|
Autor |
Wiadomość |
Arek
Aficionado

Obecności na FOSCA: 3
Wiek: 30 Dołączył: 26 Cze 2012 Posty: 663 Otrzymał 48 piw(a) Skąd: Wrocław/Bogatynia
|
Wysłany: Czw 13 Gru, 2012
|
|
|
Czytaliście Eragona ? |
_________________ Każde cygaro to wydarzenie. |
|
|
|
 |
Xander
Aficionado Tony Soprano

Wiek: 41 Dołączył: 29 Paź 2009 Posty: 537 Otrzymał 13 piw(a) Skąd: Warszawa/Ciechanów
|
|
|
|
Czytaliście. Zatrzymałem się na Dziedzictwie, bo ciągle jakoś mi nie po drodze z zakupem drugiej części. |
_________________ Marcin
"Z całą szczerością wyznaję, że cygaro to jedna z największych pociech w mym życiu-nie narzuca swojej kompanii, łagodnie pobudza, delikatnie znieczula i jest spoiwem przyjaźni".- William Thackeray
 |
|
|
|
 |
Arek
Aficionado

Wiek: 30 Dołączył: 26 Cze 2012 Posty: 663 Otrzymał 48 piw(a) Skąd: Wrocław/Bogatynia
|
|
|
|
Polecam wszystkie, przymierzam się do zakupu czwartej - ostatniej, ale nie mogę jej znaleźć za bardzo |
|
|
|
 |
Xander
Aficionado Tony Soprano

Wiek: 41 Dołączył: 29 Paź 2009 Posty: 537 Otrzymał 13 piw(a) Skąd: Warszawa/Ciechanów
|
|
|
|
Arek napisał/a: | Polecam wszystkie, przymierzam się do zakupu czwartej - ostatniej, ale nie mogę jej znaleźć za bardzo |
Czyli Dziedzictwo właśnie. Mnie wnerwia to że jest w dwóch tomach. |
_________________ Marcin
"Z całą szczerością wyznaję, że cygaro to jedna z największych pociech w mym życiu-nie narzuca swojej kompanii, łagodnie pobudza, delikatnie znieczula i jest spoiwem przyjaźni".- William Thackeray
 |
|
|
|
 |
Arek
Aficionado

|
|
|
|
Tak konkretnie dziedzictwo początkowo miało być trylogią i zawiera w sobie części
"Eragon"
"Brisingr"
"Najstarszy"
Niestety okazało się, że autor jednak nie zmieścić się w trylogii i powstała 4 część - nazwy nie znam jeszcze chyba "Imperium" |
|
|
|
 |
Xander
Aficionado Tony Soprano

|
|
|
|
Na dole strony masz to co napisał http://pl.wikipedia.org/wiki/Christopher_Paolini |
_________________ Marcin
 |
|
|
|
 |
Arek
Aficionado

|
|
|
|
O boże... Moje czytanie ze zrozumieniem leży i zwija się ze śmiechu ze mnie
Ale przynajmniej wiem już jak szukać 4 części Dzięki wielkie |
|
|
|
 |
Xander
Aficionado Tony Soprano

|
|
|
|
Arek napisał/a: | O boże... Moje czytanie ze zrozumieniem leży i zwija się ze śmiechu ze mnie
Ale przynajmniej wiem już jak szukać 4 części Dzięki wielkie |
Spoko |
_________________ Marcin
 |
|
|
|
 |
Elmer22
Początkujący Aficionado

Wiek: 36 Dołączył: 03 Wrz 2011 Posty: 275 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: Ostrów Wlkp
|
|
|
|
Eragon jutro na Polsacie leci |
|
|
|
 |
Bler
Aficionado

Wiek: 44 Dołączył: 19 Wrz 2012 Posty: 653 Otrzymał 410 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 14 Gru, 2012
|
|
|
Elmer22 napisał/a: | Ja teraz czytam Hobbita
i nawet Tysona żeśmy z Bler-em umieścili w niej,to już jest fantasy w czystej postaci |
Tyson Fantasy nie czyni... fantasy to nie to samo co fantastyka |
_________________ ****************************
http://paleniecygar.wordpress.com/ |
|
|
|
 |
Borsuk
Początkujący Aficionado Mlaskmlask-mniammniam:)

Wiek: 43 Dołączył: 30 Kwi 2010 Posty: 475 Otrzymał 75 piw(a) Skąd: Warszawa
|
|
|
|
Ja ostatnio łyknąłem 4 tomy o Honor Harrington by David Weber. Bardzo dobra sci-fi wojenna. Bardzo dobrze się czyta, książki nie są naiwne i banalne jak duża część fantasy.
Wogóle najgorszym dla mnie gatunkiem jest w tej chwili, nowość wydawnicza, urban fantasy, czyli wszystkie czytadła, które zastąpiły harelquiny, mają na okładkach rozebranych kolesi i są o wampirach i wilkołakach bleeee. |
|
|
|
 |
VileVicar
Ekspert Aficionado Non serviam

