Aby korzystać z zawartości forum należy się zarejestrowaćTUTAJ Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-) Rejestrując się na forum uzyskujesz m.in. rabaty na cygara u forumowych partnerów (sklepy cygarowe). Zapraszamy!
Obecności na FOSCA: 2
Wiek: 56 Dołączył: 04 Lis 2009 Posty: 172 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: warszawa
Wysłany: Czw 12 Lis, 2009
Jestem przeciwnikiem cenzury i zakazów.
Ale inną sprawą jest fakt, że niejaki Che był wyjątkową mendą, mordercą i tylko dlatego nie wykończył i zrujnował jeszcze więcej, że znalazł parszywy koniec stosunkowo szybko:) Niech mu ziemia ciężką będzie.
Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2009 Posty: 211 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Wrocław
Hmm czy prawo powinno regulować obnoszenie się z idolami którzy byli mordercami, ba ludbójcami... otóż wg mnie chyba jednak tak. Inna sprawa że to powinno być kwestią dobrego smaku. Rozumiem romantyczną otoczkę wokół Che, ale mimo to jestem przekonany ze nie jest to żaden dobry wzór. Pewnie miłośnicy Che podobizny Hitlera nie nosiliby tak ostentacyjnie, ale mimo efektu różnej skali i dystansu jest to podobne.
Obecności na FOSCA: 1
Wiek: 35 Dołączył: 10 Paź 2009 Posty: 554 Otrzymał 93 piw(a) Skąd: Kraków/Tarnobrzeg
Coś takiego jest niemożliwe! Wątpliwe jest, żeby to przeszło. A nawet jeśli, sprawa może trafić do trybunału konstytucyjnego, a konstytucja, jak dobrze wiecie, gwarantuje nam wolność poglądów itd... Znajdzie się pewnie wielu zwolenników Che, którzy nie dopuszczą do tego.
Po za tym każdy symbol musiał by przejść jakąś "kontrolę". Uczepienie się Che, a pozostawienie np: falangi tak po prostu, jest idiotyczne. Odrobinę zdrowego rozsądku
Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2009 Posty: 211 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Wrocław
SzymonK napisał/a:
Coś takiego jest niemożliwe! ...
Hmm, ale na przykład propagowanie treści nazistowskich jest zakazane i karalne - choć oczywiście są to trudne sprawy. Wolność wypowiedzi ma swoje granice... także prawne, nie wspominając już o przyzwoitości (ale to ogólnie nie w kontekście tego tematu).
ja się z moimi szacownymi przedmówcami nie zgodzę,
oczywiście postać Hitlera jest całkiem odrębną kwestia, był to człowiek mający misje, miał złe metody i z nimi również się nie zgadzam, zwróćcie tylko szanowni koledzy uwagę na to czym jest unia europejska ??? jest ona właśnie realizacją marzenia Hitlera, oczywiście 50 lat później i w inny sposób, i żeby ktokolwiek z was mnie źle nie zrozumiał, nie pochwalam ani nie jestem zwolennikiem tego niskiego pana z wąsikiem, ale popatrzcie bez emocji na założenia jednej europy a przyznacie mi racje, cała reszta działań zasługuje na potępienie,
dlatego też nie mogę się zgodzić na porównywanie kogokolwiek do Hitlera on był jedyny w swoim rodzaju wizjoner a jednak totalny degenerat, mam nadzieję że żaden inny przywódca na świecie mu nie dorówna, oczywiście swoją głupotą, dlatego porównywanie z Hitlerem, mnie denerwuje bo żaden inny oszołom na tej ziemi nie popełnił równie wielkiego skurwysyńwta co Hitler, każdy z dręczycieli narodów bł od Hitlera lepszy w znaczeniu mniej radykalny, a przede wszystkim nie na taką skale, w regionie jego działania Che wciąż uznawany jest za bohatera, co powiedzielibyście gdyby jakiś oszołom zakazał promowania osiągnieć, czy podobizny Wałęsy, czy Papieża, no zgroza, bo dla nas oni są bohaterami, stąd, zanim ktoś kiedyś kogoś porówna do Hitlera, niech się zastanowi, bo bardzo łatwo kogoś oskarżać nie mając dowodów, ale dużo gorzej jest komuś udowodnić winę, ja może mam mało popularne poglądy, ale uważam że wielu z was dzięki komunizmowi w Polsce posiada takie dobra jak drogi, energię elektryczną czy własne mieszkanie, bądź dom, skoro jesteście tacy anty, to dlaczego od lat 90 czy nawet w ciągu ostatniej dekady w Polsce się nie buduje ??? Polacy nie myślą przyszłościowo chodzą na wojny z Rosją ( energetyczne) czy z Niemcami (ideowe) jeśli będziemy mieli stabilną gospodarkę i zapewniony byt nikt nie będzie chciał wracać do komuny prlu czy jak jeszczze chcecie nazwać tamtą epokę w naszym kraju, ale skoro państwo polskie zapomina o obywatelu, nakładając na niego kolejne podatki nie dając nic w zamian, wciąż będzie wielu którzy będą pragnąć powrócić w tamten okres kiedy mieli co zjeść, i gdzie mieszkać, nie bali wychodzić się z domu po zmroku, mieli prace dlatego najpierw stabilne prawo i plan działania na 2 dekady do przodu (plan gospodarczy ponad podziałami) a potem można walczyć o ideologie, zakazywać palenia w miejscach publicznych, nakładać kolejne podatki w paliwie, w postaci mandatów, czy jakiekolwiek inne, ale tylko pod warunkiem ogólnego dobrobytu i bezrobocia na poziomie 10%
trochę się rozgadałem, ale do pasji doprowadza mnie łatwość, z jaką ludzie porównują każdego mniejszego lub większego idiotę do Hitlera, Hitler był jeden i miejmy nadzieję że drugiego nie będzie
ciągłe roztrząsanie przeszłości, to dla mnie bzdura, żyjemy teraz a nie 20 lat temu, 50 lat temu czy 100 lat temu
Masz rację kolego. Dość często słyszę że za komuny to było lepiej ja tego nie wiem bo byłem trochę za mały ale to że jest tak duży podział finansowy między ludźmi powoduje że sporo ludzi chce powrotu tamtych czasów. A Che to w tej chwili raczej masowa kultura niż propaganda komunizmu i jego samego, przynajmniej tak mi się wydaje.
