|
Autor |
Wiadomość |
shaft
Nowicjusz

|
Wysłany: Śro 29 Sie, 2007 little havana
|
|
|
Mam od wczoraj havanke i naprawde jest little -najweselsze w nim dla mnie jest to ze pokazuje informacje np: wet, albo comfort.
teraz mam 62 i twierdzi ze jest comfort- mierzy on to sobie porownujac z temperatura, czy olewac te haselka i trzymac miedzy 65-70?
pozdrawiam
 |
_________________ M*A*S*H* |
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado

Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 8
Wiek: 39 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1890 Otrzymał 287 piw(a) Skąd: Kościan
|
Wysłany: Śro 29 Sie, 2007
|
|
|
Witam, gdzie kupiles?? |
|
|
|
 |
shaft
Nowicjusz

|
|
|
|
w CiT u Piotrka i patrzac po cenach w innych sklepach polecam tam sie przejechac. zwlaszcza jak dopiero zaczynasz...
tylko zacytuje rade kolegi: "nie bierz kart kredytowych"
z tego co slyszalem maja sie pojawic niedlugo w Akanie, ale w cenach nie tak przyjaznych |
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado

|
|
|
|
A ty ile dales?? |
|
|
|
 |
Michal
Ekspert Aficionado

Wiek: 40 Dołączył: 14 Gru 2006 Posty: 1247 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Warszawa
|
|
|
|
Shaft, ogólnie przy wyższych temperaturach powinno się trzymać niższą wilgotność. Takie 62% jest wg. mnie wporządku, choć jak podskoczy do 65% bedzie jeszcze lepiej. Gdzieś było zestawienie "idealne" wilgotności do danej temperatury, nie moge teraz znaleść, ale było to coś w rodzaju 22*C - 68% i 28*C - 62% |
_________________ For a relaxing time, make it Suntory time... |
|
|
|
 |
radeqm
Aficionado

Dołączył: 20 Cze 2007 Posty: 550 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Katowice
|
|
|
|
Michal napisał/a: | S...Gdzieś było zestawienie "idealne" wilgotności do danej temperatury, nie moge teraz znaleść, ale było to coś w rodzaju 22*C - 68% i 28*C - 62% |
Mazgaj podawał, nie mam akurat pod ręką.
pozdr.
r a d e q m |
_________________ "Problem ze światem polega na tym, że zawsze jest o jednego drinka do tyłu"
/Humphrey Bogart/ |
|
|
|
 |
shaft
Nowicjusz

|
|
|
|
no wlasnie o tym mowilem: obydwaj wiecie ze gdzies bylo, ale znalezc nie mozecie:)
Jest to w tym 7 stronnym watku o przygotowaniu humidora/chyba:)/ serio zredagujcie to troszke, jak bedziecie mieli czas i bedzie nam wszystkim latwiej.
a tabelke sobie przepisalem i mam przy humidorku, chce jednak wiedziec czy po prostu ufacie havance i jak pisze ze jest gut to uznajecie to za fakt:) |
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado

|
|
|
|
 |
Josephros
Doświadczony Aficionado szara eminencja ;d

Obecności na FOSCA: 3
Wiek: 36 Dołączył: 17 Gru 2006 Posty: 917 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Lublin
|
|
|
|
ja mam i nie ufam tj ufam wskazaniom wilgotności i temp i tyle trzymam 68%-69% |
_________________ Tempus fugit, aeternitas manet |
|
|
|
 |
Highlander71
Ekspert Aficionado The Thirsty Traveler

