|
Autor |
Wiadomość |
Mateusz
Początkujący Aficionado Cigar&Pipe conesseur

Obecności na FOSCA: 1
Wiek: 36 Dołączył: 22 Cze 2007 Posty: 484 Otrzymał 12 piw(a) Skąd: Jaworzno/ Kraków
|
Wysłany: Śro 16 Kwi, 2008
|
|
|
o ty.. masz jakas nowa serie ja mam gabke w plastiku tylko ale i tak ja wypiepszylem i stoi tylko ten sloiczek |
|
 |
proforma [Usunięty]
|
|
|
|
radeqm napisał/a: | ...Trzeba Mad'a zapytać - on problemy biologiczne (i nie tylko!) ma w małym palcu i zapewne chętnie i elokwentnie wyjaśni.
r a d e q m |
nie widzę przeciwwskazań... |
|
|
|
 |
Klepitko
Ekspert Aficionado

Zaproszone osoby: 1
Wiek: 51 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 1976 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Kraków
|
|
|
|
E myśle że suiateczka problem wypadania załatwi Zamówie sobie w Akanie i poziwiom uwidim kak skazał sliepoj |
_________________ Prysnął czar ,mózg bez życia, jeno cygaro, fajka i trunek do wypicia |
|
|
|
 |
Jacek Uchryń
Ekspert Aficionado

Dołączył: 14 Cze 2007 Posty: 1434 Otrzymał 25 piw(a) Skąd: L. USA
|
|
|
|
Czytam uważnie wasze posty i muszę stwierdzić co następuje
Mam kulki nr1 od pół roku z okładem 65%rh 70%rh wszystkie są w tubach i powiem więcej mam słoiczki z żelem tuby z żelem i standardowe gąbki i wiecie co daje najlepszy efekt gąbki +kulki .Same kulki dobre są w szczelnych plastikowych pudełkach gdzie zależy mi na odpowiedniej wilgotności .Przy mojej częstotliwości palenia i ruchu humidorowych pokryw lub drzwiczek kulki nie dają rady muszą mieć wspomaganie lub co drugi trzeci dzień pojenie.
Reasumując nie wyrzucajcie zbyt pochopnie gąbek . |
|
|
|
 |
proforma [Usunięty]
|
|
|
|
mam dokłądnie tak samo, obok kryształów które wsypałem do nawilżaczy po wyrzuyceniu gąbek ale po pewnym czasie dołożyłęm nawilżacze z gąbką w celu wyrównywania ubytków wody... i tak jak Jacek radzę - nie wyrzucajcie nawilżaczy gąbkowych - inaczej co kilka dni będziecie musieli poić kryształy... |
|
|
|
 |
Mateusz
Początkujący Aficionado Cigar&Pipe conesseur

Obecności na FOSCA: 1
Wiek: 36 Dołączył: 22 Cze 2007 Posty: 484 Otrzymał 12 piw(a) Skąd: Jaworzno/ Kraków
|
|
|
|
ja od 2-3 tyg nie poilem... tylko ze ja zadko otwieram humidor, tak raz na tydz. |
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 8
Wiek: 42 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1890 Otrzymał 287 piw(a) Skąd: Kościan
|
Wysłany: Czw 17 Kwi, 2008
|
|
|
Podobnie jak Jacek i Proforma mam i kryszltalki i zwykly nawilzacz gabkowy i jestem z takiego rozwiazania bardzo zadowolony. Same krysztalki czesto nie daja rady utrzymac odpowiedniej wilgotnosci, ale po dodaniu zwyklego nawilzacza problem calkowicie znika. Raz na jakis czas troszcze wody na gabke i warunki w humidorze sa super |
|
|
|
 |
Bruno [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 24 Maj, 2008
|
|
|
Teraz własnie zaczynam stosować te właśnie magiczne kryształki - kulki ze sklepu w Ameryce. Jak na razie zainstalowałem je w swoim najmniejszym podróżnym humidorze. Bez specjalnego przeliczania wpakowałem kulki do fabrycznego nawilżacza z siatką. Założyłem, że jeśli analogiczna objętość gąbki "dała radę" to kulki w takiej objętości tym bardziej. Krótko po tym było książkowo - 70 %. A następnie zaczęły sie dziwne wahania wilgotności, spadła na chwilkę do 63 %. Działając trochę po omacku, zastosowałem dodatkowo, odpowiednio skróconą tubę, specjalnie przeznaczona do trzymania kulek. Wtedy wilgotność skoczyła (68%). Dzisiaj wymontowałem nawilżacz na jakiś czas. Stwierdziłem, ze kulki w nim były zbyt wilgotne, ociekajace wodą. Czy to ma jakieś znaczenie? Co się dzieje, kiedy są za bardzo nawilżone? Będę eksperymentował dalej, chyba metoda prób i błedów. Dodam, ze gąbki nie ma wogóle. Jeśli możecie mi cos podpowiedzieć będę wdzięczny. |
|
|
|
 |
AdamLuczak
Początkujący Aficionado Mnandi Addict

|
|
|
|
Jeśli ociekały wodą to nie działały raczej.
Ale z kolei wtedy wilgotność powinna być bite powyżej 70%
Adam |
_________________ projektowanie stron internetowych : www.luczak.pl |
|
|
|
 |
Bruno [Usunięty]
|
|
|
|
Jasne dla mnie, że nie działały w sensie wchłaniania nadwyżki wilgoci, bo nie miały gdzie zaabsorbować. |
|
|
|
 |
Jacek Uchryń
Ekspert Aficionado

|
Wysłany: Nie 25 Maj, 2008
|
|
|
Bruno napisał/a: | Jasne dla mnie, że nie działały w sensie wchłaniania nadwyżki wilgoci, bo nie miały gdzie zaabsorbować. |
Bruno Bój sie Boga coś Ty utopił te kulki
Tłumaczyłem kropla po kropli 50/50 Ech .
Pobierz nową partie kulek a te wysusz na talerzyku w pokoju zmatowieją po kilkunastu godzinach.I nie top kulek |
|
|
|
 |
Bruno [Usunięty]
|
|
|
|
Cytat: | Bruno Bój sie Boga coś Ty utopił te kulki
|
A utopiłem, bo ciagle było za mało i za mało i dolałem wody az utopiłem je
Cytat: | Pobierz nową partie kulek a te wysusz na talerzyku w pokoju zmatowieją po kilkunastu godzinach.I nie top kulek |
Wpadłem na to własnie. Schną na talerzyku. A w humidorze jest teraz inny nawilżacz, ten ze skróconej tuby. I wygląda to tak:
z prawej strony higrometru tyle tuby sie zmieściło. Pytanie czy to wystarczy. Zresztą z powrotem zainstaluję w poniedziałek fabryczny nawilżacz, dodatkowo. Dla ułatwienia dodam, że wymiary przestrzeni wewnętrznej humidorka są 17x8,5x4 cm. |
|
|
|
 |
Jacek Uchryń
Ekspert Aficionado

|
|
|
|
Bruno napisał/a: | Cytat: | Bruno Bój sie Boga coś Ty utopił te kulki
|
A utopiłem, bo ciagle było za mało i za mało i dolałem wody az utopiłem je
Cytat: | Pobierz nową partie kulek a te wysusz na talerzyku w pokoju zmatowieją po kilkunastu godzinach.I nie top kulek |
Wpadłem na to własnie. Schną na talerzyku. A w humidorze jest teraz inny nawilżacz, ten ze skróconej tuby. I wygląda to tak:
[url=http://img389.images....th.jpg]Obrazek[/URL]
z prawej strony higrometru tyle tuby sie zmieściło. Pytanie czy to wystarczy. Zresztą z powrotem zainstaluję w poniedziałek fabryczny nawilżacz, dodatkowo. Dla ułatwienia dodam, że wymiary przestrzeni wewnętrznej humidorka są 17x8,5x4 cm. |
Czy końcówka postu to nowa wersja konkursu
A tak poważnie to spróbuj obciąć zatyczki aby odsłonić tubę bo bardzo jest jej mało i to przeszkadza w pracy kulkom. |
|
|
|
 |
Bruno [Usunięty]
|
|
|
|
Tak, to konkurs Taaaaaaa. Ty podawałeś tabelkę przeliczeniową wyżej, ale przelicz teraz te egzotyczne jednostki na nasze... Długości bodajże w inch'ach a waga w uncjach. Ja jestem humanistyczny człowiek, ja nie potrafię.
Jak przeliczysz to wdzięczność wyraże w "głaskach" lub w "pykach", buhahahahahahahhaa |
|
|
|
 |
Jacek Uchryń
Ekspert Aficionado

|
|
|
|
Bruno napisał/a: | Tak, to konkurs Taaaaaaa. Ty podawałeś tabelkę przeliczeniową wyżej, ale przelicz teraz te egzotyczne jednostki na nasze... Długości bodajże w inch'ach a waga w uncjach. Ja jestem humanistyczny człowiek, ja nie potrafię.
Jak przeliczysz to wdzięczność wyraże w "głaskach" lub w "pykach", buhahahahahahahhaa |
Jam ci marynarz nie matematyk sam se licz pyku pyku
7,08x3,346x1,574 =37,287
To co ty masz jako humidor jest bardzo małe nie mieści się w obliczeniach |
|
|
|
 |
Bruno [Usunięty]
|
|
|
|
No dobra, sam se policzę. To jest ten mój podróżny. Nidługo przystąpie do instalacji kryształów w dwóch pozostałych i będzie zabawa |
|
|
|
 |
szpooler
Aficionado

Obecności na FOSCA: 2
Wiek: 36 Dołączył: 08 Lip 2007 Posty: 533 Otrzymał 14 piw(a) Skąd: Cieszyn/Kraków
|
Wysłany: Pon 14 Lip, 2008
|
|
|
Mam małe pytanie:
Nabyłem kryształki o takie--> http://sklep.cigarro.pl/1...rowe-xikar.html
Zgodnie z opisem słoik wystarcza na 150 cygar. Czy jeśli mam kilka mniejszych humidorów (albo szuflad, bez znaczenia) dzielić to po równo? Tzn słoik na 150 cygar to na szufladę na 30 cygar powinno wystarczyć 1/5 pudełka itd? |
|
 |
radeqm
Aficionado

Dołączył: 20 Cze 2007 Posty: 550 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Katowice
|
Wysłany: Wto 15 Lip, 2008
|
|
|
Maciek,
Mam taki sam i nie ma opcji, żeby to starczyło na 150 cygar. Nie ma.
pozdr.
r |
_________________ "Problem ze światem polega na tym, że zawsze jest o jednego drinka do tyłu"
/Humphrey Bogart/ |
|
|
|
 |
szpooler
Aficionado

Obecności na FOSCA: 2
Wiek: 36 Dołączył: 08 Lip 2007 Posty: 533 Otrzymał 14 piw(a) Skąd: Cieszyn/Kraków
|
|
|
|
Szczerze mówiąc tak też myślałem patrząc po rozmiarze... W końcu to tylko 5,5cm x 5cm...
Czyli ile tak mniej więcej realnie? Połowę, koło 70? |
|
 |
pepeel [Usunięty]
|
|
|
|
Tez to mam. W humiku na 50-60 cygar. Do drugiego kupilem krysztalki luzem. na ok 100 cygar mam 2 kieliszki z krysztalkami. Ten sloik jest strasznie szeroki i utrudnia troche swobodne ukladanei cygar. Jak by ktos sie zastanawial nad krysztalkami to kupowac luzem. Sloiczka sie nie oplaca |
|
|
|
 |
|
Reklamator
|
Wysłany: Reklama
|
|
|
|