|
Autor |
Wiadomość |
lechu(Cham!)
Nowicjusz RyJ lover ^^

|
Wysłany: Czw 20 Wrz, 2007
|
|
|
strix napisał/a: | Kacper napisał/a: | W zapałkach też jest coś takiego specyficznego, lubię je. Dziś chyba niewiele osób używa zapałek, nie? Nawet pomijając miłosników cygar, fajek - ale po prostu zwykłych palaczy petów.
Dawno nie widziałem. |
Odgrzeje moze temat ale co tam, po kilku miesiacach mojej przygody z cygarami musze przyznac ze zapalniczka mi po prostu przestala pasowac. Jest cos klimatycznego w tych dlugich zapalkach cygarowych. Siedzisz w przytulnej kafejce (polubilem La Cubana Tabakiera w CH Bestmall- Warszawa), w glebokim skorzanym fotelu, odpalasz zapalke, czekasz az lepek sie wypali, patrzysz w plomien, spokojny, zloltawy (a nie w palnik do ciecia szyn - to dodaje uroku calej ceremonii . Rowniez w domu preferuje zapalki. Przy odrobinie wprawy mozna sie nauczyc odpalac rowno kazde cygaro. Zapalniczka 3 palnikowa lezy i sie kurzy, choc przyznam ze nia latwiej jest odpalac rownomiernie grube cygara
Pozdr,
strix |
true.. true.. true...
a pozatym jak ktos juz wspomniał , rozpalanie grila taką zapałką jest łatwiejsze, czy tez ogniska, albo do kominka faktem jest ze taką zapałą w wietrzny dzien outdoor odpada, ale akurat z tym nie ma problemu, w wietrzne dni nie pale xD
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Klepitko
Ekspert Aficionado

Zaproszone osoby: 1
Wiek: 51 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 1976 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pią 21 Wrz, 2007
|
|
|
A ja nadal wole zapalniczke i to nie żarową a fajkową. Jestem do niej sentymentalnie przywiązany i może to dlategp |
_________________ Prysnął czar ,mózg bez życia, jeno cygaro, fajka i trunek do wypicia |
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 8
Wiek: 42 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1890 Otrzymał 287 piw(a) Skąd: Kościan
|
|
|
|
A takie pytanie (moze glupie) czym sie rozni taka fajkowa zapalniczka od zwyklej?? Jakos inaczej jest plomien skierowany zeby latwiej bylo zapalac czy jak?? |
|
|
|
 |
Klepitko
Ekspert Aficionado

|
|
|
|
Zgadza się płomień jest do boku i zawsze ładniej to wygląda |
_________________ Prysnął czar ,mózg bez życia, jeno cygaro, fajka i trunek do wypicia |
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 8
Wiek: 42 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1890 Otrzymał 287 piw(a) Skąd: Kościan
|
|
|
|
A to sa zapalniczki z takim zwyklym plamieniem czy zarowe tez sa?? |
|
|
|
 |
Klepitko
Ekspert Aficionado

|
|
|
|
Tylko ze zwykłym. podpalasz pod kątem 45 stopni |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pon 29 Paź, 2007
|
|
|
Pozwolę sobie odgrzać temat, jako że pierwszy raz rozpaliłem cygaro zapałką- to jest TO! Żadna zapalniczka z 1000 bajerów nie jest w stanie rozpalić tak cygara jak zwykła, drewniana, długa zapałka Ale mimo wszystko na wietrze (generalnie outdoors) nie wyobrażam sobie... |
|
|
|
 |
Sergiej
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 13
Wiek: 36 Dołączył: 03 Lis 2007 Posty: 1337 Otrzymał 100 piw(a) Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto 06 Lis, 2007
|
|
|
ja tez preferuję zapałki, idealne są długie zapałki Davidoffa które dostałem do zakupów z trafiki, niestety już mi się kończą i przy okazji najbliższych zakupów bede sie musiał usmiechnąć i poprosić o kilka paczek poza tym mam wiele zapałek Dannemann, ale są krótkie i już nie tak dobre. |
|
|
|
 |
Vincent
Aficionado

|
Wysłany: Wto 06 Lis, 2007
|
|
|
Zapałki maja swój klimat. Trzeba tylko uważać , aby po zapaleniu odczekać chwilę do wypalenia się siarki. Fajna rzecz, jedni będą lubić zapalanie zapałkami, inni zapalniczką. Dla mnie najwygodniejsza jest zapalniczka żarowa i takiej wersji się będę trzymał |
|
|
|
 |
Bruno [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 24 Sty, 2008
|
|
|
Trzeba być przygotowanym na różne okoliczności przyrody i mieć pod ręką zapałki i dobrą zapalniczke. |
|
|
|
 |
bystry
Aficionado

