|
Autor |
Wiadomość |
klochowicz
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 7
Wiek: 35 Dołączył: 27 Lip 2011 Posty: 1008 Otrzymał 143 piw(a) Skąd: Poznań
|
Wysłany: Pon 10 Gru, 2012
|
|
|
stk23 napisał/a: | Zastanawiałem się nad kupnem ich wyrzynarki ale wciąż zadaje sobie pytanie czy warto dołożyć trochę grosza i cieszyć się super produktem tak jak ma to miejsce z gilotynami czy może nie widać różnicy miedzy puncherami Xikara a jakimiś innymi? |
Naprawdę różnie to bywa. Zdarzyło mi się kilka razy, że z tych tańszych puncherów wypadło ostrze... Poza tym jakość jego wykonania, ostrość samych krawędzi, prowadnic - to jest to, czym Xikar zachęca. Nawet jeśli zdarzy się jakiś feler, to odsyłasz do Stanów i przysyłają Ci nowy. Jeśli masz akurat wolne środki, które chciałbyś przeznaczyć na taki zakup, to polecam. |
|
|
|
 |
Burżuj
Początkujący Aficionado

Wiek: 41 Dołączył: 18 Cze 2012 Posty: 452 Otrzymał 74 piw(a) Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto 01 Sty, 2013
|
|
|
A jak wyrzynarka/puncher się stępi, to ostrzą/wymieniają na nową...tak jak w przypadku obcinarek?
Kto ma lepsze jakościowo wyroby Xikar czy Colibri? |
|
|
|
 |
klochowicz
Ekspert Aficionado

|
Wysłany: Wto 01 Sty, 2013
|
|
|
Burżuj napisał/a: | A jak wyrzynarka/puncher się stępi, to ostrzą/wymieniają na nową...tak jak w przypadku obcinarek? |
Tak. Na tej stronie masz wszystkie niezbędne wskazówki i dokumenty, które należy umieścić w przesyłce. Jeśli będziesz miał jakiekolwiek problemy, to sprzedawca w Polsce powinien Ci pomóc w załatwieniu sprawy.
Cytat: | Kto ma lepsze jakościowo wyroby Xikar czy Colibri? |
Ciężko jednoznacznie stwierdzić. Ja ogólnie wolę Xikara. Kusi dożywotnią gwarancją, doskonałą jakością i oryginalnym wzornictwem. Colibri preferuję w przypadku zapalniczek - mają po prostu ogromne doświadczenie w tej kwestii. Tak więc w mojej opinii Xikar - obcinarki, punchery, gadżety, a Colibri - zapalniczki.
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): Burżuj |
 |
Burżuj
Początkujący Aficionado

|
|
|
|
 |
entelm
Początkujący Aficionado

Wiek: 57 Dołączył: 08 Gru 2007 Posty: 349 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Wodzisław Śl.
|
Wysłany: Czw 03 Sty, 2013
|
|
|
Parę lat temu, metodą zakupów grupowych, ściągnęliśmy kilka sztuk identycznego ustrojstwa z USA firmowanego przez Lotus.
Cóż za piękny bubel, obcinaczka nie nadaje się do niczego, w końcowej fazie cięcia zrywa okrywę. Ta przypadłość występowała w każdym zakupionym wtedy przez nas egzemplarzu.
Co do wyrzynarek, to tu jest już trochę lepiej, ale tylko trochę lepiej.
Jeżeli szukasz czegoś porządnego, polecam to:
http://www.paliocutter.com/
Mam Palio już pięć lat i ostrza nie wykazują oznak zmęczenia, a i nadaje się do zmywarki. |
_________________ Cum debita reverentia
entelm |
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): Burżuj |
 |
Arek
Aficionado

Obecności na FOSCA: 3
Wiek: 30 Dołączył: 26 Cze 2012 Posty: 663 Otrzymał 48 piw(a) Skąd: Wrocław/Bogatynia
|
|
|
|
Skoro masz już do poświęcenia na ten szczytny cel 150 zł, to czy nie lepiej dozbierać/dorzucić 50 zł i kupić jakiegoś Xikara ? |
_________________ Każde cygaro to wydarzenie. |
|
|
|
 |
El Comandante
Ekspert Aficionado Administrator

Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 11
Wiek: 43 Dołączył: 14 Gru 2006 Posty: 2582 Otrzymał 185 piw(a)
|
|
|
|
 |
Burżuj
Początkujący Aficionado

|
|
|
|
Panowie, priorytem jest dla mnie wyrzynarka. Ale 150-200 za samą wyrzynarkę ...dlatego pomyślałem o tym ustrojstwie wyrzynarko/obcinarce Colibri.
Entelm, po tym co napisałeś, waham się... Z drugiej strony piszesz o Lotusie , a to jest Colibri Jestem w kropce... |
|
|
|
 |
entelm
Początkujący Aficionado

|
|
|
|
Burżuj napisał/a: |
Entelm, po tym co napisałeś, waham się... Z drugiej strony piszesz o Lotusie , a to jest Colibri Jestem w kropce... |
Stawiam dukaty przeciw orzechom, że to jest to samo. |
entelm |
|
|
|
 |
Burżuj
Początkujący Aficionado

|
|
|
|
Entelm, a na jakiej zasadzie działa ta wyrzynarka? Z tego co widzę na zdjęciach w necie, to tam jest chyba sprężyna, ostrza wysuwają i chowają się? Czy po użyciu ścinek jest wyrzucany automatycznie, czy trzeba przepychać? |
|
|
|
 |
entelm
Początkujący Aficionado

