Aby korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować TUTAJ
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Rejestrując się na forum uzyskujesz m.in. rabaty na cygara u forumowych partnerów (sklepy cygarowe). Zapraszamy!

Cigar Aficionado
autologowanie:
Witaj na forum Cigar Aficionado! Aby uzyskać pełny dostęp zaloguj się lub zarejestruj.

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: maszynka, na, pierwsza, zyletki

Pierwsza maszynka na żyletki
Autor Wiadomość
korea83
Ekspert Aficionado

Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 8
Otrzymał 287 piw(a)
Wysłany: Pią 26 Gru, 2014   

Progress jest fajny, ale ze Slantem nie wygra. Odkąd kupiłem 39C Progressa już nie użyłem :cool1:

mój status

bonk
Nowicjusz

Otrzymał 186 piw(a)
Wysłany: Sob 27 Gru, 2014   

Zamierzam zaraz po zakończeniu świątecznej przerwy zainwestować w maszynkę (w końcu!). Piana wychodzi mi jak najbardziej satysfakcjonująca, balsam Proraso i ałun bardzo powoli ubywają, więc póki co nie uzupełniam zapasu. Pędzel z dzikowej szczeciny od Omegi się również sprawdza, więc póki jest w dobrej kondycji nie będę go zastępował borsukiem.

No i teraz pytanie. Mam zamiar kupić Muhle R89 (a dokładniej takie COŚ - głowica od R89). Bardzo podoba mi się drewniane wykończenie maszynki. Do tego mały sampler żyletek (20 szt.) i TAKI stojaczek.

I tutaj moje pytanie - czy może warto zainwestować w jakąś inną maszynkę w takim przedziale cenowym? Muhle R89 ma raczej dużo pozytywnych opinii.

Z jaką częstotliwością wymieniacie żyletki? Mam raczej niezbyt gęsty zarost choć raczej sztywny. Zastanawia mnie za jaki czas po zakupie samplera będę musiał kupić więcej ostrzy ;)

Pozdrawiam!
Maciej

nike21
Nowicjusz

Otrzymał 142 piw(a)

sam niedawno zastanawiałem się nad maszynką i u mnie wybór padł na Muhle r106. ale w głowie przewijał się pomysł na slanta czyli Merkur 39c.

nie wiem czy ten stojak będzie pasował do tej maszynki, dla niej dedykowane są inne stojaczki.

co do żyletek to na forum brzytwa.org doczytałem że wymieniają je co 2-3 golenia. pewnie samemu trzeba się przekonać i wyczuć kiedy będzie już tępa bo podejrzewam że zależy to od rodzaju zarostu.

korea83
Ekspert Aficionado

Otrzymał 287 piw(a)

Jeśli nie coś z głowicą R89 i w podobnej cenie to Markur 37C Slant :mrgreen: Dopłacisz kilka złotych, ale za to komfort i skuteczność golenia o wiele lepsze :cool1:

Żyletek na pewno szybko będziesz musiał dokupić, ale na początek zestaw startowy to najlepszy wybór bo każdy ma inną skórę i zarost i inaczej reaguje na żyletki. Trzeba testować jak najwięcej różnych żyletek aby wybrać te właściwe dla siebie.

A na ile wystarcza żyletka? Są taki które wyrzucam po jednym użyciu bo są bardzo tanie i mi nie szkoda, a są i takie co potrafią wytrzymać nawet 4 golenia z których każde jest bardzo dobre.

mój status

Mario8
Nowicjusz

Otrzymał 18 piw(a)

Ja mam R89 i do tego używam żyletek Astra . Golę się 3-4 razy jedną żyletką .

michal.szopa
Nowicjusz

Otrzymał 10 piw(a)

Od miesiąca używam tego Muhle, do zestawu żyletki Wilkinson. Szkoda tylko, że pędzle z serii Rytmo to Black Fibre albo najprostszy borsuk :(

Mario8
Nowicjusz

Otrzymał 18 piw(a)

Założyłem jeden raz Wilkinsona i jak na moją facjatę lipa . Pochlastałem się i podrażniłem tylko buźkę . Asterki są dla mnie ok , jakość , cena , zero podrażnień .

bonk
Nowicjusz

Otrzymał 186 piw(a)

No i teraz dylemat: R89 czy R37C Slant... Nie mam pojęcia na jakiej podstawie tę decyzję podjąć :P

nike21
Nowicjusz

Otrzymał 142 piw(a)

rzuć monetą :mrgreen:

samurai136
Nowicjusz

Otrzymał 6 piw(a)

bonk napisał/a:
No i teraz dylemat: R89 czy R37C Slant... Nie mam pojęcia na jakiej podstawie tę decyzję podjąć :P

Ja Ci pomogę :)
MnŻ golę się dopiero 1,5 miesiąca. Jako pierwszą maszynkę kupiłem Merkura Progress. Bardzo fajna maszynka ale Slant'owi niestety nie dorównuje. Zarówno w zakresie komfortu jak i skuteczności. Ona po prostu zupełnie inaczej goli. Ponoć ogólnie maszynki typu Slant są agresywniejsze. Ja tego akurat nie czuję. Gdybym miał teraz kupować pierwszą maszynkę na pewno kupiłbym Slanta. Moim zdaniem to idealna, pierwsza maszynka. Kupiłem niedawno Progressa i teraz będzie leżał, a i ponad 200 pln wydane pewnie niepotrzebnie.

