Aby korzystać z zawartości forum należy się zarejestrowaćTUTAJ Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-) Rejestrując się na forum uzyskujesz m.in. rabaty na cygara u forumowych partnerów (sklepy cygarowe). Zapraszamy!
Wiek: 41 Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 43 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Gliwice
Wysłany: Nie 19 Paź, 2008 Kulinarne wybryki aficionado
Zakładam tu, liczac na osobny wątek:)
Kto co jak dlaczego ......
Przepisik na smaczną (moim zdaniem) kolacje.
2 duże piersi z kurczaka,
czerwone wytrawne wino,
pomidory,
oregano,
niebieski ser pleśniowy,
masło,
oliwa,
pieprz ziołowy,
śmietana,
sól
Otwieramy butelkę ulubionego winka i nalewamy sobie lampke.
Po pierwszym łyku zabieramy się do roboty.
Fileta z kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą, dodajemy sól i pieprz, dolewamy lampke czerwonego wina. Zostawiamy na noc w lodówce.
W ramach relaksu po cięzkiej pracy dopijamy resztę wina, palac przy tym ulubione cygaro
Do garnka wlewamy odrobine oliwy, dodajemy masło i około pół kubka wody.
Gdy zaczyna się gotować dodajemy ser pleśniowy (w kawałkach) i mieszamy aż się roztopi.
Zostawiamy na bardzo małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodajemy śmietanę żeby zagęścić sos.
Wyjmujemy z lodówki przygotowanego kurczaka.
Układamy na nim pokrojone w plastry pomidory, posypujemy obficie bazylią i zalewamy sosem.
Wsadzamy do piekarnika (około 180 - 190 stopni) na jakieś 35 - 40 minut.
Mi smakowało
Mam nadzieję że Wam również zasmakuje. Jak się ktoś zdecydyje na zrobienie kuraczka według mojego przepisu będę bardzo zadowolony.
_________________ "No i kto tu asy? A kto biesy?
Komu tutaj gębę cieszyć?"
user [Usunięty]
Wysłany: Nie 19 Paź, 2008
Ja się nie zdecyduję Połączenie czerwonego wina, kurczaka i sera pleśnowego ( nie wiem jaki masz na myśli... To wazne, bo każdy inaczej smakuje, nie tyle idzie o kolor pleśni ile o markę) oraz przypraw, które się razem nie lubią ( nie należy łączyć bazylii z orgeano, bo wychodzi gorzkawy posmak)... Łączenie oliwy i masła też jakoś nie tego...Nie skorzystam.
Obecności na FOSCA: 10
Wiek: 51 Dołączył: 03 Mar 2007 Posty: 718 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: Wrocław
Wysłany: Nie 19 Paź, 2008
Ostatnio gościłem na Śląsku i jak zawsze byłem zachwycony Śląską kuchnią, ale lekki niedosyt pozostał w temacie żurka.
Więc zapodam moj przepis na przepyszny żurek, tani i szybki w przygotowaniu:
- na patelni smażę pół kilo pieczarek, po 5 min dodaję 40 dkg chudego boczku, wszystko smażę na złoty kolor
- w garze gotuję 2 torebki żurka Knorra Tradycyjnego (czy domowego, jakoś tak), do tego 2 małe kostki bulionu grzybowego i mała kostka cebuli w proszku
- gdy całośc się zagotuje wsypuję zawartośc patelni, dodaję 2-3 pokrojone w kostki białe kiełbaski (koniecznie z dobrego sklepu, chude i bez śmieci w środku)
- gotuję ok. 5 min, na koniec doprawiam śmietaną Rama Cremefine, majerankiem i pietruchą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum