Aby korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować TUTAJ
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Rejestrując się na forum uzyskujesz m.in. rabaty na cygara u forumowych partnerów (sklepy cygarowe). Zapraszamy!

Cigar Aficionado
autologowanie:
Witaj na forum Cigar Aficionado! Aby uzyskać pełny dostęp zaloguj się lub zarejestruj.

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: cygarowa, fotografia, nie, tylko

Fotografia (cygarowa i nie tylko ;) )
Autor Wiadomość
Gość

Wysłany: Pon 29 Paź, 2007   Fotografia (cygarowa i nie tylko ;) )

Witajcie!
W związku z licznymi próbami dyskusji na temat fotografii, myślę, że przyda się nam taki temat. Może to być świetne miejsce do wymiany poglądów o sprzęcie, oceny zdjęć naszego autorstwa, generalnie pożytecznej i twórczej dyskusji :) Tym bardziej, że oglądając zdjęcia naszych użytkowników rzuca się w oczy przynajmniej półprofesjonalizm ;) Ja sam fotografią zajmuję się od niedawna, zacząłem 2 lata temu analogiem Canona EOS 500N z dwoma obiektywami, Canon 50mm f=1:1,4 i Exacta 28-300mm f=1:4,0-6,3, ten drugi mam do dzisiaj z filtrem Soligora 1A. Dokładnie rok temu przerzuciłem się na cyfrówkę, EOS'a 350D, na tą chwilę chyba najprostszy i najtańszy model lustrzanki cyfrowej Canona :) Gdyby ktoś jednak nigdy go nie widział ---> http://www.fotopolis.pl/index.php?n=2935&p=0

Pozdrawiam serdecznie

Maciek (szpooler)

proforma
[Usunięty]

Wysłany: Pon 29 Paź, 2007   

znalazłem w necie dobry artykuł Pawła Dumy - fotografika i nauczyciela fotografii o kompozycji zdjęć - warto przeczytać jeśli kogoś interesuje ten temat:

http://www.fotal.pl/artyk...i_doc11239.html

Gość

Wysłany: Pon 29 Paź, 2007   

O tak, poradniki Dumy są faktycznie przydatne, akurat o kompozycji jeszcze nie czytałem... Z chęcią nadrobię. Polecam też przy okazji inne jego poradniki, które znajdują się na stronie podanej przez proformę.

Markuz
Początkujący Aficionado
El Mariachi

Wysłany: Wto 30 Paź, 2007   

moja przygoda z fotografią zaczeła się kilka lat temu- miałem okazję zdobywać pierwsze doświadczenia w ciemni itp. zaczynałem od Zenita który był starszy ode mnie :) obecnie na zmianie: minolta a1 lub nikon d80 (niestety użyczany) ale chyba czas na własną cyfrową lustrzankę. Trzche fotek:
http://plfoto.com/2346/autor.html

lub

http://www.jagiellonia.pl/dzial.php?id_dzial=23 (fotki z tego sezonu) :)

mój status

drinks
Aficionado
fan Ronnie O'Sullivana

Obecności na FOSCA: 10
Otrzymał 19 piw(a)
Wysłany: Śro 31 Paź, 2007   

Markuz napisał/a:
zaczynałem od Zenita który był starszy ode mnie :) obecnie na zmianie: minolta a1 lub nikon d80 (niestety użyczany) ale chyba czas na własną cyfrową lustrzankę.

Hmm, myślałem, że to tylko ja tak stary jestem, żeby pamiętać Zenity :mrgreen: I powiększalniki Krokus i inne takie.....

