|
Autor |
Wiadomość |
Amigo
Początkujący Aficionado Carpe diem....

Wiek: 30 Dołączył: 07 Sie 2009 Posty: 210 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Śro 09 Gru, 2009 xXx Sposoby odpalania cygara xXx
|
|
|
Postanowiłem zebrać wiedzę z forum na temat metody rozpalania cygar i umieścić ją tutaj żeby nie trzeba było szukać w 100 tematach.... Postaram się powkleja różne zdjęcia, w mare możliwości opisać każda znana mi technikę rozpalana cygara.
Jeżeli ktoś pragnie się przyłączyć do projektu proszę napisać do mnie na priva podzielimy pracą i zrobimy coś pożytecznego
Pierwsza cz. niebawem.... |
|
|
|
 |
chingy18
Początkujący Aficionado Paul Hunter R.I.P

Obecności na FOSCA: 2
Wiek: 34 Dołączył: 23 Gru 2008 Posty: 167 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Pomorze, Poznań
|
Wysłany: Śro 09 Gru, 2009
|
|
|
Amigo tu nie ma żadnej filozofii... Odpalasz albo
-metodą 3 zapałek
-tradycyjną zapalniczką
-zapalniczką żarową
-zapalniczką benzynową
jeśli chodzi o sam proces odpalania to są chyba dwie szkoły. Jedna traktuję o tym żeby odpalać cygaro trzymając je nad płomieniem pod kątek 45 stopni obracając cygaro a wg drugiej należy stopę cygara wsadzić w płomień i tak odpalić. Jest jeszcze trzecia metoda zapalania i odnosi się do zapalniczek żarowych ale tu akurat chyba nie trzeba nic tłumaczyć.
pozdrawiam |
_________________ Człowiek jest liną rozpiętą między zwierzęciem a nadczłowiekiem. Liną nad przepaścią...
 |
|
|
|
 |
Amigo

|
|
|
|
omg popsułeś mi wszystko ;[ już miałem foteczki opis linki....
Szkoda dział do usunięcia.... |
|
|
|
 |
Highlander71
Ekspert Aficionado The Thirsty Traveler

Obecności na FOSCA: 9
Wiek: 50 Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 1385 Otrzymał 478 piw(a) Skąd: Leszczyny, Polska
|
|
|
|
Amigo napisał/a: | omg popsułeś mi wszystko ;[ już miałem foteczki opis linki....
Szkoda dział do usunięcia.... |
Jak masz opracowany cały temat to poproś modów , wyczyszczą ładnie temat i do dzieła.
My już wiemy jak cygara odpalać ale dużo nowych forumowiczów może szukać takiego tematu. Oczywiście mam nadzieję że masz to ładnie opracowane
Pozdrawiam
H71 |
_________________ Pozdrawiam - Highlander71

|
|
|
|
 |
El Comandante
Ekspert Aficionado Administrator

Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 11
Wiek: 40 Dołączył: 14 Gru 2006 Posty: 2581 Otrzymał 185 piw(a)
|
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado

Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 8
Wiek: 39 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1890 Otrzymał 287 piw(a) Skąd: Kościan
|
|
|
|
Amigo, mam jedna prosbe. Odmieniaj prosze wyraz "cygaro"
Nie piszemy "metody odpalania cygaro"... Powinno byc "metody odpalania cygara" |
|
|
|
 |
Amigo

|
|
|
|
Wiem wiem ale "cygara" to brzmi jak jakiś wstrętny papieros...
"choć na cygara" - dres do dresa
Jak wkleję wszystko myślę ze do soboty się wyrobie poproszę o wyczyszczenie wszystkiego co nie jest konieczne w tym dziale |
|
|
|
 |
SzymonK
Aficionado

Obecności na FOSCA: 1
Wiek: 32 Dołączył: 10 Paź 2009 Posty: 551 Otrzymał 91 piw(a) Skąd: Kraków/Tarnobrzeg
|
Wysłany: Czw 10 Gru, 2009
|
|
|
Ja oczywiście Karolu bardzo chętnie Ci pomogę, przy najbliższym spotkaniu będzie taka możliwość |
|
|
|
 |
Amigo

|
Wysłany: Czw 10 Gru, 2009
|
|
|
Oki dzięki!! Miło z Twej strony |
|
|
|
 |
ZenMaster
Nowicjusz

Wiek: 37 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 22 Otrzymał 9 piw(a) Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Sob 26 Gru, 2009
|
|
|
chingy18 napisał/a: | Amigo tu nie ma żadnej filozofii... Odpalasz albo
-zapalniczką benzynową
|
Ja bym benzynówkę odradzał - może popsuć smak |
|
|
|
 |
Xander
Aficionado Tony Soprano

Wiek: 38 Dołączył: 29 Paź 2009 Posty: 537 Otrzymał 13 piw(a) Skąd: Warszawa/Ciechanów
|
Wysłany: Śro 31 Mar, 2010
|
|
|
Hej Amigo no i co z tymi metodami odpalania które miałeś wstawić?. Bo chętnie bym coś na ten temat poczytał. |
_________________ Marcin
"Z całą szczerością wyznaję, że cygaro to jedna z największych pociech w mym życiu-nie narzuca swojej kompanii, łagodnie pobudza, delikatnie znieczula i jest spoiwem przyjaźni".- William Thackeray
 |
|
|
|
 |
tomaal
Początkujący Aficionado

Obecności na FOSCA: 4
Wiek: 33 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 236 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Śro 31 Mar, 2010
|
|
|
Zdaje się, że wszystko jest na Forum.
A tematów wcale nie jest 100, bo w końcu ile można pisać o tak prostej czynności...
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
tedjon
Nowicjusz

Wiek: 60 Dołączył: 16 Lis 2009 Posty: 39 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: Pią 02 Kwi, 2010
|
|
|
To ja dorzucę modyfikację metody "na trzy zapałki", a mianowicie "podpalanie na trzy zapałki jedną zapałką".
Brzmi intrygująco? Sztuka polega na użyciu odpowiedniej zapałki. A taka odpowiednia ma ponad 17 cm długości.
Zapałki grillowe i kominkowe, dostępne w supermarketach, na półkach koło węgla drzewnego. Są nie tylko długie, ale i grubsze niż zwykłe zapałki, więc jedną można z powodzeniem porządnie i powolutku podpalić cygaro. |
_________________ Huna to jest to!
 |
|
|
|
 |
Amigo

|
|
|
|
Mam już trochę materiałów ale z powodu pustki w humidorze musicie poczekać do zamówienia bo postanowiłem powrzucać fotki. Drugim powodem opóźnienia jest matura... więc cierpliwości nie zapomniałem ;p |
|
|
|
 |
Xander
Aficionado Tony Soprano

Wiek: 38 Dołączył: 29 Paź 2009 Posty: 537 Otrzymał 13 piw(a) Skąd: Warszawa/Ciechanów
|
|
|
|
Amigo napisał/a: | Mam już trochę materiałów ale z powodu pustki w humidorze musicie poczekać do zamówienia bo postanowiłem powrzucać fotki. Drugim powodem opóźnienia jest matura... więc cierpliwości nie zapomniałem ;p |
Super że temat nie umarł. W takim razie czekam/my.
Pozdrawiam |
_________________ Marcin
"Z całą szczerością wyznaję, że cygaro to jedna z największych pociech w mym życiu-nie narzuca swojej kompanii, łagodnie pobudza, delikatnie znieczula i jest spoiwem przyjaźni".- William Thackeray
 |
|
|
|
 |
SzymonK
Aficionado

Wiek: 32 Dołączył: 10 Paź 2009 Posty: 551 Otrzymał 91 piw(a) Skąd: Kraków/Tarnobrzeg
|
Wysłany: Sob 24 Kwi, 2010
|
|
|
Mam pytanie, kiedyś usłyszałem u bardziej doświadczonego palacza, że cygaro powinno "otworzyć" się ogniem, tzn. po rozżarzeniu cygara przy pierwszym przyłożeniu go do ust i pociągnięciu z cygara wydobywa się ogień. Czy tak rzeczywiście powinno być? I czy to robi jakąś różnice? Dziękuję za pomoc! |
|
|
|
 |
toilettroll
Początkujący Aficionado

Obecności na FOSCA: 3
Wiek: 35 Dołączył: 18 Sie 2009 Posty: 417 Otrzymał 16 piw(a) Skąd: Mysłowice
|
|
|
|
SzymonK napisał/a: | Mam pytanie, kiedyś usłyszałem u bardziej doświadczonego palacza, że cygaro powinno "otworzyć" się ogniem, tzn. po rozżarzeniu cygara przy pierwszym przyłożeniu go do ust i pociągnięciu z cygara wydobywa się ogień. Czy tak rzeczywiście powinno być? I czy to robi jakąś różnice? Dziękuję za pomoc! |
Negatywów smakowych nie musisz się obawiać. Kiedy przy rozpalaniu pojawia się "ognisty puff" na stopce, zazwyczaj oznacza to, że cygaro będzie się bardzo równo i spokojnie paliło.
Zauważyłem, że ten efekt powstaje, gdy długo i powoli ogrzewam stopę cygara - bez "szybkiej interwencji".
To wszystko co wiem na ten temat. |
_________________ Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubańczykom...
 |
|
|
|
 |
SzymonK
Aficionado

|
|
|
|
To nie chodzi nawet o negatywny wpływ na smak, bo ktoś pisał, że kilka razy odpalał cygara za pomocą włożenia go w ogień i raczej nie było zmian. Chodziło mi o to co to daje i czy tak właśnie powinno się robić. Ale skoro mówisz, że to oznacza, iż cygaro będzie się równo paliło to dobrze Dzisiaj przetestuje. Dzięki! |
|
|
|
 |
toilettroll
Początkujący Aficionado

Obecności na FOSCA: 3
Wiek: 35 Dołączył: 18 Sie 2009 Posty: 417 Otrzymał 16 piw(a) Skąd: Mysłowice
|
|
|
|
Ja dzisiaj też przeprowadzę kolejne "Ekspertyzy", im więcej pomiarów tym wynik dokładniejszy |
_________________ Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubańczykom...
 |
|
|
|
 |
SzymonK
Aficionado

|
|
|
|
No ja paliłem na wietrze także mój pomiar jest nie wymierny Ale początek by w miarę równy. |
|
|
|
 |
|
Reklamator
|
Wysłany: Reklama
|
|
|
|