|
Autor |
Wiadomość |
Dziunio
Początkujący Aficionado Zasmakowałem, zostałem...

Wiek: 53 Dołączył: 02 Lut 2011 Posty: 209 Otrzymał 15 piw(a) Skąd: Brzesko
|
Wysłany: Czw 17 Lut, 2011
|
|
|
Też bardzo mi się spodobały, tym bardziej że ktoś robi coś tak ładnego i przynajmniej z opisu dobrego w Polsce, też szukałem cen, ale bezskutecznie. |
_________________ Mamo, ale ja się nie zaciągam... |
|
|
|
 |
damiance
Nowicjusz

|
Wysłany: Czw 17 Lut, 2011
|
|
|
Koledzy dajcie mi chwilę, to się zorientuję u kolegi handlującego tymi zegarkami ... |
_________________ The two beautiful lesbians next door asked me what I would like for my birthday.
I was quite surprised when they gave me a Rolex. It was very nice of them, but I think they misunderstood me when I said, "I wanna watch." |
|
|
|
 |
damiance
Nowicjusz

|
Wysłany: Nie 20 Lut, 2011
|
|
|
Dziunio napisał/a: | Też bardzo mi się spodobały, tym bardziej że ktoś robi coś tak ładnego i przynajmniej z opisu dobrego w Polsce, też szukałem cen, ale bezskutecznie. |
Mam ceny - od 1800 do 2000, w zależności od modelu.
Od siebie dodam, ze z tym mechanizmem robi zegarki też Copernicus, tylko w najwyższej wersji wykończenia. Generalnie ten model mechanizmu ETA jest wykorzystywany w zegarkach od tysiąca kilkuset do 10.000 pln.
pozdrawiam
d |
_________________ The two beautiful lesbians next door asked me what I would like for my birthday.
I was quite surprised when they gave me a Rolex. It was very nice of them, but I think they misunderstood me when I said, "I wanna watch." |
|
|
|
 |
Dziunio

|
|
|
|
Nie znam się za bardzo na zegarkach, ale rodzimy produkt w tej cenie musi być już chyba całkiem nie zły, tak mi się wydaje. "Made in Poland" na tarczy... Choć by dlatego bym go kupił, np. Jantara. Przede wszystkim są ładne, może nie tak efektowne z wyglądu jak wiele innych, wręcz można powiedzieć że skromne, ale ja takie właśnie lubię. Nie zależy mi na tym, żeby wszyscy wokół się domyślali ile jest warte to co noszę, wystarczy że ja wiem, iż było to warte swojej ceny. No i ten krzyż maltański mi się bardzo podoba, mam trochę hopla na punkcie takich drobnostek i zawsze na nie zwracam uwagę. |
|
|
|
 |
damiance
Nowicjusz

|
|
|
|
Ten zegarek od razu skojarzył mi sie z przedwojenną HAvaną
 |
|
|
|
 |
Dziunio

|
Wysłany: Sob 26 Lut, 2011
|
|
|
Też ładny. Choć nie przepadam za złotem, w tym zegarku nie rzuca się ono aż tak w oczy. Może czarna tarcza je równoważy. Ale mimo wszystko muszę przyznać, że z tym paskiem komponuje się doskonale. |
|
|
|
 |
damiance
Nowicjusz

|
|
|
|
Dla odmiany Chronoswiss Timemaster 24h z paskiem hand-made znanego w polskim środowisku zegarkowców kolegi eye_lip. Kompozycja przygotowana pod forum o męskiej elegancji, stąd na zdjęciu prawidła do butów itp.
Ten zegarek w towarzystwie cygar też wyglądał będzie dobrze
 |
|
|
|
 |
Dziunio

|
|
|
|
No ładny, oryginalny patent z tym przeźroczystym spodem. Pasek ciekawy, taki surowy jak na zegarek tej klasy, ale w zestawieniu z resztą mówi: nie przypadkowo taki jestem...
Tylko to - nie wiem jak się to nazywa fachowo - pokrętło, wygląda jak brodawa na gębie starej przekupy z bajki. |
|
|
|
 |
damiance
Nowicjusz

|
|
|
|
To pokrętło to koronka typu "cebulka", charakterystyczna dla zegarków tej marki. Co ciekawe firma jest dość młoda, na dodatek nie ze Szwajcarii a z Niemiec. Daleko zaszła w świecie zegarkowych manufaktur. |
|
|
|
 |
Dziunio

|
|
|
|
A tak, koronka. Pewnie wymyślili ją taką wielką, żeby się wyróżniać. Może na żywo nie odniósłbym takiego wrażenia, jak wyżej. |
|
|
|
 |
damiance
Nowicjusz

|
|
|
|
zapomniałem dodać, tak jak w tym zegarku - a jest to tzw. pilot, czyli zegarek nawiązujący do zegarków dla pilotów sprzed lat a kolejna charakterystyczna cech to duże kontrastowe cyfry na tarczy - koronka musi być duża aby w rękawiczce można było obsłużyć zegarek.
W google,w zakładce grafika, po wpisaniu "pilot watch" można znaleźć więcej zegarków tego typu.
Oczywiście współcześnie piloci nie używają takich zegarków, no chyba że ktoś lata hobbystycznie dwupłatowcem
indeksy na tarczy sa pokryte superluminową i w ciemności taki zegarek wygląda mniej więcej tak:
pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
Dziunio

|
|
|
|
A, to wszystko tłumaczy. |
|
|
|
 |
Highlander71
Ekspert Aficionado The Thirsty Traveler

Obecności na FOSCA: 9
Wiek: 53 Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 1387 Otrzymał 484 piw(a) Skąd: Leszczyny, Polska
|
|
|
|
Muszę przyznać że dopiero po przeczytaniu tego tematu odkryłem że jest takie coś jak forum męskiej elegancji - jestem w małym szoku. Jednak żeby nie było OT. Dla mnie CA nie musi mieć bardzo eleganckiego zegarka choć jeśli na co dzień chodzi w gangu to nie mam pytań.
Jesteśmy (jestem) zwykłymi facetami i lubimy jeansy , mocne zegarki, potargane koszule wojskowe i browar w łapie. Znów zbaczam z głównego tematu a mianowicie gdzie taki pasek idzie nabyć jak ten z Chronoswiss Timemaster? Jest 1 klasy. Lubie taką surową skórę. A chciałbym do swojego seiko taki kupić. |
_________________ Pozdrawiam - Highlander71

|
|
|
|
 |
El Comandante
Ekspert Aficionado Administrator

Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 11
Wiek: 43 Dołączył: 14 Gru 2006 Posty: 2582 Otrzymał 185 piw(a)
|
|
|
|
 |
Highlander71
Ekspert Aficionado The Thirsty Traveler

Obecności na FOSCA: 9
Wiek: 53 Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 1387 Otrzymał 484 piw(a) Skąd: Leszczyny, Polska
|
|
|
|
Pozostawmy to bez komentarza bo to nie moje ani Twoje hobby - jednakowoż człowiek każdego dnia się czegoś uczy - dzień bez nauki jest dniem straconym.
|
_________________ Pozdrawiam - Highlander71

|
|
|
|
 |
damiance
Nowicjusz

|
|
|
|
El Comandante napisał/a: | Highlander71 napisał/a: | Muszę przyznać że dopiero po przeczytaniu tego tematu odkryłem że jest takie coś jak forum męskiej elegancji - jestem w małym szoku. |
"Co mam dziś na sobie" posty w tym temacie mnie rozbroiły |
mnie też. W szczególności niektóre zdjęcia
Ten temat jest jak pluton egzekucyjny - ktoś tak słusznie raz stwierdził - ale są forumowicze niezrażający się po otrzymaniu ostrego lania za "autorskie" zestawienia.
Highlander71 napisał/a: | Muszę przyznać że dopiero po przeczytaniu tego tematu odkryłem że jest takie coś jak forum męskiej elegancji - jestem w małym szoku. Jednak żeby nie było OT. Dla mnie CA nie musi mieć bardzo eleganckiego zegarka choć jeśli na co dzień chodzi w gangu to nie mam pytań.
Jesteśmy (jestem) zwykłymi facetami i lubimy jeansy , mocne zegarki, potargane koszule wojskowe i browar w łapie. Znów zbaczam z głównego tematu a mianowicie gdzie taki pasek idzie nabyć jak ten z Chronoswiss Timemaster? Jest 1 klasy. Lubie taką surową skórę. A chciałbym do swojego seiko taki kupić. |
Nie wypowiem się za wszystkich z tamtego forum, ale też lubię jeansy , mocne zegarki i browar
Pasek można nabyć tylko na zamówienie. Na PW prześlę namiar co i jak. A BTW jeżeli lubisz Seiko, to eye_lip jest jednym z najlepszych w Polsce specjalistów od tej marki. Między innymi pisze felietony do zegarkowego portalu chronos24.pl
np:
http://chronos24.pl/seiko-quartz-astron/
pozdr
d |
|
|
|
 |
damiance
Nowicjusz

|
Wysłany: Pią 04 Mar, 2011
|
|
|
"przeklejam" z innego forum, szwajcarski Zenith sprzed kilkudziesięciu lat ...
 |
|
|
|
 |
damiance
Nowicjusz

|
Wysłany: Pon 07 Mar, 2011
|
|
|
Jak widzę Zenith nie przypadł nikomu do gustu
No to coś poważniejszego kalibru ... oczywiście w klimacie Cigar Aficionado.
De Witt model Twenty-8-Eight Regulator A.S.W.
Konkretny rozmiar - 46 mm to kawał sikory
Case Round-shaped, adorned with DeWitt’s imperial columns pattern on the flanks
Material 18-carat rose gold
Diameter 46 mm
Total thickness 12,875 mm
Crown 18-carat rose gold polished crown adorned with a ring made in blackened titanium featuring the “W” signature
Case back Sapphire crystal, secured with screws
Distance between lugs 23 mm
Water-resistance 30 meters |
|
|
|
 |
JJ
Początkujący Aficionado

Wiek: 40 Dołączył: 25 Sie 2010 Posty: 279 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Warszawa
|
|
|
|
Zegarek piekny, ale mi najbardziej odpowiadaja te z prostymi tarczami.
W swiecie zegarkow lata 40/50 sa najbardziej zblizone do mojego idealu - oczywiscie nie wszystkie modele, a szczegolnie nie te malutkie:) |
|
|
|
 |
człekoupiór
Początkujący Aficionado siesta

Wiek: 34 Dołączył: 10 Wrz 2009 Posty: 453 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: Płock/ Toruń
|
|
|
|
ile razy widzę ten temat zawsze nurtuje mnie ten zegarek, który nazwałeś "przedwojenna havana" mógłbyś podrzucić na forum lub mi na PW jakiegoś linka do sklepu? |
_________________ "Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." - E. Hemingway
 |
|
|
|
 |
|
Reklamator
|
Wysłany: Reklama
|
|
|