|
Autor |
Wiadomość |
El Comandante
Ekspert Aficionado Administrator

Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 11
Wiek: 43 Dołączył: 14 Gru 2006 Posty: 2582 Otrzymał 185 piw(a)
|
Wysłany: Śro 05 Sie, 2009 Wielka księga polskiego przemysłu tytoniowego
|
|
|
Witajcie
Ostatnio tabaczarze z zaprzyjaźnionego forum tabaczanego wpadli na pewien pomysł i chcieliby wspólnie z CigarAficionados z naszego forum ten pomysł zrealizować .
Nie będę się rozpisywał, a po prostu zacytuje Kolegę tabaczarza;):
Fillek:
Cytat: | Ostatnio wpadł mi głowy bardzo ciężki do zrealizowania projekt, ale jakże ważny dla naszej społeczności. Chodzi o stworzenie "Wielkiej księgi polskiego przemysłu tytoniowego", gdzie znalazłyby się artykuły na temat firm związanych z wyrabianiem tytoniu pod jakąkolwiek postacią. Dzisiaj z Mateuszem(nick Mateusz Bobola) omówiliśmy nieco ten temat i wyszło na to, że świetnym pomysłem byłoby wydawaniem co jakiś czas zbioru takich artykułów o firmach w postaci pdf., czyli stworzyć takie e-wydawnictwo.
Powiem szczerze, że lista firm jest dosyć spora, więc i osób chętnych do wyszukiwania informacji musiałaby być także zacna i tylko wtedy coś takiego może odnieść sukces. Dlatego do współpracy zaprosiłem admina naszego zaprzyjaźnionego forum cygarowego, który sprawdzi czy u nich znajdą się jacyś chętni.
No i pytanie:
Kto jest na tyle szalony, żeby wesprzeć projekt? |
Pozdrawiam |
|
 |
entelm
Początkujący Aficionado

Wiek: 56 Dołączył: 08 Gru 2007 Posty: 349 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Wodzisław Śl.
|
Wysłany: Czw 06 Sie, 2009
|
|
|
Ciekawa inicjatywa. W okolicach Raciborza przed wojną przemysł tytoniowy był nieźle rozwinięty, niestety pozostała po nim tylko ulica Cygarowa. |
_________________ Cum debita reverentia
entelm |
|
|
|
 |
Filek
Nowicjusz

|
Wysłany: Nie 09 Sie, 2009
|
|
|
Z ul. Cygarowej to wspominasz o Reinersie. Może jeszcze budynek fabryczny jest bardzo dobrze zachowany kto wie.
Powoli przygotowujemy listę, która póki co liczy sobie 122 nazwiska. Ale żeby było bardziej dramatycznie 122 tylko z Poznania i Bydgoszczy. |
|
|
|
 |
entelm
Początkujący Aficionado

|
Wysłany: Wto 11 Sie, 2009
|
|
|
Zaintrygowany obecnością Wodzisławia w "Księgę adresowej przemysłu, handlu i rzemiosła zachodniej Polski (Wielkopolski, Pomorza, Śląska i w. m. Gdańska) 1925" (patrz post o fabryce Union), wysłałem maila do muzeum z zapytaniem o fabrykę cygar. Odpowiedź przyszła dość szybko, materiały są w opracowaniu, można się zwrócić z pismem o udostępnienie z wyjaśnieniem gdzie i w jakim celu materiały będą wykorzystywane.
A więc źródła są dostępne, może coś z tego wyjdzie. |
entelm |
|
|
|
 |
El Comandante
Ekspert Aficionado Administrator

Obecności na FOSCA: 11
Wiek: 43 Dołączył: 14 Gru 2006 Posty: 2582 Otrzymał 185 piw(a)
|
|
|
|
 |
drinks
Aficionado fan Ronnie O'Sullivana

