Aby korzystać z zawartości forum należy się zarejestrowaćTUTAJ Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-) Rejestrując się na forum uzyskujesz m.in. rabaty na cygara u forumowych partnerów (sklepy cygarowe). Zapraszamy!
Obecności na FOSCA: 2
Wysłany: Pon 02 Mar, 2009 ZTCW, IMO i inne popularne akronimy
Akronim to skrótowiec, słowo utworzone przez skrócenie wyrażenia składającego się z kilku słów. Popularne w usenecie akronimy (literowe i głoskowe) to słowa złożone z pierwszych liter wyrazów. Garść najczęściej używanych akronimów:
Cytat:
AFAIK - As Far As I Know - o ile wiem
AFAIR - As Far As I Remember - o ile dobrze pamiętam
ASAP - As Soon As Possible - tak szybko jak to możliwe
BTW - By The Way - swoją drogą
EOD - End Of Discussion - koniec dyskusji
EOT - End Of Topic/ Thread - koniec wątku
IMO - In My Opinion - moim zdaniem
IMHO - In My Humble Opinion - moim skromnym zdaniem
IC - I See - rozumiem
LOL - Laughing Out Loud - śmieję się na głos
ROTFL - Rolling On The Floor Laughing - tarzając się po podłodze ze śmiechu
ROTFLMAO - Rolling On The Floor Laughing My Ass Off - tarzając się po podłodze ze śmiechu, że tyłek odpada
TIA - Thanks In Advance - z góry dzięki
I kilka polskich odpowiedników:
Cytat:
ATSD - A Tak Swoją Drogą
MZ - Moim Zdaniem
MSZ - Moim Skromnym Zdaniem
MSPANC - Mogłem Się Powstrzymać Ale Nie Chciałem
BP, NMSP - Bardzo Przepraszam, Nie Mogłem Się Powstrzymać
ZTCW - Z Tego Co Wiem (zamiennie OIMW - O Ile Mi Wiadomo)
ZTCP - Z Tego Co Pamiętam (zamiennie OIDP - O Ile Dobrze Pamiętam)
I tyle. Wystarczy chwila z google, by zobaczyć, że akronimów jest cała masa - niektóre przydatne, inne wymyślane na potrzebę chwili. Ja celowo nie tworzyłem jakiejś masakrycznie długiej listy, po prostu wielu z nas często używa akronimów, a wielu innych nie ma pojęcia co to znaczy. Stąd wątek.
_________________ 'Edimus, ut vivamus, non vivimus, ut edamus.'
- Plutarch
Highlander71 Ekspert Aficionado The Thirsty Traveler
Obecności na FOSCA: 9
Wiek: 50 Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 1385 Otrzymał 478 piw(a) Skąd: Leszczyny, Polska
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum