|
Autor |
Wiadomość |
vonKamil
Aficionado

Wiek: 35 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 561 Otrzymał 176 piw(a) Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw 06 Lis, 2014
|
|
|
Nie pod kran, bo może popękać. Mokrą łapą go zwilżasz i lecisz z tematem:) |
_________________ Ciesz się każdym cygarem jakby było Twoim ostatnim |
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado

Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 8
Wiek: 42 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1890 Otrzymał 287 piw(a) Skąd: Kościan
|
Wysłany: Czw 06 Lis, 2014
|
|
|
Ałun wystarczy zwilżyć przed użyciem. Po goleniu opłukujesz twarz zimną wodą i dawaj. Używając ałunu bardzo szybko przekonasz się czy dobrze się ogoliłeś. Jeśli nie to doznanie będzie, hmmm, intensywne
Co do pędzla to na początek dobrze jest go solidnie wymoczyć w gorącej wodzie (gorącej w sensie takiej z kranu). Jak już włosie zmięknie to wyrabiamy pianę z mydła kremu czy co tam mamy i w tej pianie można zostawić pędzel na kilka godzin żeby przeszedł zapachem. Podczas normalnego już użytkowania pędzel moczymy w gorącej wodzie z 20 minut minimum. W przeciwnym razie sztywne włosie zwyczajnie będzie się łamać. Ja moczę pędzel 30 minut i łamanie się włosia całkowicie ustało |
|
|
|
 |
Burżuj
Początkujący Aficionado

Wiek: 41 Dołączył: 18 Cze 2012 Posty: 452 Otrzymał 74 piw(a) Skąd: Łódź
|
|
|
|
 |
samurai136
Nowicjusz

Wiek: 52 Dołączył: 12 Maj 2014 Posty: 15 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Warszawa / Łódź
|
Wysłany: Pią 07 Lis, 2014
|
|
|
Wczoraj pierwszy raz ogoliłem się maszynką Merkur Progress (ustawienie 1,5), żyletka Astra Platinum, pędzel Semogue szczecina, krem Maca Root. Nie powiem... byłem nieźle obsrany przed goleniem . Poszło nieźle. Jakieś dwie kropeczki krwi. Nie obyło się jednak bez podrażnień. Przy maszynce systemowej nie występowały ale w tym przypadku chyba jak na pierwszy raz to za dokładnie starałem się ogolić. Niestety brak wprawy a to naprawdę ostry sprzęt jest. Na podrażnienia, po goleniu zaaplikowałem ałun i olejek Emu. Polecam ten olejek z tłuszczu australijskich Emu. Rewelacyjnie nawilża i łagodzi podrażnienia. Używam go od dawna nie tylko do golenia. Jest polecany np. na atopowe zapalenie skóry.
Krem rewelacja i do tego bardzo wydajny. Wydawało mi się, że wycisnąłem z tubki odrobinę a piana (gęsta i tłusa) wychodziła mi z kubka. Nie wiem tylko dlaczego odczucie przy każdym kolejnym przejściu było, że poślizg maszynki coraz mniejszy, przy czym piana nie wysychała ani nie traciła swoich właściwości. Może nastepnym razem dodam do kremu parę kropel olejku Emu? Co do pędzla to po porządnym namoczeniu (1 h), pomimo, że to szczecina, rozkładał się do mopa jak borsuk. |
|
|
|
 |
Burżuj
Początkujący Aficionado

|
|
|
|
 |
Meren
Nowicjusz

Wiek: 43 Dołączył: 23 Sty 2012 Posty: 115 Otrzymał 11 piw(a) Skąd: lubelskie
|
Wysłany: Nie 09 Lis, 2014
|
|
|
Co do dobrych cen - zajrzyjcie na facetaria.pl przed 12 listopada |
|
|
|
 |
Burżuj
Początkujący Aficionado

|
|
|
|
 |
Meren
Nowicjusz

Wiek: 43 Dołączył: 23 Sty 2012 Posty: 115 Otrzymał 11 piw(a) Skąd: lubelskie
|
Wysłany: Nie 09 Lis, 2014
|
|
|
No to mam zagwozdkę Dzięki za cynk. |
|
|
|
 |
Burżuj
Początkujący Aficionado

|
|
|
|
 |
Burżuj
Początkujący Aficionado

|
Wysłany: Sob 15 Lis, 2014
|
|
|
Pierwsze zakupy w czterech sklepach
 |
|
|
|
 |
Arkadiusz
Aficionado

Obecności na FOSCA: 12
Wiek: 37 Dołączył: 19 Sie 2007 Posty: 790 Otrzymał 299 piw(a) Skąd: Pabianice
|
|
|
|
 |
Burżuj
Początkujący Aficionado

|
|
|
|
Arkadiusz napisał/a: | O! Bluebeards. Właśnie kończę ich krem do golenia Mają też fajną oliwkę pre-shave. | Rozumiem, że wykończyłeś 20ml tester... Jakie wrażenia?
Ja na razie 3 razy użyłem kremu do golenia Proraso oraz kremu przed i po goleniu Proraso. Wrażenia jak najbardziej pozytywne. Odpowiada mi zapach linii, ale przede wszystkim nie uczula. Oczywiście to sprawa indywidualna. Krem do golenia tworzy dobrą pianę. Krem Proraso (przed i po goleniu) - zastosowany przed goleniem minimalnie zwiększa poślizg, ale przede wszystkim dobrze nawilża po goleniu. |
|
|
|
 |
Arkadiusz
Aficionado

