|
Autor |
Wiadomość |
tasak89
Nowicjusz 1/3 inż. :P

Wiek: 36 Dołączył: 16 Lut 2015 Posty: 45 Otrzymał 25 piw(a) Skąd: Książ Wielkopolski
|
Wysłany: Śro 10 Cze, 2015
|
|
|
AntZ napisał/a: | Ja na razie mam oddane 2,7L krwi.
Ciężko się zmobilizować - a to brak czasu a to przeziębienie itp.
|
to mamy remis
z chęcią oddaje ale niestety rzadko mam na to czas. u nas w punkcie stacjonarnym jeśli nie jesteś od wczesnego rana to już nie przyjmą bo mają jakiś dzienny limit i koniec więc najczęściej mi się zdarza oddawać przy okazji jakiejś akcji np. na jakimś festynie itp.
a i dzieci się cieszą bo tata przyniesie czekoladę |
|
|
|
 |
AntZ
Aficionado

Wiek: 51 Dołączył: 03 Gru 2014 Posty: 714 Otrzymał 1361 piw(a) Skąd: Otwock
|
Wysłany: Śro 10 Cze, 2015
|
|
|
Tasak
Lepiej od święta niż wcale.
Krew zawsze będzie potrzebna i skoro jestem zdrowy to czemu mam się nie podzielić.
Może nadejść taki dzień że ja albo ktoś z moich Bliskich, będzie potrzebował krwi.
Ja zareagowałem na apel w mediach, któregoś roku (lato) było dramatycznie mało krwi w Polsce.
Pojechałem oddałem i tak co jakiś czas oddaję
|
_________________ UWAGA !!! Moje oceny smaku i jakości cygar - są moje.
Proszę się nimi nie sugerować dokonując wyboru przed zakupem, gdyż biorąc pod uwagę moje niesprecyzowane i specyficzne uwarunkowania organoleptyczne, opinie te mogą niezamierzenie wprowadzać w błąd.
 |
|
|
|
 |
tasak89
Nowicjusz 1/3 inż. :P

Wiek: 36 Dołączył: 16 Lut 2015 Posty: 45 Otrzymał 25 piw(a) Skąd: Książ Wielkopolski
|
Wysłany: Czw 11 Cze, 2015
|
|
|
Ja kiedyś potrzebowałem krwi jak leżałem w szpitalu po wypadku i był problem bo mieli jakieś braki. Tak więc postanowiłem, że jak będę mógł to będę oddawał bo przecież nic mnie to nie kosztuje, a można komuś pomóc. |
|
|
|
 |
vonKamil
Aficionado

Wiek: 35 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 561 Otrzymał 176 piw(a) Skąd: Łódź
|
|
|
|
Poza oczywistymi plusami wynikającymi z miłosierdzia i po prostu ludzkiej dobroci oraz ratowania życia, warto dodać (dla tych mniej przekonanych), że można odliczyć 6% z PITu.
ulga dla krwiodawców |
_________________ Ciesz się każdym cygarem jakby było Twoim ostatnim |
|
|
|
 |
Stasiakov
Początkujący Aficionado

Wiek: 35 Dołączył: 14 Gru 2012 Posty: 234 Otrzymał 211 piw(a) Skąd: Tychy
|
|
|
|
Do tego mozna dodać, że honorowi dawcy, czyli każdy kto przynajmniej raz oddał krew, w wielu placówkach medycznych zostaja przyjęci bez kolejki. Oczywiście w teorii
Sam raz spróbowałem skorzystać z tej opcji przy wizycie kontrolnej w szpitalu. Gdy spytałem w rejestracji czy wywieszone informacje faktycznie sa respektowane, pielęgniarka nie za bardzo wiedziała co odpowiedzieć. W momencie w którym oznajmiłem ludziom w kolejce, że zgodnie z wywieszkami wchodzę bez kolejki, myslałem, że mnie pobiją. Dwie babcie mimo wszytsko siłą wepchnęły się przede mną ale z racji tego, że sie serio mega spieszyłem reszcie kolejkowiczów nie odpuściłem
Ogólnie polecam podobne zagrania dla fanów adrenaliny.
Sam również od jakiegoś czasu staram sie oddawac regularnie (minimum 4x do roku) i równiez wychodzę z podobnego założenia "że mi się też moze taka krew przydać"
nie wiem czy ktoś wspomniał, ale w dniu w który oddajesz krew nie musisz iśc do pracy |
|
|
|
 |
AntZ
Aficionado

Wiek: 51 Dołączył: 03 Gru 2014 Posty: 714 Otrzymał 1361 piw(a) Skąd: Otwock
|
|
|
|
Z tego co wiem, to dodatkowe przywileje przysługują od brązowej odznaki HDK (w przypadku mężczyzn 6L oddanej krwi).
Do tej ilości poza oczywistą satysfakcją z samego oddania krwi, przysługuje tylko czekolada, dzień wolny i odpis z PIT |
_________________ UWAGA !!! Moje oceny smaku i jakości cygar - są moje.
Proszę się nimi nie sugerować dokonując wyboru przed zakupem, gdyż biorąc pod uwagę moje niesprecyzowane i specyficzne uwarunkowania organoleptyczne, opinie te mogą niezamierzenie wprowadzać w błąd.
 |
|
|
|
 |
TOMI1983
Początkujący Aficionado

Wiek: 41 Dołączył: 28 Mar 2013 Posty: 186 Otrzymał 112 piw(a) Skąd: Szczebrzeszyn
|
|
|
|
pamiętajmy ze ten dzień wolny jest płatny |
|
|
|
 |
|