Aby korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować TUTAJ
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Rejestrując się na forum uzyskujesz m.in. rabaty na cygara u forumowych partnerów (sklepy cygarowe). Zapraszamy!

Cigar Aficionado
autologowanie:
Witaj na forum Cigar Aficionado! Aby uzyskać pełny dostęp zaloguj się lub zarejestruj.


Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: sigaro, toscano

Sigaro Toscano
Autor Wiadomość
mr.selfdestruct
Początkujący Aficionado



Obecności na FOSCA: 1
Wiek: 53
Dołączył: 16 Cze 2010
Posty: 236
Otrzymał 114 piw(a)
Skąd: Wwa
Wysłany: Śro 18 Cze, 2014   

Bardzo lubię Toscano (choć Kubę bardziej;).
Dodam, że można je kupić w każdym tabaku i prawie każdym 'kiosku' w Niemczech, przynajmniej tak było w tym i w ubiegłym roku, w kilku miastach w których byłem. Więc pewnie można je kupić w netowych sklepach niemieckich?

5 sztuk najtańszych Clasico kosztuje bodaj 8 Euro, Clasico są moim zdaniem lepsze niż nieco droższe Extra Vecchio, innych nie paliłem.
_________________
"Te cygara nie są box pressed... one są sprasowane w pudełku" Konik Dobry
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Piotraz
Nowicjusz



Wiek: 30
Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 41
Otrzymał 2 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw 08 Sty, 2015   

Nie wiem czy już gdzieś o tym było wspomniane - spójrzcie jaki news dziś znalazłem na fb Akanu...

http://www.sklep-tytoniow...t.asp?kat=95299

:palacz:

Dla mnie to informacja wręcz rewelacyjna. Fanem Toscano(głównie Toscanello) jestem od paru lat, kiedy to znajomi usłyszawszy, że pochłąnęły mnie cygara przywieźli kilka paczek w prezencie. Cygar 'babskich' nie tykam, ale Aroma Vanighlia, Fondente, czy Aroma Grappa to zupełnie inna bajka - i przyznam szczerze, że Toscano w aromatyzowanej właśnie wersji to moi faworyci. Oczywiście ze względu na swój mocny aromat nawet Toscano Classico nie nadają się do humidora z 'resztą' cygar. Nie dorobiwszy się drugiego humika, zawsze leżały w paczuszkach w szafce - nigdy jednak, nawet po miesiącach, nie zauważyłem utraty walorów smakowych. Racjonowałem je bardzo oszczędnie, wreszcie nie muszę ;-) Każdemu kto nie miał wcześniej okazji, szczerze polecam choć paczuszkę na spróbowanie. :palacz3:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 2 piw(a):
AntZ, ciuciull
s1810
Nowicjusz


Wiek: 48
Dołączył: 09 Cze 2009
Posty: 23
Otrzymał 2 piw(a)
Skąd: Opole
Wysłany: Czw 08 Sty, 2015   

Jako fan Toscano Clasicco trzeba będzie spróbować Caffe :cigar:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
klochowicz
Ekspert Aficionado



Obecności na FOSCA: 7
Wiek: 29
Dołączył: 27 Lip 2011
Posty: 1008
Otrzymał 143 piw(a)
Skąd: Poznań
Wysłany: Czw 08 Sty, 2015   

Piotraz napisał/a:
Oczywiście ze względu na swój mocny aromat nawet Toscano Classico nie nadają się do humidora z 'resztą' cygar.


Możesz bez obaw trzymać je w humidorze z innymi cygarami, tyle że muszą być w celofanie. Moim zdaniem te cygara smakują wtedy lepiej, ale nie wiem w jakim stopniu jest to siła sugestii. Muszę sprawdzić :-)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
s1810
Nowicjusz


Wiek: 48
Dołączył: 09 Cze 2009
Posty: 23
Otrzymał 2 piw(a)
Skąd: Opole
Wysłany: Pią 09 Sty, 2015   

U mnie leżakują golasy ze 20 sztuk w małym humidorze i po otwarciu daje zapachem takim z zacięciem lekko kwaśnawym, myślę ,że po roku bytności w humidorze humidor będzie się nadawał tylko do toscan lub przechowywania bigosu :palacz: No i Toscany są jak linie papilarne nie zdarzają się nigdy dwa takie same , chodzi o wygląd :mrgreen:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
tomski
Nowicjusz


Wiek: 35
Dołączył: 22 Sty 2015
Posty: 4
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw 22 Sty, 2015   

Też miałem do czynienia z tymi cygarami- chociaż ja je traktowałem bardziej jako cygaretki.