Obecności na FOSCA: 9
Wiek: 50 Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 1385 Otrzymał 478 piw(a) Skąd: Leszczyny, Polska
|
Wysłany: Czw 30 Sie, 2007 Re: little havana
|
|
|
shaft napisał/a: | Mam od wczoraj havanke i naprawde jest little -najweselsze w nim dla mnie jest to ze pokazuje informacje np: wet, albo comfort.
teraz mam 62 i twierdzi ze jest comfort- mierzy on to sobie porownujac z temperatura, czy olewac te haselka i trzymac miedzy 65-70?
pozdrawiam
|
Moja opinia choć nie profesjonalna: nie widziałem higrometrów typowych do humidorów. Może takie sa ale myslę że 99% higrometrów to higrometry mierzące wilgotność wzgledna otoczenia dla człowieka więc: 60% to Normal czyli jak w Twoim higro: comfort, powyżej 70% jest juz wet czyli za duza wilgotnośc - co jest doskonale dla cygar
pozdrawiam Hej |
_________________ Pozdrawiam - Highlander71

|
|
|
|
 |
zaba66i6
Nowicjusz

|
Wysłany: Pią 28 Sie, 2009
|
|
|
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem higrometru little havana. Zrobiłem po trzy razy test solny i z mokrą szmatką. Wyniki testu solnego: 73%, 73%, 75% (średni błąd 1,33% więc bardzo dobrze). Wyniki z mokrą szmatką: 94%, 94%, 92% (średni błąd to 6,66% więc średnio). Ogólny błąd to ok 4%. Czy te wyniki są w granicach błędu?? Czy dodawać zawsze te 4 % do wskazań?? |
|
|
|
 |
dymek
Początkujący Aficionado

Wiek: 38 Dołączył: 26 Sie 2008 Posty: 478 Otrzymał 100 piw(a) Skąd: IRL / PL
|
|
|
|
Hmm, bardzo dziwne ze elektryk wskazal takie pomiary, czy na pewno dobrze zrobiles testy ? Mi ktory kupilem na allegro http://www.allegro.pl/ite...kres_10_99.html wskazal 99% ze szmata i 69% z sola, tak samo wskazal wlosowy. |
_________________ Pozdrawiam
 |
|
|
|
 |
Highlander71

Wiek: 50 Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 1385 Otrzymał 478 piw(a) Skąd: Leszczyny, Polska
|
|
|
|
Osobiście to nie radzę robić testów solnych elektronicznym higrometrom ponieważ sól zawarta w wilgoci będzie ujemnie działała na elektronikę powodując szybsze "śniedzenie" ścieżek w których płynie prąd elektryczny (elektroliza!!!) po za tym (jeszcze się na forum nie zdarzyło) ale można uszkodzić pojemnościowy element pomiarowy.
Wystarczy zrobić normalny test wyniki plus minus 5 % to norma dla tego typu mierników i zależy głównie od dokładności wykonania danego modelu jak i tolerancji elementów elektronicznych.
Pozdrawiam
h71 |

|
|
|
|
 |
zaba66i6
Nowicjusz

|
Wysłany: Sob 29 Sie, 2009
|
|
|
Po pierwsze- jak może negatywnie wpłynąć na ścieżki, skoro NaCl nie ma z mini bezpośredniego kontaktu (przecież nie odparuje, ani nie przetuneluje )
Po drugie- z tego co wiem, to ścieżki są pokryte specjalną warstwą lakieru, który izoluje je od środowiska. Nie widziałem nigdy płytki drukowanej w której ścieżki śniedzieją (no chyba, że sami ją robiliśmy i niczym nie zabezpieczyliśmy).
Po trzecie- nawet jeśli miedź pokryje się śniedzią, to tym lepiej dla niej. Miedź w takiej sytuacji będzie spasywowana i jeszcze bardziej uniewrażliwi się na reakcje. |
|
|
|
 |
Highlander71

