|
Autor |
Wiadomość |
Oss
Początkujący Aficionado

Wiek: 32 Dołączył: 23 Lut 2008 Posty: 194 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Chorzów
|
Wysłany: Śro 16 Kwi, 2008 Czym czyścić mosiądz?
|
|
|
Taki nietypowy temat, i nietypowe pytanie.
Niebawem będę prawdopodobnie w posiadaniu kilku mosiężnych popielnic, i niektóre są pokryte takim charakterystycznym zielono-białym nalotem. Czy to da się usunąć? A jeżeli tak to czym? |
|
|
|
 |
miczman
Nowicjusz

|
Wysłany: Śro 16 Kwi, 2008
|
|
|
Myślę, że śmiało możesz z tym pytaniem uderzać na wszelakie fora eksploratorskie typu Poszukiwanie Skarbów ( http://www.poszukiwanieskarbow.com/ ) itp. Nazwa może trochę śmieszyć aczkolwiek sporo tam ludzi z dużą wiedzą.
Ps. Jeżeli chcesz to podeślij mi fotki a ja popytam na swoich lokalnych forach. |
_________________ "Gdynianin to stop Lwowian, Krakusów, Wilnian, Warszawiaków, Poznańczyków i Kaszubów. Powiedzieć dziś Gdynianinowi, aby osiedlił się w innym mieście!" - Franciszek Sokół |
|
|
|
 |
Winston Churchill
Aficionado

Obecności na FOSCA: 10
|
|
|
|
Kup plyn do czyszczenia miedzi i mosiadzu, wczoraj nim czyscilem elementy starej szafki - spisuje sie bdb.
Jest to produkt firmy Kiwi (tej samej, ktora produkuje pasty do butow). Szukaj plaskich zoltych butelek, cena okolo 10PLN |
_________________ https://womai.pl/ |
|
|
|
 |
Oss
Początkujący Aficionado

|
|
|
|
Gdzieś sie doczytałem o cifie... Ale dzięki Winston - poszukam jutro :] |
|
|
|
 |
Highlander71
Ekspert Aficionado The Thirsty Traveler

Obecności na FOSCA: 9
Wiek: 50 Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 1385 Otrzymał 478 piw(a) Skąd: Leszczyny, Polska
|
|
|
|
Oss napisał/a: | Gdzieś sie doczytałem o cifie... Ale dzięki Winston - poszukam jutro :] |
Pewnie i wyczyści ale szybciutko tez i z powrotem zajdzie poprostu cif postara sie aby mosiądz dalej sie utleniał w zastrasającym tempie co można na miedzi sprawdzic (np. rurka od centralnego miedziana)
Szukaj preparatów specjalnych które powoduję zahamowanie utleniania sie tego stopu. |
_________________ Pozdrawiam - Highlander71

|
|
|
|
 |
Oss
Początkujący Aficionado

|
|
|
|
Niby ten zielonkawy nalot na mosiądzu to jego zaleta... Ale ja widocznie nie dostrzegam piękna antyków |
|
|
|
 |
miczman
Nowicjusz

|
Wysłany: Czw 17 Kwi, 2008
|
|
|
Jak swego czasu czyściłem łuski (spłonki zbite) to najlepsze efekty dawał zestaw szczotka druciana, fosol plus rękawiczki gumowe. Najbardziej odpowiadałaby szczotka przeznaczona do butów zamszowych gdyż druciki są w miarę delikatne, aczkolwiek zębów to bym nią nie umył. A do drobnych rzeczy polecam roztwór kwasku cytrynowego. |
_________________ "Gdynianin to stop Lwowian, Krakusów, Wilnian, Warszawiaków, Poznańczyków i Kaszubów. Powiedzieć dziś Gdynianinowi, aby osiedlił się w innym mieście!" - Franciszek Sokół |
|
|
|
 |
user [Usunięty]
|
|
|
|
Oss zastanów się zanim zaczniesz czyścić. Oczywiście, że patyna to zaleta, mosiądz niekoniecznie ma się błyszczec jak psu ... ( kto był w wojsku te wie, że psu się coś tam zawsze tak lśniło ). Ja polecam płyny do czyszczenia i konserwacji monet, na siłę patyny nie ma co zdzierać, płyny do nabycia w sklepach niumizmatycznych |
|
|
|
 |
Oss
Początkujący Aficionado

|
|
|
|
Dzisiaj rozmawiałem z naszą kobitą od chemii, i ona zaproponowała amoniak... |
|
|
|
 |
entelm
Początkujący Aficionado

Wiek: 53 Dołączył: 08 Gru 2007 Posty: 349 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Wodzisław Śl.
|
Wysłany: Pią 18 Kwi, 2008
|
|
|
Ostatnio czyściłem popielnicę płynem Kiwi. Efekt w miarę dobry, jednak na grube nacieki jakie miałem na szali popielnicy pomogła tylko pasta polerska do lakieru samochodowego. |
_________________ Cum debita reverentia
entelm |
|
|
|
 |
Simon Bolivar
Nowicjusz Maniana, maniana

|
Wysłany: Sob 19 Kwi, 2008
|
|
|
Oss napisał/a: | Dzisiaj rozmawiałem z naszą kobitą od chemii, i ona zaproponowała amoniak... |
amoniak ok tylko uwazaj bo stężony amoniak jest sielnie trujący |
_________________ marudom i parówkowym skrytożercom mówimy stanowcze NIE! |
|
|
|
 |
Oss
Początkujący Aficionado

|
|
|
|
Simon Bolivar napisał/a: | Oss napisał/a: | Dzisiaj rozmawiałem z naszą kobitą od chemii, i ona zaproponowała amoniak... |
amoniak ok tylko uwazaj bo stężony amoniak jest sielnie trujący |
To samo mi powiedziała
Zastanawiam się skąd zdobyć te świństwo, bo z tego co się orientuję, to dostępu do żadnych hurtowni z odczynnikami nie mam... Może się uda ze szkoły trochę zajumać |
|
|
|
 |
tomaal
Początkujący Aficionado

Obecności na FOSCA: 4
Wiek: 33 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 236 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Wrocław
|
|
|
|
A ja mam trochę w swoim laboratorium
Będzie z tym kupa smrodu, więc jeszcze zastanów się nad czymś innym.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
dutch
Początkujący Aficionado El Veguero y Torcedore

Obecności na FOSCA: 5
Wiek: 43 Dołączył: 09 Cze 2007 Posty: 209 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: Nie 20 Kwi, 2008
|
|
|
Ewentualnie jesli chcesz czyscic amoniakiem , to moje liście fermentując wytważaja go spore ilości . Liść może posłuzyc za szmatke |
_________________ ZAPRASZAM NA ZAKUPY
www.swiat-cygar.pl
 |
|
|
|
 |
Oss
Początkujący Aficionado

|
Wysłany: Sob 26 Kwi, 2008
|
|
|
A więc jedna z popielnic jest już u mnie (kol. Klepitko wie o jakiej mowa ).
Nalotu typowego dla mosiądzu nie jest tak dużo jak przypuszczałem, ale dziwi mnie jakiś "dziwny klejący się syf" w niektórych zagłębieniach na rancie. Czy mogę ją wsadzić do gorącej wody z mydlinami? |
|
|
|
 |
user [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 26 Kwi, 2008
|
|
|
Oczywiście. Później dokładnie osusz, najlepiej papierowym ręcznikiem. |
|