Chciałem dodać, że podobne do Toscanello są Pedroni (też toskańskie - mnie polecili Włosi jak nie było w kiosku kawowych Toscanello) . Zarówno w smaku jak i wyglądzie są podobne. Pedroni przy okazji są trochę tańsze bo kosztują 2.5€ za 5szt.

Problemem jest to, że Toscanello ciężko dostać w Polsce (we Włoszech można je dostać w większości kiosków) a Pedroni to już w ogóle ciężko znaleźć poza Toskanią (szukałem w kilku Tabacci w Rzymie, Bolonii i nie było). Jak by ktoś wiedział, o jakiś sklepach - najlepiej w Warszawie, gdzie można je nabyć (zarówno Pedroni jak i Toscanello) to będę wdzięczny za informację.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
klochowicz
Ekspert Aficionado



Obecności na FOSCA: 7
Wiek: 29
Dołączył: 27 Lip 2011
Posty: 1008
Otrzymał 143 piw(a)
Skąd: Poznań
Wysłany: Pią 23 Sty, 2015   

tomski napisał/a:
Problemem jest to, że Toscanello ciężko dostać w Polsce


O Pedroni nie słyszałem, ale jeśli chodzi o Toscano, to dostępne są 3 produkty:
- Toscano Classico (długie)
- Toscano Toscanello (krótkie)
- Toscano Toscanello Caffe (krótkie, kawowe)

Wszystkie pakowane są w kartoniki po 5 szt.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Tomasz1984
Aficionado
Tomasz



Obecności na FOSCA: 1
Wiek: 35
Dołączył: 26 Cze 2012
Posty: 633
Otrzymał 809 piw(a)
Skąd: Kobyłka
Wysłany: Pią 23 Sty, 2015   

Według mnie tych krótkich Toscanello nie opłaca się kupowac. Długie i ciachac na 2 części :) . Przetestowane ;) .
A tak poza to bardzo smaczne patyki.
:palacz3:
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
AntZ
Noform1@o2.pl
Nowicjusz
Noform


Wiek: 23
Dołączył: 19 Paź 2014
Posty: 13
Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: Śro 28 Sty, 2015   

A jak to w końcu jest cygara Toscano są ręcznie zwijane?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Tomasz1984
Aficionado
Tomasz



Obecności na FOSCA: 1
Wiek: 35
Dołączył: 26 Cze 2012
Posty: 633
Otrzymał 809 piw(a)
Skąd: Kobyłka
Wysłany: Śro 28 Sty, 2015   

Te co w Polsce mamy sa maszynowo, ale doczytałem sie że istnieją inne rodzaje skręcane ręcznie
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Noform1@o2.pl
Nowicjusz
Noform


Wiek: 23
Dołączył: 19 Paź 2014
Posty: 13
Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: Czw 29 Sty, 2015   

Ok znalazłem :D https://www.italiansmokes...omini-1492.html te są produkowane ręcznie. ;)

Teraz pytanie gdzie je idzie dostać :palacz:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
VileVicar
Ekspert Aficionado
Non serviam



Obecności na FOSCA: 6
Wiek: 45
Dołączył: 14 Maj 2010
Posty: 1923
Otrzymał 1099 piw(a)
Skąd: Poznań/Komorniki
Wysłany: Czw 29 Sty, 2015   

Najpewniej we Włoszech w każdym kiosku.

Toscano jest jednym wielkim policzkiem dla purystów: ni to maszynowe, tytoń jakiś kosmiczny z Kentucky (wtf w ogóle) kręcone w jakiejś egzotycznej italii, odkryte nie przez hiperdriperblendera, a przez zupełny przypadek... wygląda jak szkaradna odmiana patyczaka, twarda jak kokos i pali się z półtorej godziny...


W tym przypadku IMO zupełnie nieistotne czy to maszynowe cygaro, czy nie, skoro smakuje i pali się wybornie. Weź wrzuć na luz. Tu akurat prawidła należy odłożyć na bok.
_________________
"Bez kapłanów i bez świątyń krwawe łapska bogów nie mogłyby dosięgnąć świata śmiertelników. Czyż nie byłby to raj, przyjacielu ?" Steven Erikson - Ogrody Księżyca
http://baza.fantasta.pl/fantasta.php?id=500
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 2 piw(a):
ciuciull, Noform1@o2.pl
Lucask
Nowicjusz



Obecności na FOSCA: 2
Wiek: 31
Dołączył: 27 Lip 2013
Posty: 83
Otrzymał 62 piw(a)
Skąd: Tarczyn
Wysłany: Czw 29 Sty, 2015   

Noform1@o2.pl napisał/a:
Ok znalazłem :D https://www.italiansmokes...omini-1492.html te są produkowane ręcznie. ;)

Teraz pytanie gdzie je idzie dostać :palacz:


Noform1@o2.pl, ja kupiłem paczkę "Classico" i paczkę "Antico" na lotnisku w Mediolanie.
Tam leżały w humidorze, ale po zakupie pani w kiosku nie widziała powodu zeby dawać mi torebkę strunową czy cokolwiek innego do przechowania.

A jeśli chodzi o włoskie kioski - szczerze mówiąc wszystko co miało szyld tabacchi/tabacco nie miało w ofercie cygar, jakichkolwiek...
_________________
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Noform1@o2.pl
Nowicjusz
Noform


Wiek: 23
Dołączył: 19 Paź 2014
Posty: 13
Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: Pon 02 Lut, 2015   

Witam jakie cygaro lepiej kupić Toscano Classico czy Toscanello?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
nike21
Nowicjusz



Wiek: 37
Dołączył: 16 Sie 2014
Posty: 103
Otrzymał 142 piw(a)
Skąd: Poznań
Wysłany: Pon 02 Lut, 2015   

toscanello to to samo co classico tylko tylko ciachnięte na pół :)

oczywiście w wersji niearomatyzowanej...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Katohaikara
Początkujący Aficionado



Wiek: 24
Dołączył: 10 Lut 2014
Posty: 169
Otrzymał 81 piw(a)
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto 03 Lut, 2015   

Ja jak mam ochotę to palę czasami Toscanello całe, nie ciachane i nie ma żadnych problemów natury technicznej.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Katohaikara
Początkujący Aficionado



Wiek: 24
Dołączył: 10 Lut 2014
Posty: 169
Otrzymał 81 piw(a)
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon 16 Lut, 2015   

Dzisiaj paląc toscanello rozebrałem końcówkę aby sprawdzić jak jest zbudowane. No i zauważyłem znaczną różnicę w budowie porównując do znanych nam cygar z Kuby czy Dominikany. Mianowicie pozbawione są one owijacza, którego funkcję spełnia pokrywa. Patrząc na wygląd można się zastanawiać czy może jednak to pokrywy w nich brakuje :mrgreen: Pewne jest to że jeden liść spełnia funkcję wrappera i bindera.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
klochowicz
Ekspert Aficionado



Obecności na FOSCA: 7
Wiek: 29
Dołączył: 27 Lip 2011
Posty: 1008
Otrzymał 143 piw(a)
Skąd: Poznań
Wysłany: Pią 20 Lut, 2015   

Katohaikara napisał/a:
Ja jak mam ochotę to palę czasami Toscanello całe, nie ciachane i nie ma żadnych problemów natury technicznej.


Toscanello jest cięte fabrycznie. Toscano jest długie.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Katohaikara
Początkujący Aficionado



Wiek: 24
Dołączył: 10 Lut 2014
Posty: 169
Otrzymał 81 piw(a)
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią 20 Lut, 2015   

klochowicz napisał/a:

Toscanello jest cięte fabrycznie. Toscano jest długie.


