|
Autor |
Wiadomość |
korea83
Ekspert Aficionado

Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 8
Wiek: 40 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1890 Otrzymał 287 piw(a) Skąd: Kościan
|
Wysłany: Nie 16 Paź, 2011 Motocyklista z Warszawy pilnie poszukiwany
|
|
|
Od jakiegoś czasu szukam dla siebie pierwszego motocykla i choć motocykli na rynku jest cała masa to znalezienie tego odpowiedniego wcale nie jest takie proste. Do tej pory szczęście zdecydowanie mi nie dopisywało bo albo motocykl okazywał się być nic nie wartym albo też zwyczajnie ktoś mi go zwinął w ostatniej chwili (tak "straciłem" dwa świetne motocykle w ciągu jednego tygodnia )
Skłaniałem się już ku różnym motocyklom o czasami mocno odmiennej charakterystyce, ale ostatecznie zdecydowałem się poszukać czegoś co będzie w miarę uniwersalne i przede wszystkim trwałe i stosunkowo tanie w eksploatacji. Polowałem na Hondę CBF 600 SA, ale tutaj jeśli sprzęt ma być już solidny to cena potrafi być wysoka co mnie nieco odstrasza
Koniec końców zdecydowałem się poszukać motocykla z dawnych marzeń, Hondy XL 650V Transalp. Sprzęt ten podobał mi się "od zawsze" bo jest to konstrukcja już sprawdzona, która zdobyła już sobie zaufanie wielu motocyklistów i okazało się, że w Warszawie jest motocykl który bardzo mi się podoba, a dodatkowo wydaje się być w dobrym stanie technicznym i co ważne rozsądnie kosztuje.
Mam jednak nie lada problem bo znajomy który zawsze służył mi pomocą w ocenie stanu motocykli przez dłuższy czas nie będzie mógł ze mną jeździć i doradzać Ja sam nie jestem w stanie dokładnie sprawdzić co motocykl jest wart bo zwyczajnie nie mam doświadczenia w tym temacie. Sam to mogę sobie powiedzieć czy sprzęt mi się podoba i tyle, a to jednak trochę loteria bo wygląd to nie wszystko. Nie chcę kupować kota w worku i ryzykować dlatego zwracam się z prośbą
Czy jest może wśród forumowiczów ktoś z Warszawy kto mógłby mi pomóc ocenić co jest wart motocykl który znalazłem?? Może ktoś sam jest zapalonym motocyklistą lub może ma znajomego który zna się na rzeczy??
Byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomoc bo motocykl wyjątkowo mi się podoba i chętnie bym go kupił, ale w ciemno go nie wezmę.
Gdyby ktoś był w stanie mi pomóc to bardzo proszę o info
Z góry dzięki |
|
|
|
 |
Keber
Nowicjusz

|
Wysłany: Nie 16 Paź, 2011
|
|
|
Wydaje mi się, że trwałość motocykla jest zależna od eksploatowania (mówię to jako mechanik a nie użytkownik) a co do wyboru motocykla to znam opinie znajomych z Żagania którzy śmigają po 200km/h na tylnym kole:
- nie brać małej pojemności bo się nie opłaca potem bawić w sprzedaż i zamianę na coś większego
- jak brać pierwszy motocykl, to coś popularnego, czego jest dużo (cbr'ki, gsx-r itd) bo łatwo o informacje w razie awarii i części są dość tanie a dostęp nie jest ograniczony
chyba za dużo nie pomogłem |
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado

|
|
|
|
650ccm to wbrew pozorom nie jest mała pojemność Motocykl ma mi służyć do spokojnej turystyki więc prędkości rzędu 200km/h mnie nie interesują. No i ja chcę mimo wszystko przeżyć kontakt z motocyklem
Żeby wykorzystać wszelkie CBR-y itp trzeba mieć pojęcie o jeździe motocyklem, a ja doświadczenia zwyczajnie nie mam co sprawia, że tego typu sprzęty są dla mnie poważnym zagrożeniem |
|
|
|
 |
szuba
Początkujący Aficionado

Zaproszone osoby: 2
Wiek: 31 Dołączył: 16 Lis 2010 Posty: 240 Otrzymał 9 piw(a) Skąd: Siedlce/Warszawa
|
|
|
|
Po twoich wypowiedziach korea widze ze masz trochę oleju w głowie:D chwali Ci się to;)
prędko sie nie zabijesz
Ja z kolei rozglądam się za jakimś choperem, ale póki co finanse za małe;/ |
|
|
|
 |
rafhof
Początkujący Aficionado Kierownik Urodzinowy

Obecności na FOSCA: 6
Wiek: 48 Dołączył: 13 Lut 2007 Posty: 259 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Zabrze
|
Wysłany: Pon 17 Paź, 2011
|
|
|
widzę, że pomysł konstruktywnie żyje w Twej głowie;-) ja się cieszę!!!
jeśli jesteś na prawdę zdecydowany to daj mi znać. ja wyśle tam jakiś chłopaków z warszawskiego Klubu MC i oni sprawdzą sprzęta i gościa. gorzej jak coś będzie nie halo.... gorzej dla sprzedającego...;-)
w pierwszej kolejności możesz zapytać czy on jeździ w jakimś Klubie. jeśli nie jeździ to powiedz mu, ze dojedzie go ekipa MC w celu sprawdzenia moto.. jak się obsra (znaczy: wystraszy;-) to już jest sygnał że coś nieteges. a jak będzie dziarsko twierdził, że ok - to wtedy na prawdę jestem w stanie wysterować kogoś żeby "organoleptycznie" sprawdził motocykl.
pamiętaj o kosztach takiej przysługi!! antałek dla sprawdzającego i cygaro dla ustawiającego;-)
powodzenia
hej |
_________________ Rafał |
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado

|
Wysłany: Wto 18 Paź, 2011
|
|
|
Wielkie dzięki Kierowniku
Udało mi się temat dość fajnie ogarnać bo okazało się, że jakieś 3km od miejsca gdzie znajduje się motocykl jest salon Hondy Szybki tel do nich i wyszło na to, że za 145zł zrobią mi tam przegląd tego sprzęta Druga sprawa, że koleś się zgodził na takie rozwiązanie co samo w sobie już mnie cieszy bo oznacza, że motocykl faktycznie może być w dobrym stanie technicznym |
|
|
|
 |
rafhof

|
Wysłany: Wto 18 Paź, 2011
|
|
|
rozsądne rozwiązanie!!
jak co to daj znać!!
bedzie super jak w następnym sezonie śmigniemy sobie wspólnie na jakąś FOSCA na moto!!;-)
pozdro serde |
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado

|
Wysłany: Sob 22 Paź, 2011
|
|
|
Szczęście się do mnie uśmiechnęło i motocyklista z Warszawy nie był ostatecznie potrzebny Los chciał, że stałem się posiadaczem pięknej Hondy CBF 600 N z ABS z 2009 roku, która koniec końców pojawiła się jedyne 30km od mojego miejsca zamieszkania
A moje maleństwo prezentuje się tak
 |
|
|
|
 |
człekoupiór
Początkujący Aficionado siesta

Wiek: 32 Dołączył: 10 Wrz 2009 Posty: 453 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: Płock/ Toruń
|
|
|
|
wow, świetna maszyna! na podobnej robiłem prawo jazdy. Szerokiej Drogi! |
_________________ "Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." - E. Hemingway
 |
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado

|
|
|
|
Maszyna faktycznie z pierwszej ligi nie dość, że świetnie wygląda to jeszcze bardzo dobrze się prowadzi Na pierwsze moto ideał tak mi się gęba śmieje dzisiaj, że to jest po prostu masakra |
|
|
|
 |
FlyingViro
Początkujący Aficionado

Obecności na FOSCA: 7
Wiek: 38 Dołączył: 26 Maj 2008 Posty: 367 Otrzymał 299 piw(a) Skąd: Wieluń/Wrocław
|
|
|
|
Genialna sprawa taka maszynka. Na takiej to się czuje moc między nogami
Jedno mnie tylko zastanawia. Jak to jest ze zmianą biegów w motorze? Popuszczam gaz na prawej manetce a w tym samym czasie na lewej zmieniam sobie bieg? Czy może jak w aucie z automatem.Prawą daję w gaz a lewą tylko zmieniam biegi i już.
Ech....może za parę lat kupię sobie jakiegoś chopperka..taką Valkyrię
Jeszcze raz gratulacje Teraz musisz opalić tę maszynę jakimś solidnych rozmiarów cygarem:) Wrzuć fotkę jeśli to zrobisz |
_________________ "Babcia Weatherwax nigdy się nie gubiła. Zawsze doskonale wiedziała, gdzie się znajduje, czasem tylko nie była pewna, gdzie jest wszystko inne."
TERRY PRATCHETT - "TRZY WIEDŹMY"
 |
|
|
|
 |
człekoupiór
Początkujący Aficionado siesta

