|
Autor |
Wiadomość |
mp_rz
Nowicjusz Aficionado Desperado

|
Wysłany: Czw 23 Sie, 2007
|
|
|
No, a jeszcze kwestia nudnych cygar - które nie zmieniają podczas palenia smaku To je się robi z jednego rodzaju tytoniu, bo nie zmieniają smaku... Dobrze mi się wydaje? |
_________________ Pzdr.
mp
 |
|
|
|
 |
proforma [Usunięty]
|
|
|
|
pooglądaj opisy cygar choćby u forumowych partnerów to zobaczysz że okrywa, owijacz i filler zazwyczaj, w zdecydowanej większości przypadków są inne...
a "nudność" cygara (co dla niektóych może być zaletą) wynika raczej, moim zdaniem, z tego z jakiego gatunku i jak przygotowanego technologicznie (czyli właśnie suszenia, fermentacji i maturacji) są wytwarzane...
ale może nie mówmy tu o tym bo zaczyna nam się tu robić jakiś niezamierzony OT... |
|
|
|
 |
mp_rz

|
|
|
|
Ok, jak uważasz Według mnie to ciekawy temat i z chęcią poruszę go w innym temacie |
_________________ Pzdr.
mp
 |
|
|
|
 |
Mateusz
Początkujący Aficionado Cigar&Pipe conesseur

Obecności na FOSCA: 1
Wiek: 36 Dołączył: 22 Cze 2007 Posty: 484 Otrzymał 12 piw(a) Skąd: Jaworzno/ Kraków
|
|
|
|
z tego co sluchajlem na 2 filmach 1 dokument o robainei drugie promocyjny o Don Diego Santa Damiana i Flor de Copan. To wraper i binder sa z pojedynczego gatunku (nie koniecznei tego samego) a filer jest mieszanka roznych gatunkow, okresow fermentacji itp i sklad tej mieszanki jest tajny. A proces lezakowania po zwinieciu cygar jak i pozniejsze sezonownie ich w humidorze ma zapewnic mozliwie jak najlepsze wymieszanie sie tych aromatow tak by przez cale palenie doswiadczyc tej docelowej kompozycji. Swoja droga najbardziej podobaly mi sie dwa teksty w tm drugim filmie.
1) dyrektor FdC opowiada jak to bedac ministrem wywiozl z kuby nasiona w paczce dyplomatycznej i zalozyli plantacje
2)W fabryce Don Diego jeden z "brygadzistów" mowi "moi pracownicy wiedza ze produkuja najlepsze cygara na swiecie" i ja sie tu z nim zgadzam |
|
|
 |
proforma [Usunięty]
|
|
|
|
no nie do końca, poczytaj opisy choćby u forumowych partnerów to zmienisz zdanie:
przykład pierwszy z brzegu:
Don Antonio to cygara z Dominikany, ze starannie wyselekcjonowanych liści. Pokryte w pełni dojrzałą pokrywą Connecticut-Shade oraz zawijaczem Java z plantacji w regionie Besuki. Dominikańskie cygara Don Antonio to typowy przykład połączenia jakości z bardzo dobrą ceną.
Każde cygaro jest zapakowane w tubę wyłożoną cedrem. Cygaro Robusto to klasyczny format dla koneserów. - to z opisu SALUDO
i jeszcze by uzupełnić opis
Wkład : Cuba (Kuba), Matafina (Brazylia), Olor y Piloto Cubano (Dominikana) to już od p. Krzysztofa |
|
|
|
 |
Mateusz

Wiek: 36 Dołączył: 22 Cze 2007 Posty: 484 Otrzymał 12 piw(a) Skąd: Jaworzno/ Kraków
|
|
|
|
nie rozumiem? o co ci chodzi? |
|
 |
proforma [Usunięty]
|
|
|
|
Mateusz napisał/a: | z tego co sluchajlem na 2 filmach 1 dokument o robainei drugie promocyjny o Don Diego Santa Damiana i Flor de Copan. To wraper i binder sa pojedynczym gatunkiem... |
to jeszcze raz - wraper i binder nie są tym samym gatunkiem... reszta jak wyżej... |
|
|
|
 |
Mateusz

|
|
|
|
a ja tak nie, napsialem tylko ze sa kazdy pojedynczym, no dobra nie wyrazilem sie jasno |
|
 |
proforma [Usunięty]
|
|
|
|
no tośmy sobie pogadali... |
|
|
|
 |
Mateusz

|
|
|
|
proponuje po usuwac posty a ja wyedytuje swoj zeby dostep do informacji byl latwiejszy
okej wyedutowalem jak usuniesz posty to ja tez, moze zostawisz ten z przykladem mieszanki po lekkiej edycie |
|
 |
mp_rz

|
|
|
|
Faktycznie może trzeba po edytować te wypowiedzi bo tak czytam i czytam... i? W sumie już sam nic nie rozumiem. |
_________________ Pzdr.
mp
 |
|
|
|
 |
|