To miałem na myśli, mylą mi się te nazwy.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Regis
Nowicjusz


Wiek: 49
Dołączył: 22 Lut 2015
Posty: 1
Otrzymał 5 piw(a)
Skąd: Katowice
Wysłany: Nie 22 Lut, 2015   

Przede wszystkim, witam forumowiczów! Zauważyłem przypadkiem wątek o Toscano i specjalnie zarejestrowałem się na forum, żeby dorzucić swoje 3 grosze o moich ulubionych cygarach :)

Po raz pierwszy dowiedziałem się o nich długie lata temu z książki "Wendetta dla Świętego":

"(...) wyjął z kieszeni pomiętą torebkę i wyciągnął z niej przedmiot, który można by określić jako cygaro, choć w rzeczywistości był bardziej podobny do kawałka zbutwiałej liny, zamoczonej w dziegciu i na wiele lat zakopanej w ziemi. Przeciął tę rzecz scyzorykiem i połowę podał Świętemu. Simon grzecznie potrząsnął głową i jak urzeczony patrzył na swego gospodarza, który z wnętrza jednej z połówek wyciągnął pożółkłą słomę i do rozciętego końca przyłożył zapaloną zapałkę. Kiedy ten odrażający przedmiot rozgrzał się całkowicie, podniósł go do ust i zaczął ożywiać, wypuszczając kłęby dymu. Simon cofnął trochę krzesło, aby nie znajdować się bezpośrednio w zasięgu dymu, ponieważ doświadczył już trującej mocy niesławnego cygara toskańskiego."

Zachęcające, prawda? Kiedy po raz pierwszy znalazłem Toscano w sklepiku w Austrii, po prostu nie mogłem sobie odmówić. I to okazało się objawieniem. To świat całkowicie inny od "szlachetnych" cygar; jeśli zwykłe cygara porównać z koniakiem, Toscano są odpowiednikiem torfowej szkockiej whisky z Islay, butelkowanej prosto z beczki z mocą 58%. Można je kochać albo nienawidzieć.

Najbardziej popularne cygara toskańskie sprzedawane są w wersjach:
Classico: leżakowane 6 miesięcy, cena w Austrii 7,20 Euro za 5 sztuk
Extra Vecchio: leżakowane 9 miesięcy, 8 Euro
Antico: 12 miesięcy, 10 Euro
Riserva: nie miałem kontaktu, pakowane po 2 sztuki
Krótkie Toscanello są leżakowane bodajże 4 miesiące i kosztują 5 Euro za 5 sztuk.

Jak dla mnie, Classico są jeszcze zbyt "surowe" i ostre. Extra Vecchio już o wiele łagodniejsze (jeśli ten przymiotnik można w ogóle tu zastosować :mrgreen: ) przy niewiele wyższej cenie, a Antico to stalowa pięść w atłasowej rękawiczce. Toscanello w ogóle nie polecam, są jeszcze bardziej nieokrzesane niż Classico, a na dodatek droższe i krócej się palą. O wiele lepiej kupić pełny rozmiar i przeciąć na pół.

Komuś, kto nie miał kontaktu z Toscano, zdecydowanie radzę zacząć od wypalenia połówki; to chyba najmocniejszy tytoń z jakim miałem styczność i skromne rozmiary cygarka są bardzo zwodnicze. Całe Toscano to przynajmniej 90 minut wyjętych z rzeczywistości.

Ciągną faktycznie z oporami, tytoń bardzo zbity. Szczególnie przy paleniu całego cygara w drugiej połowie końcówka trzymana w ustach pęcznieje od wilgoci i stawia coraz większy opór. Z przekrojonym takich problemów raczej nie ma. Spotkałem się z zaleceniem, aby przed zapaleniem cygara skrócić koniec trzymany w ustach o jakieś 2 mm, to znacznie poprawia ciąg.

Toscana należą do cygar "suchych" i są różne szkoły, czy przechowywać w humidorze, czy też nie. U mnie zwykle kupione pudełko nie przeżywa zbyt długo, aby tym problemem się przejmować...

I jeszcze ciekawostka: Clint Eastwood w spaghetti westernach palił właśnie cygara toskańskie, co nie dziwi, biorąc pod uwagę, gdzie filmy były kręcone. Ponieważ nie był palaczem i nie cierpiał tych cygar, gdy na potrzeby ujęcia miał wyglądać na wkurzonego/zdegustowanego, po prostu zapalał cygaro, pykał kilka razy i to wystarczało, aby wprowadzić go w odpowiedni nastrój.


:clint:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 5 piw(a):
ciuciull, VileVicar, rozen, Tomasz1984, s1810
Reklamator

Wysłany:    Reklama

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Strona ma charakter hobbystyczny i informacyjny. Przeznaczona jest dla osób powyżej 18 roku życia.

Palenie szkodzi zdrowiu!
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 16