Ale ja nie o tym, napisz parę słów, jak się pstryka tym Nikonkiem, co o nim sądzisz, czy wart swojej ceny itd.

mój status

Josephros
Doświadczony Aficionado
szara eminencja ;d

Obecności na FOSCA: 3
Otrzymał 3 piw(a)

nawet ja bawiłem się zenitem w liceum a na powiększalniku w łazience bądź piwnicy z ojcem wywoływałem zdjęcia
więc optymistyczna konkluzja nie jesteś taki stary ;) (ewentualnie to my już nie jesteśmy tacy młodzi :cigar: )

mój status

Klepitko
Ekspert Aficionado

Zaproszone osoby: 1
Otrzymał 2 piw(a)

Zenit piękna sprawa troche się nim zdjęć machnęło. Mój ulubiony model zenita to TTL i t inajlepiej w wersji fotosnajper - ależ to ciężkie było a i futerał miało metalowy. Robiąc zdjęcia zenitam miałem przez kilka miesięcy okazje robić zdjęcia obiektywem 1000 to dopiero jest zabawa tylko mały proble, - obiektyw wielkości wiaderka na śmieci

proforma
[Usunięty]

ale jak "godnie wyglądał"... ;-)

Vincent
Aficionado

Oj tak, ja przeszedłem przez smieny, potem zenity. A pamiętacie nawijanie filmu na rolki? Kupowało się kliszę, a żeby było taniej bez rolki i nawijało w ciemności. To były czasy ;) Powiększalniki, wywoływacze, utrwalacze :D
Etap swojej fotografii skończyłem właśnie na takim. Teraz to juz zupełnie amatorsko, ale może kiedyś.... :)

user
[Usunięty]

E, zenit to już było coś :mrgreen: , obiektyw helios i się robiło zdjęcia. Mnie czasem żal tych aparatów, zdjęcia były bardziej " ludzkie", czuło się indywidualność fotografa, nie że super rozdzielczość, ale to " coś", jakiś ślad ludzkiej inwencji.

Grzegorz XVI
Początkujący Aficionado

Otrzymał 2 piw(a)

drinks napisał/a:
Markuz napisał/a:
zaczynałem od Zenita który był starszy ode mnie :) obecnie na zmianie: minolta a1 lub nikon d80 (niestety użyczany) ale chyba czas na własną cyfrową lustrzankę.

Hmm, myślałem, że to tylko ja tak stary jestem, żeby pamiętać Zenity :mrgreen: I powiększalniki Krokus i inne takie.....

Ale ja nie o tym, napisz parę słów, jak się pstryka tym Nikonkiem, co o nim sądzisz, czy wart swojej ceny itd.

Mam w domu tego nikona od wczoraj. Fotki jak marzenie. Postanowiłem poświęcić jutrzejszy dzień na małą sesję zawartości mojego humiego. Może coś wrzucę na forum, jeśli zdjęcia przejdą przez selekcję ;-)

gaudes
Nowicjusz
Szczesciarz

Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: Czw 01 Lis, 2007   

a ja na dzien dzisiejszy pstryka Fuji S5500. Fajna cyfrowka, kupiona 5 lat temu.
Ostatnio napalilem sie na lustrzanke-cyfrowa i w moje oko wpdla Nikon D70 mniam mniam

Gość

Czemu nikomu nie chce wpaść w oko Canon 30d? :neutral:

drinks
Aficionado
fan Ronnie O'Sullivana

Otrzymał 19 piw(a)

A może ktoś wie, czy obiektyw ze zwykłej lustrzanki Nikona będzie pasował do lustrzanki cyfrowej?

mój status

Markuz
Początkujący Aficionado
El Mariachi

będzie :) d80 fajnie cyka się fotki. na plus szybki AF -do fotek reportarzowych niezbędny. Na meczach mam podczepiony obiektyw sigmy 100-300, co przy przeliczeniu na cyfrówkę daje mi coś ok 450mm na długim końcu :)

mój status

Seiken
Nowicjusz

Otrzymał 5 piw(a)

D80 jest wedlug mnie totalnie za drogi , w stosunku do tego co oferuje.D40x ma piekny stosunek ceny do wartosci , ale jest jak dla mnie za maly , co nie znaczy jest to jego wada.
Lepiej poczekac jak pojawi sie D300 i lykanc za takie same pieniadze ( a pewnie i taniej ) D200.
Szkla Nikkora pasuja pieknie , nawet te bardzo stare , mozesz jednak stracic opcje AF ( jak np w d40 )

drinks
Aficionado
fan Ronnie O'Sullivana

Otrzymał 19 piw(a)

Seiken napisał/a:
D80 jest wedlug mnie totalnie za drogi , w stosunku do tego co oferuje.D40x ma piekny stosunek ceny do wartosci , ale jest jak dla mnie za maly , co nie znaczy jest to jego wada.

A prócz tego, że za mały, to w czym ustępuje D80-tce? Od strony praktyki, a nie teorii :-)
I kiedy mają wejść te nowe modele?

Seiken napisał/a:

Szkla Nikkora pasuja pieknie , nawet te bardzo stare , mozesz jednak stracic opcje AF ( jak np w d40 )

Hmm, mam F70 z Nikkorem AF 28-80, myślisz, że nie zadziała AF po przełożeniu do cyfrówki?

mój status

Seiken
Nowicjusz

Otrzymał 5 piw(a)
Wysłany: Pią 02 Lis, 2007   

D40x i D80 , jak dla mnie jezeli o jakos technicznej zdjec nie ma tu roznicy , ktos powie mi o punkach AF , ale ja uwazam ze 3 czy 5 , nie daja zadnej roznicy w tej klasie aparatu.
Sa roznice ze tak powiem uzytkowe ,ale to sprawa preferencji. Np. w d80 menu jest obslugiwane dupowatym guziczkiem wielkosci mojego malego paznokcia , jak dla mnie to totalna pomylka , prownujac np z D40 gdzie jest porzadny duzy modul.
Jka dla ciebie , jako starego Nikon-mana , kombatybilnosc starych szkiel to podstawa.
Tak wiec D40 i D40 X , po prostu nie mja swojego silnika , tak wiec AF moga osiagna tylko szkla AF-S i starsze AF-I , AF to tylko manual.Tu D80 daje sobie rade a AF bez problemow.
Co jeszcze CS2 nie czyta RAW z D40 x , potrzeba CS3 , nie wiem jak to jest z D80 , o juz uzywalem CS3.
Dlaej uwazam ze jest teraz piekny czas na zakupienie D200 ( co byc moze zrobie , jezeli nie zbiore kasy na D300 , bo musze miec nowa kamere przed styczniem) .
Jakosc zdjec to jedno i tu moze przy dobryn urzytkowniku jakosci duzej nie bedzie , ale pare rzeczy ktorych szukam w porunaniu do swojego d70s , to wiekszy przedzial ISO , wyswietlanie ISO w viewfinder , opcje programowania "custom" setting ( F , speed , ISO ) , no i wiekszy jasny LCD ( nowy LCD w d300 to bajka ) , jednak chyba obudowy z magnzejum ( bo szlajam sie z tym aparatem wszedzie ) i kolorowego histogramu, bajkowy metering a'la D200
Tych opcji ( no oprocz histogramy i wiekszego LCD) , nie ma D*) ani tym bardziej D40.

exa
Nowicjusz

Wysłany: Pią 02 Lis, 2007   

tez zaczęłam od smieny, zenita i kółka fotograficznego, cos będzie już ze 20 lat temu, póxniej podkradałysmy z siostra wujowi całe wyposażenie :mrgreen: ...

poźniej, długo, długo nic....
az wreszcie nastąpił pentagram 484 (chyba)...całkiem fajny aparacik do przypomnienia sobie paru rzeczy...
teraz fuji 9600....i jestem baaardzo zadowolona, do moich małych "zadęć" az nadto ;-) ....co motywuje do doskonalenia ;-) ......póki co w polu :mrgreen: ;-) ...czyli kompletna amatorsz czyzna..... ;-)

i gorąco go polecam, zwłaszcza, że w miarę dobra cyfrowa lustrzanka plus przynajmniej dwa obiektywy i pare innych rzeczy to już koszt cos około optymistycznie licząc około 7 tys....a foty, jak ktos potrafi :mrgreen: ...naprawde ok....

pozdr
s

mój status

Odpowiedz do tematu