|
Autor |
Wiadomość |
NORSKeY
Nowicjusz

|
Wysłany: Sob 24 Paź, 2009 Samoloty
|
|
|
Czy wyglądając kiedyś przez okno (czy też paląc cygarko na tarasie lub balkonie) i spoglądając w bezchmurne niebo (szczególnie o zachodzie słońca) dostrzegaliście na niebie samoloty zostawiające za sobą piękne smugi kondensacyjne? Czy nie ciekawiło Was czasami jaki to samolot i dokąd leci?
Jeżeli tak to mam dla Was kilka przydatnych linków.
RADAR to link do mapki w stylu "google maps" pokazującej lokalizację poszczególnych samolotów na północną i środkową Europą. Trzeba przyznać, ż pozycja samolotów jest bardzo dokładna. Nie raz już czekałem aż dany samolot będzie prawie dokładnie nade mną. Otwierałem wtedy okno i "O, siemasz!".
Gdy klikniemy na dany samolot pokaże nam się trasa (zaznaczona linią) jaką pokonał w zasięgu radaru, jego call-sign, numer boczny, typ samolotu, linie lotnicze, wysokość, prędkość, oraz skąd i dokąd leci.
Zasada działania radaru (o ile mi wiadomo) polega na wyłapywaniu informacji przekazywanych przez z transpondery poszczególnych samolotów (czasami nie wszystkie informacje się pojawiają). Niestety nie wszystkie transpondery są tymi, nazwijmy to umownie, "nowszymi" i niektórych samolotów na radarze nie widać. Głównie sytuacja ta ma miejsce w przypadku Embraerów i ATRów (jeżeli chodzi o samoloty liniowe), których np. we flocie LOTowskiej jest całkiem sporo.
Gdy już klikniemy na dany samolot, a potem na jego numer boczny (np. D-AIGM) to otworzy nam się nowe okno, pokazujące kiedy ostatni raz był on widziany przez radar i na jakiej trasie leciał. Jeżeli nam mało to możemy otworzyć stronę Airliners.net i "poprosić" wyszukiwarkę (prawy górny róg) o znalezienie zdjęć tego samolotu i... TADAAAAM, mamy jednostkę która właśnie leci/przeleciała nad nami (względnie tę, która właśnie jest nad danym miejscem na mapie).
Jeżeli kogoś to zaciekawi i do tego ma odpowiedni sprzęt to może takim samolotom zrobić fotki, a potem wrzucić je albo właśnie na Airliners.net (tylko, że tam to muszą być zdjęcia pierwszej klasy), albo na polską stronkę Extreme Spotting, na której w sumie w zasadzie są tylko fotki samolotów na wysokościach przelotowych (ja tam niczego nie zamieszczam, bo nie dysponuje odpowiednim sprzętem fotograficznym; trafiłem na nią przy okazji)
Żeby tego nie było za mało, to jeżeli ktoś ma ochotę, może sobie posłuchać kontroli zbliżania do Warszawy, czyli tzw. Warsaw Approach, która przejmuje samoloty zaraz po starcie (aż do pewnej odległości od W-wy) oraz przed lądowaniem (od pewnej odległości, gdy już samolot się zniża, do momentu tuż przed lądowaniem). Samoloty, które są wywoływane czasami widnieją na naszym Radarze. Częściej niestety jednak ich nie ma, bo zdecydowana większość LOTu to Embraery i ATRy, a tych, jak już mówiłem, radar nie pokazuje. |
|
|
|
|
 |
dudi
Nowicjusz cubaneros

|
Wysłany: Sob 24 Paź, 2009
|
|
|
NORSKeY dzieki za ciekawe linki.Mieszkam 15min drogi od dublinskiego lotniska wiec samolotow mam pod dostatkiem,sporo z nich moge identyfikowac stojac na ogrodzie-sa tak nisko.Ale fakt zastanawiam sie czasem dokad zmierzaja te na duzych wysokosciach...ludzie leca sobie na kube moze dominikane? ech... |
_________________ cuba libre |
|
|
|
 |
dymek
Początkujący Aficionado

Zaproszone osoby: 1
Wiek: 41 Dołączył: 26 Sie 2008 Posty: 478 Otrzymał 100 piw(a) Skąd: IRL / PL
|
|
|
|
Jak ustawic by pokazane byly samoloty nad innymi krajami, jest to mozliwe ? |
_________________ Pozdrawiam
 |
|
|
|
 |
Highlander71
Ekspert Aficionado The Thirsty Traveler

Obecności na FOSCA: 9
Wiek: 53 Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 1387 Otrzymał 484 piw(a) Skąd: Leszczyny, Polska
|
|
|
|
dymek napisał/a: | Jak ustawic by pokazane byly samoloty nad innymi krajami, jest to mozliwe ? |
złap i przesuń myszką jak w google maps
Strona super!! THX
h71 |
_________________ Pozdrawiam - Highlander71

|
|
|
|
 |
El Comandante
Ekspert Aficionado Administrator

Obecności na FOSCA: 11
Wiek: 43 Dołączył: 14 Gru 2006 Posty: 2582 Otrzymał 185 piw(a)
|
|
|
|
 |
NORSKeY
Nowicjusz

|
|
|
|
highlander71 napisał/a: | dymek napisał/a: | Jak ustawic by pokazane byly samoloty nad innymi krajami, jest to mozliwe ? |
złap i przesuń myszką jak w google maps |
Tylko oczywiście, jak wspominałem, pokazywanie samolotów nie działa dla całego świata (co innego sama mapka), a jedynie dla Skandynawii i Europy Środkowo-Wschodniej (z odpowiednimi ograniczeniami co do poszczególnych modeli samolotów). |
|
|
|
 |
dymek
Początkujący Aficionado

|
|
|
|
Ja wiem jak łapać Szkoda, że nie ma dla Irlandii |
 |
|
|
|
 |
El Comandante
Ekspert Aficionado Administrator

