Aby korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować TUTAJ
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Rejestrując się na forum uzyskujesz m.in. rabaty na cygara u forumowych partnerów (sklepy cygarowe). Zapraszamy!

Cigar Aficionado
autologowanie:
Witaj na forum Cigar Aficionado! Aby uzyskać pełny dostęp zaloguj się lub zarejestruj.

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: czytasz, ksiazki, ktore

Książki które czytasz
Autor Wiadomość
Bler
Aficionado

Otrzymał 410 piw(a)
Wysłany: Pią 14 Gru, 2012   

Borsuk napisał/a:
hehe własnie jestem na 406 stronie Miecza prawdy :) tzn zmęczył mnie wątek miłosny, już za stary jestem na to :) , równocześnie czytam jeszcze ze 4 książki, coby mieć gatunkowe zróżnicowanie :)

Rozumiem, że pierwszego tomu?

Borsuk
Początkujący Aficionado
Mlaskmlask-mniammniam:)

Obecności na FOSCA: 3
Otrzymał 75 piw(a)

Tia :) chociaż tak jak napisałem, chyba już wyrosłem z czytania o miłostkach nastolatków i napadach bezwzględnej chuci :) i jak to czytam to trochę czuję się jakbym w tajemnicy przed rówieśnikami wybrał się do wesołego miasteczka na karuzele dla dzieci :)

Bler
Aficionado

Otrzymał 410 piw(a)

Co kto lubi - to jednak kawał porządnego fantasy. Wręcz ciężko o lepsze ;-)

Borsuk
Początkujący Aficionado

Otrzymał 75 piw(a)

Bankowo, tak samo seria Miecz przeznaczenia Goodkind'a, też się w tym zaczytywałem i cała seria ze świata Krondoru. To chyba była moja pierwsza prawdziwa fantasy, od której zakochałem się w gatunku.

Ostatnio kupiłem 4tą cześć Grzędowicza, Pan Lodowego ogrodu, ale zostawiam sobie na deser. Oprócz tego pasuje mi hard fantasy/sci fi - Żambocha, serie o Koniaszu, seria Sopel, nie pamiętam autora. Seria JFK Żambocha, albo bardzo fajna w stylistyce skwaszonych komiksów seria Stalowego Szczura. Ogólnie sporo jest nowych polskich autorów, głównie z wydawnictwa Fabryka słów, których warto czytać. Np nowa seria ze świata Achaii, Cesarzowa Achaja (chyba) Ziemiańskiego, po prostu zjadłem ją w kilka momentów (ponad 600-700 stron).
Jedyną wadą tego wydawnictwa jest wyłudzanie pieniędzy od czytelników i łamanie książek na pół, tzn wszystkie książki Żambocha są u nich wydane w dwóch tomach, średnio po 35-40 złotych, a w oryginale to jedno tomowe powieści.

Bler
Aficionado

Otrzymał 410 piw(a)

Borsuk napisał/a:
Bankowo, tak samo seria Miecz przeznaczenia Goodkind'a
???

Miecz Przeznaczenia to opowiadania Sapkowskiego...

Miecz Prawdy to wieloksiąg Goodkinda (o którym właśnie piszemy)...

A Fabryka Słów też mi pasuje - dobrze dobierają swoje pozycje, więc wiekszość można kupować w ciemno.

Achaję (3 tomy) łyknąłem dawno - mówisz, że dalsze książki z serii też dobre?

Zamboch czeka grzecznie na swoją kolej na regale...

Borsuk
Początkujący Aficionado

Otrzymał 75 piw(a)

Bler napisał/a:
Borsuk napisał/a:
Bankowo, tak samo seria Miecz przeznaczenia Goodkind'a
???

Miecz Przeznaczenia to opowiadania Sapkowskiego...

Miecz Prawdy to wieloksiąg Goodkinda (o którym właśnie piszemy)...

.

coś mi się pokręciło :)
gdzieś dzwoniło... lol... w każdym razie czytałem kiedyś po angielsku serie o mieczach :)
nie mogę sobie za cholerę przypomnieć autora :)

A nowa Achaja jest git, tylko szkoda, że nia ma od razu 3ch tomów :) Znowu trzeba czekać.

Bler
Aficionado

Otrzymał 410 piw(a)

To ja zaczekam z rozpoczęciem aż będą 3 tomy... Mam dość czekania na każdy kolejny ;-)

A Grzędowicz - 3 tomy przeczytane, 4. w planach.

