|
Autor |
Wiadomość |
AdamLuczak
Początkujący Aficionado Mnandi Addict

|
Wysłany: Czw 07 Lut, 2008
|
|
|
highflyer: jestem pewien.
1. Płyuny do nawilżaczy drogawe xikara itp. to właśnie 50% glikol. bez niczego więcej. null. zero. po prostu
2. śmiertelna dawka dla psa to 50 ml. przeliczając na masę dla człowieka będzie jakięs pół litra...
3. nawet jeśliby (a to raczej niemożliwe) pewna ilość w jakiś niebiański sposób (bo fizyka na to nie pozwoli raczej) przeniosła się do cygara to cygar się nie je... puffniesz go w dymie i wydmuchasz.
Zwróć uwagę że wiele preparatów handlowo dostępnych np. płyn do spryskiwaczy zaiera glikol i nie jest uznane jako niebezpieczne (a przepisy w tej kwestii są dość ostre).
Zagrożenie bankowo zerowe.
Adam |
_________________ projektowanie stron internetowych : www.luczak.pl |
|
|
|
 |
El Comandante
Ekspert Aficionado Administrator

Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 11
Wiek: 43 Dołączył: 14 Gru 2006 Posty: 2582 Otrzymał 185 piw(a)
|
|
|
|
 |
AdamLuczak

|
|
|
|
Commendante: przeciesz dyskutujemy o przygotowaniu kryształków...
Chyba jesteśmy jak najbardziej IN topic
Adam |
|
|
|
 |
Klepitko
Ekspert Aficionado

Wiek: 51 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 1976 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Kraków
|
|
|
|
O szkodliwości glikolu dość jasno było już za i przeciw wyjaśnione i wystarczy poczytać i samemu podjąc decyzje. Pozatym wcale nie trzeba używać płynu z glikolem a samej wody destylowanej bez uszczerbku na jakości i kryształki będą się dobrze spisywać |
_________________ Prysnął czar ,mózg bez życia, jeno cygaro, fajka i trunek do wypicia |
|
|
|
 |
AdamLuczak

|
|
|
|
Glikol ma dobre właściwości grzybopójcze i 'antypleśniowe' stąd od czasu do czasu warto go trchę użyć
Adam |
|
|
|
 |
El Comandante
Ekspert Aficionado Administrator

Obecności na FOSCA: 11
Wiek: 43 Dołączył: 14 Gru 2006 Posty: 2582 Otrzymał 185 piw(a)
|
|
|
|
 |
Highlander71
Ekspert Aficionado The Thirsty Traveler

Obecności na FOSCA: 9
Wiek: 53 Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 1387 Otrzymał 484 piw(a) Skąd: Leszczyny, Polska
|
Wysłany: Wto 15 Kwi, 2008
|
|
|
odświerzając temat: czy ktos "adaptował" zwykły nawilżacz piankowy na nawilżacz z kryształami, może wystarczyło by taką podmianke zrobić??Pianke wywalić a w miejsce użyc kryształów???
Ma ktos doswiadczenie z takim czymś? |
_________________ Pozdrawiam - Highlander71

|
|
|
|
 |
radeqm
Aficionado

Dołączył: 20 Cze 2007 Posty: 550 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Katowice
|
|
|
|
highlander71 napisał/a: | odświerzając temat: czy ktos "adaptował" zwykły nawilżacz piankowy na nawilżacz z kryształami, może wystarczyło by taką podmianke zrobić??Pianke wywalić a w miejsce użyc kryształów???
Ma ktos doswiadczenie z takim czymś? |
Zrobiłem dokładnie to o czym piszesz - w miejsce gąbki krzyształki. Jest super. Mam tak w obydwu humidorach i podróżnym, zresztą też.
Dość istotna sprawa: mam trzy rodzaje kryształków:
takie, takie oraz takie.
Zdecydowanie polecam te pierwsze - one rzeczywiście pochłaniają wilgoć i trzymają 70% rewelacyjnie (pod warunkiem odpowiedniej ich ilości). Reszta moim zdaniem wilgoć tylko oddaje...
pozdr.
r a d e q m |
_________________ "Problem ze światem polega na tym, że zawsze jest o jednego drinka do tyłu"
/Humphrey Bogart/ |
|
|
|
 |
Highlander71

Wiek: 53 Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 1387 Otrzymał 484 piw(a) Skąd: Leszczyny, Polska
|
|
|
|
te pierwsze to wygladają ja takie co umieszczają w torebkach bibułowych np. w sprzęcie rtv, czy obuwiu do pochłaniania wilgoci ale pewnie działaja w obu kierunkach.
niestety z braku laku chciałbym spróbowac te z Akanu.
Radek a jak "fizycznie" to zrobiłeś chodzi mi czy masz nawilżacz leżąco na dnie czy podwieszony, jeśli podwieszony to jak zabezpieczyłeś przed wysypem do humi??? |

|
|
|
|
 |
radeqm
Aficionado

|
|
|
|
Grzegorz,
Nawilżacze, które mam są tak zbudowane, że bez problemu można je podwiesić tak jak z gąbką. Trzeba trochę uważać, bo kryształki nieco wolniej pochłaniają wodę i może kapnąć - wystarczy chwilę odczekać i napełniać mniejszymi porcjami.
Słoik Xikara stoi sobie luzem w szufladzie.
pozdr.
r a d e q m |
_________________ "Problem ze światem polega na tym, że zawsze jest o jednego drinka do tyłu"
/Humphrey Bogart/ |
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): Highlander71 |
 |
Highlander71

|
|
|
|
No to chyba wszystko w tym temacie co mnie interesowało. Dziękuję |

|
|
|
|
 |
radeqm
Aficionado

|
|
|
|
highlander71 napisał/a: | No to chyba wszystko w tym temacie co mnie interesowało. Dziękuję |
Nie ma sprawy.
r |
/Humphrey Bogart/ |
|
|
|
 |
Bruno [Usunięty]
|
Wysłany: Śro 16 Kwi, 2008
|
|
|
Ja też dziękuję za info Radeqm. Właśnie planuję nabyć te pierwsze kryształy i zastosować je w normalnym nawilżaczu zamiast gąbki. I teraz już wiem, że to słuszna koncepcja. |
|
|
|
 |
Klepitko
Ekspert Aficionado

Wiek: 51 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 1976 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Kraków
|
|
|
|
Tak nawijacie o tych kryształach że chyba i ja się skuszę i przetestuje w opakowaniu od piankowca. Mam pytanie czy istnieje możliwość że te kryształki też grzybek złapie bo jak wymiana pianeczki co jakiś czas to śmiesznie tania sprawa z kryształkami już tak lekko nie jest |
_________________ Prysnął czar ,mózg bez życia, jeno cygaro, fajka i trunek do wypicia |
|
|
|
 |
AdamLuczak

|
|
|
|
Klepitko: jeśli będziesz co parę miesięcy używał roztwór glikolu to nie złapią
Adam |
|
|
|
 |
radeqm
Aficionado

|
|
|
|
U mnie i bez glikolu po prawie roku nie ma śladu pleśni.
Jedna uwaga, zgodna z sugestią Jacka U.: w jednym moim nawilżaczu otwory są za małe, aby kryształki przez nie przeleciały, w drugim są wystarczająco duże, aby wypadły, ale jest siatka, która temu zapobiega. Dobrze sprawdźcie to przed wymianą - schnąc kryształki zmniejszają rozmiar i mogą się po prostu wysypać...
pozdr.
r a d e q m |
/Humphrey Bogart/ |
|
|
|
 |
proforma [Usunięty]
|
|
|
|
Klepitko napisał/a: | ...Mam pytanie czy istnieje możliwość że te kryształki też grzybek złapie... |
grzybek do życia potrzebuje podłoża organicznego a to jest czysta chemia...
nie złapie... |
|
|
|
 |
radeqm
Aficionado

|
|
|
|
proforma napisał/a: | Klepitko napisał/a: | ...Mam pytanie czy istnieje możliwość że te kryształki też grzybek złapie... |
grzybek do życia potrzebuje podłoża organicznego a to jest czysta chemia...
nie złapie... |
Maciej, ja nie wiem czy Ty się znasz... Trzeba Mad'a zapytać - on problemy biologiczne (i nie tylko!) ma w małym palcu i zapewne chętnie i elokwentnie wyjaśni.
pozdr!
r a d e q m |
/Humphrey Bogart/ |
|
|
|
 |
Mateusz
Początkujący Aficionado Cigar&Pipe conesseur

Obecności na FOSCA: 1
Wiek: 36 Dołączył: 22 Cze 2007 Posty: 484 Otrzymał 12 piw(a) Skąd: Jaworzno/ Kraków
|
|
|
|
Radek przerabiałes nawilzacz z szufladkowca ten szeroki? bo tam wsumie nie ma ani siatki ani niczego |
|
 |
radeqm
Aficionado

|
|
|
|
Mateusz napisał/a: | Radek przerabiałes nawilzacz z szufladkowca ten szeroki? bo tam wsumie nie ma ani siatki ani niczego |
W moim siatka jest.
r a d e q m |
/Humphrey Bogart/ |
|
|
|
 |
|
Reklamator
|
Wysłany: Reklama
|
|
|