|
Autor |
Wiadomość |
lunka01
Doświadczony Aficionado


Zaproszone osoby: 1
Wiek: 44 Dołączył: 01 Kwi 2013 Posty: 959 Otrzymał 447 piw(a) Skąd: Delgany
|
Wysłany: Wto 16 Gru, 2014 Grzane Piwo
|
|
|
Postanowilem podzilic sie przepisem na grzanca ktory bardzo mi pomaga na przeziebienie jak i jest po prostu smaczny.
Najlepsze nie wiem czemu jest piwo Tyskie, stsowalem rozne tyskie jednak najlepsze do grzanca.
do tego:
Kilka platkow swierzego imbiru,
Solidna lycha dobrego spadziowego miodu.
Laska cynamonu.
Pol pozadnego soczystego pomarancza
1/3 cytryny (zarowno pomarancz jak i cytryna ze skorka, pokroic w plastry)
3-5 gozdziki
gwiazdka anyzu
Kardamon (2 paczki, rozkruszyc) |
_________________ https://www.youtube.com/w...RDMMsy_BaUwOGjI
JAK CI SIE MOJ POST O D**** MARYNY NIE PODOBA TO WCISNIJ IKONKE IGNORUJ W PRAWYM GORNYM ROGU MOJEGO POSTU |
|
|
|
 |
blaugrana
Ekspert Aficionado


Wiek: 44 Dołączył: 17 Lut 2013 Posty: 1821 Otrzymał 1572 piw(a) Skąd: Galway, IE
|
Wysłany: Wto 16 Gru, 2014
|
|
|
Lunka
Uwielbiam grzańca, ale preferuję wino grzane.
Moj przepis jest dużo prostszy:
Wino czerwone (wytrawne), goździki, skórka pomarańczy i cukier brązowy - podgrzać, byle nie zagodować. Pić w dużych ilościach i w miłym towarzystwie (mam na myśli cygaro ) |
_________________ 💨💨💨💨💨💨💨 |
|
|
|
 |
AntZ
Aficionado


Wiek: 51 Dołączył: 03 Gru 2014 Posty: 714 Otrzymał 1361 piw(a) Skąd: Otwock
|
Wysłany: Wto 16 Gru, 2014
|
|
|
Lunka, a ten przepis to na 0,5L piwa?
|
_________________ UWAGA !!! Moje oceny smaku i jakości cygar - są moje.
Proszę się nimi nie sugerować dokonując wyboru przed zakupem, gdyż biorąc pod uwagę moje niesprecyzowane i specyficzne uwarunkowania organoleptyczne, opinie te mogą niezamierzenie wprowadzać w błąd.
 |
|
|
|
 |
nike21
Nowicjusz


Wiek: 43 Dołączył: 16 Sie 2014 Posty: 103 Otrzymał 142 piw(a) Skąd: Poznań
|
Wysłany: Wto 16 Gru, 2014
|
|
|
przetestuje choć może nie w całości w/g przepisu bo za dużo korzennych przypraw nie lubię. ale zapowiada się smakowicie
dzięki lunka za przepis |
|
|
|
 |
je2bnik
Aficionado


Obecności na FOSCA: 1
Wiek: 38 Dołączył: 18 Paź 2011 Posty: 758 Otrzymał 637 piw(a) Skąd: Radom/Warszawa
|
Wysłany: Wto 16 Gru, 2014
|
|
|
Piwko grzane uwielbiam, ale najlepsze jest takie w którym jest jeszcze gaz (w sensie bąbelki).
Jakie są wasze patenty żeby piwo w trakcie przygotowywania grzańca się nie pieniło
nadmiernie i pozostało chociaż delikatnie gazowane? |
|
|
|
 |
lunka01
Doświadczony Aficionado


Zaproszone osoby: 1
Wiek: 44 Dołączył: 01 Kwi 2013 Posty: 959 Otrzymał 447 piw(a) Skąd: Delgany
|
Wysłany: Wto 16 Gru, 2014
|
|
|
AntZ napisał/a: | Lunka, a ten przepis to na 0,5L piwa?
|
Tak
je2bnik napisał/a: | Piwko grzane uwielbiam, ale najlepsze jest takie w którym jest jeszcze gaz (w sensie bąbelki).
Jakie są wasze patenty żeby piwo w trakcie przygotowywania grzańca się nie pieniło
nadmiernie i pozostało chociaż delikatnie gazowane? |
mysle ze najlatwiej zagrzac 2/3 piwa i potem dolac 1/3 zimnego z puszki/butelki bezposrednio dokufla |
_________________ https://www.youtube.com/w...RDMMsy_BaUwOGjI
JAK CI SIE MOJ POST O D**** MARYNY NIE PODOBA TO WCISNIJ IKONKE IGNORUJ W PRAWYM GORNYM ROGU MOJEGO POSTU |
|
|
|
 |
Tomassino
Ekspert Aficionado