Wiek: 32 Dołączył: 10 Wrz 2009 Posty: 453 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: Płock/ Toruń
|
Wysłany: Nie 23 Paź, 2011
|
|
|
FlyingViro - biegi zmienia się lewą nogą |
_________________ "Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." - E. Hemingway
 |
|
|
|
|
 |
El Comandante
Ekspert Aficionado Administrator

Obecności na FOSCA: 11
Wiek: 42 Dołączył: 14 Gru 2006 Posty: 2582 Otrzymał 185 piw(a)
|
|
|
|
 |
Keber
Nowicjusz

|
Wysłany: Nie 23 Paź, 2011
|
|
|
FlyingViro:
prawą ręką operujesz gazem, na dźwigni masz przedni hamulec.
Lewa ręka jest do sprzęgła na dźwigni (tak jak w rowerze najczęściej masz przedni hamulec)
Lewą nogą operujesz dźwignią od zmiany biegów, a pod prawą nogą masz tylny hamulec
Chyba dobrze mówię, ponieważ miałem styczność z kilkoma jednośladami i tak właśnie było
No, i oczywiście Korea życzę szerokości, przyczepności i normalnych kierowców na drogach. |
|
|
|
 |
FlyingViro
Początkujący Aficionado

Obecności na FOSCA: 7
Wiek: 38 Dołączył: 26 Maj 2008 Posty: 367 Otrzymał 299 piw(a) Skąd: Wieluń/Wrocław
|
Wysłany: Pon 24 Paź, 2011
|
|
|
Keber i Człekupiór dziękuję za wyjaśnienie Teraz jako-tako to widzę. |
_________________ "Babcia Weatherwax nigdy się nie gubiła. Zawsze doskonale wiedziała, gdzie się znajduje, czasem tylko nie była pewna, gdzie jest wszystko inne."
TERRY PRATCHETT - "TRZY WIEDŹMY"
 |
|
|
|
 |
szuba
Początkujący Aficionado

Wiek: 31 Dołączył: 16 Lis 2010 Posty: 240 Otrzymał 9 piw(a) Skąd: Siedlce/Warszawa
|
|
|
|
Wow! Ślicznota!
Szerokości i tylko pozazdrościć! (oczywiście w pozytywnym kontekście)
Cytat: | wow, świetna maszyna! na podobnej robiłem prawo jazdy. Szerokiej Drogi! |
Ten motor z egzaminacyjnym ma wspólne tylko hondowskie skrzydełka
Egzaminacyjny to Honda YBR 250 a to spora różnica |
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado

|
|
|
|
YBR 250 to nie jest Honda, to Yamaha, chociaż też bardzo przyjemna Bardzo miło wspominam ten sprzęt, po mieście latało się nim świetnie |
|
|
|
 |
szuba
Początkujący Aficionado

|
|
|
|
Haha... Nie wiem dlaczego ubzdurało mi sie z hondą!:D sam sporo na nim jeździłem:P
Sory
A więc jeszcze więcej te motorki różni...
Jeszcze raz... jest Super! |
|
|
|
 |
Maćko
Nowicjusz Arbiter elegantiarum

Wiek: 37 Dołączył: 19 Wrz 2008 Posty: 140 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 25 Paź, 2011
|
|
|
Faktycznie zadbana :)Tylko coś za niski przebieg jak na ten rok no chyba że dokładnie sprawdzony to gitarka.
Ile takie cudo o ile to nie tajemnica
Też mam CBF-ke z tym że 500. |
_________________ WITHOUT BRAIN WITHOUT PAIN |
|
|
|
 |
rafhof

|
Wysłany: Wto 25 Paź, 2011
|
|
|
serdeczne Gratulacje Korea!!
piękny sprzęt na beginning! oby Ci się dobrze śmigało i dupy nie urwało!!;-)
nawijaj km równo na oba koła i może się uda jakąś rundkę smignąc w przyszłym sezonie!!
hej |
|
|
|
 |
|
Reklamator
|
Wysłany: Reklama
|
|