Aby korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować TUTAJ
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Rejestrując się na forum uzyskujesz m.in. rabaty na cygara u forumowych partnerów (sklepy cygarowe). Zapraszamy!

Cigar Aficionado
autologowanie:
Witaj na forum Cigar Aficionado! Aby uzyskać pełny dostęp zaloguj się lub zarejestruj.

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: cygara, odpalania, sposoby, xxx, xxx

xXx Sposoby odpalania cygara xXx
Autor Wiadomość
człekoupiór
Początkujący Aficionado
siesta

Otrzymał 19 piw(a)
Wysłany: Nie 25 Kwi, 2010   

od kiedy najpierw nagrzewam stopkę, a dopiero później zaczynam pociągać dym (jak jest już rozgrzana) to zawsze pojawia się ogień.. i tak jak wyżej piszecie z reguły spalanie jest dużo bardziej równomiernie niż przy odpalaniu "na zimno" ;)

Dziunio
Początkujący Aficionado
Zasmakowałem, zostałem...

Otrzymał 15 piw(a)
Wysłany: Pon 14 Lut, 2011   

Ja od pierwszego cygara najpierw ogrzewam stopkę, potem ciągnę. Jakoś mi to tak wydłuża i dopełnia cały rytuał. :palacz:

Co do pojawiania się ognia na stopce, przy tych lepszych cygarach mi się pojawiał, choć nie zawsze. Jak mniemam, bardziej przez mój brak doświadczenia, niż z powodu marnej jakości batona. :mrgreen:

netboy
Nowicjusz

Wysłany: Sob 19 Lut, 2011   

Na wszystko jest patent :)
Jak ktoś nie chce, by pojawiał mu się ogień, to trzeba coś spróbować.

Przy rozpalaniu cygara, gdy czujemy, że zaraz skończy nam się siła ssąca, należy odsunąć zapalniczkę od cygara. Wtedy, gdy cygaro nie będzie miało zasysania, również nie będzie miało z czego puścić ogień :)

najlepiej spróbować i napisać jaki rezultat się osiągnęło (u mnie działa, chociaż niekiedy lubię puścić ognia ;] )
Należy pamiętać, żeby nie za późno odsunąć zapalniczkę.

Xander
Aficionado
Tony Soprano

Otrzymał 13 piw(a)
Wysłany: Sob 19 Lut, 2011   

Kiedy palę w domu to ostatnimi czasy staram się odpalać cygaro na 3 zapałki. Tak mi się ten system spodobał, że innego już nie używam. Oczywiście inaczej ma się sprawa palenia na spotkaniach. Tam tylko zapalniczka. I to najczęściej podgrzanie stopy bez pociągania.

Borsuk
Początkujący Aficionado
Mlaskmlask-mniammniam:)

Obecności na FOSCA: 3
Otrzymał 75 piw(a)
Wysłany: Wto 22 Lut, 2011   

co do benzynowek, to amerykanie non stop odpalaja na zippo benzynowe, tacy cygarowi wyjadacze jak stallone, bruce wilis i wielu wielu innych, w filmach na beszczela odpala z zippo.
Ostatnio na warszawskim jaraniu tak kwestia zostala poruszona i doszlismy do wniosku, ze nie wiemy nic :)
Wydaje mi sie, ze oprocz tego, ze mazgaj tak napisal, to pewnie palenie z zippo nie jest takie zle :) poza tym ja bardzo lubie zapach swiezej benzyny o poranku :)

A co do innych metod, to wedle mnie nie ma to znaczenia. Pamietam, na jakiejs letniej imprezie odpalalem cygaro zwykla zapalniczka, podeszla do mnie jakas laseczka i mowi, ze ona nigdy by tak cygara nie potraktowala :) Poczulem sie dziwnie, nie jak ignorant, tylko bardziej jak wyrozumialy medrzec, bo co mam jej tlumaczyc, ze ogien to ogien, wazne zeby nie zalatywal metanem lub benzynkom :P
Postaw piwo autorowi tego posta

dymek
Początkujący Aficionado

Zaproszone osoby: 1
Otrzymał 100 piw(a)

Borsuk napisał/a:
Pamietam, na jakiejs letniej imprezie odpalalem cygaro zwykla zapalniczka, podeszla do mnie jakas laseczka i mowi, ze ona nigdy by tak cygara nie potraktowala :)

Nie zrozumiałes jej intencji :D Trzeba było ją poprosić aby Ci pokazała jak to powinno wyglądać :palacz:

morela
Nowicjusz
żył pół żartem, pił serio

Szczerze mówiąc, póki co nie próbowałem odpalać benzyniakiem(no może z raz) i na razie mi się nie spieszy. Z drugiej strony też bym nie przesadzał z tym zapachem benzyny albo propanu. Swoje zapalary napełniam najzwyklejszym gazem Ronsona i sam nie narzekam, z resztą ci, którzy ode mnie pożyczali zapalniczki też nie zauważyli różnicy.

Grzesiek 123
Aficionado

Obecności na FOSCA: 2
Otrzymał 383 piw(a)
Wysłany: Pon 28 Lut, 2011   

No właśnie specjalistami od zapalania cygar sa najczęściej ludzie, którzy ich nigdy nie palili, tylko gdzieś tam usłyszeli, że trzeba je zapałkami podpalać hehe :cigar: Mój znajomy też się kiedyś dziwił, że podpalam zapalniczką. Ech te stereotypy.

Elmer22
Początkujący Aficionado

Otrzymał 19 piw(a)
Wysłany: Czw 08 Wrz, 2011   

Borsuk:
Ja też lubię ten zapaszek o poranku,Ba nawet śpię przy otwartym 5l kanistrem :mrgreen: hah
A tak na serio to ja odpalam zwykła gazówką z kiosku i jest ok ;-)
Od czasu do czasu użyje zapałek które dostaje gratis do zamówienia :cigar:

Pramczas
Nowicjusz
Pozdrawiam serdecznie.

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: Czw 15 Wrz, 2011   

Co do kwestii benzyny, trzeba pamiętać, że są najróżniejsze jej rodzaje. Nawet benzyny przeznaczone do zapalniczek różnią się w obrębie poszczególnych marek, ba nawet benzyny Zippo różnią się znacznie od siebie i tak na przykład benzyna Zippo premium (USA) ma bardzo delikatny zapach nie przypominający zapachu zwykłej benzyny, to samo tyczy się niemieckiej benzyny Zippo- ta z kolei ma delikatny zapach nieco przypominający miętę ;) .

Elmer22
Początkujący Aficionado

Otrzymał 19 piw(a)

Tych rodzajów jest jak lekarstw,nie długo będzie zapach truskawek (może i już jest;) tak intensywny że ludzie wąchając będą se nosy przypalac :palacz:

Pramczas
Nowicjusz
Pozdrawiam serdecznie.

Otrzymał 3 piw(a)

To znaczy nie wiem, czy się dobrze zrozumieliśmy- z benzynami Zippo nie chodziło mi o to, że są one "aromatyzowane" np: zapachem mięty, po prostu temu zapachowi najbliżej jest mięty, ale stricte nie jest to zapach mięty jak z domowego ogródka, czy mentosów :mrgreen:

Elmer22
Początkujący Aficionado

Otrzymał 19 piw(a)

Hahahaha to ładną faze złapałem :mrgreen:
Ale mimo wszystko liczę że kiedyś ogarną taki aromati i ktoś sobie kichawe z zachwytu przypali :palacz:

Pramczas
Nowicjusz
Pozdrawiam serdecznie.

Otrzymał 3 piw(a)

Hehe, wtedy to już można by komponować całe dania- cygaro o smaku czekolady, benzyna o smaku lodów :mrgreen:

Elmer22
Początkujący Aficionado

Otrzymał 19 piw(a)

Tak,tak od razu niech jeszcze o zapachu ziemniaków ze schaboszczakiem zrobią to nie trzeba będzie obiadów jeść :mrgreen:

Pramczas
Nowicjusz
Pozdrawiam serdecznie.

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: Wto 11 Paź, 2011   

Wracając do tematu, yt obfituje w różnego rodzaju filmiki- tu dwa fajnie obrazujące całą procedurę: pierwszy, to metoda trzech zapałek, jeśli odpalam cygaro tą metodą, to robię to właśnie w ten sposób. Drugi to cała reszta, z trzema zapałkami włącznie. O ile osoby palące cygara doskonale orientują się w temacie, o tyle dla zaczynających przygodę z cygarami, te filmy mogą być ciekawą pomocą dydaktyczną ;-)

http://www.youtube.com/wa...feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=xF2ir96lHkU

szuba
Początkujący Aficionado

Zaproszone osoby: 2
Otrzymał 9 piw(a)
Wysłany: Sob 15 Paź, 2011   

Widzę że Amigo - założyciel tematu bardzo skrupulatnie przerabia odpalanie cygar:D :P
Trochę czasochłonne jak widać :mrgreen: taki mały ironiczny pojazd:P
Bo szczerze powiem że byłem ciekawy jak mu to wyjdzie...

xiom
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 4
Otrzymał 882 piw(a)
Wysłany: Nie 04 Lis, 2012   

Pramczas napisał/a:
Wracając do tematu, yt obfituje w różnego rodzaju filmiki- tu dwa fajnie obrazujące całą procedurę: pierwszy, to metoda trzech zapałek, jeśli odpalam cygaro tą metodą, to robię to właśnie w ten sposób. Drugi to cała reszta, z trzema zapałkami włącznie. O ile osoby palące cygara doskonale orientują się w temacie, o tyle dla zaczynających przygodę z cygarami, te filmy mogą być ciekawą pomocą dydaktyczną ;-)

http://www.youtube.com/wa...feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=xF2ir96lHkU

Ale mi goście smaka zrobili z tymi paskami z cedru ! W sumie w starych tubach jest ich pod dostatkiem :bandit:
Będzie próba !!!

tomaszszamot
Początkujący Aficionado

Otrzymał 14 piw(a)

Mnie to irytuje bo musze kilka tych patyczkow spalic zanim podale odpowiednio batona :)

Arek
Aficionado

Obecności na FOSCA: 3
Otrzymał 48 piw(a)

Też muszę wypróbować, choć pewnie mi nie wyjdzie tak jak rozpalanie zapałkami. Zwykle przy odpalaniu zapałkami za bardzo spalam stopę cygara , co skutkuje pierwszymi ostrymi puffami. Może na którymś spotkaniu ktoś mnie kiedyś nauczy, a póki co preferuje opalanie JET'em :palacz: :palacz:

Reklamator

Wysłany:    Reklama

Odpowiedz do tematu