|
Autor |
Wiadomość |
Burżuj
Początkujący Aficionado

Wiek: 41 Dołączył: 18 Cze 2012 Posty: 452 Otrzymał 74 piw(a) Skąd: Łódź
|
Wysłany: Śro 05 Lis, 2014
|
|
|
Mario8 napisał/a: | Burżuj już po tobie . Wpadłeś chłopie | I kto to mówi?!
Czytam recenzje mydeł do golenia i nawet z tymi najdroższymi powyżej 100 zł jest loteria, bo może uczulać!:-( Pozostaje testować na własnej skórze...
Przepiękny tygielek...usłojony jak piękna fajka
http://sklep.tradycyjnego...-mydelkiem.html |
|
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado

Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 8
Wiek: 42 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1890 Otrzymał 287 piw(a) Skąd: Kościan
|
|
|
|
Też się zastanawiam nad tym mydłem MWF, ale nieco się obawiam po można o nim przeczytać, że potrafi być kapryśne i czasami ciężko uzyskać dobrą pianę
A swoją drogą można je kupić jeszcze taniej pod nazwą KENT. Jest to ten sam produkt robiony przez tego samego producenta. |
|
|
|
 |
Burżuj
Początkujący Aficionado

Wiek: 41 Dołączył: 18 Cze 2012 Posty: 452 Otrzymał 74 piw(a) Skąd: Łódź
|
|
|
|
Korea83, czytałem że to niby to samo...który Kent miałby być odpowiednikiem? Daj linka. |
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado

|
|
|
|
Ano KENT i MWF jest tym samym mydłem tylko sprzedawanym pod dwiema różnymi markami |
|
|
|
 |
Mario8
Nowicjusz

Wiek: 47 Dołączył: 22 Sie 2013 Posty: 93 Otrzymał 18 piw(a) Skąd: Zduńska Wola
|
|
|
|
Mój pierwszy raz .
Muhle R89
Astry SP
Zielony Proraso
Pędzel borsuk od Filipowicz Łódź
Przed kąpielą pędzel do gorącej wody .
Po kąpieli krem na pędzel i urabiam piankę w filiżance . Nakładam na buzię i ............
Ręka się trzęsie , a w głowie myśl : tylko się nie pochlastać bo jak pójdę rano do pracy .
Zrobiłem trzy przejścia bez naciskania na maszynkę , bardzo delikatnie .
Ma ścinać swoim ciężarem.
I ten cudny odgłos ścinki
Żyję
Mam tylko jedno zacięcie ok 1,5 mm
Buźka śliczna , nic nie piecze nie ma zaczerwień.
PODOBA MI SIĘ TO !!! |
|
|
|
|
 |
lunka01
Doświadczony Aficionado

Wiek: 44 Dołączył: 01 Kwi 2013 Posty: 959 Otrzymał 447 piw(a) Skąd: Delgany
|
|
|
|
Dobra chlopaki przekonaliscie mnie.
Czy ktos mi moze skompletowac zestaw.
Mam pedzelek i w sumie tylko tyle.
Zarost mam gesty i Twardy.
Co potrzebuje...
ostatnio bylem w centrum handlowym i takie cos widzialem ale dla mnie to czarna magia
 |
_________________ https://www.youtube.com/w...RDMMsy_BaUwOGjI
JAK CI SIE MOJ POST O D**** MARYNY NIE PODOBA TO WCISNIJ IKONKE IGNORUJ W PRAWYM GORNYM ROGU MOJEGO POSTU |
|
|
|
 |
Mario8
Nowicjusz

Wiek: 47 Dołączył: 22 Sie 2013 Posty: 93 Otrzymał 18 piw(a) Skąd: Zduńska Wola
|
|
|
|
Lunka01 wejdź na brzytwa.org jest tam wszystko .
A to co jest dla mnie idealne dla Ciebie będzi złe .
Mi mój zestaw na razie pasi . Ale jeszcze będe testował żyletki Isany,Muhle i Wilkinsona . |
|
|
|
 |
lunka01
Doświadczony Aficionado

|
|
|
|
Nie bede kupowal w OL bo nie mam pojecia kiedy bede w kraju. Kupie tutaj ale ja totalnie nie wiem czego w ogole potrzbuje widze 100 towarow a nie wiem z krej strony sie za to zabrac.
Ok wiem potrzebuje pedzel, maszynke zyletki i co dalej o co chodzi z tymki kremami mydlami i innymi duperelami co tak naprawde jest potrzebne a co jescze warto miec |
JAK CI SIE MOJ POST O D**** MARYNY NIE PODOBA TO WCISNIJ IKONKE IGNORUJ W PRAWYM GORNYM ROGU MOJEGO POSTU |
|
|
|
 |
Arkadiusz
Aficionado

Obecności na FOSCA: 12
Wiek: 37 Dołączył: 19 Sie 2007 Posty: 790 Otrzymał 299 piw(a) Skąd: Pabianice
|
|
|
|
 |
lunka01
Doświadczony Aficionado

|
|
|
|
no sie nie zrozumielismy dzieki |
|
|
|
 |
nike21
Nowicjusz

Wiek: 43 Dołączył: 16 Sie 2014 Posty: 103 Otrzymał 142 piw(a) Skąd: Poznań
|
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado

|
Wysłany: Czw 06 Lis, 2014
|
|
|
Lunka, ale masz tam raj
Zestaw minimum jaki potrzebujesz:
Maszynka - w zasadzie dowolna jaka się podoba, ale z zamkniętym grzebieniem
Pędzel - całkowicie według upodobań czy też zasobności portfela
Żyletki - im więcej różnych tym lepiej
Krem lub mydło do golenia - z kremu początkowo łatwiej uzyskać dobrą pianę
Coś po goleniu, balsam lub woda
Z opcji dodatkowych to krem lub olejek preshave. Dalej to już samo idzie, 5 maszynek, 3 pędzle, 10 kremów i mydeł, kilka balsamów i wód po goleniu, miska do wyrabiania piany później miska do wyrabiania ciepłej piany i tak bez końca |
|
|
|
 |
lunka01
Doświadczony Aficionado

|
|
|
|
dzieki Korea wlasnie o to mi chodzilo ;D ogarne sie troche z robota i zakupy... ;D
swoja droga jaki cel ma uzywanie olejku preshave?
rozumiem ze po goleniu mozna uzywac standardowuch produktow ja zwykle uzywam wod perfumowanych lub po prostu balsamu nivea. |
|
|
|
 |
bonk
Nowicjusz

Wiek: 34 Dołączył: 28 Wrz 2014 Posty: 137 Otrzymał 186 piw(a) Skąd: Wawa/Lubartów
|
|
|
|
 |
VileVicar
Ekspert Aficionado Non serviam

Obecności na FOSCA: 6
Wiek: 51 Dołączył: 14 Maj 2010 Posty: 1923 Otrzymał 1099 piw(a) Skąd: Poznań/Komorniki
|
|
|
|
Krem omega jest mega-wydajny, mam go ponad pół roku albo dłużej i jeszcze nie koniec. Dobry materiał wyjściowy do porównań. Niedawno nabyłem 3 nowe kremy (leżą w paczce... oprócz wypróbowywanego właśnie kremu Proraso - całkiem inna jakość. Dużo gęstsza pianka na pędzlu, ale więcej się zużywa).
Ałun na zapas? Tzn. na próbę czy jak ? Kupiłeś od razu 3 ?
To podstawowy sprzęt ! Kiedy zastosujesz, to dowiesz się dlaczego.
Zauważyłem, że nie warto zostawiać go zanurzonego w wodzie, bo popęka i zetrze się.
hehe, wszyscy kupują Muhle R89, co znaczy siła argumentacji
Ja też mam tą maszynkę, ale w sumie wolę się golić Edwinem Jaggerem (ta sama cena). Jak z cygarami każdy ma inne upodobania. |
_________________ "Bez kapłanów i bez świątyń krwawe łapska bogów nie mogłyby dosięgnąć świata śmiertelników. Czyż nie byłby to raj, przyjacielu ?" Steven Erikson - Ogrody Księżyca
http://baza.fantasta.pl/fantasta.php?id=500
 |
|
|
|
 |
FlyingViro
Początkujący Aficionado

Obecności na FOSCA: 7
Wiek: 40 Dołączył: 26 Maj 2008 Posty: 367 Otrzymał 299 piw(a) Skąd: Wieluń/Wrocław
|
|
|
|
Korea a możesz powiedzieć dlaczego maszynka z zamkniętym grzebieniem a nie otwartym? Trudniej się skaleczyć? |
_________________ "Babcia Weatherwax nigdy się nie gubiła. Zawsze doskonale wiedziała, gdzie się znajduje, czasem tylko nie była pewna, gdzie jest wszystko inne."
TERRY PRATCHETT - "TRZY WIEDŹMY"
 |
|
|
|
 |
bonk
Nowicjusz

Wiek: 34 Dołączył: 28 Wrz 2014 Posty: 137 Otrzymał 186 piw(a) Skąd: Wawa/Lubartów
|
|
|
|
Ałun kupiłem 'na zapas' bo praktycznie się nie zacinam goląc się obecną maszynką. Jak przejdę na żyletki może być niezbędny. Ale wypróbuję
Pędzel mam jak widać z dzika. Rozumiem, że przed pierwszym użyciem go w wodzie umyć dokładnie, a prze każdym goleniem do ciepłej wody na kilka minut?
Pozdrawiam!
PS - Z forum brzytwa.org:
Z zamkniętym grzebieniem - Maszynka posiada płozę zmniejszającą ekspozycję ostrza na skórę. Przeznaczona jest dla większości użytkowników, zwłaszcza tych z bardziej wrażliwą cerą i uchodzi za łagodniejszą od maszynki z otwartym grzebieniem. Warto tutaj dodać, że maszynka regulowana ustawiona na maksymalną wartość może być bardzo agresywna mimo zamkniętego grzebienia.
Z otwartym grzebieniem - W tego typu maszynce większa powierzchnia ostrza ma kontakt ze skórą. Przeznaczona jest ona do twardszego zarostu, albo długiego (wiele osób twierdzi, że się mniej zapycha kremem do golenia i włosami). |
|
|
|
 |
VileVicar
Ekspert Aficionado Non serviam

Obecności na FOSCA: 6
Wiek: 51 Dołączył: 14 Maj 2010 Posty: 1923 Otrzymał 1099 piw(a) Skąd: Poznań/Komorniki
|
|
|
|
Ałun nie tylko tamuje ale też odkaża i niweluje podrażnienia, działa więc nie tylko przy zacięciach się. Oczywiście używając metody tradycyjnego golenia jest on, uważam, niezwykle komfortowy, jako że eliminuje prawie całą niedogodność wynikłą z w/w. Spróbuj nawet po obecnym goleniu na mokro pociągnąć ałunem, szczypanie jak po płynie po goleniu. |
_________________ "Bez kapłanów i bez świątyń krwawe łapska bogów nie mogłyby dosięgnąć świata śmiertelników. Czyż nie byłby to raj, przyjacielu ?" Steven Erikson - Ogrody Księżyca
http://baza.fantasta.pl/fantasta.php?id=500
 |
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado

|
|
|
|
lunka01 napisał/a: | swoja droga jaki cel ma uzywanie olejku preshave?
|
Olejek preshave ma przygotować zarost do golenia nieco go zmiękczając i jednocześnie ma stanowić warstwę ochronną, wzmacniającą poślizg pomiędzy ostrzem żyletki a skórą.
Stosowanie tego olejku absolutnie nie jest konieczne, ale warto sprawdzić samemu jak się taki wynalazek sprawdza. Ja stosuję olejek albo krem preshave od Proraso.
Co do grzebienia zamkniętego/otwartego to chodzi o ekspozycję ostrza żyletki. Maszynka z grzebieniem zamkniętym jest dużo bardziej bezpieczna dla skóry niż maszynka z grzebieniem otwartym. Jak to jednak w życiu bywa zawsze jest coś z coś. Otwarty grzebień choć bardziej wymagający daje jednak golenie dużo bardziej dokładne. Taką Muhle R89 można się ogolić dokładnie, ale będzie to wymagało na pewno więcej pracy niż golenie taką Muhle R41, która to jest wcieleniem agresji. R41 choć można zrobić sobie nią krzywdę daje taką jakość golenia, że szok. Lepiej chyba się nie da |
|
|
|
 |
bonk
Nowicjusz

|
|
|
|
Ten ałun to jakaś magia musi być Rozumiem, że zwilżam go wodą (pod kran?) i potem jeżdżę kostką po twarzy? Robię to przed nałożeniem balsamu?
I ponawiam pytanie o trzymanie dzikowego pędzla w ciepłej wodzie |
|
|
|
 |
|
Reklamator
|
Wysłany: Reklama
|
|
|