|
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Pią 26 Paź, 2007
|
|
|
Dokładnie, z patriotyzmem jest tak samo jak z wiarą. Jest pięknie jeśli jest, ale gdzieś w nas, w środku, nie na afiszach i ustach polityków.
Fakt faktem wątek zaczyna robić się średnio ciekawy. |
|
|
|
 |
Josephros
Doświadczony Aficionado szara eminencja ;d

Obecności na FOSCA: 3
Wiek: 39 Dołączył: 17 Gru 2006 Posty: 917 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Lublin
|
|
|
|
jeśli chodzi o urnę wyborczą to jest to prawo ale patrząc od strony patriotycznej to obowiązek |
_________________ Tempus fugit, aeternitas manet |
|
|
|
 |
battalion
Nowicjusz niewyspany

Wiek: 43 Dołączył: 14 Gru 2006 Posty: 97 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Poznań
|
|
|
|
szpooler napisał/a: | Dokładnie, z patriotyzmem jest tak samo jak z wiarą. Jest pięknie jeśli jest, ale gdzieś w nas, w środku, nie na afiszach i ustach polityków.
Fakt faktem wątek zaczyna robić się średnio ciekawy. |
Człowiek nie nabędzie świadomej postawy obywatelskiej i jakiegos poczucia patriotyzmu przez osmozę z powietrza. Uważam, że nalezy o tym mówić i także politycy powinni o tym dyskutować. |
|
|
|
 |
Gość
|
|
|
|
Wybacz battalion, ale mając wybór uczenia się patriotyzmu od naszych polityków, lub jak to zręcznie nazwałeś przez osmozę z powietrza to wybór dla mnie jest jasny. Nie będzie mnie uczył patriotyzmu ktoś, kto szacunku dla drugiego Polaka ma tyle, co ja mam podziwu dla dżdżownicy. |
|
|
|
 |
maciejslu [Usunięty]
|
|
|
|
A ja mam dla dżdżownic wielki podziw
A co do nauki patriotyzmu przez osmozę, jak to ujął Battalion; może faktycznie tak się nie da, ale w szkole też nikt tego nie nauczy.
Według mnie nauka patriotyzmu odbywa się w domu, w kręgu przyjaciół, poprzez poszanowanie tradycji i wiedzę o historii własnej i innych narodów. |
|
|
|
 |
Gość
|
|
|
|
maciejslu napisał/a: | A ja mam dla dżdżownic wielki podziw |
Czyżbyś był wędkarzem?
maciejslu napisał/a: | A co do nauki patriotyzmu przez osmozę, jak to ujął Battalion; może faktycznie tak się nie da, ale w szkole też nikt tego nie nauczy. |
Ależ nie, nauczy, nauczy. Sienkiewiczem i Mickiewiczem. Czyli uczy się nas formy patriotyzmu sprzed około 150- 160 lat. Bo przecież świat się nie zmienia, więc patriotyzm też nie.
maciejslu napisał/a: | Według mnie nauka patriotyzmu odbywa się w domu, w kręgu przyjaciół, poprzez poszanowanie tradycji i wiedzę o historii własnej i innych narodów. |
I tu się zgadzam w 100%. Z takich ciekawostek. W 1996 roku (czyli mając całe 8 lat) byłem z rodzicami na wakacjach w Niemczech. Mieszkali oni zaraz obok ogródków działkowych. To co mnie zaskoczyło, to to, że na większości domków była zawieszona flaga Niemiec. Mówię, Mamo, zróbmy to samo jak przyjedziemy do domu, zawieśmy sobie Polską. NIE. Dlaczego? Bo nie można. Nie można oddać szacunku najważniejszemu dla mnie symbolu Polskości jakim jest flaga. Można bodaj od 2 czy 3 lat.
To jeszcze nic. Całkiem niedawno, bo w końcu w ostatnią niedzielę, flag było wywieszonych od groma na komisjach wyborczych. Ale to co było tam wywieszone, flagę przypominało tylko z nazwy. Szmata- to pasowałoby bardziej. Podarte, krzywe, wyblakłe, nie wspominam już o tym, że przepisowych (bo wszak jest ustawa, która to bardzo dokładnie reguluje) wymiarów, lub chociaż stosunku wysokość/szerokość to one nigdy nie widziały. To jest szacunek dla symbolu narodowego? To jest patriotyzm, którego uczą nas politycy, samorządowcy? To ja dziękuję. Ja chcę osmozy z powietrza. |
|
|
|
 |
exa
Nowicjusz

Wiek: 53 Dołączył: 03 Lip 2007 Posty: 53 Skąd: Ł/K-P/Wlkp/Lub.
|
Wysłany: Pon 29 Paź, 2007
|
|
|
wypowiedź ostatnia jest aktualną
pozdr
s |
|
|
|
|
 |
Josephros
Doświadczony Aficionado szara eminencja ;d

Obecności na FOSCA: 3
Wiek: 39 Dołączył: 17 Gru 2006 Posty: 917 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Lublin
|
|
|
|
wzbudza emocje bo dla każdego ten termin oznacza co innego a w zasadzie nie tyle oznacza co każdy inaczej przejawia patriotyzm, jeden pójdzie na wybory, inny wywiesi flage, a trzeci uważa że nie ma jak być patriotą bo dla niego jedyny przejaw patriotyzmu to walka z bagnetem na ramieniu o wolność ojczyzny, zakładając temat polityczno-historyczny napewno liczyłaś się z tym że wzbudzi on nie tylko dyskusje ale i emocje |
_________________ Tempus fugit, aeternitas manet |
|
|
|
 |
exa
Nowicjusz

|
|
|
|
dziękuję Josepheros , pomogłeś mi podjąc decyzję...
sugerowano mi równiez propagandę, np patriotyzmu ...zatem temat zostaje tylko historyczny.....
jak zwykle serdecznie pozdrawiam )
sylwia
ps
zachęcam również aby umieszczac linki do ciekawych tematów... |
|
|
|
 |
exa
Nowicjusz

|
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado

Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 8
Wiek: 42 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1890 Otrzymał 287 piw(a) Skąd: Kościan
|
Wysłany: Pią 02 Lis, 2007
|
|
|
Faktycznie stronka jest rewelacja
Super ktos to zrobil...a galeria, miodzik |
|
|
|
 |
tomaal
Początkujący Aficionado

Obecności na FOSCA: 4
Wiek: 36 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 236 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Pią 02 Lis, 2007
|
|
|
Niezłe...
Józef Piłsudski powiedział kiedyś: mam w d.... prawicę i lewicę. Mnie chodzi o państwo.
Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
exa
Nowicjusz

|
Wysłany: Sob 03 Lis, 2007
|
|
|
wiedziałam, ze sie spodoba
pozdr
s |
|
|
|
 |
exa
Nowicjusz

|
|
|
|
 |
unknown
Początkujący Aficionado

Wiek: 60 Dołączył: 20 Kwi 2007 Posty: 273 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: Nie 04 Lis, 2007
|
|
|
Exa, jakie cygaro ostatnio paliłaś? |
|
|
|
 |
exa
Nowicjusz

|
Wysłany: Pon 05 Lis, 2007
|
|
|
oj...i masz....dostałam reprymendę ...
nie denerwuj sie unknown...postaram sie poprawic ....
pozdr
s |
|
|
|
 |
unknown
Początkujący Aficionado

Wiek: 60 Dołączył: 20 Kwi 2007 Posty: 273 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: Pon 05 Lis, 2007
|
|
|
No to co z tym paleniem? |
|
|
|
 |
bystry
Aficionado

Obecności na FOSCA: 6
Wiek: 35 Dołączył: 02 Wrz 2007 Posty: 615 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Łódź
|
Wysłany: Nie 25 Lis, 2007
|
|
|
Ma ktoś może dostęp do mapy hipotetycznego podziału I RP po traktacie z Radnot? Nie mogę znaleźć nigdzie. Z góry dzięki |
|
|
|
 |
exa
Nowicjusz

|
|
|
|
 |
bystry
Aficionado

Obecności na FOSCA: 6
Wiek: 35 Dołączył: 02 Wrz 2007 Posty: 615 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Łódź
|
Wysłany: Nie 25 Lis, 2007
|
|
|
Szukam ale nie widzę żeby było. Ten traktat nie wszedł w życie to może go nie być na stronie o dziedzictwie Polski. Ale poszukam jeszcze. Dzięki za ciekawy link, jeśli nie teraz, to kiedyś na pewno się przyda |
|
|
|
 |
|
Reklamator
|
Wysłany: Reklama
|
|
|
|