Aby korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować TUTAJ
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Rejestrując się na forum uzyskujesz m.in. rabaty na cygara u forumowych partnerów (sklepy cygarowe). Zapraszamy!

Cigar Aficionado
autologowanie:
Witaj na forum Cigar Aficionado! Aby uzyskać pełny dostęp zaloguj się lub zarejestruj.

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: dygresje, historyczne

historyczne dygresje...
Autor Wiadomość
exa
Nowicjusz

Wysłany: Nie 07 Paź, 2007   historyczne dygresje...

taka mała zmiana ;-)

zapraszam do podrzucania ciekawych tematów .....

to juz też zdaje sie historia choc całkiem niedawna:

wywiad z Suworowem ;-)
http://www.historycy.org/index.php?showtopic=24527

z portalu historycy.org, bedzie łatwiej, bo archiwum płatne ;-)

mój status

tomaal
Początkujący Aficionado

Obecności na FOSCA: 4
Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: Nie 07 Paź, 2007   

Wiktor Suworow:

"(...) Jeśli chcecie ujawnić komunistycznych agentów, to wiadomo, że ci z nich, którzy teraz są dziennikarzami, oficerami, politykami, będą głośno krzyczeć, że jest to nieludzkie i humanitarne (...)"

Coś w tym jest. Ten człowiek chyba wie co mówi.

Podoba mi się ten topic :cool1:
Mam nadzieję na kulturalną, rzeczową dyskusję

Pozdrawiam

exa
Nowicjusz

Wysłany: Nie 07 Paź, 2007   

dzieki, ja też ;-)

mój status

exa
Nowicjusz

Wysłany: Pon 08 Paź, 2007   

to juz zdaje się też ;-)

http://kataryna.blox.pl/html

tutaj trzeba miec trochę czasu na calośc, ale może ktos sie juz z tym blogiem spotkał, jest parę ciekawostek.....

mój status

Bruno
[Usunięty]

Wysłany: Wto 09 Paź, 2007   

Chętnie do rozmowy się przyłaczę. Musimy jednak uważać, aby przedwyborczy czas nie sprowadził nas na manowce i żebyśmy tu nie mieli politycznych agitek :) . Aby rozmowa i pytania nie były tendencyjne. Pozdrawiam

exa
Nowicjusz

jezeli ktoś zastanawiał się nad Magdalenką, to istnieje taka książka pt "Magdalenka - transakcja epoki", wyd BGW ( czasem, nie wiem czemu, podają Sylwa, ja mam BGW), która wydana juz w 1990r, przez Krzysztofa Dubińskiego, doradcę i sekretarza Kiszczaka.....
to zapiski tajnych rozmów....

jest kilka ksiazkek które powstały w tamtym czasie np
Janusz Rolicki - "przepraszam za Solidarnośc", wywiad rzeka ze Zbigniewem Bujakiem
ciekawszą:
Jacek Podgórski, "Kryptonim Polska ", BGW, czyli szpiedzy i agenci, m.in o Olinie, Bolku, Carexie...
czy
generał Pawłow, "Byłem rezydentem KGB w Polsce", też BGW
"kim Pan jest Panie Wachowski?" autorstwa notabene Kingi Rosińskiej (małpa w czerwonym ;-) ) i chyba Pawła Rabieja...wyd. jw....

a oto ciekawa historia wydawnictwa BGW...
http://www.ksiazka.net.pl...=print&sid=8015

warto poczytac te komunistyczne lektury, które jakoś wielu umknęły.....tak żeby wiedziec kto jest kim.....

i tutaj nasuwa sie pytanie dlaczego komuniści na początku lat 90 przekonani o tym, ze przeszli do historii i wydajacy swoje wspomnienia, po paru zaledwie latach powrócili do władzy......dlaczego?...

mój status

exa
Nowicjusz

Bruno napisał/a:
Chętnie do rozmowy się przyłaczę. Musimy jednak uważać, aby przedwyborczy czas nie sprowadził nas na manowce i żebyśmy tu nie mieli politycznych agitek :) . Aby rozmowa i pytania nie były tendencyjne. Pozdrawiam

niestety zawsze mozna byc o to posądzonym , ponieważ najnowsza nasza historia jest zbyt gorąca, zakręcona i zamazana, pełna załuków..
nie umiemy jako naród zaglądac do historii z dystansem, przyjmowac wszystkie jej karty i te jasne i te ciemne.....co jest zrozumiałe
staram sie przedstawiac tutaj fakty a każdy przyjmie je wg siebie...

równiez pozdrawiam
s

mój status

Bruno
[Usunięty]

Wysłany: Nie 14 Paź, 2007   

Wracając do wywiadu z W. Suworowem, nasuwa się pytanie, czy mozna wierzyć w obiektywizm ocen kogos, kto sam był / jest agentem GRU. Czy w jego dyskredytowaniu naszych "byłych" agentów nie ma jakiejś ukrytej gry?

unknown
Początkujący Aficionado

Otrzymał 5 piw(a)

Na pewno nie.
Byli agenci sovieckiego wywiadu znani są przecież z dobrego serca, uczciwości i prostolinijności.
Szczególnie ci, którzy opowiadają takie rzeczy i wciąż żyją...
:winko:

Bruno
[Usunięty]

Tak, bo to dobry agent był. Dla kogo pracuje teraz? No dla pokoju i lubi Polskę.