Obecności na FOSCA: 12
Wiek: 37 Dołączył: 19 Sie 2007 Posty: 790 Otrzymał 299 piw(a) Skąd: Pabianice
|
|
|
|
Mam opakowanie 100 ml i za wiele mi z tego już nie zostało. Krem daje na pewno fajną, gęstą i dobrze trzymającą się skóry pianę. Niestety po goleniu skóra nieco mnie swędzi oraz przy nakładaniu balsamu, zaczyna mnie nieco piec. Po Proraso nigdy tego nie mam. |
_________________ Mój mały kącik pełen pasji
http://bit.ly/ZajrzyjNaCygarowyPiwnyFanpage |
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado

|
Wysłany: Nie 16 Lis, 2014
|
|
|
Niezły zestaw Burżuj, na bogato
Jedynie maszynkę pewnie szybko zmienisz bo WC to taka trochę zabaweczka.
Jak już przetestujesz to daj proszę znać jak mydło MWF. Czaję się na nie od dawna.
Ja sprawiłem sobie ostatnio nową maszynkę. Wybór padł na Merkur 39C Sledgehammer. Wczoraj ogoliłem się nią po raz pierwszy i jestem po prostu znokautowany. Genialny sprzęt golący bardzo dokładnie i co ważne niesamowicie delikatnie. Co ciekawe gładka skóra utrzymuje sie zdecydowanie dłużej niż w przypadku innych moich maszynek.
Szczerze polecam tego slanta |
|
|
|
 |
Burżuj
Początkujący Aficionado

|
|
|
|
Korea83, zestawik starczy mi pewnie na rok. Kupiłem go w celu wypróbowania kosmetyków innych niż ogólnodostępne. Co do maszynek, to raczej wolę jednorazówki...ale zobaczymy z czasem
Wahałem się czy kupić Mitchell´s Wool Fat, czy Kent...bo to niby to samo, ale zdecydowałem się na MWF aby nie mieć potem niedomówień!
Coś mi się zdaje, że każda następna/droższa maszynka będzie lepsza od poprzedniej
Sukcesywnie postaram się pisać opinie o użytych kosmetykach.
Panowie wklejajcie Swoje zestawy, zawsze będzie można o coś zapytać, ale przede wszystkim będzie ciekawie i kolorowo! |
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado

|
|
|
|
Jednorazówki...heretyk
Poczekaj aż przetestujesz maszynkę na żyletki, poczekaj. Dowiesz się, że do tej pory drapałeś się po twarzy, a nie goliłeś
I obawiam się, że ta ilość kosmetyków wystarczy na więcej niż rok bo mydła masz tam dostatek.
A mój zestaw prezentuje się mniej więcej tak:
Do tego myślę, że coś koło tysiąca żyletek |
|
|
|
 |
lunka01
Doświadczony Aficionado

Wiek: 44 Dołączył: 01 Kwi 2013 Posty: 959 Otrzymał 447 piw(a) Skąd: Delgany
|
|
|
|
Oliwka pielegnacyjna HIPP |
_________________ https://www.youtube.com/w...RDMMsy_BaUwOGjI
JAK CI SIE MOJ POST O D**** MARYNY NIE PODOBA TO WCISNIJ IKONKE IGNORUJ W PRAWYM GORNYM ROGU MOJEGO POSTU |
|
|
|
 |
Mario8
Nowicjusz

Wiek: 47 Dołączył: 22 Sie 2013 Posty: 93 Otrzymał 18 piw(a) Skąd: Zduńska Wola
|
|
|
|
I kubeczek z Wadowic od Asi . Pewnie piana z niego super ? |
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado

|
|
|
|
Oliwki używam czasami jako preshave
A miska do wyrabiania piany faktycznie fajna. Ciepła piana na gębę to sama radość |
|
|
|
 |
Burżuj
Początkujący Aficionado

|
|
|
|
Korea83, zestaw konkretny!
Kiedyś już goliłem się maszynką na żyletki, teraz spróbowałem ponownie i szału jak nie było, tak nie ma - ze względu na podrażnienia i zacięcia. Przy goleniu jednorazówką te problemy u mnie nie występują. Dokupiłem żyletki Feather i zobaczę jak będzie. Maszynka WC, podobnie jak pędzel Isana zbiera dobre opinie. Widomo, że są lepsze...ale na początek przygody z GT w sam raz - dla mnie wystarczą. Poza tym, z tego co czytałem aby osiągnąć pełną gładkość trzeba zrobić 3 przejścia MNŻ. Trochę mnie to stwierdzenie rozczarowało... Taki sam efekt mogę uzyskać jednorazówką robiąc tyle przejść. Czas pokaże
Fajna miseczka, gdzie ją kupić? |
|
|
|
 |
|
Reklamator
|
Wysłany: Reklama
|
|
|