|
Autor |
Wiadomość |
blaugrana
Ekspert Aficionado

Wiek: 39 Dołączył: 17 Lut 2013 Posty: 1813 Otrzymał 1572 piw(a) Skąd: Galway, IE
|
Wysłany: Pon 18 Mar, 2013 Preferencje polityczne polskich Aficionado
|
|
|
Tak ostatnio się zastanawiałem jakie poglądy polityczne prezentują polscy palacze cygar. Czy może polityka to temat, który generalnie odrzuca aficionado? Ciekaw jestem Waszego zdania. |
_________________ 💨💨💨💨💨💨💨 |
|
|
|
 |
ramzess2000
Nowicjusz

Obecności na FOSCA: 3
Wiek: 27 Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 104 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Wrocław\Szczecin
|
Wysłany: Pon 18 Mar, 2013
|
|
|
Nie będę się rozpisywał bo mnie pewnie poniesie ale tak bardzo ogólnie to z lewej i więcej nie napisze |
|
|
|
 |
Pekal
Doświadczony Aficionado

Wiek: 41 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 808 Otrzymał 713 piw(a) Skąd: Gryfino
|
|
|
|
Mnie "generalnie odrzuca". Nasz polityka jest świetnym tematem dla naszych, i nie tylko, kabareciarzy. Gdy przyjdzie czas zagłosuje...ale dlaczego znowu na "mniejsze zło" ? |
_________________ "Starajmy się uczynić święto z codzienności, przyjemność z drobnych chwil, z których składa się życie" - Zino Davidoff
----------------------------------------------
www.divinesmoke.wordpress.com |
|
|
|
 |
Kwiatt
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 5
Wiek: 32 Dołączył: 22 Cze 2011 Posty: 1489 Otrzymał 564 piw(a) Skąd: Poznań
|
|
|
|
Ja swoje poglądy określiłbym jako "propaństwowe". Z tym, że polska prawica krzyczałaby na mnie "raz sierpem, raz młotem", feministki pogoniłyby mnie z pochodniami, Leszek Bugaj określiłby mnie jako "zepsutego kapitalistę", Rydzyk by mnie ekskomunikował, a JKM dostałby przy mnie zawału |
_________________ http://www.cigarblog.pl/ - strona o cygarach pisana z pasją. |
|
|
|
 |
ARCHIE
Nowicjusz

Wiek: 48 Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 79 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Słupsk
|
|
|
|
Znam kilku polityków i wolę z nimi wypić niż na nich głosować.
Prywatnie są inni niż w sejmie i to mnie strasznie drażni.
Politykę wolę jako powód do zadumy niż powód do myślenia o niej jako real.
Może nasze dzieci coś zmienią bo to co teraz się wyprawia to tak jak by trzymać cygara na słońcu i mówić że im to służy bo się opalają. |
|
|
|
|
 |
Pekal
Doświadczony Aficionado

Wiek: 41 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 808 Otrzymał 713 piw(a) Skąd: Gryfino
|
|
|
|
Archie świetne porównanie. Nasi politycy są jak kiepskiej jakości cygara. Wrapper niby ok, choć już na tym poziomie często dramat. W wielu przypadkach binder już "nie trzyma" a jesli chodzi o filler...to przeważnie sieczka lub totalny kołek. Nawet jak się trafi jakiś Partagas to szybko przesiąka kwasem całej reszty...to już wina pleśni w tym całym humidorze zwanym "polityką" |
_________________ "Starajmy się uczynić święto z codzienności, przyjemność z drobnych chwil, z których składa się życie" - Zino Davidoff
----------------------------------------------
www.divinesmoke.wordpress.com |
|
|
|
 |
Brennus
Początkujący Aficionado el chabacano

Wiek: 34 Dołączył: 01 Gru 2008 Posty: 339 Otrzymał 56 piw(a) Skąd: Poznań/Warszawa
|
Wysłany: Pon 18 Mar, 2013 Re: Preferencje polityczne polskich Aficionado
|
|
|
blaugrana napisał/a: | Tak ostatnio się zastanawiałem jakie poglądy polityczne prezentują polscy palacze cygar. Czy może polityka to temat, który generalnie odrzuca aficionado? Ciekaw jestem Waszego zdania. |
Panowie - pytanie było o poglądy polityczne, a polityka, choć nie każdego musi pasjonować, szlachetną sztuką jest . Nie mylcie jej z politykami.
To że ma się poglądy polityczne to nie znaczy że się popiera rodzimych "polityków" |
|
|
|
 |
ARCHIE
Nowicjusz

Wiek: 48 Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 79 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Słupsk
|
Wysłany: Pon 18 Mar, 2013 Re: Preferencje polityczne polskich Aficionado
|
|
|
Brennus napisał/a: | blaugrana napisał/a: | Tak ostatnio się zastanawiałem jakie poglądy polityczne prezentują polscy palacze cygar. Czy może polityka to temat, który generalnie odrzuca aficionado? Ciekaw jestem Waszego zdania. |
Panowie - pytanie było o poglądy polityczne, a polityka, choć nie każdego musi pasjonować, szlachetną sztuką jest . Nie mylcie jej z politykami.
To że ma się poglądy polityczne to nie znaczy że się popiera rodzimych "polityków" |
Poprawiasz nas lecz sam nie napisałeś o swych poglądach jaka strona. |
|
|
|
 |
Brennus
Początkujący Aficionado el chabacano

Wiek: 34 Dołączył: 01 Gru 2008 Posty: 339 Otrzymał 56 piw(a) Skąd: Poznań/Warszawa
|
Wysłany: Wto 19 Mar, 2013
|
|
|
Poprawiam ? a gdzie... ale faktycznie już się poprawiam ze swojego niedopowiedzenia.
najbliżej mi do nurtu konserwatywnego liberalizmu, tylko często z tą konserwatywnością nie do końca wychodzi |
|
|
|
 |
Konik Dobry
Początkujący Aficionado

Obecności na FOSCA: 2
Wiek: 51 Dołączył: 04 Lis 2009 Posty: 172 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: warszawa
|
|
|
|
Moje poglądy są zdecydowanie prawicowe, aczkolwiek mam też trochę poczucia humoru W wolnych chwilach udzielam się w jednej z fundacji, ulokowanej po prawej stronie, ale starającej się unikać powiązań z polityką partyjną.
Nie lubię, jeśli ktoś mówi, że odcina się w ogóle od polityki i że ta go nie interesuje. A to dlatego, że bycie poza polityką w kraju jak nasz, to mrzonka. Jeśli nie interesujesz się polityką, to bądź pewien, że polityka się Tobą zainteresuje. Na przykład tacy Cypryjczycy dobrze o tym wiedzą. |
|
|
|
 |
je2bnik
Aficionado

Obecności na FOSCA: 1
Wiek: 33 Dołączył: 18 Paź 2011 Posty: 758 Otrzymał 637 piw(a) Skąd: Radom/Warszawa
|
|
|
|
Podpisuję się oboma ręcoma, pod tym co napisał Konik Dobry. Daliśmy sobie wbić do głów że polityka to Wojna PO-PIS.
Wiele osób się dystansuje mówiąc "mnie to nie dotyczy". A Guzik. Dotyczy i włazi w każdą sferę naszego życia. Polityka to "sztuka dobrego rządzenia". Zobaczcie jak to absurdalnie brzmi w konfrontacji z rzeczywistością która nas otacza!!! To VAT który płacę codziennie i cała masa innych złodziejskich podatków, polityka to fakt, że na odrolnienie działki plus pozwolenie na budowę wymarzonego domu muszę czekać w gminie 2 lata, a jakbym chciał iść na operację migdałków to może mnie przyjmą jak "posmaruję", potem zapłacę za prywatną usługę a szpital jeszcze zakontraktuje to z NFZ i zgarnie kasę podwójnie. Polityka to dzisiaj dobijanie "misiów", którzy produkują 70% naszego PKB. Kilku z nas jest "misiami" - prowadzi własną działalność, żadna tajemnica. Możecie z czystym sumieniem powiedzieć, że otoczenie przedsiębiorczości jakie tworzy państwo jest wam przyjazne? Że nie ma lepszego kraju na prowadzenie biznesu?
Pytanie dlaczego nic z tym nie robimy, tkwimy w jakimś marazmie, "póki trwa to się nie zawali"...
Nie piszę tego z pozycji jakiegoś frustrata, któremu się nie udało. Skończyłem dobre studia, znalazłem pracę, ożeniłem się. Niedługo zaczniemy budować dom. Może przy dobrych wiatrach wcześnie zdecydujemy się dzieci. Nie dostałem się na aplikację to fakt (dwa razy z rzędu ), ale to moja broszka i mój biznes, widocznie za mało się starałem, try harder! Nie chcę od nikogo, a w szczególności od państwa nic za darmo, chcę tylko żeby państwo mnie nie okradało i pozwoliło normalnie funkcjonować. Póki co jest tak, że gdzie się nie obejrzysz tam kłody pod nogi, wiatr w oczy i schody pod górę... jeszcze smalcem nasmarowane żeby obywatel się łatwiej wy....wrócił.
Konkludując: poglądy w kwestiach obyczajowych i moralnych mam konserwatywne, w kwestiach gospodarczych i ekonomicznych... sam nie wiem, dziki liberalny kapitalizm się nie sprawdza i interwencja państwa lub kontrola na odpowiednim poziomie jest chyba nieodzowna. Ale własność prywatna jest święta i to jest podstawa. |
|
|
|
 |
blaugrana
Ekspert Aficionado

Wiek: 39 Dołączył: 17 Lut 2013 Posty: 1813 Otrzymał 1572 piw(a) Skąd: Galway, IE
|
|
|
|
Zadałem to pytanie, a sam się nie określiłem odnośnie poglądów politycznych. Jeśli chodzi o nie to jestem konserwatywnym republikaninem puszczającym oko w stronę wolnorynkową, czyli tzw. "konserwa" |
_________________ 💨💨💨💨💨💨💨 |
|
|
|
 |
voodoo2121
Początkujący Aficionado

Wiek: 37 Dołączył: 03 Sie 2010 Posty: 474 Otrzymał 76 piw(a) Skąd: szczecin
|
Wysłany: Śro 20 Mar, 2013
|
|
|
Moje skromne zdanie jest takie
tych co są prawo lewo centrum wysłać na Madagaskar
bo gęby te same tylko nazwa inna
I dać nową generację niech się wykażą
A jak nie...
Madagaskar
I ja przejmę stery |
|
|
|
 |
Borsuk
Początkujący Aficionado Mlaskmlask-mniammniam:)

Obecności na FOSCA: 3
Wiek: 38 Dołączył: 30 Kwi 2010 Posty: 475 Otrzymał 75 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 21 Mar, 2013
|
|
|
ja jestem zdecydowanie pro Latający potwór spaghetti. aaa nie ten topic.... |
|
|
|
 |