|
Autor |
Wiadomość |
Falcat
Początkujący Aficionado

Wiek: 58 Dołączył: 04 Lis 2012 Posty: 411 Otrzymał 42 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 10 Sty, 2013
|
|
|
korea83 napisał/a: | Jak na moje oko to jeszcze za dużo tej wody |
Moim zdaniem również, powinno być kilka kropel dosłownie. Sól w pojemniku powinna być w połowie sucha. |
|
|
|
 |
Arek
Aficionado

Obecności na FOSCA: 3
Wiek: 27 Dołączył: 26 Cze 2012 Posty: 663 Otrzymał 48 piw(a) Skąd: Wrocław/Bogatynia
|
|
|
|
Może faktycznie wciąż za duży wody, ale przyznam szczerze, że pokropiłem około 5 kropel.
Najważniejsze, że od godziny utrzymuje się stałe 75% (raz pokazał 74% kiedy otworzyłem na chwilkę okno). Pomęczę go jeszcze godzinkę i wraca do humidora. Na razie jestem uspokojony |
_________________ Każde cygaro to wydarzenie. |
|
|
|
 |
Pekal
Doświadczony Aficionado

Wiek: 42 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 808 Otrzymał 713 piw(a) Skąd: Gryfino
|
|
|
|
Arek,wiem że Jgryjestem też to robił ale...jak już zakończysz test, jeszcze przed wyciągnięciem higro i soli z woreczka, przenieś go (jak masz taką możliwość) do temperatury np 20 st. Potrzymaj jeszcze z pół godz i napisz o ile spadła wilgotność. Wiem, wiem czepiam się tej temperatury ale z uporem maniaka chcę potwierdzić lub zdementować wpływ temp na wyniki testu solnego |
_________________ "Starajmy się uczynić święto z codzienności, przyjemność z drobnych chwil, z których składa się życie" - Zino Davidoff
----------------------------------------------
www.divinesmoke.wordpress.com |
|
|
|
 |
Arek
Aficionado

Wiek: 27 Dołączył: 26 Cze 2012 Posty: 663 Otrzymał 48 piw(a) Skąd: Wrocław/Bogatynia
|
|
|
|
Słuchaj - nie ma sprawy! Po zakończeniu tego testu przeniosę go w temperaturę właśnie około 20C i będe ją kontrolował i powklejam Ci zdjęcia jak to u mnie wygląda
Ale już teraz napisać Ci mogę, że ma wpływ na pewno bowiem kiedy tylko uchyliłem okno - spadła do około 74%. Moje wyniki nie są jednak tak poprawne może przez to, że faktycznie wlałem za dużo wody, dlatego przygotuję wszystko jeszcze raz, postawię w temp. 20C i przetestuję. Spodziewaj się wyników jakoś 24:00 - 1:00 |
|
|
|
 |
moracz
Nowicjusz

Wiek: 32 Dołączył: 05 Maj 2012 Posty: 32 Otrzymał 21 piw(a) Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Pią 11 Sty, 2013
|
|
|
Aż zabiorę głos, a co mi tam
(poniższe wnioskowanie pewnie nie jest wolne od błędów, jeśli ktoś jest je w stanie wskazać i poprzeć czymś wiarygodnym, bardzo chętnie przyjmę 'krytykę')
Wsypujemy do pojemniczka sól o jakiejś określonej niskiej wilgotności, wkrapiamy kilka kropel wody, zamykamy ten 'zestaw' wraz z higrometrem w szczelnym opakowaniu (przyjmijmy że wręcz hermetycznym). Dlaczego temperatura ma nie wpływać na wilgotność powietrza w worku?
Higrometry, o ile wiem, pokazują zazwyczaj wilgotność względną (wyrażoną w procentach), a więc stosunek ilości pary wodnej zawartej w powietrzu do maksymalnej ilości, jaka mogła by się utrzymać w powietrzu w danej temperaturze.
Wilgotność względna jest nierozerwalnie związana z temperaturą. Stąd nie jest dziwne, że test solny prawdopodobnie jest prawdziwy tylko dla około 20°C (z tego co udało mi się znaleźć wynika, że zostało to ustalone empirycznie, jest mowa nawet o nasyconym roztworze NaCl, który utrzymuje wilgotność względną powietrza nad cieczą na poziomie 75% ale przy 20,0°C). Widocznie dla innych temperatur zwilżone kryształki NaCl nie są w stanie zapewnić 75% wilgotności powietrza, higrometr się nie myli, a mówiąc prawdę spędza sen z powiek zatroskanym Aficionado |
|
|
|
 |
Arek
Aficionado

|
|
|
|
Po 3 godzinkach walki o zapewnienie temp. 20C ( wł/wył grzejnika , otwieranie/zamykanie okna ) Prezentuję takie o to wyniki:
Po 1h testu solnego:
Po 3 h testu solnego:
Oraz zdjęcie po trzymaniu higrometru na grzejniku:
 |
|
|
|
 |
Pekal
Doświadczony Aficionado

Wiek: 42 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 808 Otrzymał 713 piw(a) Skąd: Gryfino
|
|
|
|
No i git. O to chodzi żeby ustlić pewne czynności dzięki którym początkująy aficionado i nie tylko będą mieli maksymalną pewność co do poprawności wykonanego testu. Reasumując..róbmy testy w tempmaksymalnie zbliżonej do 20 st C. Im większa temp tym większy błąd który może nam spędzić sen z powiek...czyż nie? |
_________________ "Starajmy się uczynić święto z codzienności, przyjemność z drobnych chwil, z których składa się życie" - Zino Davidoff
----------------------------------------------
www.divinesmoke.wordpress.com |
|
|
|
 |
Arek
Aficionado

|
|
|
|
Ilość wody też nie jest bez przyczyny jasno określona - faktycznie lepiej zalać kilka kropel, co pokazują moje testy. Najważniejsze, że budujemy wiedzę i zdobywamy doświadczenie |
|
|
|
 |
|