|
Autor |
Wiadomość |
drinks
Aficionado fan Ronnie O'Sullivana


Obecności na FOSCA: 10
Wiek: 54 Dołączył: 03 Mar 2007 Posty: 718 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Pon 06 Paź, 2014
|
|
|
Dzięki Krzysiu, ja mam proste podniebienie i potrzebuje zwykłego, dobrego ekspresu
Już się biorę za wertowanie tego forum.
lunka01 napisał/a: | Pawel (vaharana) ma taki, pilem u niego kawe jak dla mnie calkiem niezla moze napisz mu PW bo moze przeoczyc ten watek |
Oki, zaraz skrobnę do niego na PW, dzięki |
_________________
 |
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado


Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 8
Wiek: 42 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1890 Otrzymał 287 piw(a) Skąd: Kościan
|
Wysłany: Pon 06 Paź, 2014
|
|
|
Tydzień temu mój ojciec kupił do firmy Jura C65, ciężko może po tak krótkim czasie wyrokować czy sprzęt jest dobry, ale jednak ta marka to jest faktycznie top wśród automatów. Podpytam staruszka co to za twór leci z tego sprzętu do filiżanki i dam znać czy warto. |
|
|
|
 |
klochowicz
Ekspert Aficionado


Obecności na FOSCA: 7
Wiek: 35 Dołączył: 27 Lip 2011 Posty: 1008 Otrzymał 143 piw(a) Skąd: Poznań
|
Wysłany: Pon 06 Paź, 2014
|
|
|
Czytam Panowie co tutaj piszecie i jestem pełen podziwu dla Waszej wiedzy i zaangażowania w temat kawy. Moja przygoda z tym smacznym napojem zaczęła się bardzo niedawno - w zasadzie do tej pory kawę piłem sporadycznie. Przeważnie z dobrego, ale automatu (już wiem, że to nie jest do końca ok) DeLonghi. Wówczas był to ekspres za niecałe 4 koła. Tak zasmakowało mi espresso i do tego się ograniczałem - full kawy i 30-50 ml wody. No, może czasem piłem cappuccino, przy którym doszedłem do niemałej wprawy Później parzyłem kawę w takiej kawiarce na gaz, nie wiem jak to się nazywa - taki metalowy dzbanek. W tym kawa również była spoko.
Niedawno z ogromną dozą sceptycyzmu nabyłem Nescafe Dolce Gusto Mini Me sygnowanego "Krupsem", na kapsułki... Oczywiście pierwsze, co zrobiłem, to przeczytałem skład najbardziej interesujących mnie kaw, czyli kilku rodzajów espresso - palona kawa mielona. Koszty? Złotówka za kawę. Nie kombinuję z wynalazkami typu Moccha, bo kawa w tych kapsułkach jest rozpuszczalna, a mleko jest z proszku. Do smaku czekolady z mlekiem (Choccocino) nie mam jednak zastrzeżeń - trzeba ją tylko koniecznie wymieszać po dodaniu mleka.
Ekspres dysponuje ciśnieniem do 15 barów, ponoć dozuje je automatycznie. Dużym ułatwieniem jest to, że na urządzeniu ustawia się ilość wody zaznaczoną kreskami, która odpowiada sugestii na kapsułce.
Zasada działania - przekłuwamy kapsułkę z góry, w środku jest zmielona kawa. Woda pod ciśnieniem napełnia kapsułkę i przebija dolne zabezpieczenie. Całość wlewa się do szklanki.
http://youtu.be/6JMMpB3F-KI?t=2m46s
Jak wspominałem - piłem espresso z ekspresów za 4000, 15000 i pewnie droższych w jakichś knajpach. Dolce Gusto normalnie kosztuje 400-450 zł, a można go dostać za 250 i w tej cenie go kupiłem. Cena śmieszna jak za ekspres, a do smaku espresso ciężko mi się przyczepić. Założę się, że w ślepym teście bym poległ, ale ciężko nazwać mnie koneserem kawy i takim osobom jak ja polecam ten ekspres
Aha - widziałem porównanie do kawy z automatu (takiego dostępnego w wielu miejscach publicznych, nie ekspresu automatycznego ). Dziś taką piłem i nie ma porównania Negatywne opinie zamieszczano w sieci głównie przed 2010 rokiem, kiedy ten ekspres wchodził na rynek. Firma nie jest głupia i myślę, że po prostu poprawili produkt. |
|
|
|
 |
nike21
Nowicjusz


Wiek: 43 Dołączył: 16 Sie 2014 Posty: 103 Otrzymał 142 piw(a) Skąd: Poznań
|
Wysłany: Wto 07 Paź, 2014
|
|
|
a ja mam ekspres automatyczny Bosha który kosztował 2 lata temu jakieś 1300zł i jak na moje podniebienie kawe robi idealną. o taki
mleko ładnie spieni, kawa wystarczająco gorąca. smak zależy też od rodzaju zakupionej kawy. jeden minus ma ja dla mnie, jest dość głośny.
w pracy jest ekspres Delonghi Magnifica i ten mieli prawie bezszelestnie w stosunku do tego Boscha. ale cena x3 |
|
|
|
 |
h8r3d
Początkujący Aficionado


Wiek: 32 Dołączył: 16 Mar 2011 Posty: 275 Otrzymał 95 piw(a) Skąd: Świdnik
|
Wysłany: Pią 18 Mar, 2016
|
|
|
Jak z temperaturą kawy jest w waszych ekspresach?
Ja niedawno kupiłem takie urządzenie i kawa wychodzi idealna do picia, byłem zdziwiony że nie jest to wrzątek więc zacząłem się zastanawiać czy z moim jest wszystko w porządku |
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado


Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 8
Wiek: 42 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1890 Otrzymał 287 piw(a) Skąd: Kościan
|
Wysłany: Pią 18 Mar, 2016
|
|
|
Skoro kawa jest dobra do picia to znaczy, że ekspres robi to co powinien
Zbyt gorąca woda to w efekcie spora gorycz w gotowym napoju.
W ekspresie automatycznym jest to zapewne ustawione w bezpieczny sposób tak żeby zachować jakieś bezpieczne ramy dla różnych kaw. Jest rozwiązanie wygodne, ale z drugiej strony nie daje miejsca na eksperymenty z różnymi temperaturami, a co za tym idzie smakami. |
|
|
|
 |
Manolo
Nowicjusz

Obecności na FOSCA: 5
Wiek: 54 Dołączył: 04 Mar 2012 Posty: 115 Otrzymał 63 piw(a) Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Sob 19 Mar, 2016
|
|
|
Z tego co kojarzę, to u mnie jest regulacja temperatury - poszperaj u siebie i sprawdź lub doczytaj w instrukcji. |
|
|
|
 |
h8r3d
Początkujący Aficionado


Wiek: 32 Dołączył: 16 Mar 2011 Posty: 275 Otrzymał 95 piw(a) Skąd: Świdnik
|
Wysłany: Sob 19 Mar, 2016
|
|
|
Pewnie, że jest regulacja. Tylko są trzy poziomy mianowicie - min, med, max. Na max wychodzi właśnie gorąca ale nieparząca.
Jeszcze tutaj zapytam, jaka zawartość robusty da czekoladową i obfitą creme? |
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado


Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 8
Wiek: 42 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1890 Otrzymał 287 piw(a) Skąd: Kościan
|
Wysłany: Sob 19 Mar, 2016
|
|
|
Nie bierz mieszanki z zawartością robusty większą niż 15-20%. Jak kupisz dobre ziarna to i arabica da cremę jak trzeba |
|
|
|
 |
Arturl1
Początkujący Aficionado

Wiek: 54 Dołączył: 01 Mar 2015 Posty: 196 Otrzymał 370 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Nie 20 Mar, 2016
|
|
|
korea83 napisał/a: | Nie bierz mieszanki z zawartością robusty większą niż 15-20%. Jak kupisz dobre ziarna to i arabica da cremę jak trzeba |
Dokładnie tak! |
_________________ Artur |
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado


Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 8
Wiek: 42 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1890 Otrzymał 287 piw(a) Skąd: Kościan
|
Wysłany: Nie 20 Mar, 2016
|
|
|
Na potwierdzenie tego, że arabica dają dobrą cremę
Mieszanka Choco Espresso z palarni CRS CoffeeRoasters z Krakowa |
|
|
|
 |
drinks
Aficionado fan Ronnie O'Sullivana


Obecności na FOSCA: 10
Wiek: 54 Dołączył: 03 Mar 2007 Posty: 718 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Śro 06 Kwi, 2016
|
|
|
korea83 napisał/a: | Mieszanka Choco Espresso z palarni CRS CoffeeRoasters z Krakowa |
Michał, czy to ta palarnia która rozdawała próbki kawy na FOSCA w Kraku? |
_________________
 |
|
|
|
 |
VileVicar
Ekspert Aficionado Non serviam


Obecności na FOSCA: 6
Wiek: 51 Dołączył: 14 Maj 2010 Posty: 1923 Otrzymał 1099 piw(a) Skąd: Poznań/Komorniki
|
|
|
|
 |
pitbull33
Początkujący Aficionado pitbull33

Obecności na FOSCA: 2
Wiek: 46 Dołączył: 19 Mar 2011 Posty: 287 Otrzymał 59 piw(a) Skąd: Szamotuły
|
Wysłany: Nie 10 Kwi, 2016
|
|
|
h8r3d napisał/a: | Jak z temperaturą kawy jest w waszych ekspresach?
Ja niedawno kupiłem takie urządzenie i kawa wychodzi idealna do picia, byłem zdziwiony że nie jest to wrzątek więc zacząłem się zastanawiać czy z moim jest wszystko w porządku |
Może masz filiżanki grube, które zabierają sporo ciepła. Spróbuj podgrzewać filiżanki przed zrobieniem kawy, np. wlewając wrzątek a póżniej w wygrzaną kawę. Czasem tak jest że filiżanki z grubej porcelany potrafią szybko wyziębić kawę, niemal natychmiast. |
_________________ Tomasz |
|
|
|
 |
Ercigarros
Nowicjusz

Wiek: 41 Dołączył: 24 Wrz 2015 Posty: 23 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 11 Kwi, 2016
|
|
|
Jak słusznie mowa powyżej,to kwestia filiżanek,a co do temperatury zaparzania kawy to u mnie na ekspresie nie ma takiego wyświetlacza,ale domyślam się,ze jest ona optymalna bo kawa idealnie nadaje się do picia i przecież właśnie o to chodzi. |
|
|
|
 |
blaugrana
Ekspert Aficionado


Wiek: 44 Dołączył: 17 Lut 2013 Posty: 1821 Otrzymał 1572 piw(a) Skąd: Galway, IE
|
Wysłany: Sob 08 Wrz, 2018
|
|
|
W następnym roku czeka mnie wymiana ekspresu, bo obecnego dni są już policzone 😁 czy moglibyście polecić coś do 2k? |
_________________ 💨💨💨💨💨💨💨 |
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado


Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 8
Wiek: 42 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1890 Otrzymał 287 piw(a) Skąd: Kościan
|
Wysłany: Sob 08 Wrz, 2018
|
|
|
Z takim budżetem nie da się poszaleć, ale można kupić Rancilio Silvia, a to jest raczej sprawdzona maszynka |
|
|
|
 |
blaugrana
Ekspert Aficionado


Wiek: 44 Dołączył: 17 Lut 2013 Posty: 1821 Otrzymał 1572 piw(a) Skąd: Galway, IE
|
Wysłany: Sob 08 Wrz, 2018
|
|
|
korea83 napisał/a: | Z takim budżetem nie da się poszaleć, ale można kupić Rancilio Silvia, a to jest raczej sprawdzona maszynka |
I to mi w zupełności wystarczy😊 Dzięki.
EDIT.
Znalazłem nawet zestaw z młynkiem
https://www.coffeeitalia....ocky-doser.html |
_________________ 💨💨💨💨💨💨💨 |
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado


Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 8
Wiek: 42 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1890 Otrzymał 287 piw(a) Skąd: Kościan
|
Wysłany: Sob 08 Wrz, 2018
|
|
|
Jeśli pijesz sporo kawy to warto pomyśleć nad jakimś lepszym młynkiem. Ten jest w sumie ważniejszy niż sam ekspres. Dobry młynek plus świeża kawa = dobre espresso |
|
|
|
 |
blaugrana
Ekspert Aficionado


Wiek: 44 Dołączył: 17 Lut 2013 Posty: 1821 Otrzymał 1572 piw(a) Skąd: Galway, IE
|
Wysłany: Sob 08 Wrz, 2018
|
|
|
1-3 filiżanek dziennie plus żona 1-2 filiżanki. Myślę, że ten młynek powinien dać radę. |
_________________ 💨💨💨💨💨💨💨 |
|
|
|
 |
|
Reklamator
|
Wysłany: Reklama
|
|
|
|
|
|
|
|