|
Autor |
Wiadomość |
exa
Nowicjusz

Wiek: 53 Dołączył: 03 Lip 2007 Posty: 53 Skąd: Ł/K-P/Wlkp/Lub.
|
Wysłany: Nie 07 Paź, 2007 historyczne dygresje...
|
|
|
taka mała zmiana
zapraszam do podrzucania ciekawych tematów .....
to juz też zdaje sie historia choc całkiem niedawna:
wywiad z Suworowem
http://www.historycy.org/index.php?showtopic=24527
z portalu historycy.org, bedzie łatwiej, bo archiwum płatne |
|
|
|
|
 |
tomaal
Początkujący Aficionado

Obecności na FOSCA: 4
Wiek: 36 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 236 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Nie 07 Paź, 2007
|
|
|
Wiktor Suworow:
"(...) Jeśli chcecie ujawnić komunistycznych agentów, to wiadomo, że ci z nich, którzy teraz są dziennikarzami, oficerami, politykami, będą głośno krzyczeć, że jest to nieludzkie i humanitarne (...)"
Coś w tym jest. Ten człowiek chyba wie co mówi.
Podoba mi się ten topic
Mam nadzieję na kulturalną, rzeczową dyskusję
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
exa
Nowicjusz

|
Wysłany: Nie 07 Paź, 2007
|
|
|
dzieki, ja też |
|
|
|
 |
exa
Nowicjusz

|
Wysłany: Pon 08 Paź, 2007
|
|
|
to juz zdaje się też
http://kataryna.blox.pl/html
tutaj trzeba miec trochę czasu na calośc, ale może ktos sie juz z tym blogiem spotkał, jest parę ciekawostek..... |
|
|
|
|
 |
Bruno [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 09 Paź, 2007
|
|
|
Chętnie do rozmowy się przyłaczę. Musimy jednak uważać, aby przedwyborczy czas nie sprowadził nas na manowce i żebyśmy tu nie mieli politycznych agitek . Aby rozmowa i pytania nie były tendencyjne. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
exa
Nowicjusz

|
|
|
|
jezeli ktoś zastanawiał się nad Magdalenką, to istnieje taka książka pt "Magdalenka - transakcja epoki", wyd BGW ( czasem, nie wiem czemu, podają Sylwa, ja mam BGW), która wydana juz w 1990r, przez Krzysztofa Dubińskiego, doradcę i sekretarza Kiszczaka.....
to zapiski tajnych rozmów....
jest kilka ksiazkek które powstały w tamtym czasie np
Janusz Rolicki - "przepraszam za Solidarnośc", wywiad rzeka ze Zbigniewem Bujakiem
ciekawszą:
Jacek Podgórski, "Kryptonim Polska ", BGW, czyli szpiedzy i agenci, m.in o Olinie, Bolku, Carexie...
czy
generał Pawłow, "Byłem rezydentem KGB w Polsce", też BGW
"kim Pan jest Panie Wachowski?" autorstwa notabene Kingi Rosińskiej (małpa w czerwonym ) i chyba Pawła Rabieja...wyd. jw....
a oto ciekawa historia wydawnictwa BGW...
http://www.ksiazka.net.pl...=print&sid=8015
warto poczytac te komunistyczne lektury, które jakoś wielu umknęły.....tak żeby wiedziec kto jest kim.....
i tutaj nasuwa sie pytanie dlaczego komuniści na początku lat 90 przekonani o tym, ze przeszli do historii i wydajacy swoje wspomnienia, po paru zaledwie latach powrócili do władzy......dlaczego?... |
|
|
|
 |
exa
Nowicjusz

|
|
|
|
Bruno napisał/a: | Chętnie do rozmowy się przyłaczę. Musimy jednak uważać, aby przedwyborczy czas nie sprowadził nas na manowce i żebyśmy tu nie mieli politycznych agitek . Aby rozmowa i pytania nie były tendencyjne. Pozdrawiam |
niestety zawsze mozna byc o to posądzonym , ponieważ najnowsza nasza historia jest zbyt gorąca, zakręcona i zamazana, pełna załuków..
nie umiemy jako naród zaglądac do historii z dystansem, przyjmowac wszystkie jej karty i te jasne i te ciemne.....co jest zrozumiałe
staram sie przedstawiac tutaj fakty a każdy przyjmie je wg siebie...
równiez pozdrawiam
s |
|
|
|
 |
Bruno [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 14 Paź, 2007
|
|
|
Wracając do wywiadu z W. Suworowem, nasuwa się pytanie, czy mozna wierzyć w obiektywizm ocen kogos, kto sam był / jest agentem GRU. Czy w jego dyskredytowaniu naszych "byłych" agentów nie ma jakiejś ukrytej gry? |
|
|
|
 |
unknown
Początkujący Aficionado