Obecności na FOSCA: 6
Wiek: 51 Dołączył: 14 Maj 2010 Posty: 1923 Otrzymał 1099 piw(a) Skąd: Poznań/Komorniki
|
|
|
|
borsuk to nie jest urban fantasy - to się nazywa paranormal fiction
Urban fantasy to proszę ja ciebie np. Neil Gaiman - Nigdziebądź. Gałąź ta się rozrosła, ale rozszerzanie terminu urban fantasy - literatury bardzo pozytywnej i bynajmniej nie głupiej na wysyp wampirzych czytadeł dla nastolatek wydaje mi się przesadą.
Weber - bardzo dobra saga. Kiedyś przeczytam, jak mi starczy czasu. Z podobnych rzeczy to ostatnio wychodzi nowe wydanie sagi kosmicznej Stephena R. Donaldsona ( Skok w konflikt wizję/potęgę/szaleństwo) mnie osobiście frapuje z tych rzeczy Peter F. Hamilton, a jeszcze bardziej Alistair Reynolds. |
_________________ "Bez kapłanów i bez świątyń krwawe łapska bogów nie mogłyby dosięgnąć świata śmiertelników. Czyż nie byłby to raj, przyjacielu ?" Steven Erikson - Ogrody Księżyca
http://baza.fantasta.pl/fantasta.php?id=500
 |
|
|
|
|
 |
VileVicar

Wiek: 51 Dołączył: 14 Maj 2010 Posty: 1923 Otrzymał 1099 piw(a) Skąd: Poznań/Komorniki
|
|
|
|
|
_________________ "Bez kapłanów i bez świątyń krwawe łapska bogów nie mogłyby dosięgnąć świata śmiertelników. Czyż nie byłby to raj, przyjacielu ?" Steven Erikson - Ogrody Księżyca
 |
|
|
|
 |
Borsuk

|
|
|
|
VileVicar napisał/a: | borsuk to nie jest urban fantasy - to się nazywa paranormal fiction
Urban fantasy to proszę ja ciebie np. Neil Gaiman - Nigdziebądź. Gałąź ta się rozrosła, ale rozszerzanie terminu urban fantasy - literatury bardzo pozytywnej i bynajmniej nie głupiej na wysyp wampirzych czytadeł dla nastolatek wydaje mi się przesadą.
Weber - bardzo dobra saga. Kiedyś przeczytam, jak mi starczy czasu. Z podobnych rzeczy to ostatnio wychodzi nowe wydanie sagi kosmicznej Stephena R. Donaldsona ( Skok w konflikt wizję/potęgę/szaleństwo) mnie osobiście frapuje z tych rzeczy Peter F. Hamilton, a jeszcze bardziej Alistair Reynolds. |
hehe tam skąd biorę książki klasyfikują to właśnie jako urban fantasy
Gaimana czytałem, facet jest genialny, oprócz książek przeczytałem pełno komiksów na podst. jego scenariuszy, tam dopiero się dzieje np. sandman. Polecam. |
|
|
|
 |
VileVicar

|
|
|
|
Borsuk napisał/a: | hehe tam skąd biorę książki klasyfikują to właśnie jako urban fantasy |
co za młotki...
no ale nie pierwszy raz i bynajmniej to nie rzadka sytuacja - lepiej się sprzedaje z taką nalepką, mimo że to g... prawda |
 |
|
|
|
 |
Borsuk

|
|
|
|
Te książki to masakra dla zapryszczonych nastolatek powinny się nazywać:
30 tomowe serie o nagich, muskularnych sfeminizowanych kwasi vampo wilkach |
|
|
|
 |
Kwiatt
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 5
Wiek: 36 Dołączył: 22 Cze 2011 Posty: 1489 Otrzymał 564 piw(a) Skąd: Poznań
|
|
|
|
Wampirów należy się BAĆ |
_________________ http://www.cigarblog.pl/ - strona o cygarach pisana z pasją. |
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado

Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 8
Wiek: 42 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1890 Otrzymał 287 piw(a) Skąd: Kościan
|
|
|
|
Kundelek wylądował w moich łapskach
Nadziwić się nie mogę, że już wcześniej nie kupiłem sobie czegoś takiego. Ten sprzęt jest genialny. Moje dotychczasowe stanowisko, że "liczy się tylko papier" traci rację bytu. Czytanie przy użyciu takiej zabawki również jest bardzo przyjemne, nie mam co do tego wątpliwości |
|
|
|
 |
Bler
Aficionado

Wiek: 44 Dołączył: 19 Wrz 2012 Posty: 653 Otrzymał 410 piw(a) Skąd: Warszawa
|
|
|
|
Niestety potwierdzam - te wampirze czytadła, które są ostatnio modne klasyfikują się jako urban fantasy i psują renomę całemu fantasy
Z fantasy z czystym sercem mogę polecić "Miecz Prawdy" T.Goodkinda. Pierwszy tom to "Pierwsze Prawo Magii". Nie tak infantylny jak Tolkien, ciekawa historia, po 5-tym tomie zaczyna się trochę polityki, ale wciąga bardzo. |
_________________ ****************************
http://paleniecygar.wordpress.com/ |
|
|
|
 |
Borsuk

|
|
|
|
hehe własnie jestem na 406 stronie Miecza prawdy tzn zmęczył mnie wątek miłosny, już za stary jestem na to , równocześnie czytam jeszcze ze 4 książki, coby mieć gatunkowe zróżnicowanie |
|
|
|
 |
|
Reklamator
|
Wysłany: Reklama
|
|
|
|