Pozdrawiam
Wiek: 35 Dołączył: 10 Paź 2009 Posty: 554 Otrzymał 93 piw(a) Skąd: Kraków/Tarnobrzeg
Wysłany: Pią 13 Lis, 2009
Dobrze, dobrze... Miśku - mam nadzieje, że mogę się tak do Ciebie zwracać, masz dużo racji.
Możemy oczywiście mówić o triadzie jako takiej i rozpisywać się n/t dobrodziejstw PRL'u, dzięki, któremu większość miast w Polsce są tak a nie inaczej rozwinięte itd. itd.
Do rzeczy. Mówiąc o Hitlerze nie można zapomnieć o tym co zrobił, idąc dalej i patrząc na daleko idące konsekwencje może zauważyć niewielką zmianę tylko na zdecydowanie mniejszą skalę. Hitler był niesamowitym mówcą i świetnym przywódcą, z tym nie powinniśmy dyskutować, przeją władzę w demokratycznych wyborach i poprowadził kraj w stronę słusznego socjalizmu, ale również w stronę, niestety, narodowego socjalizmu. Tyle historii, dalej do konsekwencji. Zjednał sobie masę zwolenników na całym świecie czego efekty widzimy dzisiaj: Ku klux klan, combat 18, w Polsce - ONR, red watch itd - to stricte faszystowskie lub mocno faszyzujące organizacje. Zamiast wziąć się za eliminację takich organizacji, nie da się ukryć mocno związanych z polityką, chcą "spalić" wizerunek Che. Wniosek z mojego wywodu jest prosty. Głupota ludzi zasiadających w sejmie i uciemiężanie lewicy, skrajnej wręcz.
Tak już na marginesie: Che rzeczywiście jest już mocno związany z popkulturą... Wypaczenie takiego wizerunku jest totalną głupotą, to samo możemy mówić o napisie CCCP czy symbolu jakim jest sierp i młot.
tomaal napisał/a:
SzymonK napisał/a:
w Polsce - ONR, red watch itd - to stricte faszystowskie lub mocno faszyzujące organizacje. Zamiast wziąć się za eliminację takich organizacji
Może powiesz, że tak się nie dzieje? Nie zatrzymują członków, nie zamykają serwerów?
I wytłumacz co masz na myśli pisząc "spalić". Według ciebie to dobry wizerunek, tak?
To, że lewactwo jest w modzie, nie zwalnia ludzi od myślenia.
Pozdrawiam
No nie zatrzymują członków, jeśli tak są to rutynowe kontrole, nie zamykają serwerów - cały czas red watch działa, ludzie umieszczają nawet na mniej lub bardziej lubianej n-k, faszystowskie symbole i nic się z tym nie dzieje!
Jaka moda na lewactwo!? Chłopie zastanów się trochę, wskaż mi 5 osób na polskiej scenie politycznej mocno związane z lewicą - z prawdziwą lewicą.
Wizerunek Che jest mi zupełnie obojętny, jeśli bym wyszedł w koszulce z jego podobizną, czego oczywiście nie zrobię, większość przechodniów miało by koszulkę za przebrzmiały szyk mody.
Przemyślałeś to dokładnie?
Chyba nie...
Wiesz co to lewica?
Na pewno nie. Ale na ten temat nie będę się rozwodził.
Lewica, a liberalizm to dwa skrajne pojęcia.
Coś takiego jest niemożliwe! Wątpliwe jest, żeby to przeszło. A nawet jeśli, sprawa może trafić do trybunału konstytucyjnego, a konstytucja, jak dobrze wiecie, gwarantuje nam wolność poglądów itd... Znajdzie się pewnie wielu zwolenników Che, którzy nie dopuszczą do tego.
Po za tym każdy symbol musiał by przejść jakąś "kontrolę". Uczepienie się Che, a pozostawienie np: falangi tak po prostu, jest idiotyczne. Odrobinę zdrowego rozsądku
ale to już przeszło... tak przynajmniej mówili w Wiadomościach inna sprawa, że karane jest "rozpowszechnianie treści komunistycznych" i w tym jest dużo niejasności... oprę się na banalnym przykładzie:
<idę do sklepu, kupuję mleko, wracam z nim do domu w ręce...na widoku, czy przez tą czynność rozpowszechniam picie mleka?>
ps. do tej pory był zakaz rozpowszechniania treści faszystowskich - jeszcze nigdy nie widziałem, żeby zamknęli kogoś za wyże wymnioną falangę, a nawet sfastyke
a wracając do sprawy Che... przecież jest jeszcze Marks, Engels, Castro, Lenin, Stalin, propagandowe plakaty z czasów komunizmu... temat rzeka, i żadnych regulacji prawnych ...oprócz nic nie znaczącej linijki...
_________________ "Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." - E. Hemingway
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum