| Autor |
Wiadomość |
Temat: nowa ustawa antynikotynowa |
toilettroll
Odpowiedzi: 41
Wyświetleń: 24457
|
Forum: Full offtopic Wysłany: Pią 09 Kwi, 2010 Temat: nowa ustawa antynikotynowa |
W myśl nowelizacji, ci restauratorzy, którzy mają jedną salę lub lokal mniejszy niż 100 metrów kwadratowych, mogą wybudować gdzieś w pobliżu restauracji palarnię, np. w piwnicy
(Koszta)], w załączniku do ustawy szczegółowo zdefiniowano palarnię m.in. jako pomieszczenie trwale oddzielone od pozostałych pomieszczeń (kolejne Koszta), zamknięte, wyposażone w drzwi zamykane automatycznie, z wentylacją zapewniająca co najmniej 25-krotną wymianę powietrza w pomieszczeniu w ciągu godziny i z systemem specjalistycznych filtrów (jeszcze większe Koszta).
Czyli mniej zamożni restauratorzy, skorzystają z prostszego rozwiązania: na zewnątrz 5m od wejścia tabliczka na ścianie TU WOLNO PALIĆ i skromna popielniczka.
A może by tak stworzyć coś w stylu Smoke Club- lokali zdefiniowanych jako palarnie? |
Temat: Troszke prawdy o dzisiejszym świecie... |
toilettroll
Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 11452
|
Forum: Full offtopic Wysłany: Pią 02 Kwi, 2010 Temat: Troszke prawdy o dzisiejszym świecie... |
Jak ktoś chce walczyć z globalizacją, to niech zacznie od posprzątania swojego podwórka. Bo nie sztuka rzucać doniosłymi hasłami i ideami ze spiżu- gdy się po kolana (albo nawet po uszy) we własnym g•ωη!€ tonie.
Oczywiście uświadamianie ludzi co do ich praw jest jak najbardziej słuszne.
Osobiście zamiast walczyć z cieniami globalizacji wolę poczekać do wyborów i wybrać kogoś kto słuszniej będzie rządził moim podwórkiem, które ostatnio na ludzkiej głupocie i pazerności ucierpiało - Mysłowicami. |
Temat: Problem z zapalniczką |
toilettroll
Odpowiedzi: 20
Wyświetleń: 20755
|
Forum: Akcesoria Wysłany: Pią 26 Mar, 2010 Temat: Problem z zapalniczką |
| Miałem podobny przypadek co Zeebro, z tą różnicą, że używam zapalniczki Moongas, z podwójnym palnikiem. Otóż po 2-3 cygarach przestaje działać i trzeba poczekać ładnych parę godzin na kolejny rozruch. Czas oczekiwania znacząco skraca doładowanie gazem. Kolejna ciekawostka jest taka, iż napełniona i gotowa do użycia zapalniczka- przez chwilę będąc do góry nogami również się zapycha. Jest to dosyć denerwujące szczególnie w podróży. Jedyne co pomaga to zwiększenie ognia, a i tak nie zawsze. |
Temat: 1500 użytkowników |
toilettroll
Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 9715
|
Forum: Full offtopic Wysłany: Pią 15 Sty, 2010 Temat: 1500 użytkowników |
Nawet gdybym miał już odejśc z forum, na pewno nie podarowałbym FOSCA. To jest zbyt pozytywna impreza by z niej rezygnować. Myślę, że ona jest sporym osiągnięciem tego forum.
Z reszta chyba lepiej, że pisze mniej ludzi a konkretnie, niż w stercie spamu dokopywac się do meritum. A forum już i tak ma 100% nasączenie Trollami |
Temat: Obcinaczki |
toilettroll
Odpowiedzi: 162
Wyświetleń: 57165
|
Forum: Akcesoria Wysłany: Śro 09 Gru, 2009 Temat: Obcinaczki |
Firmowa, nie firmowa jeden kij. Wszystko prędzej czy później się zużyje. Osobiście nie widzę różnicy w otwieraniu cygar gilotynom za 5 czy 30+ PLN (z naprzeciwstawnymi ostrzami).
Tak więc kwestią ceny pozostają Twoje wymagania estetyczne co do "otwierałki".
a tak BTW ostrzył już ktoś swój sprzęt tnąco-otwierający? |
Temat: Popielnica DIY |
toilettroll
Odpowiedzi: 20
Wyświetleń: 19294
|
Forum: Akcesoria Wysłany: Pon 02 Lis, 2009 Temat: Popielnica DIY |
Niezłe, też zacznę dłubać |
Temat: nowy sposób otwarcia cygara |
toilettroll
Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 11200
|
Forum: Akcesoria Wysłany: Czw 22 Paź, 2009 Temat: nowy sposób otwarcia cygara |
Na nagrodę należy zapracować, ale żeby zadanie nie było niemożliwym, a przynajmniej bardzo upierdliwym- można użyć podobnego sprzętu domowej produkcji.
