Aby korzystać z zawartości forum należy się zarejestrowaćTUTAJ Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-) Rejestrując się na forum uzyskujesz m.in. rabaty na cygara u forumowych partnerów (sklepy cygarowe). Zapraszamy!
Wysłany: Sob 10 Lut, 2018 Dlaczego aficionado przestaje palić?
Jak w temacie. Zdarza się czasem, że czytam tu na forum bądź gdzieś w internecie, że długoletni wytrawny aficionado przestaje/przestał palić. Czasem pada powód - zdrowie, czasem ot tak po prostu, ktoś zostawia ten temat... jakby cygara przestały mu smakować. W przypadku kwiatta było to chyba spowodowane zamknięciem sklepu i zrażeniem się do tematyki cygar. A w innych przypadkach? Znacie takie osoby? Fidel Castro w jednym z wywiadu powiedział, że rzucenie palenia cygar było jedną z ostatnich rzeczy, którą musiał zrobić dla zdrowia publicznego na Kubie (bądź dla rewolucji - zależnie od źródła).
Z mojego punktu widzenia...
i nie chcę uchodzić za fitmaniaka, ale dla mnie każda cygarowa impreza to kolejne 2-3 dni treningów na pół gwizdka. W czasie mocnych przygotowań do startu, to raczej spora przerwa.
To jest główna przyczyna tego, że nie palę tyle co kiedyś. Ale zaraz po zawodach, na tzw lekkim roztrenowaniu, spalę ile fabryka da
BTW...ciekawe co u Kwiatta?
_________________ "Starajmy się uczynić święto z codzienności, przyjemność z drobnych chwil, z których składa się życie" - Zino Davidoff
----------------------------------------------
www.divinesmoke.wordpress.com
Prawdziwy Aficionado, nigdy nie przestanie palić, może co najwyżej zmieniać częstotliwość palenia. Jak ktoś uwielbia smak czy zapach dymu tytoniowego (cygaro, fajka, skręt) to nigdy tego całkiem nie rzuci. Może oczywiście ograniczyć delektowanie się dymem, jeśli zdrowie, czy inne czynniki nie pozwalają, ale co jakiś czas na pewno znajdzie sposobność żeby przydymić
_________________ UWAGA !!! Moje oceny smaku i jakości cygar - są moje.
Proszę się nimi nie sugerować dokonując wyboru przed zakupem, gdyż biorąc pod uwagę moje niesprecyzowane i specyficzne uwarunkowania organoleptyczne, opinie te mogą niezamierzenie wprowadzać w błąd.
Highlander71 Ekspert Aficionado The Thirsty Traveler
Obecności na FOSCA: 9
Wiek: 50 Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 1386 Otrzymał 482 piw(a) Skąd: Leszczyny, Polska
Wysłany: Nie 11 Mar, 2018
Prawdziwy smakosz cygar o ile zdrowie mu pozwoli pali do końca życia. Tak jak pisze AntZ - CA zmienia częstotliwość palenia jak potrzebuje ale cygaro to partner w życiu a nie chwilowe hobby albo moda. Taka to różnica.
Wiek: 51 Dołączył: 01 Mar 2015 Posty: 196 Otrzymał 370 piw(a) Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro 06 Lut, 2019
Pekal napisał/a:
Z mojego punktu widzenia...
i nie chcę uchodzić za fitmaniaka, ale dla mnie każda cygarowa impreza to kolejne 2-3 dni treningów na pół gwizdka. W czasie mocnych przygotowań do startu, to raczej spora przerwa.
To jest główna przyczyna tego, że nie palę tyle co kiedyś. Ale zaraz po zawodach, na tzw lekkim roztrenowaniu, spalę ile fabryka da
BTW...ciekawe co u Kwiatta?
Eee, no nie jest tak strasznie z tym sportem. Od kilku lat dość intensywnie biegam i w codziennych treningach mi to w niczym nie przeszkadza. W ub roku przebiegłem ponad 8.200km na "wspomaganiu cygarowym" . Owszem, gdy planuję jakiś sprawdzian, to 2 dni wcześniej palę koronki lub cygaretki. Życie musi mieć smak, a palenie cygar jest jednym z nich.
Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 561 Otrzymał 176 piw(a) Skąd: Łódź
Wysłany: Śro 06 Lut, 2019
Ja ograniczyłem palenie ze względu na bardzo trywialny powód: brak czasu.
Ze względu na brak możliwości palenia w domu i okolicy, każde cygaro wiązało się z wyjściem gdzieś, przez co zapalenie jednego cygara to około 3 godziny.
Obecnie nie jestem w stanie "wyciągnąć" tego czasu z doby, więc palenie ograniczyłem do 1 sztuki na kwartał...
_________________ Ciesz się każdym cygarem jakby było Twoim ostatnim
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum