Aby korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować TUTAJ
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Rejestrując się na forum uzyskujesz m.in. rabaty na cygara u forumowych partnerów (sklepy cygarowe). Zapraszamy!

Cigar Aficionado
autologowanie:
Witaj na forum Cigar Aficionado! Aby uzyskać pełny dostęp zaloguj się lub zarejestruj.

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: naglosnienie, pokoju

Nagłośnienie w pokoju
Autor Wiadomość
Highlander71
Ekspert Aficionado
The Thirsty Traveler

Obecności na FOSCA: 9
Otrzymał 484 piw(a)
Wysłany: Sob 31 Maj, 2008   

jaki model soniaka kupiłeś???

Oss
Początkujący Aficionado

Otrzymał 1 piw(a)

SONY STR-D265 - kilka postów wcześniej jest link do aukcji :)
Teraz jakieś podłogówki...

Klepitko
Ekspert Aficionado

Zaproszone osoby: 1
Otrzymał 2 piw(a)

Podłogówki do 13m chyba żartujesz wtedy najlepszy dzwięk będzie u sąsiada tylko monitory

Sergiej
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 13
Otrzymał 100 piw(a)

jeżeli już w ogóle jakiekolwiek kolumny to tylko monitory, a w ogóle to ja bym wszystko zamienił na słuchawki :P (ale nie sugeruj się tym, ja po prostu jestem słuchawkofilem). I będziesz miał troche roboty jak już kupisz monitory, choćby z umeblowaniem, dywanami, kwiatkami i innymi pierdołami, które wcale pierdołami nie są jeżeli chcesz mieć możliwość USŁYSZENIA, a nie tylko słuchania. Chociaż przy 13 metrach to i tak szału nie będzie, nie oszukujmy się. Dlatego też polecam słuchawki :)

http://www.zmiloscidohavan.pl/

Josephros
Doświadczony Aficionado
szara eminencja ;d

Obecności na FOSCA: 3
Otrzymał 3 piw(a)

z słuchawkami to lekkie przegięcie najprostrza droga do utraty słuchu ja ostatnio też stałem przed podobnym dylematem ale doszedłem do wniosku że lepiej kupić porządne głośniki komputerowe i karte muzyczną niż bawić w cały system nagłośnieniowy bo poprostu mam za mały pokój żeby się to sprawdziło

mój status

Klepitko
Ekspert Aficionado

Zaproszone osoby: 1
Otrzymał 2 piw(a)

Josephros napisał/a:
z słuchawkami to lekkie przegięcie najprostrza droga do utraty słuchu ja ostatnio też stałem przed podobnym dylematem ale doszedłem do wniosku że lepiej kupić porządne głośniki komputerowe i karte muzyczną niż bawić w cały system nagłośnieniowy bo poprostu mam za mały pokój żeby się to sprawdziło

Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości tematu z jednym małym wyjątkiem - zupełnie nie masz racji
po pierwsze słuchawki jeśli są otwarte psują słuchy tyle co zwykłe głośniki i nie mówimy tu o gniotach co się głęboko do uszu wpycha aby coś usłyszeć
Nawet pokój 10m można tak nagłosnić że mucha nie siada
A słuchawki i tak rools choc zdecydowanie najlepiej mieć jedno i drugie
Głośniki komputerowe to wiecie co sobie możecie znimi zrobić :mrgreen:

MARCINzPŁOCKA
Nowicjusz
biały czarnuch

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: Nie 01 Cze, 2008   

Sergiej napisał/a:
Chociaż przy 13 metrach to i tak szału nie będzie, nie oszukujmy się.

Samochod da się pięknie nagłośnić to i pokój 13metrów kw.

Sergiej
Ekspert Aficionado

Otrzymał 100 piw(a)
Wysłany: Nie 01 Cze, 2008   

jeżeli jest to normalny pokój który ma służyć do mieszkania, a nie tylko pokój audio i muszą się zmieścić w nim szafy, szafki, łózko, biurko etc. to nie jest to takie łatwe.

Cytat:
z słuchawkami to lekkie przegięcie najprostrza droga do utraty słuchu

nie nie nie nie nie. ;) owszem, jeżeli kupujesz dokanałowe lub douszne słuchawki i słuchasz z maksymalną głośnością to tak, może to popsuć słuch. jeżeli słuchawki są jednak konstrukcji otwartej lub nawet zamkniętej ale używanej z odpowiednim poziomem dźwięku to o słuch obawiać sie nie musisz

szpooler
Aficionado

Obecności na FOSCA: 2
Otrzymał 14 piw(a)
Wysłany: Śro 03 Wrz, 2008   

Sergiej- i cała reszta oczywiście też- planuję kupić jakieś w miarę ludzkie słuchawki, od razu mówię że do przenośnego sprzętu, ale nie chcę zakładać osobnego tematu.

