|
Autor |
Wiadomość |
Arkadiusz
Aficionado

Obecności na FOSCA: 12
Wiek: 37 Dołączył: 19 Sie 2007 Posty: 790 Otrzymał 299 piw(a) Skąd: Pabianice
|
Wysłany: Pią 21 Paź, 2011 Numizmatyka
|
|
|
Panowie, posiadam w swojej kolekcji kilka klaserów monet tak z Polski jak i z różnych zakątków świata. Chciałbym poznać choć przybliżoną wartość całej kolekcji. Tu więc pojawia się moje pytanie: czy ktoś się na tym zna i potrafiłby w przybliżeniu oszacować ile wszystkie monety mogą być warte?
Szukałem w internetowych katalogach numizmatycznych moich monet, ale zazwyczaj znajduję jedynie informacje dotyczące wolumenu, stopu/próby czy samego roku pochodzenia. Niestety nic więcej. Posiłkowałem się też serwisem allegro.pl , lecz są tam potworne rozbieżności w cenach.
Gdyby ktoś coś to dajcie znać. Dzięki. |
_________________ Mój mały kącik pełen pasji
http://bit.ly/ZajrzyjNaCygarowyPiwnyFanpage |
|
|
|
 |
człekoupiór
Początkujący Aficionado siesta

Wiek: 34 Dołączył: 10 Wrz 2009 Posty: 453 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: Płock/ Toruń
|
Wysłany: Pią 21 Paź, 2011
|
|
|
co do monet z Polski to polecam coroczne wydania katalogów Fisher'a
a wycenienie kolekcji nie jest takie proste z powodu tego, że monety są w różnych stanach, które determinują wartość a wycenienie całej kolekcji mogłoby trwać kilka do kilkunastu godzin... albo może nawet parę dni... Nie wiem jak głęboko siedzisz w kwestii numizmatyki, dlatego staram pisać prostym, zrozumiałym językiem
kiedyś trochę głębiej siedziałem w temacie, więc w razie pytań postaram się pomóc... ale moja wiedza też się trochę zdewaluowała |
_________________ "Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." - E. Hemingway
 |
|
|
|
 |
SzymonK
Aficionado

Obecności na FOSCA: 1
Wiek: 35 Dołączył: 10 Paź 2009 Posty: 554 Otrzymał 93 piw(a) Skąd: Kraków/Tarnobrzeg
|
Wysłany: Sob 22 Paź, 2011
|
|
|
Ja niestety nie pomogę, ale jeżeli będziesz chciał sprzedać monety to podrzuć proszę jakiś link. Jeżeli będą w dobrym stanie, może uda nam się dobić targu |
|
|
|
 |
damiance
Nowicjusz

|
Wysłany: Sob 22 Paź, 2011 Re: Numizmatyka
|
|
|
Arkadiusz napisał/a: | Panowie, posiadam w swojej kolekcji kilka klaserów monet tak z Polski jak i z różnych zakątków świata. Chciałbym poznać choć przybliżoną wartość całej kolekcji. Tu więc pojawia się moje pytanie: czy ktoś się na tym zna .......
Gdyby ktoś coś to dajcie znać. Dzięki. |
zajrzyj na forum numizmatyczne |
_________________ The two beautiful lesbians next door asked me what I would like for my birthday.
I was quite surprised when they gave me a Rolex. It was very nice of them, but I think they misunderstood me when I said, "I wanna watch." |
|
|
|
 |
|