Wiek: 60 Dołączył: 20 Kwi 2007 Posty: 273 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Olsztyn
|
|
|
|
Na pewno nie.
Byli agenci sovieckiego wywiadu znani są przecież z dobrego serca, uczciwości i prostolinijności.
Szczególnie ci, którzy opowiadają takie rzeczy i wciąż żyją...
|
|
|
|
 |
Bruno [Usunięty]
|
|
|
|
Tak, bo to dobry agent był. Dla kogo pracuje teraz? No dla pokoju i lubi Polskę. |
|
|
|
 |
exa
Nowicjusz

|
|
|
|
to jest ta "merytoryczna" dysputa? ....
z takimi argumentami faktycznie dyskutowac nie można....tak jak z takimi, iż Rosja to kraj demokratyczny, pełny swobód, chciał dla Polski i Polaków dobrze przez pare ostatnich stuleci, stąd Katyń, Ostaszkowo..i inne...
jeśli już......nie jest to kwestia wiary...ale może warto się zastanowic...mozna odrzucic, a później się zdziwic..... |
|
|
|
 |
exa
Nowicjusz

|
|
|
|
 |
user [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 23 Paź, 2007
|
|
|
Exa, nam jest potrzbna gombrowiczowszczyzna a nie sienkiewiczowszczyzna I pragmatyzm, pragmatyzm na litość boską. Wielkie słowa są bardzo ładne i okrągłe do wymówienia, tylko wciąż są słowami, mogą uwodzić tylko, to jest owo baratim intelektualistów... |
|
|
|
 |
exa
Nowicjusz

|
Wysłany: Czw 25 Paź, 2007
|
|
|
ciekawe, że "okrągłe słowa" nie przeszkodziły jakoś w/w panu zostac kim został....
nie wiem czemu ludzie uwierzyli, że przywiązanie do tradycji, historii i patriotyzm nie idzie w parze z postępem...
i my i nic co czynimy, nie bierze sie z powietrza...tylko jest zaczepione gdzieś w przeszłości...i niczego nie hamuje....
naprawdę jedno drugiemu nie przeszkadza......... |
|
|
|
 |
user [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 25 Paź, 2007
|
|
|
No to propaguj przywiazanie do tradycji akurat w tym miejscu . Czyli mam palić machorkę, patriotycznie zaciągać się jakimś sianem lubelskim? A historycznie to może w ogóle mam nie palic, bo Piast o ile wiem mógł co najwyżej z lisci rzepy/chrzanu sobie coś ukręcić. Polskie macanudo nie istnieje Exa, pragmatyzmu i elastyczności życzę I jak słyszę bądź czytam o patriotyzmie, tradycji i historii to mam odruch wymiotny, bo to gadanie, gadanie, gadanie puste i licytacja, kto ładniej powie. |
|
|
|
 |
Jacek Uchryń
Ekspert Aficionado

Zaproszone osoby: 1
Dołączył: 14 Cze 2007 Posty: 1434 Otrzymał 25 piw(a) Skąd: L. USA
|
Wysłany: Pią 26 Paź, 2007
|
|
|
user napisał/a: | I jak słyszę bądź czytam o patriotyzmie, tradycji i historii to mam odruch wymiotny, bo to gadanie, gadanie, gadanie puste i licytacja, kto ładniej powie. |
Czytałem to zdanie wielokrotnie i wciąż trudno mi uwierzyć ,że widzę to zdanie.Nie chcę przeinaczać tego zdania ale jak można mieć odruch wymiotny czytając o patriotyzmie,tradycji i historii?przecież to słowa-określenia kim jesteśmy,skąd pochodzimy .Dzięki tym określeniom możemy powiedzieć ,że jestem Polką/Polakiem , że mam własną małą ojczyznę w sercu i umyśle .
Patriotyzm,tradycja nie przeszkadzały nowo napływającym amerykanom w budowie kraju gdzie dziś ludziom żyje się normalnie i nam Polakom też nie powinno przywiązanie do tradycji i historii wadzić w osiągnięciu tego tak popularnego zdania w Polsce .Popieram zdanie Exy ,że przeszłość i pamięć o niej nie wyklucza rozwoju a co ważniejsze palenia świetnych cygar |
|
|
|
 |
user [Usunięty]
|
|
|
|
Jest takie przyslowie: '' Kot , który głośno miauczy, myszy nie łowi". Nie musze opowiadac na lewo i na prawo o patriotyzmie, historii, tradycji, przywiązaniu. Wystarczy, że to jest we mnie. Nie ma potrzeby gadać, gadać, gadać... |
|
|
|
 |
El Comandante
Ekspert Aficionado Administrator

Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 11
Wiek: 43 Dołączył: 14 Gru 2006 Posty: 2582 Otrzymał 185 piw(a)
|
|
|
|
ale można by pogadać albo młodszym wspomnieć czy ich odpowiednio nastawić, tak żeby nie zapomnieli, że coś takiego istnieje inaczej może nam tu w kraju zawiać obojętnością i olewatorstwem, chociaż niestety już chyba dawno zawiało |
|
|
|
 |
Bruno [Usunięty]
|
|
|
|
O ile dobrze zrozumiałem b]usera[[/b] , jemu nie chodziło o negowanie treści, a tylko formy. Bo faktycznie forma, w której niektórzy podaja treści patriotyczne może raczej zniechęcić niz zainteresować młodych ludzi, np. RM i cały Kaczystanska mowa. |
|
|
|
 |
unknown
Początkujący Aficionado

Wiek: 60 Dołączył: 20 Kwi 2007 Posty: 273 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Olsztyn
|
|
|
|
Zgadzam się z userem.
Jest patriotyzm - to co mam w sercu i patriotyzm - to czym bezczelny polityk próbuje zagonić mnie do urny wyborczej.
Dla niektórych to tylko instrument do zdobycia i utrzymania władzy.
Nasi obecni "politycy-patrioci" to gęby pełne frazesów - nic więcej.
Pojęcie patriotyzmu w ustach tych polityków to taki elektryczny pastuch - można wygodnie kontrolować stado bezmyślnego bydła.
Celem jest władza.
PS.
Nie cierpię propagandy.
Ten wątek ma taki cel.
Wydaje mi się, że to forum powinno być wolne od takich "tresci". |
|
|
|
 |
|
Reklamator
|