|
|
|
|
To działa dokładnie jak sex - wyciągasz, robisz swoje, chowasz.
Ostrze wysuwasz przyciskiem na korpusie, blokujesz ostrze, robisz dziurkę, zwalniasz przycisk, ostrze chowając się zostawia ścinek na korpusie.
Chcesz to cudo za 5 dych? |
entelm |
|
|
|
 |
entelm
Początkujący Aficionado

|
|
|
|
 |
klochowicz
Ekspert Aficionado

|
Wysłany: Pią 04 Sty, 2013
|
|
|
Burżuj napisał/a: | Z drugiej strony piszesz o Lotusie , a to jest Colibri |
Lotus nie ma nic wspólnego z Colibri Nie ta jakość, nie ta cena. To, że wzornictwo czasami jest podobne to już inna kwestia.
Można spotkać reklamówki z nazwą danej marki cygar na obcinarkach Colibri. Są one 3x tańsze, ale to nadal jest Colibri, więc warto. Lotus natomiast to zupełnie inna firma. |
|
|
|
 |
entelm
Początkujący Aficionado

|
|
|
|
Po ok. 10 dolarach różnicy w cenie nie spodziewałbym się gwałtownego przeskoku jakościowego.
Zresztą porównując zdjęcia Colibri z tym co trzymam w ręku, stwierdzam, iż to dwa identyczne produkty. |
entelm |
|
|
|
 |
klochowicz
Ekspert Aficionado

|
|
|
|
entelm napisał/a: | Po ok. 10 dolarach różnicy w cenie nie spodziewałbym się gwałtownego przeskoku jakościowego.
Zresztą porównując zdjęcia Colibri z tym co trzymam w ręku, stwierdzam, iż to dwa identyczne produkty. |
Nie ma reguły jeśli chodzi o ceny. Możesz dostać Lotusa w takiej samej cenie, co Colibri, możesz zapłacić 3x mniej, ba, możesz dostać Palio niewiele drożej od Lotusa. Wszystko zależy gdzie szukasz. Mam na myśli oczywiście Stany. Xikar też niby ma takie same zapalniczki, jak "chińskie za 5 zł", ale w tych chińskich odpadają różne części po pierwszych użyciach, a w Xikarze nie. Obcinarki wyglądają również identycznie jak podróby, ale mają ostrza Solingena, itd., itd. |
|
|
|
 |
Kwiatt
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 5
Wiek: 36 Dołączył: 22 Cze 2011 Posty: 1489 Otrzymał 564 piw(a) Skąd: Poznań
|
|
|
|
Miałem u siebie multum zapalniczek, obcinarek, puncherów.
Reguła na zakupy jest prosta:
Xikar - obcinarki, punchery, nożyce.
Colibri - Zapalniczki
Lotus - Rydzyk, fidzyk, jeżeli już, to zapalniczki |
_________________ http://www.cigarblog.pl/ - strona o cygarach pisana z pasją. |
|
|
|
 |
entelm
Początkujący Aficionado

|
|
|
|
klochowicz napisał/a: | ale mają ostrza Solingena, itd., itd. |
Łał - a cóż to takiego
Dobra, mniejsza z tym. Colibri na ostrze ze stali 440, Lotus ze stali 420. Według np. tego źródła:
http://www.knives.pl/www/...ownie_nozy.html
Colibri ma lepsze ostrze niż Lotus, ale tylko trochę lepsze. Masz więc rację co do ostrza.
Jestem jednak mocno przekonany o tym, iż Lotus i Colibri w tym przypadku to ta sama konstrukcja i to samo wykonanie jeżeli chodzi o korpus i mechanizmy.
Problem z tym ustrojstwem leży jednak w konstrukcji mechanizmu tnącego i mam poważne wątpliwości, iż trochę lepsze ostrze załatwi sprawę. Zresztą nie doszukałem się tego dziwactwa na stronie Colibri, zostało więc wycofane z oferty.
Ktoś zapytał o wyrzynarkę , odpowiadam. Lepiej uczyć się na cudzych błędach niż na własnych.
pozdrawiam |
entelm |
|
|
|
 |
voodoo2121
Początkujący Aficionado

Obecności na FOSCA: 5
Wiek: 42 Dołączył: 03 Sie 2010 Posty: 474 Otrzymał 76 piw(a) Skąd: szczecin
|
Wysłany: Nie 06 Sty, 2013
|
|
|
xikar to doskonala jakość
polecam obcinaczkę
sprzęt najwyższej klasy
perfekcyjne cięcie
nic tylko polecać |
|
|
|
 |
klochowicz
Ekspert Aficionado

|
|
|
|
entelm napisał/a: | klochowicz napisał/a: | ale mają ostrza Solingena, itd., itd. |
Łał - a cóż to takiego |
Solingen to firma produkująca wysokiej jakości ostrza. Taki niemiecki Gerlach http://www.solingen.pl/
Z mojej strony tak jak pisałem wcześniej - jeśli chodzi o Colibri, to polecam zapalniczki, natomiast cała reszta (obcinarki, punchery, gadżety) - Xikar. |
|
|
|
 |
entelm
Początkujący Aficionado

|
|
|
|
Nie żebym się czepiał, ale Solingen to nie jest żadna konkretna firma , tylko prawnie chroniona nazwa (coś jak certyfikat jakości) dla wszelkich narzędzi tnących, których główny proces produkcji odbył się na terenie miasta Solingen i Haan.
Źródło: http://de.wikipedia.org/wiki/Solingenverordnung |
entelm |
|
|
|
 |
|
Reklamator
|
Wysłany: Reklama
|