Obecności na FOSCA: 11
Wiek: 43 Dołączył: 14 Gru 2006 Posty: 2582 Otrzymał 185 piw(a)
|
|
|
|
 |
dymek
Początkujący Aficionado

|
|
|
|
Jutro będą na allegro |
 |
|
|
|
 |
drinks
Aficionado fan Ronnie O'Sullivana

Obecności na FOSCA: 10
Wiek: 54 Dołączył: 03 Mar 2007 Posty: 718 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: Wrocław
|
|
|
|
dzięki, Norskey, fajne stronki i ciekawy temat
ja tylko od siebie dodam namiar na forum o lotnictwie, z którego czasem korzystam szukając informacji o jakichś liniach lotniczych czy biletach w dobrej cenie, mam nadzieję, że El Comandante mnie nie zabanuje
http://lotnictwo.net.pl/
El Comandante: Banujemy za konkurencyjne strony |
|
 |
Maro
Nowicjusz

|
|
|
|
O kurcze fajny ten Radar |
|
|
|
 |
entelm
Początkujący Aficionado

Wiek: 57 Dołączył: 08 Gru 2007 Posty: 349 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Wodzisław Śl.
|
Wysłany: Nie 25 Paź, 2009
|
|
|
Południa Polski to chyba nie obejmuje. |
_________________ Cum debita reverentia
entelm |
|
|
|
 |
NORSKeY
Nowicjusz

|
Wysłany: Nie 25 Paź, 2009
|
|
|
Kurcze, rzeczywiście chyba poniżej linii Katowice-Lublin nie łapie. Nie zauważyłem tego wcześniej... |
|
|
|
 |
Sott23
Nowicjusz

|
Wysłany: Wto 01 Gru, 2009
|
|
|
Fajny ten radar tylko szkoda,ze pokazywanie samolotów nie działa dla całego świata ;\
|
|
|
|
 |
Xander
Aficionado Tony Soprano

Wiek: 41 Dołączył: 29 Paź 2009 Posty: 537 Otrzymał 13 piw(a) Skąd: Warszawa/Ciechanów
|
|
|
|
 |
Sott23
Nowicjusz

|
Wysłany: Śro 02 Gru, 2009
|
|
|
To ja mam tez coś ciekawego ale chyba nie trzeba na to nowego 'ot' mozna dodać do tytuły SAmoloty i statki - tu link http://www.marinetraffic.com/ais/ Obserwowałem Kube i zastanawiałem sie co tam ciekawego maja na tych statkach Trzeba zrobić zbliżenie az pokaże nam statek są tez zdjęcia jak przy samolotach. |
|
|
|
 |
Xander
Aficionado Tony Soprano

Wiek: 41 Dołączył: 29 Paź 2009 Posty: 537 Otrzymał 13 piw(a) Skąd: Warszawa/Ciechanów
|
Wysłany: Pią 16 Kwi, 2010
|
|
|
Patrzę dzisiaj na mapy przelotów samolotów, i właściwie cała Europa na północ od Czech czy Słowacji jest uziemiona. Ten wulkan naprawdę nawywijał. |
_________________ Marcin
"Z całą szczerością wyznaję, że cygaro to jedna z największych pociech w mym życiu-nie narzuca swojej kompanii, łagodnie pobudza, delikatnie znieczula i jest spoiwem przyjaźni".- William Thackeray
 |
|
|
|
 |
Maćko
Nowicjusz Arbiter elegantiarum

Wiek: 39 Dołączył: 19 Wrz 2008 Posty: 140 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 16 Kwi, 2010
|
|
|
ja na poniedziałek mam zaplanowane dwa loty przez Europe mam nadzieje że wszystko opadnie do tego czasu |
_________________ WITHOUT BRAIN WITHOUT PAIN |
|
|
|
 |
Xander
Aficionado Tony Soprano

|
Wysłany: Pon 19 Kwi, 2010
|
|
|
Maćko napisał/a: | ja na poniedziałek mam zaplanowane dwa loty przez Europe mam nadzieje że wszystko opadnie do tego czasu |
Chyba nici z lotów przestrzeń nad Europą ciągle zamknięta. |
_________________ Marcin
"Z całą szczerością wyznaję, że cygaro to jedna z największych pociech w mym życiu-nie narzuca swojej kompanii, łagodnie pobudza, delikatnie znieczula i jest spoiwem przyjaźni".- William Thackeray
 |
|
|
|
 |
Maćko
Nowicjusz Arbiter elegantiarum

Wiek: 39 Dołączył: 19 Wrz 2008 Posty: 140 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 19 Kwi, 2010
|
|