Przesunięty przez: Jacek Uchryń Pią 08 Sie, 2008 |
|
Autor |
Wiadomość |
athena76
Nowicjusz athena76

|
Wysłany: Czw 10 Sty, 2008 Kawa- Cafe Cubita
|
|
|
Co do alkoholu przy cygarze napisano tak dużo, że wspomnę tylko że lubię do niego whiskey.
p.s. novum dla mnie jest natomiast info o kawie Cafe Cubita, podobno idealnej dla miłośników cygar (no i kawy mielonej). Czy ktoś już próbował? |
_________________ Ἀθήνη |
|
|
|
 |
bystry
Aficionado

Obecności na FOSCA: 6
Wiek: 32 Dołączył: 02 Wrz 2007 Posty: 615 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw 10 Sty, 2008
|
|
|
Prawie każde łódzkie spotkanie odbywa się w kawiarni także palę głównie przy kawie. Jakiej? Różnie, od espresso po latte z cynamonem. W zależności od ochoty |
|
|
|
 |
Sergiej
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 13
Wiek: 33 Dołączył: 03 Lis 2007 Posty: 1337 Otrzymał 100 piw(a) Skąd: Łódź
|
|
|
|
radeqm napisał/a: | Espresso, espresso, ESPRESSO |
Tak jest! 2x espresso i 2-3 wody to obowiązkowy zestaw do churchilla, o ile palę w kawiarni. |
_________________ Polecam:
http://www.zmiloscidohavan.pl/ |
|
|
|
 |
AdamLuczak
Początkujący Aficionado Mnandi Addict

|
|
|
|
Ja z kolei coraz częściej wizytuję Łódzkie Daily Cafe
Obowiązkowo do cygara duże cappucino (u mnie to robi za póżne śniadanie
A jak większe cygaro to espresso doppio do tego na koniec
Adam |
_________________ projektowanie stron internetowych : www.luczak.pl |
|
|
|
 |
Jacek Uchryń
Ekspert Aficionado

Zaproszone osoby: 1
Dołączył: 14 Cze 2007 Posty: 1434 Otrzymał 25 piw(a) Skąd: L. USA
|
Wysłany: Pią 08 Sie, 2008
|
|
|
Kawa o bogatym, pełnym aromacie i niewiarygodnie długo utrzymującym się posmaku z wyczuwalną nutą szlachetnych cygar-intrygujące
Jej bogaty, pełen elegancji smak i delikatna kwasowość sprawia, że koneserzy jednogłośnie porównują Cubitę do hawajskiej Kona Fancy, Blue Mountain z Jamajki czy Galapagos z Ekwadoru, które uznawane są za najlepsze kawy na świecie.
Kona Fancy z Hawaii, Blue Mountain z Jamajki miałem przyjemność kosztować wymienione gatunki kaw i jeśli Cubita jest tak dobra, to warto ją spróbować.
Smakował już ktoś tą Kubanę ? |
|
|
|
 |
radeqm
Aficionado

Dołączył: 20 Cze 2007 Posty: 550 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Katowice
|
Wysłany: Pią 08 Sie, 2008
|
|
|
Jacek Uchryń napisał/a: | Smakował już ktoś tą Kubanę ? |
Pewnie. Kilogram przemęczyłem jakoś.
Nie wchodząc w zawiłości: kawa IMHO kiepskiej jakości, "płytka", marny posmak. Aromat nijaki. Mielić trzeba bardzo mocno. Nie polecam.
Rafhof coś wie na ten temat - kosztował.
pozdr.
r a d e q m |
_________________ "Problem ze światem polega na tym, że zawsze jest o jednego drinka do tyłu"
/Humphrey Bogart/ |
|
|
|
 |
dutch
Początkujący Aficionado El Veguero y Torcedore

Obecności na FOSCA: 5
Wiek: 43 Dołączył: 09 Cze 2007 Posty: 209 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: Sob 09 Sie, 2008
|
|
|
Radku ja toże kosztował, mieloną i z ziarna ( mieloną w ekspresie oczywiście)
tą pierwsza mam do dzis i jakos lubie ja popijac sczegónie do dymka, ale faktem jest że lepiej mi smakuje z ekspresu cisnieniowego z całych ziaren. tej dosc sporo wypiłem ( wyobraź sobie że przez cały EuroTab piłem tylko tę kawę bo mnie naprawdę urzekła! i sporadycnie wodę.
Ale to tylko takie sobie moje zdanie, a ja na temat kawy to niewiele raczej wiem - ale gusta są różne i ja ja bede polecał |
_________________ ZAPRASZAM NA ZAKUPY
www.swiat-cygar.pl
 |
|
|
|
 |
Highlander71
Ekspert Aficionado The Thirsty Traveler

Obecności na FOSCA: 9
Wiek: 50 Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 1385 Otrzymał 478 piw(a) Skąd: Leszczyny, Polska
|
Wysłany: Nie 02 Lis, 2008
|
|
|
Ponieważ zawsze miałem ochotę na tę kawę a okoliczności zaczęły temu sprzyjać tj. pojawiała się u naszego partnera forumowego Cubita o gramaturze 115g. Wręcz idealna do przetestowania w domowych ekspresach. Cena też zachęca bo 6,70 zł.
Na dzień dobry razem z żoną postanowiliśmy w tak piękny jesienny poranek zacząć od kubańskiego klimatu a mianowicie od Cubity.
Opakowanie po otworzeniu obwąchaliśmy jak to zwykle czynimy przy takich testach, aromat ... nie powalający, przyjemny ale nie rzucający.
Małżonce zaserwowałem czarną a dla siebie z mleczkiem (jako że żona jest miłośnikiem kaw a ja wole z cukrem i mleczkiem)
Żona i ja stwierdziliśmy że jest to najzwyklejsza kawa o nie zbyt silnym aromacie, bez żadnych dodatków wywoływała lekkie dreszcze na mnie , po posłodzeniu i dolaniu mleczka wg. mnie nadawała się do picia.
Już myślę o popołudniowej filiżance kawy ale wrócę jednak do mojej wypróbowanej .
Oczywiście są to subiektywne odczucia - wiec , nie będę polecał, kto chce sobie zamówi i przetestuje w domku na własnym sprzęcie.
Może źle do tego podeszliśmy ale tak czy inaczej - nic specjalnego .
  |
_________________ Pozdrawiam - Highlander71

|
|
|
|
 |
Bruno [Usunięty]
|
|
|
|
Ech, jak zwykle. Podzielone zdania i najlepiej spróbowac samemu. |
|
|
|
 |
Highlander71

Wiek: 50 Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 1385 Otrzymał 478 piw(a) Skąd: Leszczyny, Polska
|
|
|
|
Bruno napisał/a: | Ech, jak zwykle. Podzielone zdania i najlepiej spróbowac samemu. |
Ważne że jest to 115 g i małe pieniądze do wydania a to potrafi skusić. Być może komus zasmakuje i kupi większą.
Pozdrawiam
H71 |

|
|
|
|
 |
Highlander71

|
Wysłany: Pią 07 Lis, 2008
|
|
|
Dziś kolejne podejście - test w godzinach wczesno popołudniowych . Kolor kawy mocno ciemny, aromat nie ciekawy, po przepuszczeniu przez ciśnieniówkę ostecznie stwierdziliśmy że niestety posiadany egzemplarz nie nadaje się do degustacji. Pomijając fakt iż jest to kawa mielona (pewnie ziarnista to inna inkszość) ale wiemy że musimy omijać ją szerokim łukiem.
PS. Zachęcam do dzielenia się wrażeniami , być może mamy wypaczone kubki smakowe i innym smakoszom ta kawa wielce zasmakuje.
Pozdrawiam h71 |

|
|
|
|
 |
radeqm
Aficionado

Dołączył: 20 Cze 2007 Posty: 550 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Katowice
|
Wysłany: Sob 08 Lis, 2008
|
|
|
Grzesiek, tak jak napisałem powyżej - ziarnista jest IMHO równie kiepska.
pozdr.
r |
_________________ "Problem ze światem polega na tym, że zawsze jest o jednego drinka do tyłu"
/Humphrey Bogart/ |
|
|
|
 |
Highlander71

|
Wysłany: Sob 08 Lis, 2008
|
|
|
radeqm napisał/a: | Grzesiek, tak jak napisałem powyżej - ziarnista jest IMHO równie kiepska.
pozdr.
r |
Nie będę próbował - wystarczy mi już kubańskich klimatów |

|
|
|
|
 |
Mark Twain
Nowicjusz

Wiek: 41 Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 43 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Gliwice
|
Wysłany: Śro 12 Lis, 2008
|
|
|
Tej nie piłem, za to przekonałem się do kawki i cygara, i połączenie dwóch aromatów dało świetny efekt.
Mam ciśnieniowy ekspres ale bez młynka więc kupuje już gotowe przemielone ziarna.
Ostatnio gustuje w: Lavazza i Zegafredo (polecam Zegafredo Brasil, okolo 30 zł/250g). Często mieszam te (moim zdaniem) dobre kawy z odrobina Sati waniliowej lub czekoladowej. W ustach zostaje delikatny posmak.
Sądzę, że coraz częściej będę raczył się kawką do dymka. |
|
|
|
 |
Brennus
Początkujący Aficionado el chabacano

Obecności na FOSCA: 5
Wiek: 36 Dołączył: 01 Gru 2008 Posty: 339 Otrzymał 56 piw(a) Skąd: Poznań/Warszawa
|
Wysłany: Sob 07 Lut, 2009
|
|
|
do powyższych krytyków owej kawy, pytanko;
ta kawa nie jest dobra, czy jest niedobra?
jak rozumiem spora część z was to bariści-pasjonacji (czy ja dobrze odmieniłem baristę? ) przez co możecie odnosić ją do naprawdę dobrych kaw.
czy jednak zakup jej to strata pieniędzy bo jest gorsza od "jakobsów"?
kawy w ogóle prawie nie piję, ale ostanio świetnie mi pasowała do HdM, a z racji zakupów w akanie niedługich, korci mnie. |
|
|
|
 |
ginos
Początkujący Aficionado

Wiek: 49 Dołączył: 30 Gru 2006 Posty: 162 Skąd: Bogatynia
|
Wysłany: Sob 07 Lut, 2009
|
|
|
Ja jej nie kupuję i kupowac nie zamierzam. Są lepsze kawy i w lepszej cenie. Ale jak mówią o gustach si ę nie rozmawia. Jednemu może nie pasować a inny już nic innego kupował nie będzię. Więc to jest tylko moje zdanie.
Pozdrawiam |
_________________ www.centrumkawy.pl
Starajmy się uczynić święto z codzienności, przyjemność z drobnych chwil, z których składa się życie - Zino Davidoff |
|
|
|
 |
Hot Cheese
Nowicjusz

|
Wysłany: Wto 08 Wrz, 2009
|
|
|
Planuje zakupy w Akaniei zauwazylem tam ta kawe. Mysle, ze przy okazji ja zaupie. Droga nie jest wiec nawet jak bedzie nie dobra to nie zbiednieję
Czym rozni sie wersja zwykła od gourment? |
|
|
|
 |
|