Obecności na FOSCA: 10
Wiek: 54 Dołączył: 03 Mar 2007 Posty: 718 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: Wrocław
|
|
|
|
W Breslau też nie gęsi i swoją fabrykę cygar "Deter" mieli |
|
|
|
 |
entelm
Początkujący Aficionado

|
|
|
|
To tak jak w Loslau. |
entelm |
|
|
|
 |
Filek
Nowicjusz

|
Wysłany: Śro 12 Sie, 2009
|
|
|
Jeszcze się nie skupiłem na tworzeniu spisu dla Śląska, ale jak dobrze pamiętam to w Wodzisławiu była jeszcze filia raciborskiego Reinersa, który został wspomniany wyżej.
No a Wrocław na dodatek też miał w mieście raciborską filie, ale w tym wypadku Domsa od tabaki. |
|
|
|
 |
entelm
Początkujący Aficionado

|
Wysłany: Śro 12 Sie, 2009
|
|
|
Znasz może adres tych fabryk? |
entelm |
|
|
|
 |
Filek
Nowicjusz

|
Wysłany: Sob 15 Sie, 2009
|
|
|
Na razie nie. Potrzebowałbym lepszych ksiąg adresowych, bo te jak widzę uwzględniają Wodzisław bez nazw ulic. W każdym razie Reiners mógł mieć fabrykę w tym mieście między 1913-1925, przy czym teoretycznie po '25 została zakupiona przez Polski Monopol Tytoniowy. |
|
|
|
 |
entelm
Początkujący Aficionado

|
|
|
|
Zdaje się, iż fabryki były wcześniej.
Meyers Konversations-Lexikon wydanie z 1907 wspomina o produkcji cygar i tabaki w Wodzisławiu.
 |
entelm |
|
|
|
 |
Filek
Nowicjusz

|
|
|
|
Miłe dla oczu "schnupftabakfabrik". Nie jestem jednak pewien czy to o Reinersa właśnie chodzi, więc możemy powiedzieć, że to już nr4 dla Wodzisławia. |
|
|
|
 |
entelm
Początkujący Aficionado

|
|
|
|
Budynek fabryki cygar zlokalizowany, to zabudowania gdzie do niedawna mieściły się Koncentraty Wodzisławskie. W pewnym okresie na pewno należały do rodziny Reinersów.
Wydaje się jednak, iż nie była jedyna fabryka w Wodzisławiu, znalazłem jeszcze lakoniczną informację o fabryce cygar Reicha. |
entelm |
|
|
|
 |
Filek
Nowicjusz

|
Wysłany: Nie 16 Sie, 2009
|
|
|
Właśnie mi się przypomniało, że wytwarzanie wyrobów tytoniowych we Wodzisławiu sięga I poł. XVIIIw., co też napisałem w przygotowywanej przeze mnie pozycji o tabace. W wielu składach można było dostać "tabakę wodzisławską".
Swoją drogą wychodziłoby, że Wodzisław był jednym z pierwszych miast z własną wytwórnią.
No i jeszcze zauważyłem fragment, że na początku XIXw. też była tam fabryczka tabaki. |
|
|
|
 |
dutch
Początkujący Aficionado El Veguero y Torcedore

Obecności na FOSCA: 5
Wiek: 45 Dołączył: 09 Cze 2007 Posty: 209 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: Wto 25 Sie, 2009
|
|
|
Była tez fabryka cygar w Kościanie. Swoją drogą przed wojną, pradziadek mojej żony prowadził salon tytoniowy w Chorzowie, mam nawet jego "książkę poborową detalicznego sprzedawcy wyrobów tytoniowych" i fotkę, ale z pewnych wzgledów tj 11 -go punktu regulaminu nie wkleję |
_________________ ZAPRASZAM NA ZAKUPY
www.swiat-cygar.pl
 |
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 8
Wiek: 41 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1890 Otrzymał 287 piw(a) Skąd: Kościan
|
Wysłany: Wto 25 Sie, 2009
|
|
|
dutch napisał/a: | Była tez fabryka cygar w Kościanie |
A byla byla...nazywala sie Java i byla oddzialem fabryki cygar Rosenberg i Krause w Gnieźnie, a cala przygoda zaczela sie w 1862 roku. |
|
|
|
 |
|