Aby korzystać z zawartości forum należy się zarejestrowaćTUTAJ Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-) Rejestrując się na forum uzyskujesz m.in. rabaty na cygara u forumowych partnerów (sklepy cygarowe). Zapraszamy!
Wysłany: Pon 29 Paź, 2007 Fotografia (cygarowa i nie tylko ;) )
Witajcie!
W związku z licznymi próbami dyskusji na temat fotografii, myślę, że przyda się nam taki temat. Może to być świetne miejsce do wymiany poglądów o sprzęcie, oceny zdjęć naszego autorstwa, generalnie pożytecznej i twórczej dyskusji Tym bardziej, że oglądając zdjęcia naszych użytkowników rzuca się w oczy przynajmniej półprofesjonalizm Ja sam fotografią zajmuję się od niedawna, zacząłem 2 lata temu analogiem Canona EOS 500N z dwoma obiektywami, Canon 50mm f=1:1,4 i Exacta 28-300mm f=1:4,0-6,3, ten drugi mam do dzisiaj z filtrem Soligora 1A. Dokładnie rok temu przerzuciłem się na cyfrówkę, EOS'a 350D, na tą chwilę chyba najprostszy i najtańszy model lustrzanki cyfrowej Canona Gdyby ktoś jednak nigdy go nie widział ---> http://www.fotopolis.pl/index.php?n=2935&p=0
Pozdrawiam serdecznie
Maciek (szpooler)
proforma [Usunięty]
Wysłany: Pon 29 Paź, 2007
znalazłem w necie dobry artykuł Pawła Dumy - fotografika i nauczyciela fotografii o kompozycji zdjęć - warto przeczytać jeśli kogoś interesuje ten temat:
O tak, poradniki Dumy są faktycznie przydatne, akurat o kompozycji jeszcze nie czytałem... Z chęcią nadrobię. Polecam też przy okazji inne jego poradniki, które znajdują się na stronie podanej przez proformę.
moja przygoda z fotografią zaczeła się kilka lat temu- miałem okazję zdobywać pierwsze doświadczenia w ciemni itp. zaczynałem od Zenita który był starszy ode mnie obecnie na zmianie: minolta a1 lub nikon d80 (niestety użyczany) ale chyba czas na własną cyfrową lustrzankę. Trzche fotek:
http://plfoto.com/2346/autor.html
Obecności na FOSCA: 10
Wiek: 54 Dołączył: 03 Mar 2007 Posty: 718 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: Wrocław
Wysłany: Śro 31 Paź, 2007
Markuz napisał/a:
zaczynałem od Zenita który był starszy ode mnie obecnie na zmianie: minolta a1 lub nikon d80 (niestety użyczany) ale chyba czas na własną cyfrową lustrzankę.
Hmm, myślałem, że to tylko ja tak stary jestem, żeby pamiętać Zenity I powiększalniki Krokus i inne takie.....
Ale ja nie o tym, napisz parę słów, jak się pstryka tym Nikonkiem, co o nim sądzisz, czy wart swojej ceny itd.
Obecności na FOSCA: 3
Wiek: 38 Dołączył: 17 Gru 2006 Posty: 917 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Lublin
nawet ja bawiłem się zenitem w liceum a na powiększalniku w łazience bądź piwnicy z ojcem wywoływałem zdjęcia
więc optymistyczna konkluzja nie jesteś taki stary (ewentualnie to my już nie jesteśmy tacy młodzi )
Zaproszone osoby: 1
Wiek: 50 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 1976 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Kraków
Zenit piękna sprawa troche się nim zdjęć machnęło. Mój ulubiony model zenita to TTL i t inajlepiej w wersji fotosnajper - ależ to ciężkie było a i futerał miało metalowy. Robiąc zdjęcia zenitam miałem przez kilka miesięcy okazje robić zdjęcia obiektywem 1000 to dopiero jest zabawa tylko mały proble, - obiektyw wielkości wiaderka na śmieci
_________________ Prysnął czar ,mózg bez życia, jeno cygaro, fajka i trunek do wypicia
Oj tak, ja przeszedłem przez smieny, potem zenity. A pamiętacie nawijanie filmu na rolki? Kupowało się kliszę, a żeby było taniej bez rolki i nawijało w ciemności. To były czasy Powiększalniki, wywoływacze, utrwalacze
Etap swojej fotografii skończyłem właśnie na takim. Teraz to juz zupełnie amatorsko, ale może kiedyś....
user [Usunięty]
E, zenit to już było coś , obiektyw helios i się robiło zdjęcia. Mnie czasem żal tych aparatów, zdjęcia były bardziej " ludzkie", czuło się indywidualność fotografa, nie że super rozdzielczość, ale to " coś", jakiś ślad ludzkiej inwencji.
zaczynałem od Zenita który był starszy ode mnie obecnie na zmianie: minolta a1 lub nikon d80 (niestety użyczany) ale chyba czas na własną cyfrową lustrzankę.
Hmm, myślałem, że to tylko ja tak stary jestem, żeby pamiętać Zenity I powiększalniki Krokus i inne takie.....
Ale ja nie o tym, napisz parę słów, jak się pstryka tym Nikonkiem, co o nim sądzisz, czy wart swojej ceny itd.
Mam w domu tego nikona od wczoraj. Fotki jak marzenie. Postanowiłem poświęcić jutrzejszy dzień na małą sesję zawartości mojego humiego. Może coś wrzucę na forum, jeśli zdjęcia przejdą przez selekcję
Wiek: 42 Dołączył: 25 Lip 2007 Posty: 143 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw 01 Lis, 2007
a ja na dzien dzisiejszy pstryka Fuji S5500. Fajna cyfrowka, kupiona 5 lat temu.
Ostatnio napalilem sie na lustrzanke-cyfrowa i w moje oko wpdla Nikon D70 mniam mniam
będzie d80 fajnie cyka się fotki. na plus szybki AF -do fotek reportarzowych niezbędny. Na meczach mam podczepiony obiektyw sigmy 100-300, co przy przeliczeniu na cyfrówkę daje mi coś ok 450mm na długim końcu
_________________ "Jam jest częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro..."
D80 jest wedlug mnie totalnie za drogi , w stosunku do tego co oferuje.D40x ma piekny stosunek ceny do wartosci , ale jest jak dla mnie za maly , co nie znaczy jest to jego wada.
Lepiej poczekac jak pojawi sie D300 i lykanc za takie same pieniadze ( a pewnie i taniej ) D200.
Szkla Nikkora pasuja pieknie , nawet te bardzo stare , mozesz jednak stracic opcje AF ( jak np w d40 )
Obecności na FOSCA: 10
Wiek: 54 Dołączył: 03 Mar 2007 Posty: 718 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: Wrocław
Wysłany: Czw 01 Lis, 2007
Seiken napisał/a:
D80 jest wedlug mnie totalnie za drogi , w stosunku do tego co oferuje.D40x ma piekny stosunek ceny do wartosci , ale jest jak dla mnie za maly , co nie znaczy jest to jego wada.
A prócz tego, że za mały, to w czym ustępuje D80-tce? Od strony praktyki, a nie teorii
I kiedy mają wejść te nowe modele?
Seiken napisał/a:
Szkla Nikkora pasuja pieknie , nawet te bardzo stare , mozesz jednak stracic opcje AF ( jak np w d40 )
Hmm, mam F70 z Nikkorem AF 28-80, myślisz, że nie zadziała AF po przełożeniu do cyfrówki?
D40x i D80 , jak dla mnie jezeli o jakos technicznej zdjec nie ma tu roznicy , ktos powie mi o punkach AF , ale ja uwazam ze 3 czy 5 , nie daja zadnej roznicy w tej klasie aparatu.
Sa roznice ze tak powiem uzytkowe ,ale to sprawa preferencji. Np. w d80 menu jest obslugiwane dupowatym guziczkiem wielkosci mojego malego paznokcia , jak dla mnie to totalna pomylka , prownujac np z D40 gdzie jest porzadny duzy modul.
Jka dla ciebie , jako starego Nikon-mana , kombatybilnosc starych szkiel to podstawa.
Tak wiec D40 i D40 X , po prostu nie mja swojego silnika , tak wiec AF moga osiagna tylko szkla AF-S i starsze AF-I , AF to tylko manual.Tu D80 daje sobie rade a AF bez problemow.
Co jeszcze CS2 nie czyta RAW z D40 x , potrzeba CS3 , nie wiem jak to jest z D80 , o juz uzywalem CS3.
Dlaej uwazam ze jest teraz piekny czas na zakupienie D200 ( co byc moze zrobie , jezeli nie zbiore kasy na D300 , bo musze miec nowa kamere przed styczniem) .
Jakosc zdjec to jedno i tu moze przy dobryn urzytkowniku jakosci duzej nie bedzie , ale pare rzeczy ktorych szukam w porunaniu do swojego d70s , to wiekszy przedzial ISO , wyswietlanie ISO w viewfinder , opcje programowania "custom" setting ( F , speed , ISO ) , no i wiekszy jasny LCD ( nowy LCD w d300 to bajka ) , jednak chyba obudowy z magnzejum ( bo szlajam sie z tym aparatem wszedzie ) i kolorowego histogramu, bajkowy metering a'la D200
Tych opcji ( no oprocz histogramy i wiekszego LCD) , nie ma D*) ani tym bardziej D40.
tez zaczęłam od smieny, zenita i kółka fotograficznego, cos będzie już ze 20 lat temu, póxniej podkradałysmy z siostra wujowi całe wyposażenie ...
poźniej, długo, długo nic....
az wreszcie nastąpił pentagram 484 (chyba)...całkiem fajny aparacik do przypomnienia sobie paru rzeczy...
teraz fuji 9600....i jestem baaardzo zadowolona, do moich małych "zadęć" az nadto ....co motywuje do doskonalenia ......póki co w polu ...czyli kompletna amatorsz czyzna.....
i gorąco go polecam, zwłaszcza, że w miarę dobra cyfrowa lustrzanka plus przynajmniej dwa obiektywy i pare innych rzeczy to już koszt cos około optymistycznie licząc około 7 tys....a foty, jak ktos potrafi ...naprawde ok....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum