sensownej fundacji mnie nie zrujnuje i popieram ich juz mową i czynem. Tylko tak, moim zdaniem mozna cos zmienic. Tylko tak mozna zmienic swiat. Konkretami nawet małymi a nie wiecznym debatowaniem jak to lubia robic Polacy. A jak im sie uda na tyle zalobbować, aby zmieniono ustawę o ochronie zwierzat to gminy bedą miały "psi obowiazek" finansować wszelkie działania w tej kwestii i zapewniam znajda sie pieniadze, bo są. No a zmiana swiadomości przeciętnego obywatela i ratowanie tych zwierzat, które juz, tu i teraz maja problem to swoja droga. |
|
|
|
 |
Klepitko
Ekspert Aficionado

|
|
|
|
Jak dobrze pamiętam to każda gmina ma obowiązek własny utrzymywania schroniska lub podpisania umowy z innym ale jak zwykle u nas fikcja |
_________________ Prysnął czar ,mózg bez życia, jeno cygaro, fajka i trunek do wypicia |
|
|
|
 |
Josephros
Doświadczony Aficionado szara eminencja ;d

Obecności na FOSCA: 3
Wiek: 39 Dołączył: 17 Gru 2006 Posty: 917 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Lublin
|
|
|
|
zgadza się klepitko jest ustawowy obowiązek utrzymywania w gminie schroniska i na to teoretycznie ma iść podatek od psa który pobiera gmina jeżeli nie ma własnego schroniska powinna podpisać umowe z gminą sąsiednią o prowadzeniu wspólnego |
_________________ Tempus fugit, aeternitas manet |
|
|
|
 |
Klepitko
Ekspert Aficionado

|
|
|
|
W takim razie ciekaw jestem na co idzie ten podatek który osobiście co roku uiszczam? |
|
|
|
 |
Bruno [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 31 Sty, 2008
|
|
|
Słuchajcie, są dwa dobki szukające nowego domu. Właściciel (były) oddał je do pierwszego z brzegu schroniska z powodu wyjazdu (zresztą nie trafiły najlepiej). Psy stanowią swoisty komplet, oba samce, wychowywane razem, łagodne i grzeczne. Potrafią jeździć samochodem. Szkoda, ze nie mam do nich kominka w komplecie, bo ładnie by sie prezentowały obok aficjonado w skórzanym fotelu przed kominkiem . Gdybyscie wiedzieli o kimś, kto chciałby je wziąć, to poprosze o info. Tutaj albo prv.
 |
|
|
|
 |
Klepitko
Ekspert Aficionado

|
Wysłany: Czw 31 Sty, 2008
|
|
|
Ś;iczne dobermańce takie jak moja poprzednia suka Bierzcie bo warto |
|
|
|
 |
Bruno [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 04 Lut, 2008
|
|
|
Dostałem info od tymczasowych opiekunów tych dobermanów, że jak najbardziej można je wziac odzielnie, znaczy po jednemu . To tak tylko informuje, gdyby ktos rozważał. Aha i jeszcze ważna informacja. Istnieje mozliwość dowiezienia do nowego właściciela na terenie Polski. Teraz one są w Tczewie. |
|
|
|
 |
Bruno [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 05 Lip, 2008
|
|
|
Odświeżam temat, ponieważ pojawił się znowu z zwierzak do wzięcia. Pies został porzucony przez właściciela, który wyjechał za granicę.. Wcześniej był w dobrych domowych warunkach. Więc ludzie zajmujący sie tą sprawą szukają dla niego domu, w którym mógłby zostać juz do końca życia. Doberman ma około 11 lat, chociaż absolutnie nie wygląda na swój wiek (wygląd, zachowanie), jest przyjacielski, podobno toleruje koty. zainteresowanym jestem w stanie podać więcej szczegółów.
Kilka zdjęć psa o imieniu Simon:
 |
|
|
|
 |
Bruno [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 11 Sty, 2009
|
|
|
Może warto znów odświezyć stary temat, zwłaszcza, że pojawiło sie ostatnio wielu nowych uzytkowników.
Aktualna sprawa, tutaj:
http://psiak.khost.pl:80/ |
|
|
|
 |
|