ALE:
1.)Nie może być to szpikulec,
2.)Profil otwarcia prostokątny (tak jak na zdjęciach producenta),
3.)Wynalazek ma być z "jajem"*
*-to może jeszcze coś dorzucę do wygranej
Uwielbiam głupie zawody dlatego mam nadzieje, że znajda się pretendenci do nagrody:)
W końcu chodzi o rozrywkę. [/i] |
Temat: nowy sposób otwarcia cygara |
toilettroll
Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 11200
|
Forum: Akcesoria Wysłany: Czw 22 Paź, 2009 Temat: nowy sposób otwarcia cygara |
Gadżet ładny i oryginalny. Pewno jakoś tam w miarę skutecznie działa, ale postawie corone Marii Mancini Magic Mountain temu, kto tym otworzy szpic El Credito, lub innej równie ostrej torpedy (nakłuwając, nie tnąc). Zdjęcia z pokazu obowiązkowe, najlepiej filmik.
PS. Wygrywa pierwszy. Nie ponoszę odpowiedzialności za straty cygarowe podczas prób |
Temat: Zadymiony (zasmrodzony) pokój - jak sie tego pozbyć? |
toilettroll
Odpowiedzi: 120
Wyświetleń: 53626
|
Forum: Akcesoria Wysłany: Pon 19 Paź, 2009 Temat: Zadymiony (zasmrodzony) pokój - jak sie tego pozbyć? |
| SzymonK napisał/a: | | Ja osobiście lubię palić w pokoju, czasami pokój zamieniam na inne pomieszczenie zamknięte np: bar, kawiarnia. Cygara pale przy otwartym oknie i później daje ze 2-3 godziny na wywietrzenie pokoju. W moim przypadku jest skuteczne. Więc otwarte okno, może jakiś odświeżacz do pomieszczeń, świeczki anty nikotynowe czy też kadzidełka. |
No najlepiej jest palić na uchodźstwie, tak by nie zasmradzać własnego gniazda. Ale jeśli chce się mieć własną, domową palarnie należy wybrany pokój odpowiednio przystosować. Zminimalizować wszelkiego rodzaju tkaniny, zasłony, ubrania, drewno i papier- czyli to co lubi wchłaniać zapach. O wiele lepiej spisuję się skóra która jeśli już chłonie jakiś zapach to równie łatwo go oddaje. Warto zadbać o doba cyrkulacje powietrza, która nie będzie się ograniczać do uchylonego okna. Dobry wywietrznik i sprawne przewody wentylacyjne (z którymi to bywa różnie w zależności w czym się mieszka) zapewnią nam delikatny przewiew który już w trakcie palenia powoli będzie redukował zadymienie.
Kolejna sprawa to świece zapachowe, o których już była mowa. Warto zaopatrzyć się w dobre świece zapachowe. Często ludzie się nabierają i kupują mnóstwo "super aromatyzowanych" podgrzewaczy. Faktycznie pachną dość intensywnie, a zgrzewka hurtowa 25 sztuk wręcz zwala z nóg- ale nie wierzmy im na słowo. Zapach ten ulatnia się w momencie ich zapalenia a redukcja dymu jest znikoma.
Osobiście polecam odpalenie świec w pokoju w którym będziemy palić jakieś 20 minut przed tytoniową ucztą. Aromat zdąży się rozgościć w pomieszczeniu i będzie podkładem pod tytoniowy "smrodek".
Ostatni element nad którym się już długo nie będę rozwodził to wszelakiego rodzaju pochłaniacze zapachu, maskatory itp. Na nasze szczęście na rynku mamy tego rodzaju specyfiku do wyboru do koloru. Oczywiście wszelakie Air Wick Toilet:) odpadają, zwyczajne odświeżacze powietrza to strata czasu. Pozostają zatem wyspecjalizowane antitabac wszelakiej marki firm. Działają one bardzo szybko na "już" ukryją zapach tytoniu choćby i w 5 minut. Ale, bo zawsze jakieś "ale" musi być; w nozdrza rzuca się nam zapach cedru (ale raczej nie hiszpańskiego) i dowolnego magicznego składnika zapachowego (ja mam mięte). Ludzie to śmierdzi jak cholera, a większa dawką tego pewno się można zagazować w małym pomieszczeniu. Jeszcze jedna sprawa- "następnego dnia" zapach tytoniu znów zaczyna się wydobywać i rządzić w pokoju.
Myślę, że ta kompilacja wiadomości podsunie każdemu dogodne dla niego rozwiązanie - byle tylko nie rzucenie cygar:/ |
Temat: tuba - humidor z Habanos |
toilettroll
Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 11164
|
Forum: Akcesoria Wysłany: Pon 19 Paź, 2009 Temat: tuba - humidor z Habanos |
Ja na urodziny dostałem od znajomych coś takego -Pancerne Etui. Bardzo ładnie się prezentuje, szkoda tylko, że jedna tuba jest ciut mniejsza od drugiej- choć dzięki temu zatyczka dobrze się trzyma. Ale jeszcze wszystko i tak sprawdzę w praktyce... |
Temat: Nożyczki do cygar |
toilettroll
Odpowiedzi: 65
Wyświetleń: 28231
|
Forum: Akcesoria Wysłany: Nie 04 Paź, 2009 Temat: Nożyczki do cygar |
| To jest chyba jakiś mix nożyczko-wyrzynarki... |
Temat: Własnoręcznie wykonane gadżety CigarAficionados |
toilettroll
Odpowiedzi: 70
Wyświetleń: 31504
|
Forum: Akcesoria Wysłany: Wto 29 Wrz, 2009 Temat: Własnoręcznie wykonane gadżety CigarAficionados |
| entelm napisał/a: | Grzegorz, drabinkę z tub można wykorzystać jako element stroju terrorysty. |
Zależy jeszcze jakie tam kalibry zamontuje |
Temat: Futerał, jesli tak to jaki ? |
toilettroll
Odpowiedzi: 76
Wyświetleń: 25711
|
Forum: Akcesoria Wysłany: Nie 27 Wrz, 2009 Temat: Futerał, jesli tak to jaki ? |
| Zeebro napisał/a: | Tak się zastanawiam, czy jest sens wydawać np. 100 zł na futerał kiedy równie dobrze taką rolę może odegrać zwykła tuba po cygarze, nawet 3x3 Churchillu?
Taka tuba + trochę cedru i można jechać w podróż. |
Nie jest to złe rozwiązanie, pod warunkiem, że tuby będziesz miał cały czas na oku. Już raz -na wyjeździe zdarzyło się, że podręczny bagaż został nieco zwichrowany. Na szczęście skończyło się na kilku zgnieceniach tuby (po Private stock) bez uszczerbku na cygarze.
Osobiście używam etui o podobnej budowie do tego modelu:
http://www.cygara-tyton.p...uct&prod_id=311
Z tym, że krawędzie zszycia są pokryte większą ilością gumy która zapobiega samoistnemu wysuwaniu się. No wada jest taka, że zmieszczę tam tylko dwa Churchille- więc na dłuższa eskapadę się nie nadaje. |
Temat: ZWIERZĘTA AFICIONADOS |
toilettroll
Odpowiedzi: 98
Wyświetleń: 73990
|
Forum: Full offtopic Wysłany: Czw 03 Wrz, 2009 Temat: ZWIERZĘTA AFICIONADOS |
Co do ptaszników i tego typu podobnych przyjemniaczków wiem jedno, lubią wiać ze swoich terrariów- szczególnie gdy nie są one profesjonalne. Sam już trzy razy musiałem zaganiać w akademiku pająka mojego współlokatora do "klatki". Zazwyczaj to trochę trwa bo (i na szczęście) gatunek nierychliwy. Uciekłszy w sobotę do niedzielnego południa gdy go zastałem na wolności, przeszedł pół metra- zasadzał się na niezgaszoną lampkę (zmusiło go życie, ktoś nie domknął okna w grudniu).
Zimno, aż tak straszne nie jest- ale notoryczne trzymanie pająka w złych warunkach opóźni kolejna wylinkę, a i ona sama nie będzie efektywna.
Osobiście wole zwierzęta reagujące same na moją obecność, bez wymuszania ekierką by poszły w cholere |
Temat: Sny cygarowe |
toilettroll
Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 15484
|
Forum: Full offtopic Wysłany: Czw 03 Wrz, 2009 Temat: Sny cygarowe |
Raz mi się śniło, że paliłem cygaro o mocno wiśniowym aromacie. Tego dnia gdy sobie to wyśniłem, stłukłem nalewkę wiśniową zakupioną na prezent. Co lepsze była ona razem w siatce z maszynówkami które na szczęście oprócz tuby siedziały w bundlach.
Cholera profeta ze mnie, szkoda, ze tak łaskawie pojedynczej 6-stki w totka nie wyśnie |
toilettroll
|
Forum: Akcesoria Wysłany: Pon 31 Sie, 2009 Temat: Własnoręcznie wykonane gadżety CigarAficionados |
Idzie się łatwo przejechać koronki z VdG są niezłą imitacją przynajmniej pod względem tuby, bo raczej nie zawartości Różnią się jedynie zawartością "pierścienia". Skubańce żółte |
toilettroll
|
Forum: Akcesoria Wysłany: Pon 31 Sie, 2009 Temat: Własnoręcznie wykonane gadżety CigarAficionados |
highlander71- niezłe, niezłe jescze na pierwszym planie moje najnieulubieńsze Corony od VdG. Patent niezły, może do świat dopracujesz jeszcze trochę pozycji i będziesz miał łańcuch na choinkę:D
Pozdrawiam. |
| |