Obecności na FOSCA: 1
Wiek: 44 Dołączył: 07 Maj 2013 Posty: 1070 Otrzymał 1234 piw(a) Skąd: Siemiatycze
|
Wysłany: Wto 16 Gru, 2014
|
|
|
Lunka, a ja olałbym tego koncernowego sikacza i przetestował kilka wyrobów od tych dwóch wariatów z Brew Dog.
Może akurat jakiś lager chmielony na zimno, jakieś "kosmiczne" ale, oooo mocny imperial... Wiem, że w UK nie macie problemu z dotarciem do tych bardzo dobrych piw.
Nie zwlekałbym i eksperymentował na maxa, pozostawiając wodniste lagery i pilsy tam gdzie jest ich miejsce (na regałach sklepowych).
Może akurat jakościowa baza piwna totalnie zmieni takiego grzańca!
http://www.brewdog.com/
ps: osobiście przetestowałbym z hardcore ipa.
Zdrówka |
_________________ życie jest za krótkie żeby palić złe cygara...
i pić koncernowe lagery.
------------------------------
 |
|
|
|
 |
blaugrana
Ekspert Aficionado


Wiek: 44 Dołączył: 17 Lut 2013 Posty: 1821 Otrzymał 1572 piw(a) Skąd: Galway, IE
|
Wysłany: Wto 16 Gru, 2014
|
|
|
...ja od kiedy zacząłem oglądać Kopyra, nie kupiłem do tej pory koncerniaka
...ale jak będę w PL, to na bank wypiję Kasztelana (z sentymentu) |
_________________ 💨💨💨💨💨💨💨 |
|
|
|
 |
El Comandante
Ekspert Aficionado Administrator


Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 11
Wiek: 43 Dołączył: 14 Gru 2006 Posty: 2582 Otrzymał 185 piw(a)
|
|
|
|
 |
nike21
Nowicjusz


Wiek: 43 Dołączył: 16 Sie 2014 Posty: 103 Otrzymał 142 piw(a) Skąd: Poznań
|
Wysłany: Wto 30 Gru, 2014
|
|
|
z grzanym winem testowałem i najlepsze dla mnie jest to
ja zazwyczaj piję solo ale czasem wrzucałem pokrojone w cząstki pomarańcze lub mandarynki. |
|
|
|
 |
El Comandante
Ekspert Aficionado Administrator


Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 11
Wiek: 43 Dołączył: 14 Gru 2006 Posty: 2582 Otrzymał 185 piw(a)
|
|
|
|
 |
nike21
Nowicjusz


Wiek: 43 Dołączył: 16 Sie 2014 Posty: 103 Otrzymał 142 piw(a) Skąd: Poznań
|
Wysłany: Wto 30 Gru, 2014
|
|
|
a po swojemu to byle jakie czerwone słodkie i przyprawa do grzańca Kamis |
|
|
|
 |
El Comandante
Ekspert Aficionado Administrator


Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 11
Wiek: 43 Dołączył: 14 Gru 2006 Posty: 2582 Otrzymał 185 piw(a)
|
|
|
|
 |
nike21
Nowicjusz


Wiek: 43 Dołączył: 16 Sie 2014 Posty: 103 Otrzymał 142 piw(a) Skąd: Poznań
|
Wysłany: Wto 30 Gru, 2014
|
|
|
jak tak lubisz to czemu nie. Walduś Kiepski smarował śledzia dżemem
ja lubiłem to
są też smakowe jak malina, imbir, korzenne  |
|
|
|
 |
delle_alpi
Nowicjusz delle_Alpi


Obecności na FOSCA: 2
Wiek: 38 Dołączył: 26 Gru 2014 Posty: 69 Otrzymał 245 piw(a) Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Wto 30 Gru, 2014
|
|
|
Moje grzane piwo
Skladniki :
0.5 l. - piwo
2 żółtka od jajka
1/2 łyżeczki do herbaty - cynamon
4-5 goździków
Do piwa dodać cynamon, goździki, i mocno podgrzać ale nie zagotować. Utrzeć mikserem żółtka z 5-6 łyżeczkami cukru brązowego (kogel-mogel). Do utartych żółtek wlewać bardzo powoli gorące piwo ucierając mikserem ( Uwaga! Piwo wlewać do żółtek, nie odwrotnie!). Tak aby powstała na wierzchu piana. Rozlać do szklanek.
Do grzańca z jajkiem przekonał mnie kolega, dziś inaczej nie piję- do tego można dodać porto.
Co do grzanego wina, nigdy nie kupuję gotowca- kupuję wino jakiego mi nie szkoda, coś z Ameryki Południowej, tudzież Australii (wytrawne). Dobrą opcją może być np. Santa Carolina PREMIO- pułap 20- 25 zł.
Dodatki: Cynamon lub przyprawa do Piernika, cukier trzcinowy, goździki, pomarańcz, czasem rodzynki.
Nic skomplikowanego, generalnie warto pokombinować z dodatkiem Porto lub Rumu (brązowego)
;czasem robię grzańca z białego wina, oczywiście bez pomarańczy;wtedy lubię dodać miód i rodzynki, a całość obowiązkowo uwieńczam rumem. Przyprawy również delikatniej. Ten grzaniec nazywamy z kolegami Grzańcem Wilka Morskiego |
_________________ delle_Alpi |
|
|
|
 |
|