Chciałem przeznaczyć na to ok. 200-250zł, wyczytałem, że Creativy Aurvana Live! dają radę, możecie mi coś na ich temat powiedzieć? Z góry mówię, że nazwa audiofil kojarzy mi się tylko z perwersją, a pojęcia z większości forum audio są dla mnie abstrakcją :)

mój status

tomaal
Początkujący Aficionado

Obecności na FOSCA: 4
Otrzymał 3 piw(a)

Znam kilka osób, które mają takie słuchawki. Niektórzy nawet od kilku lat (wtedy kosztowały jeszcze 3 razy tyle). I wszyscy zgodnie twierdzą, że są doskonałe. Sam bym takie wybrał. Są bardzo poręczne, wygodne. I co ważne: mają dożywotnią gwarancję, nawet na uszkodzenia mechaniczne!!!

Pozdrawiam

szpooler
Aficionado

Otrzymał 14 piw(a)

Mój problem polega na tym, że nie chcę już innych słuchawek niż takich pełnych, na ucho ;) Wokółusznych bodaj :P

mój status

pepeel
[Usunięty]

Tylko prosze kup zamkniete, a nie otwarte. Bedziesz przyjemniejszy dla otoczenia :P

szpooler
Aficionado

Otrzymał 14 piw(a)

Aurvany są zamknięte ;) Na tłumieniu też zależy mi dość mocno (w obie strony) bo słucham muzyki głównie w drodze na uczelnię i z powrotem, a 30-letnie Ikarusy za ciche nie są ;)

mój status

tomaal
Początkujący Aficionado

Obecności na FOSCA: 4
Otrzymał 3 piw(a)

Spoko, do końca tego roku wszystkie znikną z naszych ulic :)
Od poniedziałku już jeżdżą nowe Mercedesy :mrgreen:

Pozdrawiam

pepeel
[Usunięty]

Moj wspolokator mial otwarte, jakies profesjonalne sluchawki. Kur...., rownie dobrze mogl sobie muzyke na glosniakch puszczac :D

Sergiej
Ekspert Aficionado

Otrzymał 100 piw(a)

służę radą :)

Porty Pro nie są wokółuszne :) tylko nauszne, a to spora różnica, coś jak churchill i robusto ;)

główną kwestią jest to, bo może jednak warto się jeszcze zastanowić, czy mają być dokanałowe, czyli wsadzane bezpośrednio do ucha na sam skraj kanału usznego (niemal wszystkie z nich mają konstrukcję zamkniętą) (typu Creative ep-630, różne Shure, Westone, UE itp), czy wokółuszne zamknięte. Poza tym, czy chcesz je kupować w PL czy USA?

Jeżeli będę znał odpowiedzi na te pytania i jeszcze najlepiej rodzaj muzyki, którą głownie słuchasz, nie będzie problemu z określeniem tego, które słuchawki będą git :)

pepeel napisał/a:
Moj wspolokator mial otwarte, jakies profesjonalne sluchawki. Kur...., rownie dobrze mogl sobie muzyke na glosniakch puszczac

ja mam takie :) faktycznie, mogą wkurzać jak siedzi się w tym samym pokoju :)

szpooler
Aficionado

Otrzymał 14 piw(a)

Ok, to jadę. Na 100% potrzebuję słuchawki wokółuszne. Bo tak :P

Słucham wszystkiego, z naciskiem na rock/metal/punk/ska. No i wolałbym jednak z Polszy...

mój status

Sergiej
Ekspert Aficionado

Otrzymał 100 piw(a)
Wysłany: Czw 04 Wrz, 2008   

sprawa wygląda tak:

Do wyboru masz całkiem sporo słuchawek w tym segmencie, lecz liczą się:

1. KOSS PRO3AA - ok 280-300 zł - mają dość dużą impedancję, co oznacza, że zwykły playerek mp3 może ich odpowiednio nie "napędzić" (czasem mogą grać za cicho, bez polotu itp.), poza tym ich dźwięk przypomina nieco dźwięk ze studnii, dodatkowo są duże, choć bardzo wygodne.

2. Beyerdynamic DT 235 - ok 200 zł - bardzo wygodne słuchawki, stosunkowo niewielkich rozmiarów. Dają klarowny, lekki dźwięk, bardzo naturalny. MP3 spokojnie je "uciągnie", w sumie to są one stworzone do przenośnych playerków.