|
|
|
|
zaba66i6 napisał/a: | Po pierwsze- jak może negatywnie wpłynąć na ścieżki, skoro NaCl nie ma z mini bezpośredniego kontaktu (przecież nie odparuje, ani nie przetuneluje )
Po drugie- z tego co wiem, to ścieżki są pokryte specjalną warstwą lakieru, który izoluje je od środowiska. Nie widziałem nigdy płytki drukowanej w której ścieżki śniedzieją (no chyba, że sami ją robiliśmy i niczym nie zabezpieczyliśmy).
Po trzecie- nawet jeśli miedź pokryje się śniedzią, to tym lepiej dla niej. Miedź w takiej sytuacji będzie spasywowana i jeszcze bardziej uniewrażliwi się na reakcje. |
To nie chodzi o ścieżki źle się wyraziłem tylko o elementy które są lutowane do ścieżek !!! Nigdy nie spotkałeś się z takim zjawiskiem że w zasolonym klimacie wszystko rdzewieje, śniedzieje??? Remontuję czujniki wilgotności, temperatury , analizatory CO , O2 oraz CH4 i możesz wierzyć lub nie ale słony klimat nie służy elektronice. Jednak mniejsza o to, najważniejszy jest element pomiarowy.
"Higrometry elektryczne wykorzystują elektroniczne czujniki wilgotności. Najczęściej wykorzystuje się czujniki pojemnościowe lub oporowe. Do ich skalowania wykorzystuje się higrometry typu Daniella.
Czujnik pojemnościowy jest kondensatorem, w którym pomiędzy okładkami umieszczono porowatą piankę z polimeru. Jeśli para wodna dostanie się do porów, pojemność elektryczna C kondensatora zwiększa się, dzięki dużej wartości przenikalności elektrycznej wody . Im większa wilgotność powietrza, tym większe jest C. Ponieważ polimer nie wchłania wody na stałe, przy małej wilgotności powietrza woda wyparowuje z pianki. Zmiany pojemności rejestruje elektroniczny miernik, wykorzystujący prądy wysokiej częstości."
To chyba tyle z teorii
Zrobisz jak będziesz chciał - twoja sprawa - ja jednak odradzam skalowania higrometrów elektronicznych z użyciem soli.
Pozdrawiam
H71 |

|
|
|
|
 |
entelm
Początkujący Aficionado

Wiek: 53 Dołączył: 08 Gru 2007 Posty: 349 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Wodzisław Śl.
|
|
|
|
O kurna, ale się zaczynają dyskusje.
W warunkach naszych humidorów chodzi o orientacyjne wartości, a nie o precyzyjne utrzymywanie wilgotności. Do tego dochodzi temperatura i cyrkulacja wilgotności w humidorze.
Little Havana jest u mnie na służbie od 1.5 roku. Jego największą zaletą jest wielkość i kształt, co pozwala umieścić go między cygarami w różnych miejscach humidora.
Moja rekomendacja: kupować ! |
_________________ Cum debita reverentia
entelm |
|
|
|
 |
drinks
Aficionado fan Ronnie O'Sullivana

Obecności na FOSCA: 10
Wiek: 51 Dołączył: 03 Mar 2007 Posty: 718 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: Wrocław
|
|
|
|
entelm napisał/a: |
Moja rekomendacja: kupować ! |
popieram w całej rozciągłości
Mam havankę chyba ze 2 lata, mała, fajna, niezawodna, niczego więcej w kwestii higro nie potrzebuję |
|
 |
Highlander71

|
|
|
|
entelm napisał/a: | Moja rekomendacja: kupować ! |
Pewnie że kupować !!!
H71 |

|
|
|
|
 |
zaba66i6
Nowicjusz

|
|
|
|
Popełniłem błąd podchodząc do tematu od strony chemicznej (studiuję chemię na PWr). Natomiast na elektronice, kompletnie się nie znam. Dzięki za w pełni profesjonalne wytłumaczenie mi tej kwestii.
Ja również jestem tego zdania, że KUPOWAĆ. |
|
|
|
 |
Highlander71

|
|
|
|
Higrometry Little Havana posiadają współczynnik błędu na poziomie + - 2 % więc jest to rewelacyjny wynik ( bynajmniej tak piszą )
Dla mnie najważniejsza jest rekomendacja naszych forumowiczów którzy jak widzisz używają go od lat.
Zaba66i6 wierzę zatem że i Tobie będzie służy latami czego z całego serca życzę.
A błąd pomiarowy mógł wynikać też z temperatury otoczenia ale to już inna bajka.
Pozdrawiam
H71 |

|
|
|
|
 |
|
Reklamator
|
Wysłany: Reklama