Stasiakov
Początkujący Aficionado

Otrzymał 211 piw(a)
Wysłany: Wto 18 Gru, 2012   

A ja właśnie jest w trakcie lektury Jacka Dukaja pt. Lód. Książka dość ciekawa opowiada o ziemi spowitej lodem w latach dwudziestych XX wieku, gdzie I wojna Światowa nie miała miejsca. Gatunek trudny do określenia bo to trochę książka historyczna, trochę fantasy i tak by można wymieniać.
Język dość trudny także książka do łatwych nie należy, do tego dochodzi duża objętość, więc dla rozluźnienia sytuacji równolegle czytam Bez Pożegnania Cobena :D

VileVicar
Ekspert Aficionado
Non serviam

Obecności na FOSCA: 6
Otrzymał 1099 piw(a)

Dukaj to duże wyzwanie.

Historyczna książka to nie jest, raczej tylko maniera w niej stylizowana na epokę.

Ogólnie historia alternatywna, ale zdecydowanie literatura hard sci-fi, lecz przy użyciu nietypowych środków wyrazu.

Dukaj w ogóle wymaga skupienia i specjalnego podejścia i po prostu polubienia. Lód, czy wcześniejsze powieści (Inne pieśni, Czarne oceany, Perfekcyjna niedoskonałość) - to literatura nierozrywkowa - wymaga non stop nadwerężania szarych komórek i "przetrawiania" treści.

Uważam Dukaja za wybitnego, to nasz najlepszy pisarz fantastyki po Lemie. Jakby popatrzeć na poletko, to jest Dukaj, potem długo nic, potem parę nazwisk typu Grzędowicz, Szostak, Twardoch, Orbitowski, Kołodziejczak, Ziemkiewicz...po drodze był jeszcze Sapkowski, ale chyba nie za dobrze się miewa z pomysłami i się zdewaluował.

Ja obecnie kończę akurat pozycję utytułowanego autora
Marek Huberath - Portal zdobiony posągami

Dziwna, to mało powiedziane, lubię takie dziwactwa.

Stasiakov
Początkujący Aficionado

Otrzymał 211 piw(a)

Faktycznie z tą historią to nad wyraz. Co do fantastyki i jej pochodnych to szerze powiem, że dopiero raczkuję i powoli się do niej przekonuję ale naprawdę powoli. Gustuję raczej w thrillerach pełnych suspensu.
Co do Dukaja to moja pierwsza książka i faktycznie przez pierwsze kilkadziesiąt stron nie wiedziałem co, i o czym czytam. Nie ma chwili wytchnienia umysłowego w tej książce :P

Borsuk
Początkujący Aficionado

Otrzymał 75 piw(a)
Wysłany: Śro 19 Gru, 2012   

Z Dukajem jest jak tak jak piszecie :) trzeba się skupić i zrozumieć tempo, nie są to łatwe książki. Wybitnie napisane, tak jak napisał VV, hard sci fi i zdecydowanie po nim długo nikt :)

Ja czytałem do 5 rano Diament Mastertona, nadal ledwo widzę na oczy...
Opowieść o poszukiwaczach diamentów w afryce południowej 1870tych lat. Mega wciągająca książka, zupełnie odmienna od dotychczasowych książek tego autora. Nie horror, nie erotyk, po prostu powieść historyczna z dużą dozą dramatu i przygody. Chętnym polecam.

Stasiakov
Początkujący Aficionado

Otrzymał 211 piw(a)
Wysłany: Śro 19 Gru, 2012   

oo to muszę sobie zapamiętać tytuł, bo kilka książek mastertona przeczytałem i tylko jedna coś ponad przeciętną sobą reprezentowała .... bodaj Trans Śmierci. Reszta byla na jedno kopyto i jak pisałem mocno przeciętna (może wpływ miał na to fakt że były z jednej serii :P )

korea83
Ekspert Aficionado

Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 8
Otrzymał 287 piw(a)
Wysłany: Pon 31 Gru, 2012   