3. AKG K 416P - ok 200 zł - szeroka skala głosu i czysta, dokładna góra. Super wygodne gąbki, czego nie można jednak czasem do końca powiedzieć o pałąku. Bardzo szerokie pasmo przenoszenia, co skutkuje dźwiękiem bogatym w detale, czymś, co np. ja uwielbiam :) Bas jest, ale nie dominuje, w niektórych utworach jest go nawet za mało. Mnie to się podoba, ale miłośnicy basu mogą być zawiedzeni. Dobre do przenośnego odtwarzacza. Mają 2 kable

4. AKG K518 DJ - ok 200zł - emitują dźwięk z dużą ilością basu, niektórzy mówią, iż niewiele jest w nich wysokich tonów. Nigdy osobiście ich nie słuchałem, ale zbierają pochlebne recenzje, czasami ktoś przyczepia się jedynie do komfortu ich noszenia. Wygodne jest to, że podobnie jak AKG K 416P, można je nieco złożyć i łatwo transportować. Ok w połączeniu z przenośnym MP3. Mają 2 kable

5. Creative Aurvana Live - ok 230-250zł - Prezentacja dźwięku jest bardzo żywa, ciepła i bezpośrednia, tak jakby zespół grał 5 metrów przed Tobą koncert specjalnie dla Ciebie :) Wygodne, dobrze wykonane, stworzone także do przenośnych playerów. Mają jednak kable biegnące od obu słuchawek, co czasami może być niewygodne, ale AKG ma dokładnie tak samo. Sam mam słuchawki z 1 kablem i uważam to za wygodniejsze, ale to detal do którego da się łatwo przyzwyczaić. JAk napisał kiedyś całkiem szanowany recenzent słuchawek: "słuchawki Aurvana Live! grają porównywalnie do ścisłej ekstraklasy słuchawkowej". Mnie aż tak nie powaliły na kolana, ale na pewno są to świetne słuchawki w stosunku cena/jakość.

Wszystkie z nich są dobrych, renomowanych firm.

Przedstawiłem Ci w sumie wszystkie liczące się pozycję, teraz czas na małe podsumowanie :)

Ja bym zrobił tak:

1. KOSSY skreśl od razu, nie nadają się do przenośnych grajków tak dobrze, jak pozostała czwórka.
2. Jeżeli lubisz więcej basu, skreśl AKG 416P, jeżeli lubisz więcej wysokich tonów, skreśl AKG 518 DJ.
3. Crative Aurvana Live grają lepiej pod niemalże każdym względem (czasem różnica niemal niezauważalna, czasem duża) od Beyerdynamic DT 235, więc skreśl te drugie :)
4. Zostają Ci Creative Aurvana Live i któreś z AKG (zależnie od tego, które wybrałeś w pkt. 2). AKG są łatwiejsze do ewentualnego przenoszenia, gdyż są składane. Moim faworytem są jednak Creativy, które dają dobry dźwięk, z odpowiednią ilością i basu i wysokich tonów. W miarę szczegółowe, grają tak, że po prostu emitowany przez nie dźwięk jest przyjemny dla ucha, nic w nich nie razi. Są dobrze wykonane, mają normalną gwarancję, wygodnie leżą na głowie. Sądzę, że są najlepszym wyborem :)

szpooler
Aficionado

Otrzymał 14 piw(a)

Sergiej, jako że tutaj niestety piwa Ci postawić nie mogę, przy najbliższym spotkaniu masz 2 ;) Wielkie dzięki za pomoc, myślę, że wezmę te CAL! i dam znać po wygrzaniu jakie efekty :)

Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki :cool1:

mój status

Sergiej
Ekspert Aficionado

Otrzymał 100 piw(a)

proszę bardzo :)

wygrzewaj je co najmniej ok 50 godzin, wtedy powinny grać już na swoim normalnym poziomie.

aha, jeszcze jedno. nie zdziw się, że słuchając ich jak jest bardzo gorąco (tak powyżej 25-27 stopni) będą po pewnym czasie pocić Ci się uszy :) W zasadzie problem pojawia się (o ile w ogóle się pojawia, bo są różni ludzie i różne uszy) tylko w okresie letnim. Każde słuchawki wokółuszne, a już zwłaszcza te wykończone skórą/skórą syntetyczną powodują "duchotę" dla uszu. Ja w swoich obecnych już tak nie mam, ale kiedy miałem stare słuchawki i słuchałem na nich latem, to co godzine robiłem sobie 3 minuty przerwy ;)

Reklamator

Wysłany:    Reklama

Odpowiedz do tematu