Obecności na FOSCA: 6
Wiek: 35 Dołączył: 02 Wrz 2007 Posty: 615 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Łódź
|
|
|
|
Jak dla mnie zapałki są najlepsze. Przede wszystkim dlatego, że zazwyczaj odpalam metodą 3 zapałek. Czasami odpalam żarową, którą dostałem w gratisie. Zwykłą gazową nie lubię, a benzynową (mimo, że mam Zippo) odpaliłem tylko raz, ale początek było czuć benzyną |
|
|
|
 |
Klepitko
Ekspert Aficionado

|
|
|
|
Benzyna odpada mam taką fajkową i kiedyś odpaliłem nią cygaro. Waliło jak sto diabłów. Będę się musiał jej pozbyć |
|
|
|
 |
Bank
Nowicjusz

|
Wysłany: Sob 12 Kwi, 2008
|
|
|
Ja też preferuje zapałki. Palę cygara dla relaksu, w domu, wtedy gdy się nigdzie nie śpieszę, najcześciej w weekend. Moim zdaniem zapalniczka a szczególnie żarowa to profanacja cygarowego misterium.
Lubię powoli podgrzewać cygaro zapałkami.
Niewiem czy widzieliście film o zapalaniu cygar zapałkami:
http://link.brightcove.co...ctid=1315783144
Bardzo mi pasuję technika Trzech Zapałek. Nauczyłem się też obracać powoli cygaro w palcach prawej dłoni co robi duże wrażenie, zwłaszcza na Paniach:-) |
|
|
|
 |
highflyer
Początkujący Aficionado

Wiek: 35 Dołączył: 17 Lis 2007 Posty: 182 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Łódź
|
|
|
|
racja metoda trzech zapałek jest chyba najlepszą opcją na podpalanie cygara. Chociaż ostatnio sporo osób na forum mówi, że nie widzi różnicy. |
_________________ pozdrawiam,
Filip |
|
|
|
 |
pepeel [Usunięty]
|
|
|
|
Dla mnie najlepsza opcja to zapalniczka zarowa. Szybko, łatwo i przyjemnie
 |
|
|
|
 |
highflyer
Początkujący Aficionado

|
|
|
|
no i nawet zwisając do dołu głową można cygaro podpalic... hehe |
Filip |
|
|
|
 |
Jacek Uchryń
Ekspert Aficionado

Dołączył: 14 Cze 2007 Posty: 1434 Otrzymał 25 piw(a) Skąd: L. USA
|
|
|
|
Metoda trzech zapałek ma wielu miłośników i swój temat na naszym forum |
|
|
|
 |
profes
Nowicjusz

|
|
|
|
Tez jestem fanem zapalek, ale zblizajacy sie okres palenia w plenerze zmusza mnie do zakupu zapalniczki.
Stwierdzilem, ze kupno normalnej zarowej zapalniczki nie lezy w mojej nonkonformistycznej naturze i postanowilem siegnac po srodki bardziej radykalne.
Moj wybor padl na ten oto przyrzad:
http://www.sklep.avt.com....wy+stojacy.html
Jak juz do mnie dotrze, to podziele sie wrazeniami z uzytkowania. |
_________________ Jestem z Warszawy i jestem z tego dumny. |
|
|
|
 |
highflyer
Początkujący Aficionado

|
|
|
|
Przed chwilą na spotkaniu łódzkim Jędręk wspomniał o nowym produkcie Zippo- Zippo Blu. Jest to zaplaniczka dośc oryginalna jak na tą firmę ponieważ jest żarowa. Proszę tutaj link : ZIPPO BLU |
Filip |
|
|
|
 |
Mateusz
Początkujący Aficionado Cigar&Pipe conesseur

Obecności na FOSCA: 1
Wiek: 36 Dołączył: 22 Cze 2007 Posty: 484 Otrzymał 12 piw(a) Skąd: Jaworzno/ Kraków
|
|
|
|
przed chwila to kolega profes mi ja odradził |
|
 |
|
Reklamator
|
Wysłany: Reklama