Chłopaki, połykam ostatnio "Pana lodowego ogrodu" i jestem załamany tym jak szybko znikają kolejne strony. Jedynym pocieszeniem dla mnie jest fakt, że czwarty tom to ponad 800 stron :mrgreen: Możecie polecić coś w podobnych klimatach?? Bo szczerze przyznam, że dawno nie trafiłem na nic co tak dobrze mi się czyta :) Ratujcie bo koniec książki coraz bliżej ;)

mój status

VileVicar
Ekspert Aficionado
Non serviam

Otrzymał 1099 piw(a)
Wysłany: Pon 31 Gru, 2012   

Miło słyszeć, Michał. Pomyślę nad tym zagadnieniem.

korea83
Ekspert Aficionado

Otrzymał 287 piw(a)
Wysłany: Sob 05 Sty, 2013   

No i stało się niestety, choć bardzo starałem się "oszczędzać" to Pan lodowego ogrodu został przeczytany. Ze swojej strony bardzo polecam bo to kawałek naprawdę świetnego czytania :cool1: Chociaż i tak uważam, że te 4 tomy to zdecydowanie za mało ;)

Krzysztof, masz jakieś propozycje?? Bo coś bym dalej poczytał, a nie wiem za co się zabrać :P

mój status

Bler
Aficionado

Otrzymał 410 piw(a)

Ja właśnie kończę "Ostatnia Noc w Twisted River" Irvinga. Zal tym bardziej, ze czytałem już wszystko inne tego autora chyba...

VileVicar
Ekspert Aficionado
Non serviam

Otrzymał 1099 piw(a)

korea83 napisał/a:
No i stało się niestety, choć bardzo starałem się "oszczędzać" to Pan lodowego ogrodu został przeczytany. Ze swojej strony bardzo polecam bo to kawałek naprawdę świetnego czytania :cool1: Chociaż i tak uważam, że te 4 tomy to zdecydowanie za mało ;)

Krzysztof, masz jakieś propozycje?? Bo coś bym dalej poczytał, a nie wiem za co się zabrać :P

na przykład
Dan Simmons. Dylogia Ilion/Olimp. Tetralogia Hyperion Cantos - Hyperion. Zagłada Hyperiona Endymion. Triumf Endymiona

China Miéville. trylogia Nowe Crobuzon - t.1 Dworzec Perdido. - etc.

Matthew Stover - Akty Caine'a (tetralogia na razie) - Bohaterowie umierają.
Ostrze Tyshalle'a. Akty Caine'a. Prawo Caine'a

Tad Williams - tetralogia Inny Świat t.1 Miasto Złocistego Cienia etc.

te książki to potęga...

trochę poboczna działka ___
Może Joe Abercrombie trylogia Pierwsze prawo... może Robert Wegner...Opowieści z meekhańskiego pogranicza bardzo daje radę... Feliks W.Kres - Księga Całości

korea83
Ekspert Aficionado

Otrzymał 287 piw(a)
Wysłany: Nie 06 Sty, 2013   

Wielkie dzięki za rady, sprawdzę sobie autorów, których wymieniłeś i najpewniej też poczytam ;)

mój status

danmal
Początkujący Aficionado

Otrzymał 143 piw(a)
Wysłany: Pią 01 Mar, 2013   

Aktualnie kończę: Walter Isaacson Steve Jobs

Zdecydowanie polecam, dodam iż nie jestem fanem iPadów, iPhonów, iCzegokolwiek. Książka rewelacyjna. Czyta się przyjemnie, chętnie się wraca, wyzwala u mnie myśli o podboju świata, a to bardzo pożądany efekt :) Zakup w 100% udany :cool1:

Stasiakov
Początkujący Aficionado

Otrzymał 211 piw(a)
Wysłany: Wto 05 Mar, 2013   

To ja może powiem, że ostatnio mam chrapkę na polskich autorów i tak sobie ich mieszam z innymi. Konsekwencją tego, jest niemałe zainteresowanie panem Krzysztofem Kotowskim. Z tego co się zdążyłem zorientować to specjalizuje się w jakiś takich sensacjo/thrillerach z domieszką fantasy. Może książki nie są jakoś dopracowane na tip top i niektóre zdarzenia trzeba po prostu przyjąć jako fakt, ale czyta się je szybko i ze szczerym zaciekawieniem (przynajmniej ja mam takie odczucia).
Dlatego fanów "Kodu da Vinci" odsyłam do trylogii Kotowskiego - "Kapłan"

Reklamator

Wysłany:    Reklama

Odpowiedz do tematu