exa
Nowicjusz

to jest ta "merytoryczna" dysputa? .... :cigar:
z takimi argumentami faktycznie dyskutowac nie można....tak jak z takimi, iż Rosja to kraj demokratyczny, pełny swobód, chciał dla Polski i Polaków dobrze przez pare ostatnich stuleci, stąd Katyń, Ostaszkowo..i inne...

jeśli już......nie jest to kwestia wiary...ale może warto się zastanowic...mozna odrzucic, a później się zdziwic.....

mój status

exa
Nowicjusz

Wysłany: Wto 23 Paź, 2007   

rozmowa z Wojciechem Kilarem, dla zainteresowanych pod adresem:
http://arch.rzeczpospolit...n&submit=Szukaj

Rzepa z 22.09.2007 roku
archiwum platne

pozdr:)))
sylwia

mój status

user
[Usunięty]

Wysłany: Wto 23 Paź, 2007   

Exa, nam jest potrzbna gombrowiczowszczyzna a nie sienkiewiczowszczyzna :mrgreen: I pragmatyzm, pragmatyzm na litość boską. Wielkie słowa są bardzo ładne i okrągłe do wymówienia, tylko wciąż są słowami, mogą uwodzić tylko, to jest owo baratim intelektualistów...

exa
Nowicjusz

Wysłany: Czw 25 Paź, 2007   

ciekawe, że "okrągłe słowa" nie przeszkodziły jakoś w/w panu zostac kim został....
nie wiem czemu ludzie uwierzyli, że przywiązanie do tradycji, historii i patriotyzm nie idzie w parze z postępem...
i my i nic co czynimy, nie bierze sie z powietrza...tylko jest zaczepione gdzieś w przeszłości...i niczego nie hamuje....
naprawdę jedno drugiemu nie przeszkadza.........

mój status

user
[Usunięty]

Wysłany: Czw 25 Paź, 2007   

No to propaguj przywiazanie do tradycji akurat w tym miejscu :mrgreen: . Czyli mam palić machorkę, patriotycznie zaciągać się jakimś sianem lubelskim? A historycznie to może w ogóle mam nie palic, bo Piast o ile wiem mógł co najwyżej z lisci rzepy/chrzanu sobie coś ukręcić. Polskie macanudo nie istnieje :mrgreen: Exa, pragmatyzmu i elastyczności życzę :mrgreen: I jak słyszę bądź czytam o patriotyzmie, tradycji i historii to mam odruch wymiotny, bo to gadanie, gadanie, gadanie puste i licytacja, kto ładniej powie.

Jacek Uchryń
Ekspert Aficionado

Zaproszone osoby: 1
Otrzymał 25 piw(a)
Wysłany: Pią 26 Paź, 2007   

user napisał/a:
I jak słyszę bądź czytam o patriotyzmie, tradycji i historii to mam odruch wymiotny, bo to gadanie, gadanie, gadanie puste i licytacja, kto ładniej powie.

Czytałem to zdanie wielokrotnie i wciąż trudno mi uwierzyć ,że widzę to zdanie.Nie chcę przeinaczać tego zdania ale jak można mieć odruch wymiotny czytając o patriotyzmie,tradycji i historii?przecież to słowa-określenia kim jesteśmy,skąd pochodzimy .Dzięki tym określeniom możemy powiedzieć ,że jestem Polką/Polakiem , że mam własną małą ojczyznę w sercu i umyśle .
Patriotyzm,tradycja nie przeszkadzały nowo napływającym amerykanom w budowie kraju gdzie dziś ludziom żyje się normalnie i nam Polakom też nie powinno przywiązanie do tradycji i historii wadzić w osiągnięciu tego tak popularnego zdania w Polsce .Popieram zdanie Exy ,że przeszłość i pamięć o niej nie wyklucza rozwoju a co ważniejsze palenia świetnych cygar :mrgreen:

user
[Usunięty]

Jest takie przyslowie: '' Kot , który głośno miauczy, myszy nie łowi". Nie musze opowiadac na lewo i na prawo o patriotyzmie, historii, tradycji, przywiązaniu. Wystarczy, że to jest we mnie. Nie ma potrzeby gadać, gadać, gadać...

El Comandante
Ekspert Aficionado
Administrator

Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 11
Otrzymał 185 piw(a)

ale można by pogadać albo młodszym wspomnieć czy ich odpowiednio nastawić, tak żeby nie zapomnieli, że coś takiego istnieje :) inaczej może nam tu w kraju zawiać obojętnością i olewatorstwem, chociaż niestety już chyba dawno zawiało :)

Bruno
[Usunięty]

O ile dobrze zrozumiałem b]usera[[/b] , jemu nie chodziło o negowanie treści, a tylko formy. Bo faktycznie forma, w której niektórzy podaja treści patriotyczne może raczej zniechęcić niz zainteresować młodych ludzi, np. RM i cały Kaczystanska mowa.

unknown
Początkujący Aficionado

Otrzymał 5 piw(a)

Zgadzam się z userem.
Jest patriotyzm - to co mam w sercu i patriotyzm - to czym bezczelny polityk próbuje zagonić mnie do urny wyborczej.
Dla niektórych to tylko instrument do zdobycia i utrzymania władzy.
Nasi obecni "politycy-patrioci" to gęby pełne frazesów - nic więcej.
Pojęcie patriotyzmu w ustach tych polityków to taki elektryczny pastuch - można wygodnie kontrolować stado bezmyślnego bydła.
Celem jest władza.

PS.
Nie cierpię propagandy.
Ten wątek ma taki cel.
Wydaje mi się, że to forum powinno być wolne od takich "tresci".

Reklamator

Wysłany:    Reklama

Odpowiedz do tematu