Bierz więc 37C lub 39C! :mrgreen: Ja wolę krótsze rączki więc wybrałem 37C.

lunka01
Doświadczony Aficionado

Otrzymał 447 piw(a)
Wysłany: Nie 28 Gru, 2014   

Wreszcie mialem chwilke zeby sobie co kupic i podzialac w temacie, pedzel juz mialem wiec kupilem tylko mydlo. Postawilem na Proraso Bialy do wrazliwej skory, uzylem standardowej maszyki ktorej uzywam od lat czyli gilette mach 3. I powiem tylko jedno rewelacja, zawsze mialem problem z podraznieniami po goleniu a tu nie dosc ze zadnych podranien to jeszcz na drugi dzien zaczely mi znikac podraznianiea z ostatniego golenia. Napewno nie worce do standardowego zelu do golenia. Przy maszynce jescze zostane bo mam zapas nozykto chyba na rok. Ale mysle sobie kupic jakis pedzel. po siwetach pewnie zapytam o rade bo narazie brak czasu na sledzenie waatku

JAK CI SIE MOJ POST O D**** MARYNY NIE PODOBA TO WCISNIJ IKONKE IGNORUJ W PRAWYM GORNYM ROGU MOJEGO POSTU

Mario8
Nowicjusz

Otrzymał 18 piw(a)

Kolejny przeciągnięty :mrgreen:
Tak trzymaj :cool1:

Burżuj
Początkujący Aficionado

Otrzymał 74 piw(a)

Jak Przedmówcy mogę potwierdzić i dodać, że u mnie po 1,5 miesiąca stosowania tradycyjnych kremów i mydeł do golenia nastąpiła wyraźna poprawa cery! :smile: :cool1:

rozen
Nowicjusz

Obecności na FOSCA: 1
Otrzymał 103 piw(a)
Wysłany: Pon 29 Gru, 2014   

Jak przestaniecie jeszcze palić to cera Wam się jeszcze bardziej poprawi :mrgreen:

VileVicar
Ekspert Aficionado
Non serviam

Obecności na FOSCA: 6
Otrzymał 1099 piw(a)
Wysłany: Śro 31 Gru, 2014   

Używam od 2 lat maszynki Edwin Jagger DEL8614BL i drugiej kupionej w zeszłym roku Muhle R89. Żadnej specjalnej różnicy między nimi nie ma.

Ponad rok minął zanim zużyłem pudełko kremu Omega, całkiem nieźle się sprawował, bardzo wydajny. Nawet kupiłbym po raz kolejny, jednak lubię eksperymentować i mam już ze 2 nowe kremy które się tu przewinęły, oprócz tego krem TRUEFITT & HILL (czerwony). Nie potrafię jeszcze nic powiedzieć, bo może raz się goliłem nim.
Co do żyletek - dla mnie ostatnio sprawdzane Astra - świetne żyletki, oprócz tego Bolzano i Feather, wszystkie bardzo dobre.

FlyingViro
Początkujący Aficionado

Obecności na FOSCA: 7
Otrzymał 299 piw(a)
Wysłany: Czw 08 Sty, 2015   

Od Świąt ;-) zaczynam przygodę z pędzlem i mydełkiem do golenia, na żyletki przyjdzie jeszcze czas. Jak to na początku zwykle bywa - pojawiają się problemy. Mój dotyczy naczynia do wyrabiania piany (mydło jest w osobnym naczyniu a pianę wyrabiam w osobnym). Na tę chwilę wykorzystuję filiżankę ale szybciej mnie łapią nerwy niż się piana w niej zrobi. Jest za wąska i obijam rączkę pędzla o jej ścianki. Zacząłem się rozglądać za czymś lepszym. Kuchnię przepatrzyłem i nic innego nie mam poza podobnymi filiżankami. Natomiast w internecie zainteresowały mnie takie dwa produkty :
1) http://facetaria.pl/edwin...wej-p-1307.html
2) http://facetaria.pl/edwin...wej-p-1304.html

Któryś z powyższych możecie polecić? Jak Wam się z czegoś takiego korzysta? A może jest coś ciekawszego?

korea83
Ekspert Aficionado

Otrzymał 287 piw(a)

Szkoda kasy na te bajery bo w sumie niewiele się różnią od filiżanki.

Idź do pierwszego lepszego marketu i kup plastikową miseczkę o średnicy kilkunastu centymetrów i głębokości mniej więcej 5-7cm, wtedy będzie naprawdę lux, a koszt pewnie z 5zł ;)

mój status

FlyingViro
Początkujący Aficionado

Obecności na FOSCA: 7
Otrzymał 299 piw(a)

Korea, Twoje rozwiązanie jest dobre bo tanie i sensowne :mrgreen: . Ja podałem powyższe produkty bo mnie zwyczajnie rajcują ;-) no i byłem ciekaw czy ktoś takowych używa. Tak czy inaczej dalej czekam na opinie.

bonk
Nowicjusz

Otrzymał 186 piw(a)

Ja wygrzebałem z szafki jakąś małą miseczkę z bolesławca, idealnie do środka mieści się tygielek z kremem. Sprawuje się doskonale. Nabrałem wprawy i piana wychodzi mi już satysfakcjonująca - dobry poślizg i utrzymuje się na twarzy na tyle długo, aby zrobić pełne jedno przejście.

Co więcej... wczoraj zaliczyłem pierwsze golenie moim cudownym Slantem :mrgreen:

Jestem zakochany.

Bardzo.

:love:

enejcz
Nowicjusz

Otrzymał 80 piw(a)

A co byście poradzili w miarę ekonomicznego żeby spróbować swoich sił z maszynką na żyletki, mydłami, pianami itp? Bo jak patrzę na zestawy maszynka + stojak + pędzel za 300zł+ to trochę mi się odechciewa.

Reklamator

Wysłany:    Reklama

Odpowiedz do tematu