Aby korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować TUTAJ
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Rejestrując się na forum uzyskujesz m.in. rabaty na cygara u forumowych partnerów (sklepy cygarowe). Zapraszamy!

Cigar Aficionado
autologowanie:
Witaj na forum Cigar Aficionado! Aby uzyskać pełny dostęp zaloguj się lub zarejestruj.

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: benzynowka, odpalanie

..:: Odpalanie benzynówką ::..
Autor Wiadomość
Xander
Aficionado
Tony Soprano

Otrzymał 13 piw(a)
Wysłany: Wto 23 Mar, 2010   

Mamy wiosnę to chciałbym odmrozić temat. :mrgreen: Ja od czasu do czasu korzystam z tej metody odpalania cygar. Co prawda są to cygara z niższej pułki cenowej.
Chyba jestem nie czuły co jest oczywiście możliwe :mrgreen: ale nie czuje jakiejś specjalnej różnicy w smaku. :)

turbo33
Początkujący Aficionado

Otrzymał 1 piw(a)

Jak dla mnie niema różnicy...ale większy komfort daje zapalniczka żarowa..szybciej przypala no i nie gaśnie.... :mrgreen:

korea83
Ekspert Aficionado

Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 8
Otrzymał 287 piw(a)

Niedawno przłamałem się i zakupiłem dla siebie zippo w wersji do odpalania fajki. Trochę się obawiałem jak to będzie, ale teraz z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że nie ma żadnej różnicy w smaku jęsli tylko korzysta się z oryginalnej benzyny zippo. Cygara jeszcze nie odpalałem, ale efekt zapewne jest taki sam ;)
Postaw piwo autorowi tego posta

mój status

Xander
Aficionado
Tony Soprano

Otrzymał 13 piw(a)

korea83 napisał/a:
Niedawno przłamałem się i zakupiłem dla siebie zippo w wersji do odpalania fajki. Trochę się obawiałem jak to będzie, ale teraz z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że nie ma żadnej różnicy w smaku jęsli tylko korzysta się z oryginalnej benzyny zippo. Cygara jeszcze nie odpalałem, ale efekt zapewne jest taki sam ;)

Dokładnie o to mi chodzi, mam zapalniczkę zippo i do tego oryginalną benzynę zippo, żadnych ronsolów, ronsonów i żadnej zmiany w smaku nie ma. :)

Amigo
Początkujący Aficionado
Carpe diem....

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: Śro 24 Mar, 2010   

A ja się nie zgodzę... spróbujcie Panowie na delikatnym dominikańskim cygarku ;] a może działa u mnie efekt placebo...

Pilot
Nowicjusz

Wysłany: Pią 22 Paź, 2010   

A ta ponoć bezwonna benzyna Zippo, to jakiś specjalny produkt, czy dowolna benzyna marki Zippo się do tego kwalifikuje?

Np. to

http://allegro.pl/zippo-b...1283702833.html

korea83
Ekspert Aficionado

Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 8
Otrzymał 287 piw(a)

To jest właśnie "ta" benzyna. Sam używam i się sprawdza doskonale.

mój status

rob33t
Początkujący Aficionado

pale cygara pare lat i zdarzyło mi się już kilka razy normalną "benzynówką" odpalać cygara i jakoś nie czułem zapachu benzyny ...

za to jak kiedyś odpaliłem od tych małych świeczek okrągłych co ich pełno w ikea czy gdziekolwiek to całe cygaro śmierdziało mi woskiem i jakimś takim charakterystycznym smrodkiem tych świeczek - niestety cygaro tak waliło że pomimo nadziei że to przeminie w połowie palenia je wywaliłem

toilettroll
Początkujący Aficionado

Obecności na FOSCA: 3
Otrzymał 16 piw(a)
Wysłany: Sob 23 Paź, 2010   

rob33t napisał/a:
pale cygara pare lat i zdarzyło mi się już kilka razy normalną "benzynówką" odpalać cygara i jakoś nie czułem zapachu benzyny ...

za to jak kiedyś odpaliłem od tych małych świeczek okrągłych co ich pełno w ikea czy gdziekolwiek to całe cygaro śmierdziało mi woskiem i jakimś takim charakterystycznym smrodkiem tych świeczek - niestety cygaro tak waliło że pomimo nadziei że to przeminie w połowie palenia je wywaliłem

Jak to się mawia przy odpalaniu ze świecy: "Jednego marynarza mniej".

Uroczy smrodek świeczek którym zaraziły niestety twoje cygara - to uwolniony aromat parafiny. Ciężko by ktoś w nim gustował :cigar:

Pilot
Nowicjusz

Wysłany: Sob 30 Paź, 2010   

Odpaliłem dziś JLP przy użyciu Zippo z benzyną "low oder". Smaku benzyny nie wyczułem, chociaż to zupełnie inne odpalanie niż gazową zapalniczką. Zippo ma płomień jakiś inny. O tym żeby przypalić cygaro bez stykania się tytoniu z płomieniem można raczej zapomnieć. Nie zepsuło mi to jednak przyjemności płynącej z wypalenia cygara.

djarab
Nowicjusz

Wysłany: Czw 12 Maj, 2011   

Jako iż jestem kolekcjonerem Zippo, zawsze odpalam nimi cygara i jeszcze nigdy nie zauważyłem, aby opary benzyny wpłynęły na smak. Jeśli nie wierzycie, spróbujcie sami ;)

GrimPilgrim
Początkujący Aficionado
si vis pacem para bellum

Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: Czw 12 Maj, 2011   

Myślę że kluczowa sprawa to właśnie jakość używanej benzyny. Ja mimo że mam zapalniczkę zippo już długo to zwykle kupowałem zwykłą benzynę gdzieś z kiosku czy z trafiki typu ronsony i inne badziewia. Wkurzałem się że benzyna na niedługo starcza, że czasem potrafi zakopcić albo sie nie chce odpalać. Ale... ostatnio zamawiając cygarka sobie pomyślałem a zaszaleje i kupie tą benzynkę zippo. No i się zdziwiłem. Po prostu bez porównania. Benzyna starcza na długo, śmierdzi mniej i nie kopci, zapalniczka odpala za pierwszym razem prawie zawsze. Tak że myślę że odpalenie cygarka dobrą zapalniczką z dobrą benzyną nie wpłynie lub tylko w minimalnym stopniu na smak cygara. Przyznam że mimo to nie próbowałem jednak tej herezji ;) jako że jestem tradycjonalistą i używam najczęściej zapałek i czasem ewentualnie małego jednopalnikowego jeta do grubszych batonów. Śmieszy mnie natomiast jak ludzie odpalają tymi wielkimi zapalarami do modelowania protez ;p . Według mnie sztuka palenia cygara wymaga cierpliwości i nie należy jej pośpieszać, taka jest przecież kwintesencja palenia cygar - relaks i spokój. Dlatego Superjety i minipalniki to dla mnie jawne Faux pas w stosunku do naszego cygara ;)

Odpowiedz do tematu